تنها سه روز مانده تا توقف شمارش معکوس؛ شمارش معکوسی برای پایان آخرین دور مذاکرات هستهای بهمنظور دستیابی به توافق جامع. توافقی که قرار بود در همین دور تکلیفش روشن شود و تمدید هفت ماه و هفت روزه، آخرین تمدید در مذاکرات هستهای ایران و گروه 1+5 باشد.
با این حال در فاصله سه روزه تا ضربالاجل تعیین شده (30 ژوئن- 9 تیر)، زمزمهها درباره تمدید حداقل چند روزه مذاکره افزایش یافته است، چراکه هنوز متن پیشنویس توافق تحت عنوان برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) برای قرار گرفتن روی میز وزرا نهایی نشده است.
هر چند به گفته معاون وزیر خارجه روسیه 90 درصد این متن تکمیل شده است. برهمین اساس روز پنجشنبه ساعاتی پس از آنکه «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه اعلام کرد که 90 درصد از متن توافق هستهای میان ایران و 1+5 نوشته و تکمیل شده است، یک منبع آگاه به تیم مذاکرهکننده هستهای ایران با تاکید بر اینکه «این اظهارات نه قابل تایید است و نه قابل تکذیب» اعلام کرد که «پیشرفتهایی در حذف پرانتزها حاصل شده و بخش قابلتوجهی از متن از پرانتزها پاک شده، اما پیشرفت ذکرشده در متن به خودی خود ارزش خاصی از جهت نیل به توافق ندارد. چراکه پرانتزهای باقیمانده در متن، همه ناظر بر موضوعات مورد اختلاف مهم و اساسی هستند.»
دیروز هم سیدعباس عراقچی، معاون وزیر خارجه کشورمان که در وین به سر میبرد درباره مذاکرات برای تدوین پیشنویس برجام در گفتوگو با خبرگزاری صدا و سیما درباره گمانهزنی پیرامون پیشرفت 90 درصدی، در نگارش متن هم گفت: «ضمائم چون درگیر جزئیات بسیار زیادی است، یک مقدار مشکلتر است. نمیشود درصد خاصی اسم برد. بعضی موضوعات هنوز مانده است و از نظر کیفی اهمیت بیشتری دارد و برخی موضوعات هست که حل شده و اهمیتش کمتر است.»
معاونان وزرای خارجه ایران و گروه 1+5 که برای هشتمین دور مذاکرات بهمنظور تدوین و تکمیل پیشنویس «برجام» بیش از دو هفته است در هتل کوبورگ شهر وین مذاکره میکنند، به نظر میرسد تصمیمگیری درباره موضوعاتی که از اهمیت بیشتری برخوردار است از جمله جدول زمانی رفع تحریمهای ایران و همچنین نظام بازرسی و چگونگی اجرای پروتکل الحاقی پس از توافق جامع را به سطح بالاتر یعنی وزرا واگذار کردهاند. آخرین دور مذاکرات هستهای ایران و گروه 1+5 در فاصله سه روز تا ضربالاجل 30 ژوئن از امروز( شنبه 6 تیر) یک سطح ارتقا پیدا خواهد کرد. وزرای خارجه از دیروز خود را آماده ورود به مذاکرات کردند. جان کری وزیر خارجه آمریکا، نخستین وزیری بود که در راس یک هیات 20 نفره خود را به وین رساند. کری پیش از این سفر اعلام کرد که به توافق احتمالی با ایران تا مهلت تعیینشده (۳۰ ژوئن) خوشبین است. او تاکید کرد: «با وجود دشواریهای جدی، تردیدی نیست که مسیر مذاکرات رو به جلو است. مسیری که میتوان امیدوار بود به توافق بسیار مثبتی منجر شود.»
هشدار مشاوران پیشین اوباما در آستانه سفر کری به وین
در آستانه سفر جان کری به وین، گروهی از مشاوران عالیرتبه در امور امنیت ملی آمریکا، هشدار دادند که توافق اتمی احتمالی با ایران فاقد ضمانتهای امنیتی لازم است.
۱۸ مقام پیشین آمریکایی که در دولتهای پیشین آمریکا مسئولیتهای امنیتی برعهده داشتند، از جمله پنج نفر از افرادی که در دوره نخست ریاستجمهوری باراک اوباما کار کرده بودند، چهارشنبه گذشته در نامهای سرگشاده به دولت آمریکا هشدار دادند که توافق اتمی با ایران در معرض «رعایت نکردن همان استانداردهایی که خود دولت برای رسیدن به یک توافق خوب تعیین کرده بود» قرار دارد. این مقامات که در میان آنها نامهایی چون دنیس راس مشاور سابق اوباما در امور ایران و خاورمیانه، دیوید پترایوس (رئیس پیشین سیا و فرمانده نیروهای آمریکایی در عراق)، رابرت آینهورن (عضو پیشین تیم آمریکا در مذاکرات با ایران) و گری سیمور (مشاور پیشین اوباما در زمینه سیاست هستهای و رئیس کنونی سازمان «متحد علیه ایران اتمی») به چشم میخورد، خواستار رعایت این استانداردها، با پررنگتر شدن نقش بازرسیهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی از تاسیسات هستهای ایران و اینکه شروطی برای رفع تحریمهای ایران گذاشته شود، شدند. نگرانی مقامات پیشین آمریکا در آستانه سفر کری به وین برای آخرین دور مذاکرات هستهای تا پیش از پایان ضربالاجل 30 ژوئن در حالی بیان شد که وزیر خارجه آمریکا هفته گذشته پیرامون یکی از مهمترین موضوعات مورد اختلاف میان ایران و گروه 1+5 یعنی گذشته برنامه هستهای ایران یا ابعاد احتمالی این برنامه (PMD) با یک عقبنشینی قابل توجه اعلام کرده که دیگر روی این موضوع تمرکزی وجود ندارد.