روزنامه اعتماد با مصطفی هاشمیطبا گفتوگو کرده است.
به گزارش اعتماد، در بخشهایی از این گفتوگو آمده است:
- تصوری که اغلب این کشورها از ایران دارند، به گونهای است که فعلا نمیتوان تصور دستیابی به روابط راهبردی و نزدیک را با این کشورها داشت. در منطقهای که دشمن سعی در گسترش ایرانهراسی و دوری کشورها دارد، ایران باید نهایت تلاش خود را به خرج دهد تا این تصویر غیرواقعی از ایران شکسته شده و زمینه توسعه مناسبات با سایر کشورها به خصوص همسایگان فراهم شود. دولت چهاردهم با سیاست تنشزدایی ابتدا باید این ذهنیتهای غلط را در منطقه و جهان تغییر دهد.
- معضل نپیوستن به fatf و سایر کنوانسیون بینالمللی از جمله مسائلی است که میتوان آن را ذیل عنوان خودتحریمیهای داخلی قرار داد. این خودتحریمیها باعث شده ایران برای نقل و انتقال عادی وجوه خود و مردمش، چندین برابر حالت عادی هزینه کند.
- معضل فیلترینگ باعث شده تا هزینههای قابل توجهی بر خانوارهای ایرانی تلنبار شود و مردم ایران نتوانند از ظرفیتهای جهان آنلاین برای بهبود وضعیت معیشتی و ارتباطی خود بهرهمند شوند. بنابراین قبل از اینکه ایران به فکر حل معضل تحریمها باشد باید سعی کند، معضل خودتحریمی در عرصه داخلی را پشت سر بگذارد.
- پس از پایان دادن به معضلات داخلی و خودتحریمیهاست که ایران میتواند در مواجهه با بزرگترین و مهمترین پرونده ارتباطی خود با ایالات متحده اقدام کند.
- حتی اگر ترامپ بسته پیشنهادی قابل توجهی به ایران ارایه کند، زمانی که ما تابوی رابطه با امریکا را داشته باشیم، مساله منتفی میشود. البته نمیتوان انکار کرد که در برخی برههها ایران از خود حسن نیت نشان داد و مذاکره کرد. نهایتا برجام هم امضا شد، اما با خلف وعده طرف امریکایی که از برجام خارج شد، امکان پشت سر گذاشتن همه مشکلات ممکن نشد.
- ایران امروز باید مشخص کند آیا قصد دارد دور خود یک خط بکشد و روابط با کشورهای غربی را بهطور کامل کنار بگذارد یا در راستای منافع ملی کشور و مصالح عمومی اقدام به مذاکره و برقراری رابطه کند؟ وقتی به این پرسش در سطح کلان پاسخ داده شود، مشخص میشود که دولت چهاردهم چگونه باید با امریکای مدل ترامپ روبهرو شده و از منافع کشور حفاظت کند. گام نخست برای ایجاد چنین ارتباطی گفتوگو و ایجاد لاین ارتباطی با ایالات متحده است.