شناسهٔ خبر: 67245834 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: طبنا | لینک خبر

تامین ۱۰۰ درصدی نیاز بیمارستان‌ها به خون و فرآورده‌های خونی

مدیرعامل سازمان انتقال خون با اشاره به رسالت این سازمان در تامین خون و فرآورده‌های خونی سالم و کافی، گفت: در حال حاضر نیاز شبکه درمان به خون را به صورت ۱۰۰ درصدی پاسخگو هستیم.

صاحب‌خبر -

دکتر مصطفی جمالی در نشستی خبری که امروز، سه‌شنبه، ۲۹ خرداد در وزارت بهداشت برگزار شد، اظهار کرد: رسالت سازمان انتقال خون، تامین فرآورده‌های خونی سالم و کافی است. منظور از کافی بودن این است که تمام نیازهای مراکز درمانی و بیماران به خون و فرآورده‌های خونی را پاسخ دهیم.

وی ادامه داد: منظور از تامین خون سالم نیز آن است که فرآورده‌های خونی مشکلی برای دریافت‌کننده ایجاد نکنند. در این راستا سطح خدمات باید به صورت عادلانه باشد و تعداد نیروها نیز پاسخگوی ارایه خدمات باشد.

وی با بیان اینکه نیاز شبکه درمان به خون را به صورت ۱۰۰ درصدی پاسخگو هستیم، اظهار کرد: میزان ذخایر خون به متوسط به هشت روز رسیده و گاهی اوقات این میزان به ۱۵ روز می‌رسد. این در حالی است که میزان ذخیره خون حدود ۴.۵ روز بود.

مدیرعامل سازمان انتقال خون با بیان اینکه تمام مراکز اهدای خون به دستگاه‌های اتومات مجهز هستند، گفت: تمام استان‌های کشور به دستگاه‌های اتوماتیک مجهز شده و این دستگاه‌ها می‌توانند ضریب امنیت خون را افزایش دهند.

وی با اشاره به انجام تست‌های جدید به منظور افزایش ضریب امنیت خون‌های اهدایی اظهار کرد: آزمایش‌نوکلئیک اسید تست (نت) برای نخستین بار در کشور انجام می‌شود که به افزایش ضریب امنیت خون کمک می‌کند.

جمالی با اشاره به اجرای تست غربالگری آنتی‌بادی خون‌های اهدایی در کشور گفت: آزمایش تست غربالگری آنتی‌بادی برای نخستین بار در کشور طی سال جاری انجام می‌شود. برخی استان‌های کشور به آزمایش تست غربالگری مجهز هستند و در نظر داریم تا پایان سال کل کشور به آزمایش تست غربالگری مجهز شوند.

وی با اشاره به اهمیت تست غربالگری خون خاطرنشان کرد: تمام خون‌های اهدایی، مقدار کمی آنتی‌بادی دارند. آنتی‌بادی موجود در خون می‌تواند برای دریافت‌کننده خون به ویژه کودکان و نوزادان مشکل ایجاد کند و گاهی باعث مرگ و میر آنها می‌شود.

مدیرعامل سازمان انتقال خون با بیان اینکه برخی از بیماران به دریافت خون مستمر نیاز دارند، اظهار کرد: به عنوان مثال بیماران تالاسمی به دریافت خون مستمر نیاز دارند و به همین دلیل باید اقداماتی در خصوص سازگاری خون‌های دریافتی برای آنها انجام شود. اهداکنندگان را از منظر سازگاری با دریافت‌کنندگان شناسایی کرده‌ایم که مشکلی برای دریافت‌کنندگان خون ایجاد نشود.

جمالی با بیان اینکه استفاده از کیسه‌های خون فیلتردار از دیگر اقدامات انجام شده به حساب می‌آید، افزود: سال گذشته، میزان استفاده از کیسه خون‌های فیلتردار به ۷۰ درصد رسید؛ در حالی که این میزان حدود ۲۵ درصد بود. در نظر داریم میزان کیسه‌های خون فیلتردار را در سال جاری به 80 درصد افزایش دهیم. همچنین در نظر داریم میزان کیسه‌های خون فیلتردار را طی یک برنامه دو ساله به ۱۰۰ برسانیم. افزایش کیسه‌های خون فیلتردار از میزان مرگ و میر جراحی‌های سنگین جلوگیری می‌کند.

وی با بیان اینکه بحث خون یک موضوع پدافند غیرعامل به حساب می‌آید، افزود: ذخایر خون، یک موضوع استراتژیک است و به همین دلیل حائز اهمیت قلمداد می‌شود. هنگامی که مسئولیت سازمان انتقال خون را برعهده گرفتم، میزان ذخیره کیسه‌های خون حدود ۳ هفته بود اما میزان ذخایر فعلی کیسه‌های خون شش ماه است.

جمالی با بیان اینکه ساخت مراکز فرآوری در دستور کار قرار دارد، افزود: به دلیل اینکه نسبت به ذخایر خون اطمینان خاطر داشته باشیم ایجاد مراکز فرآوری را در دستور کار قرار داده‌ایم. یک مرکز فراوری در شهر پرند در حال احداث است و هدف از ایجاد مرکز فرآوری جلوگیری از ایجاد شرایط بحرانی است.

وی با اشاره به ضرورت بهره‌بری از پلاسمای خون گفت: میزان بهره‌بری از پلاسمای خون را در سال گذشته به ۲۶۲هزار لیتر رساندیم؛ در حالی که این میزان معادل ۱۸۰هزار لیتر بود. در نظر داریم این میزان را در سال جاری به ۳۵۰هزار لیتر برسانیم. بهره‌بری از پلاسمای خون حائز اهمیت است؛ چرا که به دارو تبدیل می‌شود.

مدیرعامل سازمان انتقال خون با بیان اینکه بزرگترین کنگره خون را با حضور ۲۰ کشور برگزار کردیم، افزود: برگزاری این جلسه بسیار اثرگذار بود. ارتباط بسیار خوبی میان سازمان انتقال خون کشور و سایر کشورها برقرار شد؛ به نحوی که پس از شهادت ریاست جمهوری، پیام‌های بسیاری به منظور عرض تسلیت به سازمان انتقال خون واصل شد. کشورهایی که در کنگره خون شرکت کردند به منظور افزایش استانداردها و افزایش اهدای خون داوطلبانه دست یاری خود را به سمت سازمان انتقال خون دراز کردند.

وی با اشاره به انعقاد قراردادها به منظور افزایش تکنولوژی گفت: حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان را در کانون توجه قرار داده‌ایم. یک شرکت دانش‌بنیان موفق به ساخت دستگاه سانتریفیوژ یخچال‌دار شده است و قراردادی با این شرکت منعقد کرده‌ایم. همچنین با سازمان انرژی اتمی به منظور ساخت دستگاه اشعه دهنده به خون که یک فناوری پیشرفته به حساب می‌آید همکاری کرده‌ایم. فقط سه کشور به دستگاه اشعه‌دهنده به خون مجهز هستند

نظر شما