یونان به مهد حماسه و اسطوره معروف است. دانشگاههای زیادی در سرتاسر دنیا، مشغول تدریس اسطورهها و شخصیتهای نمادین و مهم یونان در سالهای قبل از میلاد مسیح بودهاند. با این حال روز یکشنبه مردم یونان نشان دادند هنوز هم میخواهند دل در گرو اسطوره سازیها داشته باشند و نام خود را برای بار دیگر در تاریخ اروپا ثبت کنند. یونانیها که طی چند سال گذشته به سختی توانسته بودند از مشکلات مالی مربوط به سیاستهای ریاضت اقتصادی در اتحادیه اروپا، جان به در ببرند، روز گذشته «نه» قاطعی به مسئولان اتحادیه اروپایی گفتند و تاریخ کشورشان را با نقطه عطفی جدید پیوند زدند. آنها با همراهی کردن با نخست وزیرشان، الکسیس سیپراس نشان دادند که دیگر نمیخواهند به سیاستهای دیکته شده اروپا برای مبارزه با بیکاری و بدهکاریشان به سایر کشورهای اروپایی تن بدهند.
هم اکنون نخست وزیر یونان در گفت و گوهای مربوط به چگونگی بازپرداخت بدهیها به تروئیکای مالی اروپا، دست بازتری برای
چانه زنی و قدرت نمایی دارد.
رأی روز یکشنبه یونانیها سران حوزه یورو را با یک دو راهی بغرنج مواجه کرده است؛ پذیرش خواستههای آتن و احتمال اقدامات مشابه دیگر کشورهای بحرانزده قاره سبز یا پذیرش حرکت یونان به سمت روسیه.
همهپرسیای که الکسیس سیپراس نخستوزیر چپگرای یونان یک هفته قبل برای تقویت موضعش در مذاکرات با اروپا خواستار برگزاریاش شده بود، نهایتاً پیروزیای قاطع برای او به همراه داشت و دو سوم یونانیها در آن به اصلاحات درخواستی سران حوزه یورو و اعمال ریاضت اقتصادی نه گفتند.
ماههاست که بحران اقتصادی یونان از بعد صرفاً اقتصادی خارج شده و به خصوص پس از روی کار آمدن حزب «سیریزا» به رهبری سیپراس، ماهیتی سیاسی گرفته و این کشور را به عرصه جدید زورآزمایی روسیه و غرب تبدیل کرده است.
سیپراس که با شعار پایان سیاستهای سختگیرانه اقتصادی و رد خواستههای اروپا روی کار آمده بود، در این چند ماه به وعدههای خود وفادار بوده و همزمان تلاش کرده است از نزدیکی به روسیه اهرمی برای فشار به غرب بسازد تا بلکه امتیازات بیشتری از وامدهندگان دریافت کند.
این همهپرسی که غرب امیدوار بود رأی مثبت یونانیها در آن به درخواستهای وامدهندگان، آغازگر روند سقوط دولت سرکش سیپراس باشد، حالا نخستوزیر یونان را بیش از پیش پای میز مذاکره قدرتمند کرده و اروپا را در وضعیتی بغرنج قرار داده است.
آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان، فرانسوا اولاند رئیسجمهور فرانسه و ماریو دراگی رئیس بانک مرکزی اروپا، ناکام از متقاعد کردن مردم یونان به گردن نهادن به سیاستهای ریاضتی، حالا باید در مورد گامهای بعدی در نبرد آتن تصمیمگیری کنند.
یونان از سهشنبه هفته گذشته با سر رسید موعد پرداخت قسط بدهیهایش و خودداری از این کار، عملا وارد وضعیت «ناتوان از پرداخت دیون (Default) شده و اروپا راهی ندارد جز آنکه یا بخشی یا تمام بدهیهای این کشور را ببخشد و یا یونانی را که نسبت بدهیهایش به تولید ناخالص داخلی به سه برابر حد مجاز یورو رسیده، از این حوزه خارج کند.»
شاید اگر نبود اوضاع نابسامان اوکراین و بحران یونان تنها اقتصادی بود، اروپاییها سادهتر تصمیم میگرفتند، اما غرب حالا میداند خروج یونان از حوزه یورو میتواند به معنی از دست دادن آتن و سپردن جنوب اروپا به روسیه و ولادیمیر پوتین باشد. آخرین نتایج شمارش آرای همهپرسی یونان نشان میدهد که بیش از 61 درصد از رأیدهندگان یونانی به شرایط وامدهندگان اروپایی برای ادامه روند کمک مالی به آتن (پایتخت یونان) «نه» گفتند.
سیپراس که هم اکنون از حمایت داخلی برای پیشبرد سیاستهای اقتصادی خود برخوردار شده است، قصد دارد که با سفر به سایر کشورهای اروپایی، درباره شرایط بهتر دریافت وام، با
اعتبار دهندگان اروپایی وارد مذاکره شود.
سیپراس در هفتههای گذشته از بانک مرکزی اروپا، صندوق بینالمللی پول و کمیسیون اروپایی خواسته بود تا 30 درصد از بدهی 240 میلیارد یورویی (267 میلیارد دلاری) یونان را ببخشند، تا زمانی که آتن پس از گذشت 20 سال و بهبود شرایط اقتصادیاش، بازپرداخت این وام را آغاز کند.
یونان علیه ریاضت اقتصادی به پا خاست
آتن به سیاستهای دیکته شده اروپا تن نداد
صاحبخبر -
∎