شناسهٔ خبر: 69671653 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

بازار مسکن در ماه‌های باقی مانده از سال‌جاری چه سرنوشتی پیدا می‌کند؟

ورود مجدد ترامپ به کاخ ریاست جمهوری مجددا حساسیت‌هایی را برای برخی از کشور‌هایی که سابقه تحریم داشتند ایجاد کرده است. یکی از بازار‌هایی که طی سال‌های گذشته دستخوش تغییرات افزایشی قابل توجهی شد بازار مسکن بوده است. حالا با بسته شدن پرونده انتخابات این سوال ایجاد می‌شود که سرنوشت بازار مسکن تا پایان سال تداوم رکود خواهد بود یا رونق؟

صاحب‌خبر -

جوان آنلاین: برای بازاری که از فاصله زمانی سال ۹۵ تا کنون افزایش رشد ۱۹۱۱ درصدی را ثبت کرده بدون شک جایگاهی بیش از این برای گرانی نمی‌توان متصور بود؛ این تحلیل شمایی کلی از نظرات کارشناسان اقتصاد مسکن است؛ چرا که در حال حاضر نیز بازار مسکن از دسترس خانه اولی‌ها خارج شده و خریداران سرمایه‌ای نیز سیگنال چندان قوی از بازدهی این بازار در ماه‌های پیش رو دریافت نمی‌کنند. 


ملکی، کارشناس اقتصاد مسکن در این خصوص معتقد است که با توجه به سیاست‌های انقباضی دولت، رشد تورم تا پایان سال حول و حوش ۳۰ تا ۳۵ درصد خواهد بود و بر این اساس پیش بینی نمی‌شود که در بازار مسکن شاهد شگفتی خاصی باشیم.


داوود بیگی‌نژاد، نایب رئیس اتحادیه مشاوران املاک نیز بیان کرد: عمق رکود بازار ملک در مهر و آبان بیشتر شده است. به همین دلیل تامین منابع مالی برای سازندگان و فعالان بازار مسکن سخت شده است. در حال حاضر بیشتر تقاضا‌ها به سمت خانه‌های کوچک‌تر و قدیمی‌تر حرکت کرده است. به نظرم این روند تا پایان سال جاری تداوم خواهد داشت و تغییر چندانی در انتظار معاملات و قیمت‌ها در بازار مسکن نیست.


وی افزود: نهایت توان ترامپ این بود که از برجام خارج شود و تحریم‌هایی را علیه ایران صادر کند که کرد. با خروج از برجام یک سری اتفاقات منفی برای ما رقم خورد که اقتصاد ما تحت تاثیر آن قرار گرفت. الان دیگر ترامپ اهرم فشار خاصی ندارد. قطع به یقین اگر ترامپ ابزار‌هایی در اختیار داشته باشد بتواند اقتصاد ما را به دردسر بیشتری بیندازد مضایقه نمی‌کند و قطعا انجام می‌دهد، اما به نظرم او دیگر در مواجهه با ایران خلع سلاح است.


فرشید پورحاجت، دبیر کانون انبوه‌سازان هم در این خصوص گفت: سال ۹۷ شرایط خاص خود را داشت و امروز شرایط دیگری حاکم است. دولت ایالات متحده در سال ۱۳۹۷ با خروج از برجام غافلگیری برای ما ایجاد کرد که شوک آن در همان زمان اثرگذار بود. اما امروز صورت مساله برای کشور ما مشخص است. یک رئیس‌جمهور در آمریکا بر سرکار آمده که سابقه او را در زمینه سیاست خارجی با ایران و کل دنیا می‌شناسیم. اما نه ایران، ایران هشت سال قبل است و نه تحریم‌ها به اندازه هشت سال قبل قدرت اثرگذاری دارد.


پورحاجت با بیان این‌که معتقدم در تولید مسکن دچار نوعی خودتحریمی هستیم گفت: از سال ۱۳۸۶ که مداخله گسترده دولت در ساخت و ساز آغاز شد وضعیت تولید مسکن به هم ریخت. تا قبل از آن بخش خصوصی تقریبا هر ساله ۷۰۰ هزار واحد مسکونی احداث می‌کرد، اما از سال ۱۳۸۶ و شرایط پس از آن که در سال ۱۳۸۸ روند تولید مسکن کاهشی شد تا جایی که هم‌اکنون به حدود ۳۵۰ هزار واحد در سال رسیده است. به نظرم امسال تولید مسکن از ۳۵۰ هزار واحد نیز کمتر خواهد شد؛ آن هم در شرایطی که به اذعان نمایندگان مجلس با کسری هفت میلیون واحد مسکونی مواجهیم.