جوان آنلاین: اگرچه تولیدکنندگان کشور انتظار دارند دولتها با رفع ناترازی انرژی گام مثبتی در جهت رشد تولید بردارند، اما بیتوجهی نسبت به رفع این ناترازی، روزبهروز محدودیتهای استفاده از انرژی برای صنایع را بیشتر میکند.
به گزارش فارس، صنایع کشور همواره از مشکلات مختلف مانند تخصیص و تأمین ارز، عدمثبات قیمت مواد اولیه، قیمتگذاری دستوری و توقف ثبت سفارش گلایه دارند، اما طی سالهای گذشته علاوه بر این مشکلات با مسائل دیگری از قبیل قطع برق، گاز و حتی آب نیز مواجه بودهاند.
بر این اساس، ناترازی انرژی به یکی از معضلات سالهای اخیر آنها تبدیل شده است و به رغم انتظاراتی که برای رفع آن وجود دارد، مشکل ناترازی انرژی در حال گسترش است و به گفته تولیدکنندگان، ادامه این روند تولید را به مخاطره میاندازد. ابوالفضل گلپایگانیروغنی، رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران میگوید: مهمترین زیرساخت صنعت هر کشور و همچنین موتور محرکه هر فعالیت در صنعت، برق است، اما به دلیل ناترازی در کشور که چندین سالاست به آن گرفتار شدهایم، صنایع هم دچار مشکلاتی شدهاند. متأسفانه صنعت ایران در بحبوحه این ناترازیها همیشه اولین بخشی است که آسیب میبیند. ناترازی در آب، برق، گاز و حتی ناترازی در بانکهای کشور همیشه ابتدا به صنایع ضربه میزند. مصطفی تنها، سخنگوی انجمن صنفی صنعت تایر در گفتگو با فارس با بیان اینکه بدون انرژی قادر به تولید نیستیم، گفت: صنعت تایرسازی در صورت قطع برق قطعاً دچار خسارت میشود، زیرا تولید در این صنعت به صورت شبانهروزی است و قطع برق به صورت مدیریتشده نیز مانع آسیب نمیشود.
امید فاضلینیا، دبیرکل انجمن تولیدکنندگان لوازمخانگی نیز درباره محدودیتهای انرژی صنعت لوازمخانگی اظهار داشت: محدودیت گاز به صنایع لوازمخانگی اعلام شده است، اما در خصوص نحوه اجرا و مدیریت آن اطلاعرسانی صورت نگرفته است.
وی بیان داشت: هرگاه گلایهای از سوی تولیدکنندگان در خصوص ناترازی انرژی مطرح میشود، به ما میگویند که ژنراتور بخرید و برق مورد نیاز را خودتان تأمین کنید.
فاضلینیا با بیان اینکه اگرچه ژنراتور هزینه بالایی را به واحدهای تولید تحمیل میکند، گفت: مسئله اصلی در صورت خرید ژنراتور تأمین گازوئیل است که به ما میگویند گازوئیل نداریم، خودتان تأمین کنید!
وی گفت: اگرچه در خصوص قطع برق هنوز به صنایع لوازمخانگی اطلاعی داده نشده، اما بلاشک این اتفاق میافتد. به گفته فاضلینیا، ۴۰درصد قیمت تمامشده تولید ثابت است. این ۴۰درصد شامل هزینههای بیمه، مالیات، اجاره ملک، خواب سرمایه، استهلاک ماشینآلات، نرخ سود تسهیلات بانکی، هزینه آب، برق، گاز و هزینه کارگر است، بنابراین در صورت قطع انرژی و عدمتولید، این هزینهها در تولید وجود دارد و اگر تولید نکند، متضرر میشود. محدودیت مصرف گاز به صنایع مختلف از جمله صنایع لوازمخانگی، سیمانی و فولادی اطلاعرسانی شده است و فعالان این صنعت میگویند برخلاف سالهای قبل، محدودیت مصرف گاز در صنایع امسال زودتر آغاز شده است.
اما ناترازی گاز امسال موجب قطع برق خانگی هم شده است، بنابراین فعالان صنعت پیشبینی میکنند در نیمه دوم امسال هم با مسئله محدودیت گاز و هم با مشکل محدودیت مصرف برق مواجه شوند.
مسعود پزشکیان، رئیسجمهور دیروز در حاشیه جلسه هیئت دولت علت قطع برق خانگی را به صراحت اعلام کرد و گفت: ذخایرمان کم است و در زمستان ممکن است با مشکل مواجه شویم، بنابراین مجبوریم ذخایر نیروگاهها را طوری تنظیم کنیم که در زمستان به مشکل برنخوریم. پیش از این، سخنگوی دولت علت قطعی برق را توقف مازوتسوزی در سه نیروگاه کشور صرفاً در راستای حفظ سلامت مردم عنوان کرده بود!
محمود نجفیعرب، رئیس اتاق بازرگانی تهران علت ناترازی شدید در انرژی را کاهش شدید سرمایهگذاری، اقتصاد دستوری و دولتی و سوءمدیریتها عنوان میکند. وی میگوید: تشدید ناترازی عرضه و تقاضای گاز طبیعی در دو دهه آینده امری اجتنابناپذیر خواهد بود. یکی از حیاتیترین اقداماتی که دولت باید در دستور کار قرار دهد، پایان دادن به ناترازی انرژی و جذب سرمایهگذاری در این بخش است. انرژی پیشران و نیروی محرکه اقتصاد است و بیتوجهی به مشکلات کنونی علاوه بر نارضایتیهای اجتماعی، بحرانهای اقتصادی و تولیدی جدی به وجود خواهد آورد.
تشدید ناترازی انرژی و پیامدهای آن برای صنایع کشور
صاحبخبر -
∎