به گزارش جماران به نقل از یورونیوز، در یک ماراتن ۴ روزه صدها میلیون اروپایی به پای صندوقهای رای رفتند تا ۷۲۰ عضو پارلمان اتحادیه اروپا را انتخاب کنند. انتشار نتایج اولیه و افزایش حمایت از راستهای افراطی، باعث زلزلههای سیاسی در شماری از کشورها شده است.
با بسته شدن شعب اخذ رای در کشورهای اروپایی و آغاز اعلام نتایج اولیه از انتخابات آخر هفته پارلمان اروپا، اکنون مشخص شده است که برندگان و بازندگان در ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا چه کسانی بودهاند.
در ایتالیا جورجا ملونی، نخستوزیر راستگرای این کشور قدرت خود را در پارلمان اروپا با حدود ۲۸ درصد آرا تقویت کرده است، در حالی که در فرانسه حزب رئیسجمهور عملکرد بدی داشته به نحوی که که امانوئل ماکرون مجبور به انحلال پارلمان این کشور و برگزاری انتخابات زودهنگام شده است.
اگر به طور خلاصه بخواهیم برندگان و بازندگان این انتخابات را نام ببریم، این اسامی مطرح هستند:
برندگان:
حزب «اجتماع ملی» فرانسه: گروه راست افراطی که با پیروزی در انتخابات این کشور باعث انحلال پارلمان و برگزاری انتخابات زودهنگام شد.
حزب مردم اروپا: به دلیل باقی ماندن به عنوان بزرگترین گروه در پارلمان و کسب ۱۳ کرسی بیشتر در مقایسه با سال ۲۰۱۹.
جورجا ملونی در ایتالیایی: به عنوان تقویت قدرت خود و مطرح شدن به عنوان پیروز بلامانع انتخابات.
بازندگان:
گروه سبزها در اتریش و آلمان: به دلیل عملکرد بسیار بدتر از آنچه انتظار میرفت.
گروه لیبرال «نوسازی اروپا» در کشورهای مختلف: به خاطر اینکه نسبت به سال ۲۰۱۹ تعداد ۲۰ عدد از کرسیهای خود را از دست داد.
سوسیال دموکراتها در آلمان: حزب صدر اعظم اولاف شولتس که پس از حزب دموکرات مسیحی به طور مشترک با حزب آلترناتیو برای آلمان در جایگاه دوم قرار گرفت.
نتایج اولیه
برآوردهای نخستین از نتایج انتخابات پارلمان اروپا نشان می دهد که احزاب سبز و لیبرال «نوسازی اروپا» هر کدام حدود ۲۰ کرسی را در پارلمان اروپا را از دست دادهاند. امری که به طور بالقوه اکثریت مورد نیاز حامیان اتحادیه برای تصویب قوانین و پشتیبانی از مقامات ارشد را به خطر میاندازد.
پیشبینیهای اولیه در اولین ساعات بامداد پس از بسته شدن شعب اخذ رای نشان می دهد که حزب سبزها تنها توانسته است ۵۲ کرسی پارلمان اروپا را به خود اختصاص دهد. این حزب در پارلمان فعلی ۷۲ کرسی را در اختیار داشت.
نتایج همچنین نشان میدهند که حزب «نوسازی اروپا» به رهبری امانوئل ماکرون از ۱۰۲ کرسی به ۸۰ کرسی سقوط کند. امری که باعث شد تا رئیسجمهور فرانسه در اقدامی غیرمنتظره پارلمان ملی این کشور را منحل کند.
این شکستها با افزایش حمایت از احزاب افراطی در اروپا همراه است، ولو آن که در برخی از کشورها هنوز این احزاب نتوانسته باشند اکثریت اختصاصی را کسب کرده باشند.
در فرانسه، پیشبینیها حاکی از آن است که حزب راستگرای «اجتماع ملی» ۳۱٫۵ درصد آرا را به دست آورده است. این بیش از دو برابر رقم حزب رئیسجمهور بوده است.
امانوئل ماکرون در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «فرانسه نیاز به اکثریتی قاطع [در پارلمان] دارد تا در آرامش و هماهنگی عمل کند. من پیام شما و نگرانی های شما را درک کردهام و آنها را بدون پاسخ نمیگذارم.»
پیش بینی شده است حزب راست افراطی «آزادی اتریش» نیز در صدر انتخابات این کشور قرار بگیرد و با کسب ۲۵٫۷ درصد آرا، تعداد نمایندگانش را در پارلمان اروپا دو برابر کند و به شش نفر برساند.
در آلمان پیشبینی میشود حزب دموکرات مسیحی و اتحادیه سوسیال-مسیحی کمی بیش از ۳۰ درصد آرا را به دست آوردهاند که تقریبا مشابه ۲۹ درصد سال ۲۰۱۹ است.
همچنین در آخرین برآوردها حزب راست افراطی «آلترناتیو برای آلمان» با ۱۴.۲ درصد نسبت به ۱۱ درصد در سال ۲۰۱۹، جایگاه سوم را به خود اختصاص داده و درست پس از حزب حاکم سوسیال دموکرات متعلق به اولاف شولتس صدراعظم قرار گرفته است.
ترکیب پارلمان اروپا مطابق با برآوردهای اولیه
نظرسنجیهای خروجی شعب اخذ رای همچنین نشان میدهند که حزب «برادران ایتالیا» به رهبری جورجا ملونی، که متعلق به گروه محافظهکاران و اصلاحطلبان راست اروپا است، نسبت به اپوزیسیون حزب دموکرات چپ میانه با ۲۳٫۷ درصد رای عملکرد بسیار بهتری داشته است.
به نظر میرسد که دو حزب همائتلاف دیگر حزب حاکم در ایتالیا، یعنی «فورزا ایتالیا» و «لگا»، به ترتیب با کسب ۱۰.۵ و ۸ درصد عملکرد خوبی نداشتهاند.
نظرسنجیهای خروجی همچنین نشان میدهند که این روند چرخش به راست در اسپانیا نیز اتفاق افتاده، جایی که انتظار میرود حزب «وُکس» تعداد کرسیهای خود در پارلمان اروپا را با دو تا سه نماینده افزایش دهد.
این در حالی است که گروه تازه تاسیس «حزب پایان یافته است»، که به عنوان یک حزب پوپولیست راست افراطی شناخته میشود، برای اولین بار توانسته دو یا سه کرسی را در پارلمان اروپا به دست بیاورد.
گردش به راست در هلند
در کشورهایی مانند هلند که رایگیری در آن در روز پنجشنبه برگزار شد، آخرین پیشبینیها حاکی از آن است که حزب راستگرای «برای آزادی» خیرت ویلدرس شش کرسی به دست خواهد آورد.
با این حال این نوسانات آنقدر شدید نبود که برخی انتظارش را میکشیدند، امری که باعث شد تا اتحاد کارگری سبز چپ بتواند با تصاحب هشت کرسی هلند در پارلمان اروپا خود را از برندگان این انتخابات اعلام کند.
انتخابات پارلمان اتحادیه اروپا، که بزرگترین تمرین دموکراتیک چند کشوری در جهان است، تعیین میکند که کدام ۷۲۰ عضو میتوانند در مورد قوانین اتحادیه اروپا در پنج سال آینده بحث کنند.
این دوره از انتخابات در پی مقطعی آشفته به خاطر همهگیری کووید-۱۹ و پس از تهاجم تمامعیار روسیه به اوکراین برگزار شده است. اتفاقاتی که باعث شده تا افزایش هزینههای زندگی، به نگرانی غالب رایدهندگان تبدیل شود.
شکست لیبرالها و صعود راستگرایان در بلژیک؛ نخست وزیر استعفا داد
الکساندر دی کرو، نخست وزیر بلژیک، پس از شکست حزب موسوم به «لیبرالها و دموکراتهای فلاندری» او در انتخابات پارلمان اتحادیه اروپا، استعفا داد.
الکساندر دی کرو، نخست وزیر بلژیک پس از شکست حزب لیبرال و محافظه کارش موسوم به «اوپن ویال دی» در سخنرانی خود در جمع هوادارانش در روز یکشنبه ۹ ژوئن ۲۰۲۴ اعلام کرد: «برای ما، دوران سختی است. ما شکست خوردیم. از فردا، من از نخست وزیری استعفا خواهم داد.»
دی کرو استعفای خود را به پادشاه فیلیپ، پادشاهی بلژیک تسلیم خواهد کرد. وی این قدرت و اختیار را دارد که به تشخیص خود آن را رد کند.
شکستی فراتر از انتظار
اگر چه این انتظار میرفت که حزب لیبرال دموکرات نخست وزیر بلژیک از احزاب ناسیونالیست و راست افراطی در منطقه هلندی زبان بلژیک موسوم به فلاندر عقب بماند، اما این حزب بیشترین افت را در حوزه انتخاباتی خود یعنی فلاندر شرقی تجربه کرد، جایی که سهم آن از ۱۷.۸۵ درصد در سال ۲۰۱۹ میلادی به ۱۰ درصد کاهش یافته است و در مجموع آرای کلی نیز کمتر از ۷ درصد آرا را به دست آورد.
با وجود پیشبینی نظرسنجیها مبنی بر اینکه که حزب راستگرای افراطی و ضد مهاجرت «ولامس بلانگ» به نیروی سیاسی پیشرو در این کشور یازده و نیم میلیون نفری تبدیل میشود، اما حزب راستگرا و ملیگرای «ائتلاف فلامان جدید» یا «ان-ویای» جایگاه برتر خود را با ۲۲ درصد آرا حفظ کرد.
نتایج انتخابات روز یکشنبه ۹ ژوئن منجر به بحثهای پیچیدهای در بلژیک خواهد شد، کشوری که تفاوتهای زبانی و هویتهای متفاوت منطقهای دارد.
بلژیک از دو منطقه شامل والونیای فرانسوی زبان در جنوب و فلاندر هلندی زبان در شمال تشکیل شده است. دولتها همیشه از طریق ائتلاف با احزابی از هر دوی این مناطق تشکیل میشوند.
این کشور رکورد جهانی طولانیترین زمان برای تشکیل دولت را در اختیار دارد، به طوریکه ۵۴۱ روز مذاکره طول کشید تا ائتلافی در دسامبر ۲۰۲۱ تشکیل شود.
بیش از ۸ میلیون بلژیکی برای انتخاب نمایندگان منطقهای و ملی خود و همچنین نمایندگان پارلمان اتحادیه اروپا در این کشور به پای صندوقهای رای رفتند.
انتخابات پارلمان اتحادیه اروپا در اسپانیا؛ حزب راست میانه سوسیالستهای حاکم را شکست داد
در انتخابات پارلمان اتحادیه اروپا در اسپانیا «حزب مردم» ۱۲ درصد افزایش رای را به نام خود ثبت کرد، در حالی که همزمان حزب راست افراطی «وُکس» توانست کرسیهای خود را دو برابر کند.
حزب مردم اسپانیا، که به طیف راست میانه تعلق دارد، با کسب اکثریتی جزئی توانست در انتخابات روز یکشنبه حزب سوسیالیست حاکم به رهبری پدرو سانچز نخستوزیر را شکست دهد.
این حزب، که دبیرکلی آن را آلبرتو نونیز فیخو بر عهده دارد، در این انتخابات ۳۲.۴ درصد آرا را کسب کرد که در مقایسه با انتخابات سال ۲۰۱۹ میزان ۱۲ درصد افزایش نشان میدهد.
در سوی مقابل سوسیالیستها کمی بیش از ۳۰ درصد رای آوردند که نسبت به انتخابات دوره گذشته ۲ درصد کاهش نشان میدهد.
انتظار میرود حزب مردم اسپانیا که در حال حاضر ۱۳ کرسی در پارلمان اتحادیه اروپا دارد، ۲۱ تا ۲۳ کرسی را کسب کند. این در شرایطی است که حزب پدرو سانچز، با ۲۱ کرسی در پارلمان کنونی، احتمالا بین ۲۰ تا ۲۲ کرسی را به خود اختصاص خواهد داد.
حزب راست افراطی «وُکس» در این میان تعداد نمایندگان پارلمان خود را دو برابر کرده است. انتظار میرود این حزب پس از دریافت ۱۰.۴ درصد آرا، یعنی ۴ درصد افزایش نسبت به سال ۲۰۱۹، بین شش تا هفت کرسی در پارلمان کسب کند.
با این حال، یکی از بزرگترین شگفتیها در انتخابات جدید به دست یک حزب راست افراطی اسپانیایی دیگر با نام «حزب پایان یافته است» (Se Acabó la Fiesta) رقم خورده است.
این حزب که توسط «الویزه پرز» تأسیس شد، پس از کسب ۳٫۹ درصد آرا با دو تا سه عضو وارد پارلمان اروپا خواهد شد.
خوزه آنتونیو فوستر، سخنگوی حزب وکس، گفت که نتایج یک «واقعیت غیرقابل انکار» و «پیشروی میهنپرستان و معتقدان به حاکمیت ملی» در پارلمان اروپا را ثابت کرده است. او همچنین گفت حزب وکس به عنوان یک «چسب» برای تمامی احزاب راست افراطی در اروپا عمل خواهد کرد.
خوان سوتو، بنیانگذار شرکت مشاوره «فورتیوس»، به یورونیوز میگوید اگرچه نتایج اندکی به نفع حزب مردم اسپانیا بود، اما حزب کارگران سوسیالیست اسپانیا با این انتخابات «تقویت» میشود. امری که میتواند به قدرت رسیدن آقای نونیز فیخو را پیچیده کند.
آقای سوتو میافزاید که علیرغم اختلافات پیرامون نخستوزیر پدرو سانچز طی هفتههای گذشته، حزب او در مقایسه با سال ۲۰۱۹ تنها یک کرسی را از دست داده است. مسئلهای که نشان میدهد حزب مردم اسپانیا ولو با داشتن شرایط مساعد به سود خود «همچنان موفق به کسب یک پیروزی راحت نشده است.»
در این انتخابات گروه چپگرای «سومار»، شریک ائتلاف حاکم، با کسب ۶٫۴ درصد آرا سه تا چهار کرسی را به دست آورده است. انتظار میرود دیگر حزب چپگرای اسپانیا، یعنی «پودموس»، با کسب ۴٫۴ درصد آرا دو تا سه کرسی در پارلمان اروپا به دست بیاورد.
همزمان گروه «آهورا رپوبلیکاس»، شامل جداییطلبان «ایاچ بیلدو» باسک، نیز احتمالا باید بین دو تا سه کرسی را در پارلمان اروپا به خود اختصاص دهد.
وظایف پیش روی نمایندگان پارلمان اتحادیه اروپا
از جمله اولین وظایف پارلمان اروپا تصویب نامزد رهبری کمیسیون اروپا خواهد بود، جایی که اورزولا فندرلاین، رئیس فعلی امیدوار است برای دوره دوم در این سمت ابقا شود.
هیچ حزب واحدی در پارلمان اروپا اکثریت ندارد و طرحها اغلب با یافتن ائتلافی که اکثریت مورد نیاز را به دست میآورد رای میآورند.
این مجلس همواره تحت سلطه دو گروه بزرگ خود، حزب راست میانه مردم اروپا و سوسیالیستهای چپ میانه بوده است.
این دو گروه بزرگ در انتخابات ۲۰۱۹ اکثریت خود را در پارلمان از دست دادند و از آن زمان مجبور شدند با احزابی نظیر سبزها و لیبرالها وارد ائتلافهایی غیررسمی شوند. پیشبینیها نشان میدهد که بعید است آنها در سال ۲۰۲۴ بتوانند بار دیگر اکثریت پیش از سال ۲۰۱۹ را دوباره به دست آورند.
آنها اکنون با ۱۸۴ و ۱۳۹ کرسی پیشتاز نتایج انتخابات ۲۰۲۴ هستند.
نمایندگان پارلمان اتحادیه اروپا همچنین میتوانند پیشنهادات قانونی جدید را اصلاح کنند، با آنها مخالفت کنند و یا طرحهایی جدید را مطرح سازند.
به هر کشوری در اتحادیه اروپا به ازای جمعیتش تعداد مشخصی نماینده اختصاص داده شده است. برای مثال آلمان ۹۶ نماینده میتواند داشته باشد، در حالی که تعداد کرسیها برای قبرس، مالت و لوکزامبورگ تنها ۶ نفر است.
برای اولین بار از زمان آغاز انتخابات عمومی در سال ۱۹۷۹، پارلمان اتحادیه اروپا نمایندگان بریتانیا را در خود ندارد. پیش از این ۷۳ نماینده پارلمان اروپا از بریتانیا میآمدند که با تصویب برکسیت در فوریه ۲۰۲۰ آنها این نهاد را ترک کردند.