شناسهٔ خبر: 69674185 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

بومی سازی سامانه جوشکاری با پرتو الکترونی به‌دست دانش‌بنیان‌ها

یک شرکت دانش بنیان موفق به بومی‎ سازی سامانه جوشکاری با پرتو الکترونی شد که برای هر سامانه بین ۵۰۰ هزار تا دو میلیون دلار صرفه جویی ارزی دارد.

صاحب‌خبر -


به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان گفت: فرآیند جوشکاری با برخورد پرتو الکترونی کنترل شده با قطعه کار و تبدیل انرژی جنبشی الکترون به انرژی حرارتی در خلاء صورت می‌گیرد.
محسن شفاعی افزود: الکترون‌ها با یک کاتد یا همان گان الکترونی تولید می‌شوند و از طریق اعمال یک ولتاژ زیاد در حد چند ده کیلو ولت بین آند و کاتد، با سرعتی معادل ۳۰ تا ۶۰ درصد سرعت نور شتاب می‌گیرند. این انرژی جنبشی الکترون‌ها برای ذوب کردن هدف کافی است. الکترون‌های شتاب گرفته توسط میدان الکتریکی، در یک باریکه نازک متمرکز می‌شوند. کویل لنز مغناطیسی می‌تواندپرتو الکترونی را در طول جوشکاری جابجا کند.

سیم پیچ احتراق که به آن کوئل نیز می‌گویند، یک سیم پیچ القایی است که جریان ضعیف باتری را به جریان با ولتاژ بالا تبدیل و به شمع‌ها ارسال می‌کند.

به گفته او در این روش انرژی چگال زیادی در یک نقطه از بیم الکترونی ایجاد شده و بنابراین چگالی توان زیادی در حد هزار برابر بیشتر از چگالی توان در روش ARC WELDING در آن نقطه در خلاء ایجاد خواهد شد.
وی اضافه کرد: پرتو الکترونی قادر است قطعات فولاد با ضخامت ۰.۰۱ تا ۱۵۰ میلی متر را جوشکاری کند.
مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان اضافه کرد: این محصول در صنایع نیروگاهی، ساخت توربین‌های گاز، صنایع هوافضا، ساخت موتور‌های هوایی، صنایع الکترونیک، صنایع پزشکی و صنعت خودرو کاربرد دارد.
به گفته شفاعی، جوشکاری یکنواخت، آب بندی عالی قطعات و آلودگی کم در خلاء، نازک بودن محل جوش کاری و ناحیه گرمایش، نیاز نداشتن به فلز پرکننده، جوش‌های تکرار پذیر با کیفیت بالا، جوش کاری فلزات غیر هم جنس در انواع متنوع، جوشکاری ظریف و پیوسته و بدون درز، امکان جوشکاری در نزدیکی قطعات حساس به حرارت، عاری از هر گونه آلودگی اکسیدی یا نیتریدی حاصل از جوشکاری، کمترین تغییر شکل براثر جوشکاری، جوشکاری فلزات سخت کاری شده بدون ایجاد تغییر قابل توجه در مشخصات مکانیکی محل جوش، کمترین آسیب حرارتی به فلزات اطراف و .. از مزیت‌های جوشکاری با پرتو الکترونی است.

این فناور ادامه داد: از آنجا که تمام زیرشاخه‌های این محصول توسط این شرکت طراحی و ساخته می‌شود از یک طرف وابستگی به زیر سامانه‌های خارجی وجود ندارد و از طرف دیگر خدمات پس از فروش در اسرع وقت و با کیفیت بالا ارائه می‌شود.
وی خاطرنشان کرد: برای هر سامانه و البته بسته به ابعاد و قابلیت‌های آن سامانه بین ۵۰۰ هزار تا دو میلیون دلار صرفه جویی ارزی می‌شود. همچنین از رهگذر بومی سازی این محصول به صورت مستقیم ۱۰ نفر و غیر مستقیم ۱۵ نفر مشغول به کار شده اند.