شناسهٔ خبر: 67263098 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: مهر | لینک خبر

آمریکا نمی تواند مانع صادرات نفت شود

آنطور که وزیر نفت می گوید،میزان صادرات نفت ما نسبت به ابتدای دولت سه برابر شده و هر دولتی در آمریکا روی کار بیاید نمی تواند مانع صادرات نفت ما شود اتفاقی که در دولت قبل میسر نشد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار مهر، بخشی از درآمد ایران وابسته به فروش نفت است نفتی که به دلیل تحریم فراز و فرودهای بسیاری برای فروش آن وجود دارد، دولت روحانی مبنای صادرات نفت را رفع تحریم‌ها می‌دانست اما سال ۹۷ پس از خروج آمریکا از برجام و تحریم‌های بی سابقه ترامپ صادرات نفت حتی به کمتر از ۱۰۰ هزار بشکه در روز هم رسید که با میانجیگری برخی از دولت مردان فروش نفت در سال پایانی دولت روحانی بر اساس آمار مؤسسه کپلر، دولت دوازدهم فروش نفت را به ۵۸۷ هزار بشکه در روز رساند. این در حالیست که در سال پایانی دولت دوازدهم ۹ ماه از روی کار آمدن رئیس جمهور دموکرات آمریکا یعنی جو بایدن می‌گذشت با این حال نه تنها دولت وقت نتوانست تولید نفت را افزایش دهد بلکه گامی هم در راستای افزایش صادرات بر نداشت.

این مسئله نشان می‌دهد عملاً تفاوتی نمی‌کند که چه کسی بر مسند ریاست جمهوری آمریکا بنشیند دموکرات باشد یا جمهوری خواه مسئله توانایی مدیران داخلی است که چگونه با شرایط سخت بین المللی عمل کنند عده‌ای می‌توانند و عده‌ای هم خیر.

امروز هم جواد اوجی وزیر نفت در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی از این موضوع پرده برداشت و گفت: در شرایطی وزارت نفت را تحویل گرفتیم که تولید روزانه ما به ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه رسیده بود و صادرات نفت ما به پایین‌ترین نرخ در یک دهه اخیر خود رسیده بود. همچنین وضعیت وصول درآمدهای نفتی نیز بحرانی بود. در تأمین منابع هدفمندی یارانه‌ها و منابع عمومی دولت بالغ بر ۴۰۰ همت کسری داشتیم.

به گفته این مقام مسؤول در این سه سال با کار جهادی و شبانه‌روزی، تولید نفت خام کشور بیش از یک میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه افزایش پیدا کرد. عقد قرارداد سرمایه گذاری با توجه به پیمانکاران داخلی با جدیت دنبال شد. علی‌رغم بیش از ۶۰۰ تحریم جدید در صادرات نفت و محصولات پتروشیمی امروز شاهد جهش در صادرات نفت و وصول مطالبات کشور هستیم و در حال رسیدن به وضعیت قبل از تحریم‌های ظالمانه بوده و به آن نزدیک شده‌ایم. مشکلی در وصول مطالبات خود نیز نداریم.

اوجی تاکید کرد: میزان صادرات نفت ما نسبت به ابتدای دولت سه برابر شده و وصول درآمدهای ارزی نیز افزایش یافته است. با اقداماتی که در دولت مردمی در حوزه صنعت نفت انجام شده است و ریل گذاری که در حوزه صادرات نفت صورت گرفته، باید اعلام کنم که هر دولتی که در آمریکا روی کار بیاید، نمی‌تواند مانع صادرات و تولید نفت ایران شود.

اعتراف سناتور آمریکایی بر افزایش صادرات نفت ایران

البته افزایش تولید و صادرات نفت مسأله‌ای نیست که تنها اوجی از آن سخن به میان آورده باشد بلکه چندی پیش سناتور تند روی جمهوری خواه هم در رابطه با افزایش صادرات نفت لب به اعتراف گشوده و تد کروز، در نشست استماع مجلس سنای آمریکا اعتراف کرد که فروش نفت ایران از ۳۰۰ هزار بشکه در سال ۲۰۲۱ (۱۳۹۹) به روزانه بیش از ۲ میلیون بشکه در سال ۲۰۲۴ (۱۴۰۳) رسیده است و دولت آمریکا در جلوگیری از فروش نفت ایران ناموفق بوده است.

در همین حال، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا نیز در این نشست که در جایگاه پاسخ‌گویی قرار گرفته بود، در پاسخ به تد کروز گفت: واشینگتن با وجود همه تلاش‌ها نتوانسته است مسیر فروش نفت ایران را مسدود کند و تهران از راه‌های مختلف توانسته نفت خود را بفروشد و در این مسیر نیز موفق بوده است.

به گفته نماینده ایالت تگزاس در مجلس سنای آمریکا فروش نفت خام ایران از ۳۰۰ هزار بشکه در روز به حدود ۲ میلیون بشکه رسیده است.

کروز در جلسه استماع ادامه داد: ایران از محل افزایش فروش نفت حدود ۸۰ میلیون دلار درآمد داشته است؛ ناوگان سایه ایران در نوامبر ۲۰۲۰ تعداد ۷۰ فروند نفتکش داشته که اکنون این رقم به ۴۰۰ فروند رسیده است.

بلینکن دراین‌باره پاسخ داد: ما تحریم‌هایی علیه شرکت‌های بیشتری که در صنعت پتروشیمی ایران فعالیت دارند اعمال کردیم؛ با توجه به دیگر کنترل‌هایی که انجام دادیم، هزینه فروش برای آن‌ها و راه‌های گریزی که باید انجام دهند - که ما در تلاش برای قطع کردنش هستیم - مسدود کرده‌ایم.

وی ادامه داد: دولت آمریکا بیش از ۲۰۰ شخص را تحریم و حدود ۵۰ فروند از ناوگان سایه ایران را متوقف کرده است؛ واشینگتن در مراحل مختلف بارها بیش از ۶۰۰ تحریم علیه تهران وضع کرده، اما آن‌ها سخت تلاش کردند و برای خنثی‌کردن تحریم‌ها هر کاری که توانستند، انجام دادند.

افزایش تولید و صادرات نفت به گواه آمار

بنا بر آمار آژانس بین‌المللی انرژی (IEA)، ایران در سال میلادی گذشته، ۲.۹۹ میلیون بشکه در روز نفت تولید کرد که ۴۴۰ هزار بشکه در روز در مقایسه با سطح تولید سال ۲۰۲۲، افزایش داشت. آژانس بین‌المللی انرژی در جدیدترین گزارش خود اعلام کرد ایران در آوریل، ۳.۳ میلیون بشکه در روز نفت تولید کرده که بالاتر از ۳.۲۵ میلیون بشکه در روز در مارس بوده است. این آژانس، ظرفیت تولید پایدار ایران را ۳.۸ میلیون بشکه در روز برآورد کرد و برآوردش از سطح تولید ایران و رشد آن، از ارزیابی‌های اوپک هم بالاتر بوده است.

همچنین بنا بر آمار اداره اطلاعات انرژی آمریکا، تولید نفت خام ایران در سه ماهه اول سال میلادی جاری، به ۳.۲۳ میلیون بشکه در روز رسید که در مقایسه با تولید ۳.۱۸ میلیون بشکه در روز در سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۳، افزایش داشت. میانگین تولید نفت ایران در سال میلادی گذشته، ۲.۸۷ میلیون بشکه در روز بوده است.

آمار اوپک هم نشان داد ایران با وجود تداوم تحریم‌های ظالمانه آمریکا، در سال ۲۰۲۳، رکورددار افزایش تولید در میان اعضای اوپک بود. اوپک در جدیدترین گزارش ماهانه خود از بازار نفت، تولید نفت ایران در آوریل را بر اساس آمار منابع ثانویه، ۳.۲۱۲ میلیون بشکه در روز اعلام کرد که ۱۴ هزار بشکه در روز افزایش نسبت به مارس داشت.

نظر شما