شناسهٔ خبر: 69556417 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: مشرق | لینک خبر

با ماهواره بر سایوز؛

دو ماهواره ایرانی به فضا پرتاب شدند/ «هدهد» و «کوثر» با موفقیت در مدار قرار گرفتند +فیلم

ماهواره‌های «کوثر» و «هدهد» ساعت ۲:۴۸ بامداد سه‌شنبه به عنوان نخستین ماهواره‌های بخش خصوصی، از پایگاه پرتاب وستوچنی روسیه با ماهواره‌بر «سایوز» روسی با موفقیت به مدار پرتاب شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش مشرق، ماهواره سنجشی «کوثر» و ماهواره «هدهد» در نخستین ساعات سه‌شنبه ۱۵ آبان توسط ماهواره‌بر سایوز روسی از پایگاه «وستوچنی» پرتاب شد و با موفقیت در مدار قرار گرفت.

رئیس سازمان فضایی ایران، تعدادی از اعضای تیم سازنده ماهواره‌ها و خبرنگاران رسانه در پژوهشگاه فضایی ایران، به تماشای پخش زنده این پرتاب به نقطه‌مداری مورد نظر نشستند و شاهد پرتاب موفق آن بودند.

شادی حضار در پژوهشگاه فضایی ایران پس از پرتاب موفق ماهواره‌های ایرانی

پژوهشگاه فضایی ایران هنگام پرتاب ماهواره‌های هدهد و کوثر حال و هوایی مملو از هیجان و خوشحالی را تجربه کرد.

تا ۴ ساعت آینده ماهواره‌های هدهد و کوثر به مدار تزریق می‌شود

کوثر و هدهد با موفقیت به فضا رسیدند.

تا ۴ ساعت آینده این دو ماهواره‌ به مدار تزریق می‌شود. همچنین ۶ ساعت زمان می‌برد تا اولین سیگنال‌ها از ماهواره دریافت شود.

رئیس سازمان فضایی: پرتاب‌های بین‌المللی و داخلی خواهیم داشت

سالاریه رئیس سازمان فضایی در این مراسم گفت: پرتاب در ماه‌های گذشته داشتیم که ماهواره چمران پرتاب شد که تست‌های آن با موفقیت انجام شده است و گزارش آن در سایت سازمان فضایی آمد.

وی خاطر نشان کرد: پرتابهای دیگری هم پیش‌بینی کرده‌ایم تا پایان سال که هم بین‌المللی و هم داخلی خواهند بود و توسط پرتابگر سیمرغ و پرتابگر قائم انجام خواهند گرفت.

رئیس سازمان فضایی در بخش دیگری از صحبتهایش گفت: یک کار بسیار بزرگ و ارزشمند که سازمان فضایی ایران شروع کرده ساخت پایگاه فضایی چابهار هست که به نوعی خودش محل پرتاب است

وی همچنین گفت: مداری که ماهواره‌های سنجشی مان معمولا در آن قرار می‌گیرند مدار خورشید آهنگ هست که از پایگاه‌های داخلی کشورمان امکان پرتاب و رسیدن به این مدار ممکن نیست.

وی خاطر نشان کرد: سال گذشته پارس ۱ را از همین پایگاه روسی پرتاب کردیم اما انشالله با احداث پایگاه چابهار امکان دسترسی به آن مدارها را خواهیم داشت.

وی ضمن بیان این مطلب که سازمان فضایی قراردادی را با شرکت امید فضا در قالب خرید تصاویر ماهواره‌ای منعقد کرده است، افزود: یعنی برای اولین بار قراردادی را با بخش خصوصی منعقد کردیم که براساس آن ما با ماهواره و پرتابگر ان کاری نداشتیم ولی محصول نهایی را در اختیار ما قرار می‌دهند.

به گفته سالاریه این رویکرد موجب می‌شود که شرکت‌های خصوصی و دانش بنیان در حوزه طراحی و ساخت ماهواره و همچنین در پرتاب ماهواره، نقش آفرینی و نسبت به مدیریت ریسک‌های این حوزه اقدام کنند.

رئیس سازمان فضایی ایران با اشاره به اینکه به شرکت امید فضا پیش پرداختی را برای خرید تصاویر ماهواره‌ها پرداخت کرده ایم، گفت: بر این اساس بخش خوبی از تصاویر را پیش خریداری و از طرفی از این شرکت حمایت کرده ایم.

«هدهد» و «کوثر» با موفقیت در مدار قرار گرفتند

 ۲ ماهواره ایرانی «هدهد» و «کوثر» توسط ماهواره‌بر سایوز از پایگاه وستوچنی روسیه پرتاب و با موفقیت در مدار ۵۰۰ کیلومتری زمین قرار گرفت.

این ۲ ماهواره توسط یک شرکت دانش‌بنیان بخش خصوصی و توسط محققان ایرانی به‌صورت کاملا بومی ساخته شده است.

حسین شهرابی مدیرعامل شرکت دانش بینان امیدفضا در فیلم کوتاهی این خبر را اعلام کرد که در زیر مشاهده می‌کنید:

جزئیات فنی ماهواره کوثر

ماهواره کوثر نخستین محصول فضایی شرکت امیدفضا است که طراحی آن در تابستان ۱۳۹۸ آغاز شد، این ماهواره از استاندارد ماهواره‌های مکعبی پیروی می‌کند که باعث کاهش زمان و هزینه فرآیند ساخت می‌شود.

ماهواره «کوثر» که ۳۰ کیلوگرم وزن دارد و عمر مداری آن بیش از ۳ سال تخمین زده شده، مجهز به دوربین‌هایی در طیف NIR و RGB و نخستین ماهواره ایرانی با وضوح متوسط ۳.۴۵ متر GSD (فاصله نمونه‌برداری از زمین) است که به معنای پیشرفته‌ترین ماهواره تا سال ۱۴۰۰ در ایران است.

کوثر با قابلیت تصویربرداری ۶ فریم بر ثانیه

ماهواره کوثر برای کاربردهای کشاورزی، نقشه‌ برداری و حدنگاری مناسب است و محدوده تصویر رنگی آن ۱۵ کیلومتر و نرخ تصویربرداری ۶ فریم بر ثانیه دارد و میانگین سن تیم سازنده این ماهواره ۲۶ سال اعلام شده است.

«هدهد» یک ماهواره با استاندارد ماهواره‌های مکعبی است و مأموریت آن ایجاد بستر اختصاصی ارائه خدمات اینترنت اشیا بین‌المللی باند باریک است. بیشترین کاربرد خدمات ماهواره هدهد در بخش‌های کشاورزی، حمل‌ونقل و تدارکات و محیط زیست است.

وزن این ماهواره چهار کیلوگرم و ارتفاع مداری آن ۵۰۰ کیلومتر است و عمر مداری چهار سال دارد و برای مقاصد کشاورزی و نقشه‌برداری مورد استفاده قرار می‌گیرد.