شناسهٔ خبر: 69702076 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: دیدبان ایران | لینک خبر

یک پیش‌بینی از آینده خاموشی‌ها/ ناترازی تداوم دارد؟

یک پژوهش رسمی نشان می‌دهد که ناترازی برق که در سالهای گذشته تا ۱۲.۴ هزار مگاوات بود برای امسال به بیش از ۱۷.۵ هزار مگاوات افزایش خواهد یافت و چنانچه جلوی این روند با افزایش تولید گرفته نشود، پیش‌بینی می‌شود شدت و میزان خاموشی ها در سالهای آینده به شکل تصاعدی افزایش یابد.

صاحب‌خبر -

به گزارش سایت دیده بان ایران و به نقل از مرکز پژوهشهای مجلس لایحه بودجه ۱۴۰۴ در شرایطی توسط دولت ارائه شده که کشور با ناترازی‌های روبه گسترش در تمامی حامل‌های انرژی از جمله گاز، برق و بنزین روبه‌رو است. ناترازی و کسری انرژی در سالهای گذشته به عنوان یکی از اصلی‌ترین چالش‌های کشور تلقی می‌شود و در صورتی که در اقدامات ویژه‌ای در راستای حل آن صورت نگیرد، آسیب‌های غیرقابل جبرانی را برای کشور رقم خواهد زد.

در سال ۱۴۰۱ میزان ناترازی گاز طبیعی در اوج مصرف به ۳۵۱ میلیون مترمکعب در روز رسید و اگر چه به‌واسطه افزایش دما در سال ۱۴۰۲ این عدد به حدود ۲۸۰ میلیون مترمکعب در روز کاهش یافت اما همچنان چالش ناترازی گاز طبیعی در کل سال به‌ویژه ماههای سرد وجودارد و با ادامه این روند افزایش خواهد یافت. این کسری موجب افزایش آلایندگی در کشور شده است.

افزایش میزان ناترازی گاز طبیعی باعث کسری سوخت مایع گازوییل نیز می‌شود. این مساله چالش‌های جدیدی را در سایر بخشهای کشور به‌وجود خواهد آورد. شایان ذکر است در سالهای گذشته میزان مصرف سوخت مایع در نیروگاههای حرارتی افزایش یافته است. از سوی دیگر در حال حاضر ذخایر گازوییل و نفت کوره (مازوت) نیروگاهها در نیمه نخست امسال، نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش پیدا کرده و افزایش ناترازی گاز و عدم امکان تامین سوخت مایع جایگزین، چالش‌هایی را برای تامین برق در زمستان به وجود آورده است.

در حوزه تامین بنزین نیز کسری وجود دارد و متوسط مصرف بنزین در نیمه نخست سال گذشته به ۱۲۴.۵ میلیون لیتر در روز رسیده که این حجم از مصرف علاوه بر تولید بنزین پایه به میزان ۱۰۴.۲ میلیون لیتر در روز، به‌دلیل بی توجهی به مدیریت مصرف، منجر به اجبار واردات شده است.

در حوزه برق میزان کسری در سال ۱۴۰۲ حدود ۱۲.۴ هزار مگاوات بوده و امسال به حدود ۱۷.۵ هزار مگاوات افزایش یافته است. اگر چه این کسری باعث تحمیل خاموشی‌های بسیاری به بخش‌های مختلف به‌خصوص صنایع شده و هزینه‌های اقتصادی و اجتماعی قابل توجه را به‌دنبال داشته است. اما با افزایش میزان کسری در سالهای آینده، علاوه بر صنایع، خاموشی‌های برنامه‌ریزی شده و نشده به بخش خانگی منتقل خواهد شد.

کما اینکه در سال گذشته کاهش ساعات اداری دولتی و همچنین تعطیلی برخی روزهای گرم در کنار اعمال محدودیت تامین برق صنایع دنبال شده است.

 

کپی لینک
کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام