شناسهٔ خبر: 68588572 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی | لینک خبر

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی:

سهم فرهنگ و هنر در بودجه کشور به شدت کم است

صاحب‌خبر -

به گزارش روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان، آیین تکریم محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ دولت سیزدهم و معارفه سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت چهاردهم روز دوشنبه (۱۹ شهریور) با حضور محمدرضا عارف معاون اول رئیس جمهور برگزار شد.

سیدعباس صالحی در این مراسم گفت: خدمت آقای عارف خیر مقدم ویژه دارم و بعد از یک دوره این توفیق دست داد تا معاون اول شخصیتی علمی و فرهنگی باشد.
وی افزود: بعد از روان شاد دکتر حسن حبیبی که سهم مهمی در این نوع نگاه به حکمرانی و قوه مجریه داشت عزیزانی بودند که آمدند و همه هم محترم هستند اما این دوره در خدمت آقای عارف هستیم که نگاه علمی و فرهنگی ایشان موجب چشم انداز امید بر عرصه علم و فرهنگ و هنر شده است.
صالحی گفت: از وزرای پیشین فرهنگ از آقای میرسلیم گرفته تا دکتر اسماعیلی تشکر ویژه‌ می‌کنم چرا که این مسیر را طی کردند و این امانت را دست به دست به بنده‌ رساندند.
وی با بیان اینکه از حضور اصحاب فرهنگ هنر و رسانه نیز تشکر ویژه دارم، افزود: همچنین از خدمات و پشتکار جناب آقای اسماعیلی و مدیران همراهشان تشکر ویژه‌ دارم چرا که در این دوره سه ساله تلاش کردند چراغ فرهنگ و هنر فروزان بماند.
وزیر فرهنگ تصریح کرد: حق این بود بزرگان فرهنگ و هنر و رسانه سخن می گفتند حتما در جلسات بعدی این گفت وگوها در فضای صمیمانه برگزار شود.
وی با بیان اینکه برداشت من این است که دولت چهاردهم دو رسالت بزرگ دارد و اگر در مسیر این دو رسالت بزرگ بتواند گام های جدی بردارد به توفیق نزدیک شده است، افزود: رسالت اول ملی و راهبردی وفاق است و رسالت دوم مقابله با انزوای ایران در سطح بین‌المللی است؛ اگر این دو رویکرد، رسالت های اصلی دولت چهاردهم باشد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نقش پیشران را می تواند ایفا کند و به این وزارتخانه باید با این دید، نگاه کرد.
صالحی گفت: در مورد گفتمان وفاق در دولت هم عرض کردم که این گفتمان سه ضلع دارد؛ ضلع اول داخل قوه مجریه است چراکه مسائل ما در دولت دیگر بخشی نیستند ابر مساله های ما فرابخشی است و اگر کنار هم قرار نگیریم به حل مسائل نزدیک نمی شویم؛ ناهمترازی انرژی، محیط زیست و ... همه اینها ابرمساله های فرابخشی است لذا به گفتمان وفاق در داخل کابینه نیاز داریم و باید بخشی نگری را رها کنیم.
وی افزود: ضلع دوم گفتمان وفاق، مسائل مربوط به دولت_ حاکمیت است که در مراودات با مجلس شاهد آن هستیم، اما بخش مهمتر این گفتمان در حوزه حاکمیت_ملت قرار دارد در این بخش مسائل مهمی وجود دارد که باید آنها را دنبال کرد.
صالحی گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با نخبگانی سروکار دارد که در چهار حوزه فرهنگ، هنر، رسانه و دین فعال هستند و بخش وسیعی از نخبگان کشور که‌ نقش میانجی را در گفتمان حاکمیت ملت برعهده دارند در حیطه فضای کاری وزارت فرهنگ هستند و اگر وزارت فرهنگ بخواهد با اصحاب فرهنگ، هنر، رسانه و دین ارتباط برقرار کند خواهند توانست ملات گسل ها را به گونه ای بریزند تا به انسجام درونی منتهی شود.
وی افزود: اگر می‌خواهیم نخبگان فرهنگ، هنر، رسانه و دین نقش میانجی را در وفاق دولت ملت ایفا کنند و اجرایی شدن شعار امام راحل را شاهد باشیم باید بخشی از رویکردها را تقویت و یا در مورد آنها تجدید نظر کرد.
صالحی گفت: نکته اول مشارکت اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه در تصمیم گیری است؛ همدلی و همکاری اصحاب فرهنگ و رسانه در صورتی که در این روند شرکت کنند افزون تر می شود.
وی افزود: وقتی از مشارکت سخن می‌گوییم منظورمان مشارکت گزینشی نیست چرا که در آن صورت کسانی که در فرایند مشارکت نمی کنند به ضد مشارکت تبدیل می شوند، منظورمان مشارکت فراگیر است که بتواند از همفکری به همدلی و از همدلی به همکاری منتهی بشود.
وزیر فرهنگ گفت: رویکرد دوم تقویت و تاسیس نهادهای صنفی اصحاب فرهنگ و هنر است صدها هزار نفر جزو اصحاب فرهنگ و هنر هستند. طبیعتا با این صدها هزار نمی شود ارتباط رو در رو داشت، نهادهای صنفی فرهنگ و رسانه رقیب و دشمن نیستند و می توانند رفیق راه باشند و باید ادبیات آن را پذیرفت و‌ کوشید این مساله به نقش میانجی گرایانه کمک کند.
وی درباره تقویت اقتصاد فرهنگ و هنر افزود: اگر اهالی فرهنگ رسانه و هنر وضعیت اقتصادی خوبی نداشته باشند حال ناخوبشان باعث می شود که نتوانند حال مردم را خوب کنند؛ سهم فرهنگ و هنر در بودجه کشور به شدت کم است تلاش هایی صورت گرفته است اما اینکه تقریبا تا همین اواخر سهم فرهنگ و هنر رسانه و دین حدود  ۰/۶ درصد از بودجه باشد خیلی کم است.
وزیر فرهنگ گفت: سرانه بودجه فرهنگ هنر و رسانه در ایران ۱۶ دلار است اما در آمریکا ۱۸۴ دلار در کره جنوبی ۳۷۳ دلار است و در رژیم صهیونیستی ۷۲۶ دلار است دولت ها برای فرهنگ خرج می کنند البته اقتصاد فرهنگ مساله دیگری است و باید به آن توجه کرد و برای ان نیز برنامه داریم.
وی افزود: دولت ها حتی در سرمایه دار ترین‌ نظام های اقتصادی مسئول حوزه فرهنگ هستند اما سهم ما از بودجه کلان کشور کار ما را سخت می‌کند.
صالحی گفت: اگر می‌خواهیم اصحاب فرهنگ هنر و رسانه در رویکرد وفاق ملی سهم داشته باشند باید حقوق و کرامت این قشر از جامعه را در نظر بگیریم، اصحاب فرهنگ و هنر از منزلت وجودی برخوردار هستند که تحقیر آنها را آزرده می‌کند چه برسد به زجر  و ... نمی خواهم بگویم اصحاب فرهنگ و هنر قدیس هستند و جرمی مرتکب نمی‌شوند اما مناسبات با اصحاب این حوزه شرایط خاص خودش را دارد؛ البته اگر می خواهیم اینها نقش میانجی را ایفا کنند و در وضعیت وفاق نقش آفرینی کنند نباید احساس تحقیر و تنگنایی کنند.
وی با تأکید بر اینکه باید به تغییرات ژرفی که در نظام حکمرانی فرهنگ رخ داده است توجه کرد، افزود: حکمرانی فرهنگی در سرمایه دارترین‌ دولت‌ها وجود دارد اما‌ اگر به تغییرات فن‌آوری، جنسیتی و‌ نسلی توجه نکنیم به ضد خودش تبدیل می شود و اگر به اقتضائات زمان‌ نگاه نکنیم نمی توانیم از آنچه فکر می کنیم درست است، صیانت کنیم.
صالحی گفت: راهبرد دوم‌ مقابله با‌ توطئه و‌ مسیری است که با انزوای ایران در نظر گرفته شده است دشمنان ایران پس از انقلاب وقتی دیدند توازن قدرت در منطقه به هم ریخته است تلاش کردند ایران هراسی ایحاد کنند و به طور جدی تلاش کردند ما را منزوی کنند و صدای ما‌ شنیده‌ نشود این مسیری است که آنها دنبال کردند که‌ اگر‌ ایران به عنایت الهی و راهبری امام راحل و رهبری کیانش پس از ۴ دهه‌صیانت شده است ایران‌ را در پوسته‌ خودش مدفون کنند تا صدای ایران‌ شنیده نشود.
وی افزود: اگر بخواهیم ایران را از انزوا دور کنیم اسب تیز روی این مسیر، فرهنگ و هنر است البته مزیت تاریخی ما نیز در همین رویکرد است.
وزیر فرهنگ گفت: مزیت معاصر نیز در همین حوزه است و در سند چشم‌انداز که قرار بود در سال ۱۴۰۴ ویژگی هایی داشته باشیم در حمله در اینکه در منطقه در رتبه اول باشیم بدون تردید به تمام موارد در حوزه فرهنگ و هنر در منطقه، اول هستیم.
صالحی با اشاره به افزایش تعداد دانشجویان رشته هنر در کشور گفت: حوزه زنان در فرهنگ و هنر جایگاه خاصی یافته و انقلاب اسلامی برای رشد بانوان در همه عرصه‌ها فراهم کرد؛ در سال ۱۳۶۳ تعداد داستان نویسان زن که کتابشان منتشر شده بود ۲۸ نفر بود اما این آمار در سال ۱۳۹۳، هزار و ششست و چهل و هشت زن رسیده بود.
وی افزود: این امر نشان دهنده این است که جریان رو به جهشی در حوزه زنان در حوزه فرهنگ و هنر و رسانه داشتیم. به اعتبار ظرفیت تاریخی موجود وزارت فرهنگ می تواند مسیری را به سرعت برای مقابله با ایران هراسی طی کند.
وزیر فرهنگ تاکید کرد: نقش ایرانیان خارج از کشور را نادیده گرفت این عزیزان می توانند برای خروج ایران از انزوا نقش ایفا کنند.