کلمه – گروه سیاسی: ظاهرا با رسیدن به یک توافق هسته ای با غرب فاصله چندانی باقی نمانده است. لحن و محتوای سخنان مقامات مذاکره کننده ایران و کشور های ۵+۱ این روزها امیدوار کننده تر از قبل شده است. محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در آستانه سفر به وین گفته: به وین میرویم تا یک توافق با دوام و منصفانه را به دست آوریم. رئیس هیات مذاکره کننده هستهیی کشورمان امشب در راس هیاتی برای پیوستن به تیم مذاکره کننده راهی وین شده است.
آخرین دور مذاکرات ایران و ۱+۵ تا ضربالاجل تعیین شده دو طرف، ۱۰ تیر با حضور ظریف و دیگر وزیران ۱+۵ به ساعات پایانی خود نزدیک میشود. قرار است وزیران خارجه ۱+۵ نیز چند روز قبل از ۱۰ تیر به مذاکرات بپیوندند.
هیاتهای مذاکره کننده دو طرف از ۲ هفته پیش در سطح معاونان و از قبل از آن در سطح کارشناسان کار نگارش پیشنویس متن توافق جامع را دنبال کردند. ظریف در حالی شنبه به مذاکرات میپیوندد که هفته پیش با همتایان اروپایی خود درلوکزامبورگ و فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به طور جمعی و جداگانه دیدار کرد. مذاکره کنندگان دو طرف در سطوح مختلف احتمال تمدید چند روزه مذاکرات هستهای را قابل پیش بینی و محتمل اعلام کردند.
پیشرفت در متن اصلی
سیدعباس عراقچی، معاون وزیر خارجه کشورمان گفته است: نگارش، کار سختی است؛ به خصوص در این قسمت های آخر، بعضی از مشکلات عمدهای وجود دارد که هنوز مانع کار است ولی در جزییات و در بعضی از موارد عمومی پیشرفتهای خوبی انجام شده است.
به گزارش ایسنا، عراقچی با ذکر اینکه تمام هیئت های معاونین وزرای خارجه کشورها هم به وین آمدهاند، افزود: جلسات مداوم دوجانبه و چندجانبه با ایشان برگزار می شود. در قسمت های حساس موضوع، طبعا خود آنها هم بعضا مواضع متفاوتی با هم دارند که هماهنگشدنشان کار سختی است و باید جلسات هماهنگی بین خودشان برگزار شود. در مجموع، کار به سختی و به آهستگی به پیش می رود.
عراقچی در پاسخ به این سوال که یکی از اعضای ۱+۵گفته است که حدود ۹۰ درصد، در نگارش متن پیشرفت حاصل شده است، گفت: نمی شود الان عدد و رقم گفت، همانطور که می دانید یک متن اصلی وجود دارد و چندین ضمیمه، در هرکدام از اینها با درصدهای مختلفی به جلو رفته ایم و در خود متن اصلی نسبت به ضمائم، پیشرفت ها بهتر بوده است. ضمائم چون درگیر جزییات بسیار زیادی است، خوب کار یک مقدار مشکل تر هست. نمی شود درصد خاصی اسم برد. بعضی از موضوعات هنوز مانده است و از نظر کیفی اهمیت بیشتری دارد و برخی از موضوعات هست که حل شده است و اهمیتش کمتر است.
او در پاسخ به موضوع تمدید مذاکرات گفت: بحث تمدید الان در دستور کار ما وجود ندارد، بنای ما این است که تا زمان تعیین شده بتوانیم به یک توافقی برسیم و اگر لازم باشد چند روزی کار را ادامه می دهیم، تا در پایان به یک جمع بندی برسیم.
گفتوگوی تلفنی اوباما و پوتین
گفتنی است روسای جمهور آمریکا و روسیه در گفتوگوی تلفنی درباره مسائل مختلف از جمله مسأله هستهای ایران، بحران اوکراین و مبارزه با داعش تبادل نظر کردند. به گزارش پایگاه خبری کاخ سفید، باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا و ولادیمیر پوتین همتای روسی اش در این گفتوگوی تلفنی در آستانه نزدیک شدن به ضرب الاجل تعیین شده برای دستیابی به توافق نهایی میان ایران و۱+۵ با اشاره به مذاکرات هستهای ایران بر اهمیت این مذاکرات و دستیابی به توافق نهایی تاکید کردند.
۹۰درصد متن توافق هستهای آماده است
معاون وزیر خارجه روسیه از نگارش ۹۰ درصد از متن توافق هستهای میان ایران و۱+۵ خبر داد. به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک سرگئی ریابکوف معاون وزیر امور خارجه روسیه اعلام کرد که ۹۰درصد متن توافق آماده شده است. اگرچه این ۹۰درصد شامل سوالات مهم مطرح شده در مذاکرات هستهای نیست اما مربوط به محتوای متن توافق است.
معاون وزیر امور خارجه روسیه که در مذاکرات هستهای ایران و ۱+۵ سرپرستی هیأت روسی را در وین بر عهده دارد، چند روز گذشته نیز در جمع خبرنگاران اعلام کرده بود که باید طرفهای مذاکره کننده سازنده وارد مذاکرات شوند و بر مسائل اصلی مذاکرات متمرکز شوند.
هشدار مشاوران پیشین اوباما
در آستانه سفر جان کری وزیر خارجه آمریکا به وین برای حضور در مذاکرات اتمی با ایران، گروهی از مشاوران عالیرتبه در امور امنیت ملی آمریکا، هشدار میدهند که توافق اتمی احتمالی با ایران فاقد ضمانتهای امنیتی لازم است. این گروه از کارشناسان سیاست خارجی که در دولتهای پیشین آمریکا مسئولیتهای امنیتی بر عهده داشتند، از جمله پنج تن از افرادی که در دوره نخست ریاست جمهوری باراک اوباما کار کردهاند، روز چهار شنبه در نامهای سرگشاده به دولت آمریکا هشدار دادند که توافق اتمی با ایران در معرض رعایت نکردن همان استانداردهایی که خود دولت برای رسیدن به یک توافق خوب تعیین کرده بود.
به گزارش بی بی سی، در نامه این گروه از مشاوران پیشین دولت آمریکا آمده است که برای رعایت این استانداردها، باید نقش بازرسیهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی از تاسیسات هستهای ایران پررنگتر شود و شروطی برای رفع تحریمهای ایران گذاشته شود. انتشار این نامه با امضای ۱۸ مقام پیشین آمریکایی، از جمله دنیس راس مشاور سابق اوباما در امور ایران و خاورمیانه، در آستانه پیوستن جان کری به مذاکرات اتمی با ایران صورت گرفته است.
این نامه همچنین به امضای دیوید پترایوس (رئیس پیشین سیا و فرمانده نیروهای آمریکایی در عراق)، رابرت آینهورن (عضو پیشین تیم آمریکا در مذاکرات با ایران)، و گری سیمور (مشاور پیشین اوباما در زمینه سیاست هستهای و رئیس کنونی سازمان “متحد علیه ایران اتمی”) رسیده است.
وزیر خارجه آمریکا قرار است روز جمعه به وین برود تا در مذاکرات شش قدرت جهانی با ایران حاضر باشد. راس درباره نوشتن این نامه سرگشاده به خبرگزاری رویترز گفته است: مقامهای ایران باید بدانند که اگر قصد فریب داشته باشند با آنها برخورد میکنیم و حتی جزای یک تخطی کوچک، سنگین خواهد بود.
مذاکرات بین ایران و شش قدرت جهانی (آمریکا، بریتانیا، آلمان، روسیه، چین، و فرانسه) قرار است تا پایان ماه ژوئن (۹ تیرماه) ادامه یابد. طرفهای حاضر در این مذاکرات امیدوارند که گفتگوهایشان منجر به توافقی شود که بر اساس آن، تهران فعالیتهای اتمی حساس خود را در قبال رفع تحریمها محدود سازد. خبرگزاریها پیشبینی میکنند که ضرب الاجل رسیدن به توافق از روز ۹ تیرماه فراتر برود.
∎