شناسهٔ خبر: 59960183 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ستاره‌صبح | لینک خبر

بهترین سبزیجات برای کبد

صاحب‌خبر -

کبد یکی از ارگان‌های حیاتی بدن است که عملکردهای مختلفی دارد، ازجمله کمک‌رسانی به گوارش و متابولیسم غذاها، ذخیره‌سازی ویتامین‌ها و مواد معدنی، پاکسازی سموم از خون و ساخت پروتئین. درحالی که کبد از ظرفیت ویژه‌ای برای بازسازی خود پس از آسیب‌دیدگی برخوردار است اما بالاخره آسیب‌پذیر است و انتخاب‌ غذاها و نوشیدنی‌ها می‌تواند اثرات وسیع تری بر عملکردهای این ارگان حیاتی داشته باشد. تحقیقات علمی هم نشان داده‌اند که بسیاری از گروه های غذایی مخصوصا سبزیجات، برای حفظ سلامت کبد مفید هستند. به گزارش بهداشت نیوز، در ادامه این مطلب، 4 ماده غذایی از بهترین سبزیجات برای کبد را به شما معرفی می‌کنیم که به ترتیب عبارتند از: 
چغندر : بعضی‌ها با طعم «خاکی» چغندر مشکل دارند و می‌توان گفت که خوردن چغندر جزو سلیقه‌های غذایی همه افراد نیست اما چغندر به‌عنوان یکی از خوراکی‌های سرشار از مواد مغذی به تقویت سلامت کبد کمک می‌کند. مطالعات هم نشان داده‌اند که آب چغندر خانگی می‌تواند بیشتر از خود این سبزی برای حفظ سلامت کبد و پیشگیری از بروز بیماری‌ها مفید باشد. این نوشیدنی غنی حتی از کبد در برابر بعضی از عوامل سرطان‌زا نیز محافظت می‌کند.  بعضی از آنتی‌اکسیدان‌های موجود در چغندر قرمز یا لبو هم که بتالائین‌ها نام دارند، از خاصیت ضدالتهابی و ضدسرطان‌زا برخوردارند. توجه کنید که این مزیت مهم فقط در چغندر قرمز یا لبو یافت می‌شود و انواع دیگر چغندر مانند چغندر سفید حاوی این سطح از ترکیبات آنتی‌اکسیدانی نیستند. 
کلم بروکلی : همه انواع سبزیجات برای سلامت بدن مفید هستند اما ترکیبات مغذی خاصی که در سبزیجات چلیپایی مثل کلم بروکلی یافت می‌شود، از مزیت‌های بیشتری برای حفظ سلامت کبد برخوردارند. مطالعات اولیه محققان نشان می‌دهد که مصرف بروکلی، شاخص‌های مثبت کبد را ارتقا می‌دهد و احتمال ابتلا به بیماری کبد چرب را پایین می‌آورد. البته مکانیسم دقیق این اثرگذاری هنوز از سوی محققان تایید نشده است اما ترکیبات موجود در بروکلی در این اثرگذاری دارای نقش مهمی هستند. 
کلم بروکسل : یکی دیگر از سبزیجات چلیپایی، کلم بروکسل نام دارد که در سال‌های اخیر محبوبیت بیشتری به‌دست آورده است. درحالی که کلم بروکسل می‌تواند عملکرد دستگاه گوارش را تقویت کند و مقادیر بالایی از ویتامین‌ها و مواد معدنی را به بدن برساند، حاوی ترکیبات گیاهی ویژه‌ای هم هست که نقش مثبت آنها در ارتقای عملکرد کبد ثابت شده است.  یکی از مطالعات در همین زمینه نشان می‌دهد که مصرف کلم بروکسل خام به افزایش سطح آنزیم‌های سم‌زدا در کبد و ریه‌ها کمک می‌کند. البته کلم بروکسل پخته هم چنین اثری را دارد اما قابل مقایسه با اثرگذاری بروکسل خام نیست. گلوکوزینولات‌ها ترکیبات ویژه‌ای در سبزیجات چلیپایی هستند که در واکنش‌های آنزیمی نقش دارند و می‌تواند ترکیبات سرطان‌زا از بدن را دفع کنند. 
سبزیجات برگدار : کلم کیل و اسفناج که در گروه سبزیجات برگدار جای می‌گیرند، اثربخشی بالایی در جهت افزایش سلامت عمومی بدن و ازجمله سلامت کبد دارند. سبزیجات برگدار سرشار از ترکیبات آنتی‌اکسیدانی هستند و از بدن در برابر رادیکال‌های آزاد محافظت می‌کنند.
مطالعات اخیر هم نشان داده‌اند که مصرف اسفناج خام به کاهش خطر ابتلا به بیماری کبد چرب کمک می‌کند و هرچقدر میزان مصرف اسفناج در برنامه منظم غذایی بیشتر باشد، این خطر بیشتر کاهش خواهد یافت. البته محققان می‌گویند که هنوز مدرکی درباره اثرگذاری اسفناج پخته در جهت کاهش خطر ابتلا به کبد چرب نیافته‌اند.

 

شواهدی از وجود آب در مریخ 
دانشمندان با مطالعه داده‌های مریخ‌نورد چینی «ژارونگ» (Zhurong) برای اولین بار لایه‌های شکاف‌خورده‌ای روی تپه‌های شنی کوچک مریخ مشاهده کرده‌اند که نشان می‌دهد سیاره سرخ تا ۴۰۰ هزار سال پیش یک جهان آبی غنی از نمک بوده است.
به گزارش ایرنا از پایگاه خبری «فضا»،‌ بر اساس مقاله‌ای علمی که به تازگی منتشر شده است، دانشمندان می‌گویند آب مریخ نقش مهمی در ایجاد ویژگی‌های جالب و خیره‌کننده سطح این سیاره روی تپه‌های شنی مینیاتوری داشته است. این مریخ‌نورد چینی از زمان فرود بر نیمکره شمالی مریخ در ماه مه ۲۰۲۱ تا کنون در حدود چهار تپه شنی هلالی شکل در نزدیکی محل فرود را مورد بازرسی و کاوش قرار داده تا ترکیبات سطحی آنها را مورد بررسی قرار بدهد. همگی این اشکال و ویژگی‌های زمین‌شناختی مینیاتوری تشکیل شده بر اثر باد، با پوسته‌ها و ستیغ‌ها یا برآمدگی‌های نازک پوشیده شده‌اند که به لطف قطعات یا تکه‌هایی از «آب دوره مدرن امروزی» در برهه‌ای بین ۱.۴ میلیون تا ۴۰۰ هزار سال پیش تشکیل شده‌اند. «شیائوگانگ کین» از دانشمندان آکادمی علوم چین و از مولفان این مقاله علمی به پایگاه خبری اسپیس گفت: معنی این کشف این است که تاریخ متاخرتری در سیاره مریخ وجود دارد. دانشمندان از مدت‌ها پیش بر این گمان بوده‌اند که سیاره مریخ در دوران‌های اولیه خود در حدود ۳ میلیارد سال پیش در بردارنده آب مایع فراوانی بوده است. اما تغییرات شدید آب و هوایی بخش زیادی از این آب را منجمد کرد که اکنون در مناطق قطبی مریخ محبوس و قفل شده‌اند و بخش گسترده‌ای از سیاره به شکل خشک و تشنه باقی ماند.

 

برچسب‌ها:

نظر شما