در این خصوص رئیس اتحادیه سمساران و امانتفروشان تهران میگوید: «کاهش شدید قدرت خرید مردم کالاهای دست دوم را از دسترس خانوارهای ایرانی خارج کرده است.» افزایش شدید قیمت لوازم خانگی در سالهای اخیر بنا بر اعلام اکبر پازوکی، رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی، کاهش شدید فروش این اقلام را رقم زده است. مگر میشود در شرایط اقتصادی کنونی که بسیاری از افراد توانایی خرید لوازم دست دوم خانه را نیز ندارند از سیاست افزایش ازدواج و جمعیت صحبت کرد؟ به عبارتی دیگر برای شروع زندگی مشترک به حداقلهایی نیاز است که لوازم خانه یکی از آنها است. بسیاری از افراد برای اینکه بتوانند زندگی خود را شروع کنند اقدام به خرید لوازم دست دوم میکردند که امروز نیز این امکان برای آنها فراهم نیست. لذا مسئولین باید بدانند که بدون بهبود شرایط اقتصادی نمیتوان از جوانان خواست که ازدواج کنند و خانواده تشکیل بدهند. زیرا بسیاری از افراد امروز در جامعه ما توانایی برآورده کردن نیازهای اساسی خود را ندارند و تشکیل خانواده در صورتی اتفاق میافتد که افراد بدانند میتوانند هزینههای خانوار را پرداخت کنند.ای کاش مسئولین تنها جوانان را به ازدواج و تشکیل خانواده تشویق نکنند بلکه به آنها بگویند در شرایطی که مردم توانایی خرید وسایل دست دوم را نیز ندارند چگونه تشکیل خانواده بدهند؛ شاید مسئولین راه و مسیر را بلدند که مردم نمیدانند.
>کاهش شدید خرید و فروش در صنف سمساران
تشدید رکود در بازار فروش لوازم خانگی سبب شده تا برخی بر این باور باشند که این روزها بازار خرید و فروش لوازم دست دوم بازار گرمی است اما داوود عبداللهی فرد، رئیس اتحادیه صنف سمساران و امانتفروشان از کاهش شدید خرید و فروش در این بازار خبر میدهد.عبداللهی فرد در گفتگو با خبرآنلاین درباره وضعیت فعلی فعالان این صنف میگوید: «وضعیت فعالان این صنف و همکاران ما همانند سایر اصناف است زیرا بنیه مالی مردم ضعیف شده و نقدینگی در دست آنها کم است و این شرایط سبب شده تا حتی نتوانند برای خرید کالاهای دست دوم اقدام کنند.»بررسیها نشان میدهد قیمت لوازم خانگی دست دوم در شرایط کنونی از قیمت اقلام نو در چهار سال پیش بیشتر شده است به عنوان مثال قیمت یخچال فریزر ساید بای ساید یک برند کرهای در سال 1397 بین هشت و نیم تا بیست و یک میلیون تومان بوده است اما یخچالهای سایدبایسایدهمین برند در شرایط کنونی حدود 50 تا شصت میلیون تومان قیمت دارد.رئیس اتحادیه سمساران و امانتفروشان تهران تصریح کرد: «برخلاف باور برخی افراد جامعه؛ قیمت کالاهای دست دوم نیز همانند کالاهای نو افزایشیافته و نرخهای فعلی با قدرت خرید مردم همخوانی ندارد.»وی گفت:« شرایط متاسفانه
بهگونهای است که همکاران فقط معاملات بسیار جزئی انجام میدهند و برخلاف تصور عمومی کاسبی در این صنف اصلا رونق ندارد.» وی خاطرنشان کرد:« شرایط رکود، تورم بالا، افزایش نرخها گریبانگیر تمام صنوف شده و در وضعیت کاری کسبه تاثیرگذار بوده است.»
>پرطرفدارترین کالاهای دست دوم کدامند؟
همچنین عبداللهی فرد در پاسخ به این سوال که در شرایط فعلی اگر خرید و فروشی انجام شود، بیشتر شامل کدام کالا هست؛ بیان کرد:« لوازم برقی خانگی مانند یخچال، فریزر، لباسشویی، تلویزیون و... میشود؛ البته تا حدودی هم فروش مبلمان و میزناهار خوری هم در برخی واحدهای صنفی انجام میشود؛ اکنون اینگونه کالاها بیشتر در بازار داد و ستد میشود.»وی اظهار کرد: «سمسار و امانتفروش واسطهای بین فروشندگان و خریداران است؛ اما شبکههای مجازی تاحدودی دست همکاران بنده را از این بازار کوتاه کرده و در برخی موارد حتی از گردونه خارج شدهایم اما در مجموع خرید و فروش کالاهای دست دوم در شبکههای مجازی انجام میشود که حتی خرید و فروش در این بازار نیز کاهش یافته است.»وی در پاسخ به این پرسش که آیا میزان فروش این لوازم از سوی مردم نیز افزایش یافته یا خیر؛ توضیح داد: «فروشندگان لوازم خانگی نیز کاهش یافته زیرا مابهالتفاوت وسایل نو و دست دوم زیاد است و خانوادهها سعی میکنند از کالاهای موجود در منزل استفاده کنند؛ مگر اینکه کالا فرسوده شده و غیرقابل استفاده باشد و در این صورت به همکاران و هم صنفیهای ما کالا را میفروشند اما در مجموع به دلیل اینکه تفاوت قیمت کالای نو و دست دوم بسیار زیاد است؛ ترجیح میدهند کالاهای موجود را نگه دارند زیرا تامین هزینه خرید کالای نو بسیار سخت است.»به گفته وی بخش مهمی از این کالاها دیگر قابل استفاده نیست و در حقیقت ضایعات محسوب میشود.
>جامعه فقیرتر خواهد شد
سعید معدنی جامعه شناس و استاد دانشگاه در این خصوص به آفتاب یزد گفت:« قدرت خرید مردم با توجه به روند موجود در جامعه روز به روز در حال کاهش یافتن است و عمده افراد در حال کوچ از طبقه متوسط به طبقه پایین جامعه هستند. بسیاری از کارمندان، معلمان و اساتید دانشگاه کم کم در حال نزول به طبقه پایین جامعه هستند و از قدرت خرید آنها کاسته میشود. جامعهای خوشبخت است که طبقه متوسط آن بزرگ باشد. در جوامع توسعه یافته طبقات بالا و پایین اقتصادی کوچک هستند اما عمده افراد در طبقه متوسط قرار میگیرند. در کشورهای جوامع سوم و فقیرمعمولا طبقات بالا و متوسط کوچ هستند اما طبقه پایین بسیار فربه است. وضعیت کشور ما امروز به گونهای است که اکثر افراد طبقه متوسط به طبقه پایین سقوط کردهاند و لذا ما با طبقه متوسط و بالای کوچک مواجه هستیم و عمده افراد در طبقه پایین جامعه قرار گرفته اند. بسیاری از افراد در جامعه دیگر توان خرید ندارند و میبینیم که این افراد حتی نمیتوانند لوازم دست دوم تهیه کنند چون درآمدها محدود است و تورم و گرانی در جامعه بیداد میکند. چندی پیش اعلام شده بود که در برخی از نقاط کشور مردم با قاشق روغن میخرند؛ یعنی برخی حتی توانایی خرید یک حلب روغن را ندارند. لذا این اتفاقات در جامعهای که به حال خود رها شده طبیعی است. وضعیت اقتصادی ما نیز با توجه به مناسبات جهانی و تحریمها مشخص است و لذا جامعه احتمالا جامعه در آینده فقیرتر خواهد شد و عمده افراد توانایی رفع نیازهای روزمره خود را نخواهند داشت. در شرایط اقتصادی کنونی نمیتوان از جوانان خواست که ازدواج کنند مگر افرادی که برخورداری داشته باشند و یا خانوادههای آنها حمایتشان کنند. در غیر این صورت در این شرایط ازدواج جوانان کاری بسیار دشوار است.»
>کاهش شدید قدرت خرید مردم
علیرضا شریفی یزدی از دیگر جامعه شناسان نیز در این خصوص به خبرنگار اجتماعی آفتاب یزد گفت:«اینکه مردم قدرت خرید ندارند در جامعه ما تقریبا برای همگان ثابت شده است. قدرت خرید مردم به شدت در حال کاهش یافتن است در صورتی که قیمت لوازم خانه خارجی نسبت به چند سال گذشته چندین برابر شده است لذا اصلا آنها نمیتوانند به خرید این لوازم فکر کنند. دولت باید در گام اول تلاش کنند اقشار ضعیف و فرودست جامعه را شناسایی کند و در گام بعدی باید برای ازدواج جوانان به آنها وامهای بلاعوض به صورت کالا بدهد. این وامها باید در اختیار جوانان قرار بگیرد تا آنها بتوانند لوازم مورد نیاز زندگی خود را تهیه کنند. از سوی دیگر حذف دست واسطهها یکی از دیگر مواردی است که باید مورد توجه دولت قرار بگیرد. اگر دولت دست واسطهها را حذف کند کالاهای مورد نیاز مردم بسیار ارزانتر به دست آنها میرسد. البته ما این پیشنهادات را در خصوص تهیه لوازم خانه برای جوانان مطرح میکنیم. در صورتی که میدانیم ازدواج به پیش شرطهای زیادی نیاز دارد مانند شغل، مسکن و.... همچنین در کشور ما متاسفانه همچنان نگاه تجمل گرایانه وجود دارد که هیچ همخوانیای با واقعیت اقتصادی جامعه ندارد و باید تلاش شود تا جای ممکن زندگیها از حالات تجمل گرایانه فاصله بگیرند. بحث دیگری که دراین خصوص وجود دارد در همه جای دنیا مسکن با وسایل اجاره داده میشود و افراد صرفا سالانه با چمدانهای خود به منزل جدید میروند. در نتیجه افراد در هنگام جا به جایی اسباب کشی ندارند زیرا خانهها و با وسایل به آنها اجاره داده میشود. در صورتی که این فرهنگ در جامعه ما وجود ندارد و افراد بالاجبار باید وسایل خود را سالانه جا به جا کنند. اگر ما بتوانیم این مسئله را در جامعه رواج دهیم بخش کوچکی از مسائل جوانان برای تشکیل خانواده
حل میشود.»