شناسهٔ خبر: 69704884 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

دبیر انجمن مدیران صنایع گیلان:

بحران گاز با محدودیت برای صنایع حل نمی‌شود؛ خسارت ۲۰ همتی برق به تولید گیلان

رشت - ایرنا - دبیر و مدیر اجرایی انجمن مدیران صنایع گیلان با بیان اینکه فقط حدود هفت درصدحجم گاز مصرفی استان در اختیار صنایع است، گفت: اولویت مسئولان برای رفع کمبود گاز بویژه در فصول سرد قطع گاز صنایع است در حالی که با توجه به سهم اندک این بخش با اعمال این محدودیت‌ها مشکل حل نمی‌شود.

صاحب‌خبر -

اکبر تطهیری مقدم روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: قطعی گاز صنایع در زمستان نه تنها مشکلی از بحران انرژی رفع نمی‌کند بلکه بیش از ۸۰ هزار نیروی انسانی شاغل در این واحدها را بیکار و استان را با رکورد تولید مواجه می‌کند که در نتیجه خسارات سنگینی به صنعت و تولید این خطه تحمیل خواهد شد.

وی عنوان کرد: سرمایه‌گذار برای ایجاد یک واحد صنعتی نخست باید برق و گاز مورد نیاز آن واحد را تامین کند به همین منظور اداره کل صنایع پس از استعلام از ادارات برق و گاز در خصوص میزان انرژی مصرفی واحد تولیدی نسبت به صدور مجوز ساخت و بهره برداری اقدام می‌کند که این فرآیند از ۲ تا چهار سال به طول می انجامد و حال بعد از همه آنها این وضعیت واحدهای تولیدی است.

وی با اشاره به مشکلات تامین سوخت و انرژی مورد نیاز واحدهای تولیدی و مدیریت ضعیف در حوزه برق و گاز استان در سال گذشته گفت: سال ۱۴۰۲ صنایع استان در زمستان همزمان با قطعی گاز برنامه‌ریزی نشده با خاموشی برق نیز مواجه بودند که علت آن کاهش سوخت نیروگاه‌ها اعلام شد.

وی عنوان کرد: گاز مورد نیاز صنایع فولادی و کارخانه ها نیز تا حدی که کوره‌ها روشن بماند برقرار بود و زمستان بدون تولید همراه با قطعی برق سپری شد این درحالی بود که واحدهای تولیدی استان در این مدت حدود هزار میلیارد ریال حقوق و دستمزد پرداخت کردند.

تطهیری مقدم خواستار اعمال مدیریت هماهنگ، برنامه ریزی دقیق و پیشگیرانه در اجرای مصوبه ستاد بحران استان از سوی مدیریت شرکت گاز شد و اظهار کرد: این شرکت در مواقع بحران باید رویه‌ای اتخاذ کند تا صدمه‌ای متوجه صنایع استان نشود و در عین حال گاز نیروگاه‌های مرتبط تحت هر شرایطی وصل باشد.

وی خواستار جبران خسارات احتمالی ناشی از عدم تولید و پرداخت حقوق و دستمزد کارکنان صنایع به نحو مقتضی شد و پیشنهاد کرد: نیروگاه‌های استان (لوشان- سیکل ترکیبی- پره‌سر و غیره) سوخت دوم خود را در فصل پاییز برای چهار ماه آذر، دی، بهمن و اسفند ذخیره‌سازی کنند تا برق صنایع به دلیل مشکل تامین سوخت آنها قطع نشود.

دبیر انجمن مدیران صنایع استان تصریح کرد: در نشستی که در سازمان بازرسی استان برگزار شد مدیر شرکت نفت برای تحویل سوخت دوم به منظور ذخیره سازی مصرف مورد نیاز نیروگاه‌ها اعلام آمادگی کرد در این میان مدیر عامل شرکت گاز نیز اعلام کرد که امسال گیلان با بحران گاز مواجه خواهد بود؛ در این شرایط اگر صنایع استان در زمستان وضعیتی مانند سال ۱۴۰۲ را تجربه کنند دوباره این بخش خسارت سنگینی متحمل می شود و این می تواند به صنعت استان ضربه ای کاری وارد کند.

تطهیری مقدم با بیان اینکه خاموشی برق در زمستان را می توان با ظرفیت های استانی تا حدی مدیریت کرد، گفت: ۵۰ درصد منابع سوخت نیروگاههای استان تکمیل است و شرکت نفت در جلسه ای اعلام کرد ذخیره مناسبی برای تامین سوخت مورد نیاز آنها در استان دارد.

وی افزود : در این میان نیروگاه‌ها نیز با افزایش تعداد تانکرهای سوخت و تامین نفتگاز مورد نیاز در فصل پائیز می‌توانند از قطعی برق واحدهای تولیدی در زمستان جلوگیری کنند.

وی اظهار کرد: ادارات برق و گاز هم پس از دریافت هزینه‌های انشعاب، نصب و تحویل طبق قرارداد فی‌مابین موظف به تامین انرژی مورد نیاز صنعت هستند لذا باید پاسخگوی خسارت ناشی از قطعی برق به صنایع باشند.

بحران گاز با اعمال محدودیت برای صنایع رفع نمی‌شود

خسارت ۲۰۰ هزار میلیارد ریالی صنایع از قطعی برق

تطهیری مقدم اضافه کرد: صنایع استان درتابستان ۱۴۰۳، ۳۶ ساعت قطعی برق در هفته را تجربه کردند و بررسی های انجام شده از واحدهای صنعتی نشان می دهد ۲۰۰ هزار میلیارد ریال خسارت ناشی از توقف تولید، پرداخت بیمه، هزینه های جاری، از دست دادن بازار فروش و آسیب به ماشین‌آلات تولیدی در جریان قطع ناگهانی برق به صنایع استان وارد شده است.

وی عنوان کرد: این خسارت ها به علت عمل نکردن وزارت نیرو به تعهداتش بر صنعت تحمیل شد که باید با حمایت سازمان های نظارتی و قضائی به نیابت از وزارت نیرو این خسارات از سوی دولت تامین شود.

وی در ادامه با اشاره به همکاری بخش خصوصی با دولت در طول سال‌های جنگ به دلیل مشکلات کشور در تامین برق، اظهار کرد: در آن سالها از صنایع درخواست شد در همکاری با دولت ژنراتور نصب کنند؛ اکثر واحدهای تولیدی کوچک و بزرگ نیز به این کار مبادرت کردند شرکت نفت نیز سوخت مورد نیاز این صنایع را تامین کرد. طی سال های ۷۲ تا ۷۴ با بازگشایی اقتصادی که دولت وقت تجربه کرد برق به حالت پایدار رسید و ژنراتورها کارکرد خود را از دست دادند.

دبیر و مدیر اجرایی انجمن مدیران صنایع استان گیلان با بیان اینکه اولویت بنگاه های صنعتی و تولیدی توجه به فرمول‌های اقتصادی است، تصریح کرد: واحدهای تولیدی به این علت که ژنراتورها دیگر برای آنها کاربردی ندارند، اقدام به فروش آنها با قیمت پائین کرده و پول آن را به سایر مصارف رساندند و مکانی که این ژنراتورها نصب شده بود نیز تغییر کاربری یافت.

وی افزود: به این ترتیب ژنراتورهایی که با اعتماد به دولت ایجاد شده بود با اعتماد دوباره به دولت برچیده شد و فقط واحدهای صنعتی بزرگ مانند ایران پوپلین این ژنراتورها را حفظ کرد. وی توضیح داد: در سال ۱۴۰۰ هم ناترازی برق ۶ هزار مگاواتی کشور به صنایع اعلام شد و دولت از کارخانجات درخواست همکاری کرد، در این سال ساعات خاموشی صنایع حدود چهار تا پنج ساعت بود و صنایع غذایی و سردخانه‌های مجهز به ژنراتور قادر بودند در این چند ساعت، برق سردخانه های خود را تامین کنند.

تطهیری مقدم عنوان کرد: در سال ۱۴۰۱ نیز با مدیریت جدید برق در استان برق کارخانجات ساعت بندی، زمانبندی، منطقه بندی و برنامه‌ریزی شد و واحدهای تولیدی در همکاری با دولت و طبق برنامه زمانی اعلام شده از سوی شبکه برق ساعات کاری را شیفت بندی کردند؛ در این سال صنایع گرچه خسارت توقف تولید داشتند اما ضرر آنی ندیدند.

وی ادامه داد: در سال ۱۴۰۲ ساعات خاموشی با مدیریت بار با اعلام قبلی و در روزهای معین و مشخص بیشتر شد اما در سال ۱۴۰۳ قطعی برق بدون هماهنگی و اطلاع رسانی به کارخانجات انجام شد و از خرداد امسال قطعی برق ۲ روز در هفته و در مردادماه به سه روز افزایش یافت و در این مدت (از خرداد تا شهریورماه) صنایع استان ۳۲ روز کامل قطعی برق داشتند.

وی تصریح کرد: در اثر قطعی برق ۲ تا چهار روزه در هفته طی ماههای خرداد تا شهریور ماه ۱۴۰۳ صنایع فلزی ۳۹ درصد، تولید کنندگان محصولات خودرویی ۲۸ درصد، تولید کنندگان کانی‌های غیرفلزی ۱۵ درصد، فرآورده های نفتی و پتروشیمی ۲۰ درصد و محصولات شیمیایی ۲۵ درصد خسارت دیدند.

دستگاههای مربوطه باید خسارت ناشی از قطعی برق، گاز و نفت را پرداخت کنند

مدیر اجرایی انجمن مدیران صنایع گیلان گفت: سازمان بازرسی مرکز استان در جلسه ای که درخصوص خسارت ناشی از قطعی برق تابستانه به صنایع و احتمال ایجاد محدودیت ها در زمستانه گاز برگزار کرد مشکلات صنایع را در سه بخش شامل؛ وضعیت صنعت در قطعی برق تابستان، مشکلات احتمالی قطع گاز در زمستان و درخواست های صنایع برای جبران خسارت وارده مورد بررسی قرار داد.

تطهیری مقدم اضافه کرد: در این جلسه مصوب شد اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان خسارت وارده و هزینه های ناشی از قطع برق صنایع استان را اعلام کرده و شرکت فرآورده های نفتی منطقه گیلان و شرکت تولید برق لوشان ذخیره سازی سوخت مایع و گازوئیل در نیروگاههای استان را حداکثر ظرف مدت یک ماه انجام دهند.

وی گفت : همچنین شرکت تولید برق لوشان نیز برای افزایش ظرفیت ذخیره سازی سوخت نیروگاهها از طریق احداث مخازن جدید برنامه ریزی داشته باشد و تاکید شد درصورتی که مصوبات سازمان بازرسی عمل نشود ترک فعل محسوب خواهد شد.

وی ادامه داد: براساس ماده ۲۵ قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار که طبق آن در زمان کمبود برق، گاز یا خدمات مخابرات، واحدهای تولیدی صنعتی و کشاورزی نباید در اولویت قطع برق یا گاز یا خدمات مخابرات قرار گیرند و شرکتهای عرضه‌ کننده برق، گاز و مخابرات موظفند هنگام عقد قرارداد با واحدهای تولیدی وجه التزام قطع برق یا گاز یا خدمات مخابرات را در متن قرارداد پیش ‌بینی کنند.

به گفته وی، بر این اساس هرگاه دولت به دلیل کمبودهای مقطعی به شرکتهای عرضه‌ کننده برق یا گاز یا مخابرات دستور دهد موقت جریان انرژی و یا خدمات مخابرات در واحدهای تولیدی متعلق به شرکتهای خصوصی و تعاونی را قطع کنند، موظف است نحوه جبران خسارتهای وارده به این شرکتها ناشی از تصمیم فوق را نیز تعیین و اعلام کند؛ دستگاههای خدمات رسان هم باید این خسارت ناشی از قطعی انرژی را پرداخت کنند.

دبیر و مدیر اجرایی انجمن مدیران صنایع استان گیلان اظهار کرد: شرکت توانیر در دادگاهی در تهران به پرداخت خسارت برق صنایع محکوم شد.

وی ادامه داد: مسئولان استانی برای فعال نشان دادن خود در مصاحبه هایی با رسانه ها مطالبی مبنی بر رفع مشکلات نیروگاه‌ها، سوخت رسانی و سلامت شبکه‌ها عنوان می کنند که این مصاحبه ها باید رصد و پایش صحت سنجی شود تا در صورت بروز مشکل در زمستان با استناد به این مصاحبه ها سوء مدیریت ها و شعارها از واقعیت تفکیک شود.

وی تصریح کرد: ما بعنوان بخش خصوصی و کارشناسی در این رابطه پیش بینی ها و زمینه های پیشگیری را به استانداری و سازمان بازرسی اعلام کرده و برای دولت راهکار ارائه کردیم امروز بیش از هر زمان به مدیران توانمند نیاز داریم تا بتوانند عملکرد و مدیریت مطلوبی در زمینه چالش های موجود ارائه دهند.