به گزارش خبرنگار سیاسی پانا، محمدباقر نوبخت در سی و دومین اجلاس سراسری روسای آموزش و پرورش کشور که هم اکنون در سالن همایش های برج میلاد در حال برگزاری است، گفت: امسال اجلاس در شرایطی تشکیل شده که برای دستیابی به نظام تعلیم و تربیت به فرزندان با چالش هایی مواجه هستیم.
وی ادامه داد: شاید مناسب ترین فرصتی که امروز در اختیار آموزش و پرورش قرار گرفته حضور نیروهای فهیم و باتجربه در امر آموزش و پرورش است، تا جایی که ارزیابی عملکرد سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور گویای این واقعیت است.
نوبخت با اشاره به این که در بین ادارات نظام ستادی آموزش و پرورش نیروهای مرتبط و با تجربه وجود دارد، بیان کرد: حضور فانی وزیر آموزش و پرورش می تواند، این واقعیت را بیشتر تاکید کند لذا با عنایت به سابقه ارزشمند و پویای او در عرصه آموزش و پرورش چهره تداعی بخشی است.
سخنگوی دولت اضافه کرد: موضوع پشتیبانی نظام آموزش و پرورش از سوی سازمان نظام مدیریت وبرنامه ریزی کشور هدایت می شود که روحانی رئیس جمهور با نگاه فرهنگی در هیات دولت این پشتیبانی را به طور اثربخشی عملی می کند و در این راستا پیشنهادات وزیر آموزش و پرورش مدیریت می شود.
نوبخت با اشاره به این که تمام پیشنهادات فانی در خصوص کمک به تسریع فعالیت های آموزش و پرورش در هیات دولت عملی شده است، افزود: به خاطر ندارم هیچ یک از پیشنهادات فانی در هیات دولت مطرح شده و با وجود بار مالی زیاد رای نیاورده باشد.
سخنگوی دولت تصریح کرد: مبلغ 1350 میلیارد تومان مازاد بر سقف آموزش و پرورش که دولت برای اجرای نظام رتبه بندی تعیین کرده با نوع نگاه به این وزارتخانه مورد تصویب قرار گرفت، لذا هیات وزیران هر پیشنهادی که از سوی وزیر آموزش و پرورش مطرح می شود را حمایت می کند.
وی خاطرنشان کرد: در کنار این واقعیت نظام آموزش و پرورش و نظام ستادی این مجموعه با چالش هایی مواجه است که باید به اقتضای ظرفیت برای بالندگی آموزش و پرورش، تجهیزات لازم را در اختیار این وزارتخانه قرار گیرد.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور اشاره کرد: در سال 94 برای اجرای رتبه بندی فرهنگیان به دلیل مواجه بودن دولت با مشکلات مالی باید تدابیری اتخاذ شود. بودجه سال 94 در حد 24 میلیارد دلار منابع ارزی تهیه و تنظیم شده است، در حالی که این رقم در سال های گذشته به چند برابر عدد بیان شده می رسید.
نوبخت افزود: در سال 90 میزان منابع ارزی کشور در بودجه 118 میلیارد دلار بود که این در سال 94 کاهش یافته است. لذا برای ایفای ماموریت سازمان مدیریت با فرصت ها و چالش هایی مواجه هستیم که باید متناسب با برنامه پیش رویم.
سخنگوی دولت به گزارش اجمالی از وضعیت امروز آموزش و پرورش اشاره کرد و افزود: آینده بودجه کشور را از سال 90 تا 94 بررسی کرده و برنامه های مورد نیاز را تا سال 99 مورد پشتیبانی قرار می دهیم.
وی درباره بودجه مصوب بین سال 90 تا 94 تصریح کرد: اعتبارات آموزش و پرورش در سال 90 بالغ بر 12 هزار میلیارد تومان بود که در سال جاری این مقدار به 24 هزار میلیارد تومان افزایش یافت. با مقایسه این دو رقم می توان فهمید که اعتبارات بخش آموزش و پرورش طی این 4 سال به دو برابر افزایش یافته است.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور با اشاره به این که تصویب بودجه گویای دریافت آن نیست، گفت: هر سال ناگزیریم به دلیل محدودیت منابع، تخصیص های کم صورت گیرد، لذا در سال 93 از 211 هزار میلیارد تومان منابع عمومی که در بودجه پیش بینی شده بود عملا 174 میلیارد تومان که با احتساب اوراق 180 هزار میلیارد تومان می شد وصول شد. با این اوصاف حتی به دستگاه های فرهنگی بیش از 80 درصد بودجه ندادیم.
نوبخت اشاره کرد: در خصوص آموزش و پرورش در سال 93 که 19 هزار و 600 میلیارد تومان اعتبار مصوب داشتیم، عملکرد پرداختی ما 21 هزار میلیارد تومان بود (107 درصد) که این عدد از بین 210 میلیارد تومان 147 هزار و 500 میلیارد تومان تحقق پیدا کرد یعنی بودجه آموزش و پرورش با رشد 112 درصدی محقق شد.
وی بیان کرد: در دو سال گذشته با این که تمام منابع در آموزش و پرورش وصول نشد، اما عزم در دولت به خوبی دیده و رشد در بودجه آموزش و پرورش به عینه مشاهده شد.
سخنگوی دولت اشاره کرد: تعداد دانش آموزان از 12 میلیون 327 هزار به 12 میلیون و 537 هزار افزایش داشت و تعداد کارکنان در این فاصله از 949 هزار نفر به یک میلیون و 66 هزار نفر افزایش پیدا کرد که قطعا تناسب مناسبی بین افزایش تعداد دانش آموزان و معلمان با مقدار اعتبارات وجود ندارد.
وی ادامه داد: در دولت معتقدیم آنچه به فرهنگیان به عنوان حقوق تعلق می گیرد، مناسب نیست، چرا که بسیاری از دستگاه ها مقدار دریافتی شان با وجود نیروهای کمتر نسبت به آموزش و پرورش بیشتر است و این نظام پرداخت متعادل نیست.
وی گفت: نظام پرداخت های ما نیاز به بازنگری دارد و ما درباره چگونگی اصلاح نظام پرداخت ها در سازمان مدیریت و برنامه ریزی مشغول کار هستیم. گرچه میانگین حقوق معلمان در فاصله سال های 90 تا 94 از 830 هزار تومان به یک میلیون و 770 هزار تومان افزایش پیدا کرد و یک بهبود نسبی به وجود آمد، اما ما مشغول بازنگری هستیم تا نظام پرداخت های هماهنگ را حاکم کنیم.
نوبخت در خصوص مسائل بودجه ای امسال نیز گفت: بودجه امسال طبق آنچه در مجلس تصویب شد، 236 هزار میلیارد تومان است. این عدد گرچه نسبت به 224 هزار میلیارد تومان لایحه ای که به مجلس تقدیم شد، افزایش را نشان می دهد اما با توجه به واقعیت های موجود مثل افت قیمت نفت، مجلس دولت را موظف کرد به جای 236 هزار میلیارد تومان مبلغ 220 هزار میلیارد تومان بودجه را در 6 ماهه اول اختصاص دهد.
نوبخت گفت: گرچه اعداد و ارقامی که در بودجه در خصوص ردیف های آموزش و پرورش دیده شده بر پایه 236 هزار میلیارد تومان بود، اما ما باید بر اساس 220 هزار میلیارد تومان عمل می کردیم، اما واقعیت ها نشان از این دارد که حتی 220 هزار میلیادر تومان هم قابل تحقیق نیست و در این 5 ماهه نخست 52 درصد بیشتر محقق نشده است.
وی افزود: تلاش ما مدیریت توزیع هدفمند این مبلغ است و پیش بینی ما تا پایان سال در یکی از سناریوها مبلغ 184 هزار میلیارد تومان است. یعنی باید برای 184 هزار میلیارد تومان برنامه ریزی کنیم تا با کسری بودجه مواجه نشویم.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی ادامه داد: مطمئن باشید تا پایان سال پرداختی هایمان خیلی کمتر از چیزی است که در بودجه پیش بینی شده است. ارقامی که عرض شد متعلق به تمام کشور است، اما عددی که ما به آموزش و پرورش خواهیم داد بر پایه همان 236 هزار میلیارد تومان است که مبلغ یک هزار و 350 میلیارد تومان برای طرح رتبه بندی معلمان نیز به آن اضافه خواهد شد.
وی در همین خصوص افزود: دولت مصمم است آنچه می تواند برای این هدف فاخر یعنی تعلیم و تربیت جامعه سرمایه گذاری کند. ما معتقدیم برای زیرساخت های فرهنگی این کشور باید سرمایه گذاری صورت بگیرد.
نوبخت در مورد قولی که به وزیر آموزش و پرورش در خصوص واحدهای فرسوده آموزشی داده بود، گفت: آقای دکتر فانی فرمودند که بخش قابل توجهی از ساختمان های آموزشی به جهت قدمت از قابلیت های لازم برخوردار نیستند و باید بازنگری کنیم تا در ایجاد واحدهای جدید یا بازسازی آن اقدام شود. من هم به آقای دکتر گفتم اگر گشایشی حاصل بشود، کاری ویژه برای این موضوع انجام می دهیم و ما همچنان بر سر این پیمان هستیم.
وی در خصوص بودجه سال آینده آموزش و پرورش گفت: برای طرح رتبه بندی معلمان بالای سه هزار میلیارد تومان مضاف بر سقف باید تخصیص دهیم. بر ما فرض است که علاوه بر این که منابع مورد نیاز هزینه ای و عمرانی آموزش و پرورش را ببینیم باید این مبلغ را نیز لحاظ کنیم.
برنامه ششم توسعه موضوع آخرین صحبت های سخنگوی دولت در اجلاس روسای آموزش و پرورش کشور بود که در این خصوص گفت: ما قصدمان در برنامه ششم این است که بین سال های 95 تا 99 فقط سه – چهار مسئله اصلی کشور را حل کنیم و برای حل این مشکلات نیاز به احکام و ارقامی داریم. ما می توانیم نگاهی به احکام و مواد برنامه های قبلی داشته باشیم و موارد مورد نیاز را از آن ها گرفته و وارد برنامه ششم کنیم.
وی ادامه داد: خواهش من از آقای دکتر فانی و مدیران محترم آموزش و پرورش این است که نگاهی به برنامه پنجم و برنامه های قبلی بیاندازند و موارد نیاز برای برنامه ششم را به ما اطلاع دهند.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی با اشاره به موضوع لغو تحریم ها اظهار کرد: ما سه خواسته مشخص از هیات های خارجی داریم. ما نیازمند منابع سرمایه گذاری، تکنولوژی و توسعه بازار صادرات غیرنفتی هستیم. ما با چشم باز با هیات های خارجی برخورد می کنیم و انشا الله تمرکزمان به روی سرمایه گذاری در بخش فرهنگی، آموزش و پرورش کشور هم خواهد بود.