شناسهٔ خبر: 66742514 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: وزارت علوم، تحقیقات و فناوری | لینک خبر

دبیر علمی اولین کنگره بین‌المللی قرآن و علم خبر داد:

راه‌اندازی مرکز تحقیقات علم و الهام از قرآن در دانشگاه تهران

دبیر علمی اولین کنگره بین‌المللی قرآن و علم با اعلام تشکیل دبیرخانه دائمی این کنگره در دانشگاه تهران، گفت: کنگره بین‌المللی قرآن و علم در صدد است تا با ایجاد شبکه اندیشمندان و دانشمندان و پژوهشگران بتواند مباحثات قرآنی و علمی را در سطح جهانی مطرح کند.

صاحب‌خبر -

به گزارش روابط عمومی وزارت علوم به نقل از دانشگاه تهران، علی‌اکبر موسوی موحدی، صبح امروز (یکشنبه) در مراسم افتتاح این کنگره که با حضور اندیشمندان داخلی و خارجی در تالار علامه امینی دانشگاه تهران در حال برگزاری است، در سخنرانی با موضوع «منظری به علم و الهام از قرآن»، گفت: روش‌ها و آزمایش‌ها و محاسبات علم (ساینس) بر مبنای سوال، فرضیه و طرح‌نامه (پروپوزال) شکل می‌گیرد. هر چه سوال طرح‌نامه، غنی‌تر و حکیمانه‌تر باشد دستاورد متعادل‌تر و کارآمدتری حاصل می‌شود.

دبیر علمی اولین کنگره بین‌المللی قرآن و علم گفت: اگر سوال، الهام از قرآن و یا خلقت آسمان‌ها، زمین و آنچه بین آن‌هاست باشد، موضوع بسیار منطقی و غنی از محتوای عقلی و علمی است. امروز جهت‌گیری علم به سوی زیست الگو (بیوممتیک) و الهام زیستی است. اما الهام از قران بسیار فراگیرتر از این موضوع است؛ چون محتوای قرآن زیربنای علوم عالم در دو دنیاست و رهنمود آن هدایت علم را دربردارد.

رئیس مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک دانشگاه تهران ادامه داد: امروز یکی از مهمترین توانایی‌های علم (ساینس) در موضوع شناخت ملکولی و تصویربرداری و بزرگنمایی از پدیده‌های طبیعت است که می‌تواند از قرآن الهام دریافت کند. البته موضوع هوش مصنوعی کوانتومی هم از موضوعات بسیار مهم است. بنابراین می‌باید توجه خاصی به ورود داده‌ها بر مبنای قرآن، علوم الهی، اخلاق و ادب در دادگان‌های هوش مصنوعی کرد که در حال حاضر انسان آن را ایجاد و پرورش می‌دهد تا هوش مصنوعی با داده‌ها و غایت الهی تربیت شود تا بتواند نقش سالم و اخلاقی را بهتر ایفا کند.

 موسوی موحدی ابراز امیدواری کرد: کنگره بین‌المللی قرآن و علم که هم اکنون در سال ۱۴۰۳ در دانشگاه تهران برگزار می‌شود، موجب طراحی سوال‌های پربار و رهنمودهای اثرگذار برای طرح در جلسات هم‌اندیشی در آینده به صورت حضوری و مجازی قرار گیرد تا بستر گفتمان متعالی بر مبنای الهام از قرآن در بین اندشمندان و پژوهشگران فراهم شود.

دبیر علمی کنگره بین‌المللی قرآن و علم گفت: امید دارم که دبیرخانه دائمی این گنگره تشکیل شود تا با ایجاد شبکه اندیشمندان و دانشمندان و پژوهشگران بتوان مباحثات قرآنی و علمی را در سطح جهانی مطرح کرد. البته نیاز است که یک مرکز تحقیقات علم و الهام از قرآن تأسیس شود تا بتوان سوال‌های اصیل حکیمانه را طراحی کرد تا رهنمودی برای جهت‌گیری روش‌ها و تکنیک‌های علمی باشد.

دبیر اجرایی کنگره علم و قرآن از ارسال ۱۳۰ مقاله از اندیشمندان از ۱۱ کشور جهان در کنگره بین المللی علم و قرآن خبرداد.

حجت الاسلام یحیی بوذری نژاد دانشیار دانشگاه تهران و دبیر اجرایی نخستین کنگره بین‌المللی علم و قرآن که امروز یکشنبه سی ام اردیبهشت در دانشگاه تهران برگزار شد، گفت: قرآن کریم به عنوان کتاب هدایت و راهنمای بشر به سوی سعادت از روش‌ها و مواد مختلفی استفاده کرده است که زمینه اعجاز آن نمایان شده است از جمله می‌توان به آیاتی که راهنمای بشر در کشف و پیشرفت علم شده است اشاره کرد که از دیرباز مورد توجه اندیشمندان و مفسران قرآن بوده است و موجب شکل گیری رویکرد تفسیر علمی قرآن کریم در درازنای تاریخ شده است.

وی ادامه داد: تطورات رویکرد تفسیر علمی معاصر قرآن کریم را می‌توان به چهار دوره رویکرد علوم تجربی، رویکرد علوم اجتماعی واقعیت گرا، رویکرد علوم اجتماعی سوسیالیستی و رویکرد هرمنوتیکی تقسیم کرد. بررسی پژوهشگران درباره هر یک از این ادوار نشان دهنده پیامدهای خاص علمی و اجتماعی این رویکردهای تفسیری است تا جایی که سه دیدگاه متفاوت در میان و مفسران علمی قرآن کریم رواج یافته است.

بوذری نژاد با بیان رویکردهای تفسیری بیان کرد: استخراج همه علوم از قرآن کریم؛ تطبیق و تحمیل آرای علمی بر قرآن و استخدام علوم برای فهم بهتر قرآن سه رویکرد تفسیری علمی هستند. فارغ از این اختلاف‌ها آنچه امروز بیش از هر چیز دیگر خود را نمایان می‌سازد، نیاز بشر به فهم قرآن کریم و کاربست آن در زندگی است و بدون شک علوم در این مسیر تأثیرگذارند.

دبیر اجرایی نخستین کنگره علم و قرآن اظهارداشت: با این توضیح دبیرخانه نخستین کنگره بین‌المللی علم و قرآن با هدف کشف راه‌های تعامل علم و دین با الهام از قرآن کریم و ایجاد بستری برای پیوند دانشمندان جهان درباره قرآن کریم در دانشگاه تهران راه اندازی شد و پس از تعیین اعضای شورای سیاستگذاری شورای علمی دبیر علمی و دبیر اجرایی کار خود را آغاز کرد و پیش نشستهای تخصصی برای روشن کردن اهداف و تعیین محورهای آن برگزار شد.

وی به محورهای کنگره پرداخت و گفت: محورهای این کنگره عبارت اند از: نقش قرآن در علم؛ علم و الهام از قرآن؛ تعامل علم و قرآن؛ قرآن و شبهات علمی؛ قرآن، علم و فناوری نوین؛ قرآن نظریه‌ها و مکاتب علمی؛ قرآن و حکمت قرآنی؛ قرآن و علوم جدید. با انتشار فراخوان مقالات کنگره به سه زبان، فارسی عربی و انگلیسی نزدیک به یکصدوسی مقاله از اندیشمندان و پژوهشگران یازده کشور از جمله، اندونزی مالزی آمریکا، پاکستان، عراق، لبنان و ترکیه پس از ارزیابی داوران کمیته علمی پذیرش شد که امروز در پنج نشست تخصصی ارائه خواهد شد.

حجت الاسلام بوذری نژاد با بیان عناوین نشستهای تخصصی اظهار داشت: عناوین نشست‌های تخصصی عبارت اند از: قرآن و علوم پایه قرآن و علوم زیستی قرآن و علوم پزشکی قرآن و علوم اجتماعی و سرانجام، قرآن و علوم میان رشته‌ای.

وی در پایان گفت: امید است کوشش‌های اعضای دبیرخانه نخستین کنگره بین‌المللی علم و قرآن و پژوهشگران مشارکت کننده در این رخداد علمی موجب تعالی اندیشه و علم بشر در راستای عبودیت و بندگی حق تعالی باشد.

نظر شما