شناسهٔ خبر: 63948751 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: دیدبان ایران | لینک خبر

پژوهشگران: داشتن گربه احتمالاً با افزایش ریسک ابتلا به اسکیزوفرنی در ارتباط است

پژوهشی جدید نشان می‌دهد که داشتن یک گربه خانگی شاید بتواند ریسک ابتلا به اسکیزوفرنی (یا شیزوفرنی) و اختلالات روانی مربوط به آن را دو برابر کند.

صاحب‌خبر -

به گزارش سایت دیده بان ایران؛ پژوهشی جدید نشان می‌دهد که داشتن یک گربه خانگی شاید بتواند ریسک ابتلا به اسکیزوفرنی (یا شیزوفرنی) و اختلالات روانی مربوط به آن را دو برابر کند. بااین‌حال، پژوهشگران هشدار می‌دهند که این ارتباط می‌تواند تحت‌تأثیر عوامل مشترک ناشناخته‌ای باشد و مطالعات بیشتری برای اثبات یک رابطه علت و معلولی لازم است.

پژوهشگران استرالیایی به بررسی ۱۷ پژوهش منتشرشده در ۴۴ سال گذشته از ۱۱ کشور، شامل انگلیس و آمریکا پرداخته‌اند. آن‌ها در مقاله خود نوشته‌اند که پس از بررسی ۱۹۱۵ پژوهش و انتخاب ۱۷ مورد از آن‌ها به‌عنوان مرجع، به این نتیجه رسیده‌اند که داشتن گربه، به‌معنای عام، می‌تواند احتمال توسعه اختلالات مرتبط با اسکیزوفرنی را افزایش دهد.

تاریخچه ارتباط گربه‌ها با اسکیزوفرنی

این ارتباط اولین‌بار در سال ۱۹۹۵ و با توجه به حضور یک انگل به‌نام توکسوپلاسما گوندی (Toxoplasma gondii) در گربه‌ها مطرح شد. اما پژوهش‌ها از آن زمان نتایج متناقضی داشته‌اند.

برخی پژوهش‌ها دریافته‌اند که تماس با گربه‌ها در کودکی می‌تواند احتمال توسعه اسکیزوفرنی را افزایش دهد. بااین‌حال، بسیاری از پژوهش‌ها چنین رابطه‌ای را پیدا نکرده‌اند. برخی از پژوهش‌ها نیز تماس با گربه‌ها را با نمرات بالا در سنجش‌های اسکیزوفرنی و تجربیات روان‌پریشانه پیوند می‌دهند. اما باز هم بسیار از پژوهش‌ها این ارتباط را رد می‌کنند.

توکسوپلاسما گوندی، انگلی با عواقب عجیب

تی. گوندی یک انگل عمدتاً بی‌ضرر است که می‌تواند از طریق آب آلوده یا گوشت کم‌پخته‌شده منتقل شود. گاز گربه یا تماس با مدفوع این حیوان نیز می‌تواند تی. گوندی را منتقل کند.

تخمین‌ها می‌گویند که چیزی بین ده‌ها میلیون تا حتی نیمی از مردم دنیا به این انگل آلوده هستند. هم‌زمان، پژوهشگران ارتباط‌های عجیبی بین این انگل و رفتارهای فردی کشف می‌کنند. برای مثال، مبتلایان به تی. گوندی شاید انسان‌های جذاب‌تری به‌نظر برسند!

وقتی تی. گوندی وارد بدن شود، می‌تواند خود را به سیستم عصبی برساند و انتقال‌دهنده‌های عصبی را تحت‌تأثیر قرار دهد. پژوهشگران ابتلا به این انگل را به تغییرات شخصیتی، بروز علائم روان‌پریشی و برخی از اختلالات عصبی، ازجمله اسکیزوفرنی، پیوند داده‌اند.

منبع: دیجیاتو

کپی لینک
کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام