شفقنا- یونان و اروپا همچنان در کشمکش و مجادله؛ انگار قرار نیست که سرزمین فلاسفه، روی آرامش به خود ببیند. هر چقدر یونان در داشتن فیلسوف، دست پُری دارد، عوض آن پایش در داشتن یک جین اقتصاددان درست و درمان، می لنگد.
این روزها، نخست وزیر جوان یونانی ها، سوار بر موتور قاطعیت، خروجی پیست اتحادیه اروپا را به عنوان مقصد انتخاب کرده و هیچ رقمه، قصد کوتاه آمدن در مقابل زیاده خواهی های سران قاره سبز را ندارد.
مهدي دل روشن در روزنامه قانون نوشت: دیروز یکشنبه، با چراغ سبز الکسیسیپراس، پارلمان یونان راه را برای برگزاری یک همهپرسی باز کرد. آقای نخستوزیر خواسته بود سیاستهای ریاضتی وامدهندگان بینالمللی به رأی شهروندان گذاشته شود. این همه پرسی به اعتقاد اپوزیسیون بیمعنی است. پارلمان یونان اما با ۱۷۸ رأی موافق ، اعلام کرد که در مورد سیاستهای مورد نظر وامدهندگان به یونان همهپرسی برگزار شود. ۱۲۰ نماینده هم به این موضوع رأی منفی دادند. صندوق بینالمللی پول، کمیسیون اروپا و بانک مرکزی اروپا تنها در صورتی که یونان شروطی را بپذیرد، کمک مالی به این کشور را ادامه میدهند. صرفهجویی و اصلاح ساختارهای اقتصادی مهمترین این شروط هستند.
سیپراس که در زمان رأی گیری، خودش را به ساختمان پارلمان در آتن رسانده بود، این طورگفت : «همهپرسی، چه شرکای ما بخواهند و چه نخواهند، برگزار خواهد شد».
مرد اول سرزمین ارسطو یکبار دیگر در مقابل دوربین ها و خطاب به مرکل و اولاند گفت که یونان عقب نخواهد نشست و هیچکس هم نمیتواند این کشور را از حوزه یورو بیرون کند.
سیپراس که این روزها بدش نمی آید مثل اسکندر مقدونی، یک رومی پرآوازه باشد از شهروندان کشورش خواست تا در همهپرسی به ضربالاجل، پاسخ منفی قاطعی بدهند. این همهپرسی قرار است یکشنبه آینده ۱۴ تیر ماه برگزار شود.
اوا کیلی، نماینده یونان در پارلمان اروپا در گفتوگویی کوتاه با خبرنگار بین الملل روزنامه قانون گفت که« این روزها، مهمترین و عجیبترین روزهایی است که تاریخ یونان به خود دیده است؛ امیدوارم نخست وزیر جوان ما، بهترین تصمیم را بگیرد تا آیندگان، او را تحسین کنند. قطعاً خروج از یورو، نسخه ایده آلی برای حل مشکلات اقتصادی یونان نخواهد بود.»
روز شنبه و یکشنبه و بعد از اینکه شهروندان یونانی، شست شان خبردار شد که هفته آینده همه پرسی برگزار می شود، آنها صفهایی طولانی در مقابل دستگاه های عابربانک تشکیل دادند تا موجودی شان را از دل بانک ها، بیرون بکشند.
با یکی از دوستان خبرنگار یونانی ام که در آتن حضور دارد، صحبت کردم ، گفت که« اوضاع در کشور، نا امیدکننده و غیرقابل پیش بینی است. هیچکس از فردا خبر ندارد. نمی توان تضمین داد که هفته آینده، همین موقع ها، هنوز یونان،عضوی از اتحادیه اروپا باشد!»
از سوی دیگر، کارشناسان می گویند که نتیجه همهپرسی قابل پیشبینی نیست. در دو نظرسنجیکه تا کنون برگزار شده، اکثریت پرسششوندگان از دولت خواستهاند به راهحلی مشترک با وامدهندگان برسد.
این روزها شاید نخست وزیر جوان یونان، نیمنگاهی هم به وین اتریش، محل گفتوگوهای هستهای دارد و از آن الگو برداری می کند. او در واقع با پیش کشیدن بحث همه پرسی قصد دارد تا با دست پر ، پشت میز مذاکره با سران اروپا بنشیند. به عبارت دیگر، سیپراس اطمینان دارد که پاسخ «نه مقتدرانه» شهروندان به شروط وامدهندگان، قدرت چانهزنی دولت یونان در برابر وامدهندگان را بیشتر میکند.
با این حال، اپوزیسیون یونان معتقدند که سیپراس پشت مردم پنهان شده است. به گفته آنتونیوس ساماراس، نخستوزیر پیشین، سیپراس باید خود تصمیم بگیرد و پیامدهای تصمیم خود را هم بپذیرد.
در واکنش به تصمیم نخست وزیر جوان، اتحادیه اروپا اعلام کرد که کمکهای مالی خود به آتن را تمدید نمیکند. اعتبار بسته نجات یونان آخر ماه ژوئن (۹ تير) به پایان میرسد. یرون دایسلبلوم، وزیر دارایی هلند و رئیس گروه حوزه پولی یورو، در خاتمه نشست وزیران دارایی اتحادیه اروپا در بروکسل گفت: «این طرح شامگاه سهشنبه متوقف خواهد شد.» محافل دیپلماتیک پیشتر، خبر این تصمیم را به صورت غیر رسمی اعلام کرده بودند. با این حساب یونان در آستانه ورشکستگی قرار میگیرد.
آتن همچنین،روز سهشنبه9 تير نمیتواند بدهی(قسط) ۵/ ۷ میلیارد یورویی خود به صندوق بینالمللی پول را صاف کند.
با تمام این تفاسیر، زمان برای یونان به سرعت در حال سپری شدن است. دولتمردان این کشور باید در طول چند روز آینده، تصمیمات دشواری بگیرند. از سوی دیگر، یونان این روزها به پاشنه آشیل اتحادیه اروپا تبدیل شده و خروج این کشور از حوزه یورو میتواند مرگ تدریجی این میثاق اقتصادی را به دنبال داشته باشد.
انتهای پیام
http://www.shafaqna.com/persian