جوان آنلاین: اگر هنوز هم برای کودک خود قصه شنگول و منگول و کدو قلقله زن تعریف میکنید جا دارد از همینجا به عنوان والد دغدغهمند که حداقل «یکی بود یکی نبود» را برای کودک خود گفتید، از شما تشکر ویژه به عمل آوریم.
کتاب میخرید؟ کتاب میخوانید؟ بله حتماً، اما وقتی فرزندتان سراغ شما میآید تا برای او کتاب بخوانید هزار بهانه میآورید. کتاب خواندن را یا به عمو و عمه پاس میدهید یا به خاله، دایی، مادربزرگ و پدربزرگ. وقت ندارید. طبیعی است. بماند که برای گوشی بازی وقت دارید. البته اگر به اشتراک گذاشتن عکس و فیلمهای کلاس موسیقی و اسکیت برای دنبال کنندهها اجازه بدهد!
چقدر برای کودکتان از روی کتاب قصه میخوانید؟ چقدر از روی تصاویر قصه میسازید و خلق میکنید و از او میخواهید قصه خلق کند؟ تا به حال قصه را به نمایش گذاشتید یا هنوز هم مثل قدیمها در زمانهای خالی با کودکتان عروس و داماد بازی میکنید؟ تا به حال از او خواستید اگر از جایی خوشش آمد نقاشی آنرا بکشد؟! در اوج قصه او را رها کردیم و خواستیم تا او ادامه بدهد؟ ترغیبش کردیم برای بقیه قصه بگوید؟!
در همین صفحه و در همین ستون بارها و بارها نوشتیم «کودکان شما آنچه بخواهید نمیشوند بلکه آنچه شما هستید خواهند شد.»
به فضای تجاری میروید، اما فقط برای خرید فلان لباس برند و ست کردن کفش و شلوار او. حتی نمیدانید بهترین کتابخانه شهر کجاست و شیوه عضویت در آن چگونه است! نه برای فرزندتان بلکه برای خودتان!
تا به حال چند بار دست فرزند خود را گرفتید و به بهترینهای شهر در حوزه کتاب و کتابخوانی رفتید. اگر هم راهی شهر کتاب و باغ کتاب شوید ترجیح میدهید به قسمت بازی و سرگرمی یا خرید ملزومات نوشتاری بروید و پول خود را آنجا هزینه کنید.
میخواهید فرزندتان را با پز کتاب جلو ببرید یا اینکه میخواهید پرسشگری را در او تقویت کنید و با قصهگویی فکر کودکتان را پرورش دهید؟ فرزندتان کتاب میخواند و برای پرسشهای خود به دنبال شما و دیگری میآید. آیا توان پاسخ دارید؟ زمان میگذارید؟ آیا راهحل پیشنهاد میدهید؟ آیا برای پاسخ به سؤالاتش همراهیاش میکنید؟ توان برخورد با این موضوع را دارید که مسیر زندگی خودش را بخواهد برای حل مسائلش قدری کج کند؟ اصلاً خودتان همان کتاب را یکبار میخوانید تا ببینید قرار است چه چیزی را در او پرورش دهید و خلق کنید. اجازه خیال و احساس و آرزو را به او میدهید؟ متأسفانه به قدری حجم کتاب درسی زیاد است که دانشآموزان ما فرصت مطالعه آزاد ندارند، در حالیکه شاید همان یک جمله کتاب ارزش بسیار بیشتر و بالاتری از یک حجم آموزشی وسیع در طول یک سال داشته باشد. از کجا میدانید چراغ دانایی فرزند شما کجاست؟ نزد چه کسی است؟ چرا فکر میکنید هر کس هر کاری در قبال فرزندش انجام میدهد شما هم باید همان را انجام دهید؟ فراموش نکنید بسیاری از پژوهشگران و اهل فن در این حوزه معتقدند قصه، هنر و انشا سه بالی هستند که به رشد فکری و نشاط کودک شما کمک میکند و ضامن آینده او خواهد بود. کتاب خوب پیدا کنیم. نویسنده بشناسیم. با اهل کتاب آشنا شویم و به جای دنبال کردن این حجم از صفحات به درد نخوری که اینستاگرام و تلگرام به خوردمان میدهند، صفحات مفید افراد را دنبال کنیم که به رشد شخصیتی خود و فرزندمان کمک میکنند! خود شما باید کتابشناس باشید. تحلیلگر باشید و تحلیلگری کودک خود را قوی کنید. تسهیلگر باشید. به جای ماهی به او ماهیگیری یاد دهید. به جای اصرار به اینکه لزوماً پیانیست خوبی شود به او یاد دهید علاقهمندی او کجاست و به کدام سمت میرود؟! خودش مسیر را انتخاب کند و در این راه کنارش باشید. کودک خود را با قصه غرق خیال کنید تا بتواند خوب و بد را تشخیص دهد. آرامش روان او را در پس احساسش از قصه گویی هموار کنید تا بتواند تمرکز کند و خلاقیت به خرج دهد.
کودک، کتاب و مامان باباهای نه چندان خوب!
کتاب میخرید؟ کتاب میخوانید؟ بله حتماً، اما وقتی فرزندتان سراغ شما میآید تا برای او کتاب بخوانید هزار بهانه میآورید. کتاب خواندن را یا به عمو و عمه پاس میدهید یا به خاله، دایی، مادربزرگ و پدربزرگ. وقت ندارید.
صاحبخبر -
∎