شناسهٔ خبر: 63293697 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

اسلام‌هراسی به سبک واتس‌آپ

تهران- ایرنا- قابلیت جدید واتس‌آپ که با کمک هوش مصنوعی می‌تواند در پاسخ به جستجوی کاربران تصاویر مختلفی را تولید کند، در بعضی موارد محتوای نژادپرستانه و اسلام هراسانه دارد؛ اقدامی که با انتقادات زیادی از سیاست‌های متا همراه بوده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا و به نوشته گاردین (theguardian.com)، یکی از ویژگی‌های واتس‌آپ که در پاسخ به جستجوی کاربران تصاویر مختلفی تولید می‌کند، زمانی که عباراتی مثل «فلسطینی»، «فلسطین» یا «پسربچه مسلمان فلسطینی» مورد جست و جو قرار می‌گیرد، تصویری از یک اسلحه یا پسری با تفنگ را نشان می‌دهد. در مقابل و برای مثال، وقتی برای کلماتی مثل «پسر اسرائیلی» جست و جو انجام می‌شود، کارتون‌هایی از کودکانی که فوتبال بازی می‌کنند و کتاب می‌خوانند، ارایه می‌شود. همچنین در پاسخ به درخواست کلمه «ارتش اسرائیل»، هوش مصنوعی نقاشی‌هایی از سربازان خندان و در حال دعا کردن ایجاد کرد که البته بدون اسلحه بودند.

اسلام‌هراسی به سبک واتس‌آپ

واتس‌آپ متعلق به متا است و در ویژگی جدید خود به کاربران این امکان را می دهد که تولیدکننده تصاویر مبتنی بر هوش مصنوعی باشند. این ویژگی از کاربران می‌خواهد «ایده‌ها را با هوش مصنوعی به برچسب (استیکر) تبدیل کنند».

«متا پلتفرمز» (Meta Platforms) با نام تجاری «متا» شرکت خوشه‌ای فناوری آمریکایی مستقر در منلو پارک کالیفرنیا است. متا در سال ۲۰۰۴ توسط مارک زاکربرگ، ادواردو ساورین، داستین موسکوویتز و کریس هیوز بنیان‌گذاری شد. این شرکت تا پیش از سال ۲۰۲۱ با نام شرکت فیس‌بوک فعالیت می‌کرد.

در مجموع ۲/۸ میلیارد نفر در جهان، کاربر چهار برنامه پرطرفدار متعلق به شرکت متا یعنی اینستاگرام، واتس‌آپ، فیس‌بوک و فیس‌بوک مسنجر هستند.

نکته قابل توجه اینجاست که ویژگی جدید واتس‌آپ وقتی کلماتی در خصوص «اسرائیل» یا حتی عبارت صریح «ارتش اسرائیل» را جست و جو می‌کند، محتوای نهایی بدون هیچ خشونتی منتشر و به تصاویری با اسلحه منجر نمی‌شود و تصاویر کارتونی افرادی را با ژست‌های مختلف در حالی که یونیفرم پوشیده و عمدتاً خندان و شاد هستند، به تصویر می‌کشد.

اسلام‌هراسی به سبک واتس‌آپ

این عملکرد متا که یک طرفه بوده و مصداق ترویج اسلام‌هراسی و نژادپرستی در شبکه‌های اجتماعی محسوب می‌شود، از سوی کاربران زیادی مورد انتقاد قرار گرفته و البته در پاسخ، متا گفته که «هیچ‌وقت قصد ما سرکوب یک جامعه یا دیدگاه خاص نبوده و نیست».

کوین مک‌آلیستر، سخنگوی متا، گفته که این شرکت از این مشکل آگاه بوده و به آن پرداخته است و ادامه داد: «همانطور که گفتیم هنگام فعال سازی این ویژگی، مدل‌ها می‌توانند خروجی‌های نادرست یا نامناسب را مانند تمام سیستم‌های هوش مصنوعی تولیدی ارائه دهند. ما همچنان به بهبود این ویژگی‌ها ادامه می‌دهیم».

اسلام‌هراسی به سبک واتس‌آپ

به گفته منتقدان عملکرد این ویژگی جدید واتس‌آپ، تصاویر هوش مصنوعی از کودکان فلسطینی که با اسلحه در واتس‌آپ به تصویر کشیده می‌شوند، مصداق بارزی از معیارهای نژادپرستانه و اسلام هراسی است که در این الگوریتم گنجانده شده است.

اسلام‌هراسی به سبک واتس‌آپ

متا بارها از سوی سازندگان، فعالان و روزنامه نگاران فلسطینی، به ویژه در زمان تشدید خشونت یا تجاوز به فلسطینی‌های ساکن غزه و کرانه باختری با انتقادهای زیادی مواجه شده است. مطالعات زیادی نشان داده که سیاست‌های محتوایی فیس بوک و اینستاگرام در جریان حملات اسرائیل به نوار غزه در ماه مه ۲۰۲۱، حقوق فلسطینی‌ها را نقض کرده و می‌کند. در این گزارش آمده است که اقدامات متا ممکن است «تأثیر نامطلوبی بر حقوق کاربران فلسطینی برای آزادی بیان، آزادی اجتماعات، مشارکت سیاسی و عدم تبعیض داشته باشد و در نتیجه بر توانایی فلسطینیان برای به اشتراک گذاشتن اطلاعات، تاثیر داشته است».