به گزارش سایت دیدهبان ایران؛ نعنا یا (به عربی: نعناع) گیاهی علفی از خانواده نعناسانان رده دولپهایهای پیوسته گلبرگ است. این گیاه از لحاظ ظاهر و خواص مانند گیاه پونه است؛ با این تفاوت که برگهای نعنا بوی ملایمتر و کرک کمتری دارد. ساقههای نعنا مستقیم و به صورت زیرزمینی و چهارگوش است با ریشههای هوایی که به به طور معمول در سراسر جهان کشت میشود.
عرق نعنا خواص درمانی فراوانی دارد، ولی از مشهورترین درمانهای آن رفع نفخ معده و هضم غذا است. این عرق سرشار از مواد معدنی مانند پتاسیم، منیزم، پروتئین، فیبر، کربوهیدرات، ویتامینهای مختلف، آهن و… است.
گیاه نعنا دارای خاصیت آرامبخشی، بهبود عملکرد مغز، بهبود هضم غذا، درمان نفخ معده، رفع بوی بد دهان، کاهش استرس و اضطراب، گیاهان معطر درمان آنفولانزا، درمان افسردگی، درمان دلدرد و دلپیچه است
این عرق هم مانند سایر عرقها مانند عرق گلاب، نسترن، رازیانه و …دارای خواص مختلفی برای بدن است و در درمان انواع بیماریها موثر عمل میکند. همچنین عرق گیاهی نعناع برای درمان برخی از بیماریها بسیار مفید بوده که مشهورترین آن درمان نفخ معده است. در این گزارش همراه با ما باشید تا با خواص اعجاب انگیز عرق نعنا و چگونگی نحوه استفاده از آن آشنا شوید.
نعنا از پرکاربردترین گیاهان دارویی محسوب میشود. این گیاه را بیشتر به واسطه خاصیت خنک کنندگیاش معروف است.
ارزش غذایی عرق نعنا
نعنا حاوی مقادیر بسیاری از مواد معدنی همچون کالری، آهن، منگنز و فولات، فیبر، ویتامین است. این گیاه همچنین منبع بسیار غنی از انواع آنتی اکسیدان و ویتامینهای A و C است. اگر چه این گیاه به مقدار کم استفاده میشود، ولی نباید از مواد مغذی آن چشم پوشی کرد.
طبع گیاه دارویی گرم و خشک (صفراوی)
گیاه دارویی نعنا دارای خاصیت آرامبخشی، بهبود عملکرد مغز، بهبود هضم غذا، درمان نفخ معده، رفع بوی بد دهان، کاهش استرس و اضطراب، گیاهان معطر درمان آنفولانزا، درمان افسردگی، درمان دلدرد و دلپیچه، درمان سرفه و سرماخوردگی است. روش مصرف گیاه دارویی نعناع به صورت استنشاقی (تنفسی)، خوراکی و موضعی است.
عوارض گیاه دارویی؛ عرق نعنا برای برخی افراد منع شده است. از جمله منع مصرف شدهها برای خانمهای باردار و شیرده، منع مصرف روغن برای نوزادان و کودکان، افراد دچار گزگز یا بی حسی اطراف دهان، آنافیلاکسی یا درماتیت تماسی است.
عرق نعنا و بهبود مشکلات گوارشی
نعنا دستگا گوارش انسان را تسکین میدهد و مشکلات گوارشی را بهبود میبخشد و برای درمان علائم بسیاری از بیماریها از جمله دل درد، اسهال، استفراغ، سردرد و انقباض عضلات صاف و اسپاسم روده کمک میکند.
عرق نعنا و رفع سردردهای تنشی و میگرن
ترکیب منتول در نعناع عامل افزایش گردش خون و احساس خنکی است. نعناع دارای به عنوان تسکین دهنده و شل کننده عضلات عمل میکند. با توجه به خواصی که نعناع دارد میتواند به کاهش سردردها کمک کند.
عرق نعنا خوشبو کردن دهان
گیاه نعناع علاوه بر اینکه بوی دلپذیری دارد، دارای خواص ضدباکتریایی و ضد میکروبی است. این عرق میتواند علاوه براینکه دهان را خوشبو کند باعث ازبین رفتن میکروبهای ایجاد کننده پلاک دندان شود.
عرق نعنا و بهبود گرفتگی سینوسها
خواص ضد باکتریایی، ضد ویروسی و ضد التهابی گیاه نعناع قابلیت مبارزه با عفونت سینوسها را دارد و از رشد عفونت جلوگیری میکند؛ حتی ترکیب منتول در نعناع باعث بهبود جریان هوا در بینی میشود؛ در نتیجه بخور نعناع برای تنفس مفید است.
عرق نعنا و کاهش درد قاعدگی
نعناع به عنوان شل کننده عضلات عمل میکند. مصرف این عرق در دوران قاعدگی باعث کاهش گرفتگی عضلات و تسکین درد میشود.
عرق نعنا و درمان بی خوابی
نعناع به عنوان شل کننده عضلات و تسکین دهنده و آرامش بخش عمل میکند و همچنین فاقد کافئین است؛ بنابراین میتواند گزینه خوبی برای حل مشکل بی خو ابی و اختلالات خواب باشد.
عرق نعنا برای کاهش وزن و لاغری
نعنا فاقد کالری است و مصرف آن حرارت معده را افزایش میدهد و در نتیجه عمل هضم در معده افزایش مییابد. از طرف دیگر میزان چربی سازی در بدن کمتر میشود؛ بنابراین نعنا میتواند یک انتخاب هوشمندانه برای کاهش وزن باشد.
عرق نعنا و دستگاه تنفسی
رایحه قوی عرق نعنا به رفع گرفتگی بینی، گلو و ریه کمک میکند و باعث پاکسازی و دفع رطوبت از ریه و مجاری تنفسی میشود. نعناع دارای خواص آنتی باکتریال و ضد التهابی است و برای درمان سرفه و خلط آوری مفید است.
عرق نعنا برای کبد
برگهای نعنا دارای ترکیباتی مانند منتول و منتفون است و هم چنین سرشار از آنتی اکسیدان بوده که باعث سمزدایی کبد میشود.
عرق نعنا و درد معده
عرق نعنا باعث افزایش ترشحات سالم معده و بهبود فرآیند گوارش میشود. نعنا همچنین دارای فیبر بالایی است و عمل هضم را بهبود میبخشد و از سوء هاضمه جلوگیری میکند. این گیاه رودهها را شل میکند و نفخ را کاهش میدهد. افرادی که دارای زخم معده هستند باید با احتیاط از این عرق استفاده کنند.
شرایط نگهداری از عرق نعنا
عرق نعنا باید در ظرفهای شیشهای که نور کمتری را از خود عبور میدهند (مانند شیشههای سبز یا قهوهای) نگهداری شود. بعد از ظرفهای شیشهای، ظروف فلزی (مانند ظرفهای آلومینیومی) برای نگهداری از این عرق مناسب است. در نظر داشته باشید ظروف پلاستیکی برای نگهداری این محصولات مناسب نیست.
بهتر است تمام انواع عرقها در جای خشک و خنک و دور از نور مستقیم آفتاب نگهداری شوند. اگر در مغازهای عرقها در معرض آفتاب قرار داشتند از خرید آنها خوداری کنید.
بهترین زمان مصرف و نشانه فساد عرق نعنا چیست؟
بهترین زمان مصرف عرق نعنا حداکثر بین ۶ تا ۱۲ ماه پس از تولید است. اغلب بر روی بسته بندی عرقیات تاریخ انقضا وجود ندارد، اما میتوان با توجه به ظاهر عرقیات به سالم بودن آن پی برد. عرق سالم و عاری از آلودگی، کاملا شفاف است. اگر در عرقهای گیاهی کدورت یا رسوبی دیده شود نشانه وجود آلودگیهای میکروبی یا قارچ و کپک بوده و حتما باید از مصرف آن جلوگیری کرد.
خواص دیگر عرق نعنا
عرق نعنا خواص بسیار زیادی برای سلامتی دارد. در طب سنتی، عرق نعنا برای بهبود مشکلات گوارشی بسیار توصیه شده است. شما میتوانید از این عرق گیاهی برای بهبود مشکلات گوارشی مانند دل درد، نفخ، یبوست و کاهش ریفلاکس معده استفاده کنید.
برخی دیگر از خواص عرق نعنا شامل کاهش وزن، بهبود مشکلات پوستی، رفع خستگی، بهبود مشکلات تنفسی مانند آسم، درمان سکسکه، آرامش دهنده، ضد درد، رفع بوی بد دهان و بهبود مشکلات دوران قاعدگی است. توصیه میشود از مصرف بیش از حد عرق نعنا خودداری کنید. مصرف بیش از حد این عرق گیاهی عوارض جانبی برای سلامتی دارد.
مزایا و معایب دیگر عرق نعنا
عرق گیاهی نعنا مزایای بسیار زیادی برای سلامتی دارد. این عرق گیاهی حاوی ترکیبات مفید و مغذی است. با مصرف مناسب آن میتوانید از مزایای آن بهرهمند شوید. مصرف بیش از حد این عرق گیاهی عوارض زیادی در پی خواهد داشت.
همچنین مصرف زیاد آن ممکن است باعث بروز زخم معده نیز شود. توصیه شده است از مصرف بیش از حد آن، اجتناب کنید. مصرف عرق نعنا برای زنان باردار و شیرده توصیه نمیشود. اگر ناراحتی معده دارید، قبل از مصرف این عرق گیاهی با پزشک خود مشورت کنید.
مضرات عرق نعناع برای آقایان
مصرف بیش از حد این عرق گیاهی، میتواند برای آقایان عوارض جانبی در پی داشته باشد. مصرف بیش از حد عرق نعناع، باعث کاهش میزان سطح هورمون تستوسترون در آقایان میشود؛ در نتیجه این کاهش سطح هورمون باعث کاهش توانایی جنسی و ناباروری میشود.
منبع: رکنا