گروه جهان
ماندن يا رفتن يونان در منطقه يورو را راي 10ميليون يوناني مشخص ميكند. به عقيده «الكسيس سيپراس» نخستوزير يونان، مردم اين كشور در اين انتخابات تنها براي زندگي با عزت راي نميدهند چراكه اين همهپرسي فصل جديدي براي آغاز براساس دموكراسي و همبستگي است. اما نتايج آن ممكن است عوارض ديگري داشته باشد كه گذر زمان ميتواند آن را مشخص كند.
به گزارش رويترز، حوزههاي رايگيري كار خود را از ساعت 7صبح شروع كردند. سيپراس بعد از انداختن راي خود به صندوق افزود: «هيچكس نميتواند خواست مردم را براي زندگي با اراده ناديده بگيرد.» او پيش از برگزاري رفراندوم از مردم خواست تا با انتخاب آراي «خير» در همهپرسي او را براي مذاكره و چانهزني بيشتر با طلبكاران ياري كنند.
نظرسنجيهاي پيش از برگزاري همهپرسي نشان داد كه درصد آراي مثبت و منفي به اين همهپرسي به هم نزديك است. راي منفي ميتواند دست دولت يونان را براي درخواستهاي بيشتر باز كند در عين اينكه ميتواند راهي باشد تا يونان از حوزه يورو خارج شود. در مقابل سران اتحاديه اروپا معتقدند كه راي مثبت يونانيها به معناي اين است كه يونان خواستار باقي ماندن در منطقه يوروست. با اين حال رييس پارلمان اروپا پيش از برگزاري همهپرسي با هشدار به يونانيها درباره دادن راي مخالف در همهپرسي گفت كه اگر يونانيها در اين همهپرسي راي مخالف بدهند بايد به فكر استفاده از پول ديگري باشند.
فايننشنالتايمز در گزارشي درباره عواقب انتخاب واحد پول ديگري غير از يورو نوشت كه برخي استدلال ميكنند كه يونان حداقل پس از ورشكستگي و خروج از منطقه يورو ميتواند شرايط بهتري داشته باشد. درواقع به لحاظ نظري اين احتمال وجود دارد اگر اعلام ورشكستگي به طلبكاران باعث شود تا يونان واحد پول جديدي هر چند كمارزش را معرفي كرده و همراه با آن به ايجاد اقتصادي باز، اصلاحات ساختاري و بهبود سازمانها انجام ميدهد كه به طور كلي نويدبخش آينده و شرايط مالي بهتري است. اما از اين احتمال قويتر، آغاز دورهيي از هرج و مرج، بدتر شدن شرايط اقتصادي يونان و ظهور يك دولت ورشكسته است. يوناني كه ميتوانست از بروز اين فاجعه جلوگيري كند.
با اين حال موضع همه سران درباره اين مذاكرات، پذيرفتن شرايط وامدهندگان يا خروج از حوزه يورو يكسان نيست. روز گذشته «آنتونيوس ساماراس»، نخستوزير سابق يونان كه در خط مقدم تبليغ براي راي «آري» قرار داشت، در شهر پيلوش در جنوب اين كشور راي خود را به صندوق انداخت.
يونانيها در برابر هم
خبرنگار يورونيوز با حضور در يكي از حوزههاي رايگيري در مصاحبه با يكي از شهروندان يوناني نوشت كه شرايط هماكنون براي يونان رقتانگيز است از اين رو بهتر اين است كه ميزان آراي «آري» بيشتر از «خير» باشد. رايدهنده ديگري در اين باره گفت: «من به سيپراس راي داده بودم و امروز هم ميخواهم به «خير» راي بدهم. چون در اروپا زندگي كردهام و از حقوقي كه اروپاييها در برابر يونانيها برخوردار هستند اطلاع دارم. تنها به همين دليل راي ميدهم زيرا آنها داراي حقوق برابر با ما نيستند. ما ميخواهيم در اروپا باشيم اما بدون برتري اروپا! دليل انتخابم هم همين است.»
اين همهپرسي در شرايطي برگزار شد كه روزنامههاي محافظهكار در تيترهايشان به اين همهپرسي تنها به عنوان انتخابي در مورد كمك مالي به اين كشور اشاره نميكنند بلكه آن را براي اين كشور انتخابي بين باقي ماندن در حوزه كشورهاي يورو يا ترك آن ارزيابي ميكنند. «يانيس واروفاكيس» وزير اقتصاد و دارايي يونان نيز در اين باره گفت كه نتيجه همهپرسي هر چه باشد بانكهاي اين كشور روز سهشنبه اين هفته بازگشايي ميشوند و دولت اين كشور همچنان براي رسيدن به توافق با وامدهندگان تلاش خواهد كرد. سيپراس از قبول شرايط تعيينشده از سوي وامدهندگان سر باز زد و گفت كه از طرف مردم براي اجراي سياست رياضت اقتصادي انتخاب نشده است. اين كشور بايد سهشنبه گذشته يكميليارد و 600ميليون يورو بدهي خود را به صندوق بينالمللي پول پرداخت ميكرد اما نتوانست و با رد شدن درخواستش براي دريافت وام بيشتر مجبور شد تا بانكها و بازار سهام خود را تعطيل كند. يونان از 5ماه پيش در حال مذاكره با اتحاديه اروپا، بانك مركزي اروپا و صندوق بينالمللي پول براي تغيير شرايط بازپرداخت 240ميليارد يورو بدهيهايش است. آخرين پيشنهاد اتحاديه اروپا به يونان كه جمعه گذشته ارائه شد براي جلوگيري از ورشكستگي اين كشور با ادامه اصرار براي تدابير رياضتي همراه بود اما نخستوزير يونان در تصميم شوكهكننده پذيرش آن را به نتيجه همهپرسي از سوي مردم يونان منوط كرد.
دولتهاي پياپي آتن از سال 2010 به بعد، در ازاي دريافت 240ميليارد يورو وام، وعده اجراي اصلاحات اقتصادي بنيادين و كاهش شديد هزينهها را دادهاند، اما تدابير رياضتي انجامشده، نرخ رشد اقتصادي را كاهش داده و به بيكاري عمده در اين كشور جنوب اروپا منجر شده است.
آخر خط براي سيپراس و اتحاديه اروپا
اكونوميست در گزارشي پيرامون اين همهپرسي و نحوه عملكرد سيپراس براي برگزاري آن نوشت: «سيپراس در اوايل كار پر از تناقض بود اما دست آخر همه فهميدند كه او ميتواند به توافقي دست پيدا كند. با وجود مذاكرات طولاني چيزي كه اين روند را سد كرد خبر تكاندهنده برگزاري همهپرسي بود. حالا سيپراس به آخر خط رسيده است... اتحاديه اروپا به شدت از اين روند ناراضي است. چراكه اين راه يكي از بدترين راهها براي حل كردن مشكل ميان دموكراسيها به نظر ميرسد. اكنون كه شكاف ميان يونانيها و گسست واضح اين كشور از اتحاديه اروپا روشنتر از قبل شده بايد سران اين اتحاديه را به خاطر رساندن كار به چنين نقطهيي سرزنش كرد. آنها ميتوانستند به جاي خط قرمز كشيدن بر پيشنهادهاي نخستوزير چپگراي يونان از تاكتيكهاي حساستري استفاده ميكردند تا شرايط بحراني را بدتر از قبل نكند.»
آينده يونان در دست نتيجه همهپرسي است
شمشير دولبه همهپرسي براي يونان
صاحبخبر -