سهیلا یادگاری
بعد از مشاهده بیماری تب کریمه کنگو در استان مازندران، برای جلوگیری از بروز بیماریهای دامی مشترک بین انسان و دام، سازمان دامپزشکی استاندارد پیش سرد کردن گوشت در کشتارگاهها را قبل از انتقال به مراکز فروش در دستور کار قرار داد اما این موضوع موجب گرانی گوشت در چند روز گذشته شده که دلیل آن از سوی متولیان کشتار دام، کاهش وزن گوشت بهخاطر سرد کردن آن اعلام میشود. تب کریمه کنگو با مصرف گوشت تازه همچنین از طریق ترشحات خون دام آلوده و دست زدن به گوشت دام و کنه به انسان منتقل میشود اما با پیش سرد کردن گوشت مخاطرات بسیاری از عوامل بیماریزا در گوشت قرمز به میزان چشمگیری کاهش مییابد از این رو سازمان دامپزشکی طرح پیش سرد کردن گوشت را از پنجم تیرماه در دواستان البرز و تهران آغاز کرد.
پیش سرد کردن وزن گوشت را کم نمیکند
عباس عباسی، مدیرکل دفتر نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی سازمان دامپزشکی در گفتوگو با ایران کاهش وزن گوشت بهخاطر پیش سرد شدن را رد کرد و توضیح داد اگر گوشت در دمای 0 تا 4 درجه سانتیگراد با رطوبت 88 تا 95 درصد سرد شود وزن گوشت کم نمیشود. رد ادعای کاهش وزن گوشت بهخاطر سرد کردن آن در حالی است که علی اصغر ملکی رئیس اتحادیه فروشندگان گوشت گوسفندی بر کاهش 450 تا 700 گرمی وزن لاشه بهخاطر پیش سرد کردن آن تأکید دارد. وی به «ایران» گفت: هر روز در کشتارگاه گوشت را قبل و بعد از سرد شدن وزن میکنیم طبیعی است گوشت بعد از سرد شدن مقداری از آب خود را از دست میدهد بنابراین وزن آن کم میشود. اما ، مدیرکل دفتر نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی سازمان دامپزشکی با بیان اینکه طرح پیشسرد کردن موضوع جدیدی نیست گفت: این برنامه از سالهای گذشته در کشور آغاز شده و فقط در دو استان تهران و البرز به دلیل مجهز نبودن کشتارگاهها گوشت پیش سرد نمیشد. به گفته عباسی اکنون که سرد کردن گوشت در تهران و البرز نیز آغاز شده کشتارکنندهها بحث کاهش وزن گوشت را مطرح میکنند در حالی که در همه استانها این عمل در کشتارگاهها انجام میشود. وی افزود: اگر شرایط پیش سرد کردن طبق آنچه سازمان دامپزشکی اعلام کرده (دما و رطوبت) رعایت شود این عمل وزن گوشت را کم نمیکند کسانی که این مباحث را مطرح میکنند، مدعی هستند وزن لاشههایی که در پیش سرد قرار میگیرند، کاهش پیدا میکند اما این موضوع صحت ندارد.
افزایش قیمت گوشت در بازار
باوجود اینکه مسئولان سازمان دامپزشکی افزایش قیمت گوشت را به بهانه سرد کردن آن رد میکنند اما به گفته رئیس اتحادیه فروشندگان گوشت گوسفندی قیمت گوشت هزار تومان در هر کیلو افزایش یافته است. ملکی در گفتوگو با <ایران> افزود: گوشت تحویلی به فروشندگان هر کیلو 25500 تا 26 هزار تومان است و آنها گوشت را کیلویی 28 تا 29 هزار تومان میفروشند البته این قیمت برای گوشت شقه بدون دنبه است و گوشت ران گرانتر و با قیمت هر کیلو 34 هزار تومان فروخته میشود. بر اساس گفتههای رئیس اتحادیه فروشندگان گوشت گوسفندی بر فرض اینکه با سرد کردن گوشت حدود نیم کیلوگرم از وزن گوشت کم شود اما افزایش قیمت گوشت حدود هزار تومان در هر کیلو است که این قیمت بسیار بیشتر از قیمت نیم کیلو گوشت میشود اما ملکی میگوید در این افزایش قیمت هزینههای دیگر مانند هزینه کارگر، هزینه کشتارگاه، حمل گوشت، یا قسمتهایی از لاشه مانند دنبه، پوست و... که قیمت کمتری از گوشت دارد نیز حساب میشود.
<ایران> از استاندارد جدید عرضه گوشت قرمز گزارش میدهد
بهانه تازه برای گرانی گوشت
صاحبخبر -