شناسهٔ خبر: 56762722 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: فردا | لینک خبر

سرنوشت نامعلوم کالابرگ/ پرداخت یارانه نقدی ادامه دارد؟

جعفر قادری- عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس- به تجارت‌نیوز می‌گوید که علت وقفه دراجرای کالابرگ، نبود منابع مالی است نه زیرساخت.

صاحب‌خبر -

 در حالی اجرای کالابرگ توسط دولت منتفی اعلام شد که احسان ارکانی- عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس- از یک اولتیماتوم سه هفته‌ای برای بازگرداندن این طرح و توزیع آن بین مردم خبر داده است. پیش از این، زمزمه‌هایی از مجلس به گوش می‌رسید که در دولت اراده‌ای برای اجرای کالابرگ وجود ندارد. اما، دولتمردان علت به تعویق افتادن طرحی که قرار بود شهریورماه به اجرا درآید را به نبود زیرساخت مربوط می‌دانستند.

حالا، جعفر قادری- دیگر عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس- به تجارت‌نیوز می‌گوید که علت وقفه در انجام این طرح، نبود منابع مالی است نه زیرساخت. وی همچنین از وجود تناقض در تصمیمات در ایام بودجه پرده برمی‌دارد و معتقد است دولت ابتدا باید آثار و پیامدهای مالی هر طرحی را برای شورای نگهبان روشن کند، اگر اصلاحات نیاز بود، مجلس دست به کار شود.

 درآمد دولت پاسخگوی هزینه‌ها نیست

یک عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه بعید می‌دانم اجرای کالابرگ به دلیل نبود زیرساخت به تعویق افتاده باشد، به تجارت‌نیوز گفت: اجرای طرح کالابرگ مستلزم تامین هزینه است. این امر تا حدودی بار مالی دولت را افزایش می‌دهد. اگر تعللی وجود دارد، به دلیل همین موضوع است.

قادری افزود: اگر دولت بخواهد کالابرگ بین مردم توزیع کند، باید مبالغ بیشتری نسبت به بودجه‌ای که اختصاص یافته، لحاظ کند.

وی با اشاره به اینکه نمی‌توان خیلی از انتظارات را برآورده کرد، گفت: هزینه جاری دولت اعم از حقوق و یارانه‌ها افزایش پیدا کرده است. هم‌‌اکنون درآمد دولت پاسخگوی هزینه‌ها نیست. مگر اینکه منابع دیگری برای افزایش درآمد مد نظر دولت باشد.

قادری با تاکید بر اینکه اجرای قانون کالابرگ الکترونیک بر مبنای مابه‌التفاوت نرخ چهار دسته کالای یارانه‌ای با شهریور ۱۴۰۰ است، تصریح کرد: الان دولت در موقعیتی قرار ندارد که بتواند منابع کالابرگ را با منابع پیش‌بینی شده در بودجه تامین کند.

اگر کالابرگ برود، یارانه ادامه می‌یابد

این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در پاسخ به این پرسش که اگر کالابرگ منتفی شود، مجلس طرح حمایتی دیگری دارد، اظهار کرد: خیر؛ سیاست یارانه نقدی ادامه پیدا می‌کند.

قادری با اشاره به نبود سازگاری میان برخی احکام و منابع بودجه کل کشور، گفت: در طرح کالابرگ به موضوع بازگشت قیمت‌ها به شهریور ۱۴۰۰ اشاره شده است، اما آیا منابع بودجه پاسخگو است؟ در این زمینه باید منابعی فراتر از بودجه پیش‌بینی شود. اینها از جمله تناقضاتی است که در ایام بودجه به آنها برمی‌خوریم.

وی ادامه داد: دولت پیشنهاداتی را بدون لحاظ آثار و پیامدهای مالی مطرح می‌کند، مجلس هم به آنها رای می‌دهد. سپس، بعضی از همکاران ما هم بر اجرای این پیشنهادات پافشاری می‌کنند. این ایراد به خودِ دولت برمی‌گردد که بلافاصله آثار و پیامدهای مالی احکام بودجه را برای شورای نگهبان روشن نمی‌کند. اگر این کار انجام شود، شورای نگهبان طرح را رد می‌کند و از مجلس می‌خواهد که آن را اصلاح کند.

قادری اضافه کرد: وقتی این اتفاق نمی‌افتد، در جامعه توقع ایجاد می‌شود. رسانه‌ها هم مجلس را برای اجرای حکم تحت فشار قرار می‌دهند. در حالی‌که منابع دولت پاسخگو نیست. احکامی که بار مالی فراتر از بودجه دارد، باید مورد ازریابی قرار گیرد.

طرح حمایتی برای اقشار کم‌درآمد نداریم!

وی در پاسخ به این پرسش که با توجه به فشارهای اقتصادی کنونی، چطور باید از اقشار کم‌درآمد حمایت شود، نیز کفت: دولت منابع ندارد! از کجا باید هزینه را تامین کند؟

قادری در پایان گفت: فرقی بین کوپن و کالابرگ نیست. برای تامین کالای اساسی با توجه به قدرت خرید مردم، باید منابع در بودجه پیش‌بینی شود. وگرنه اصرار بر اجرای هر طرحی بی‌فایده خواهد بود./ تجارت نیوز

آخرین فرصت دولت برای توزیع کالابرگ

احسان ارکانی با بیان این مطلب گفت: قرار بود ما به تفاوت افزایش قیمت کالاهای اساسی به نسبت شهریور ۱۴۰۰ با کالا برگ جبران شود؛ وزارت اقتصاد هم گفته داریم روی کالا برگ کار می‌کنیم؛ اما اگر تعلل اتفاق بیفتد ما ناگزیریم ظرف دو سه هفته آینده با هماهنگی کمیسیون های مربوطه در این حوزه اقدام نظارتی انجام دهیم.

وی افزود: ما باید ببینیم گیر این کار و دستگاهی که تعلل یا استنکافش عامل اصلی اجرایی نشدن کالابرگ الکترونیکی است، چیست؟ اگر بحث منابع مالی باشد به سازمان برنامه بودجه برمی گردد، اگر بحث زیرساخت های الکترونیکی و زیرساخت شبکه باشد قسمتی از آن به وزارت ارتباطات، قسمتی به وزارت صمت، قسمتی به وزارت اقتصادو قسمتی به وزارت جهاد کشاورزی برمی گردد و باید مسئولان مربوطه توضیح دهند که در چه مرحله ای هستند. اگر مشکلاتی که مانع ادامه کار شده مربوط به دستگاه مشخصی است توضیحات آنها را می‌شنویم و اگر قانع کننده نبود نسبت به سایر موارد اقدام می‌کنیم.

وی ادامه داد: در حال حاضر بیشترین افزایش قیمت را اقلام غذایی دارند. حدود ۶۰درصد تورم در لبنیات، گوشت قرمز وسفید، تخم مرغ، برنج و محصولات بر پایه آرد صنعتی و نان سفید داریم. در مجموع تورم برای همه کالاها در کشور سی درصد است اما آنچه که برای مردم مهم است قیمت میلگرد و مصالح ساختمانی نیست بلکه افزایش قیمت مواد غذایی است که حدود ۶۰درصد است.

ارکانی ادامه داد: این تورم را کالابرگ باید حذف می‌کرد. اگر در شهریور ۱۴۰۰ قیمت یک کیلو مرغ ۴۰ هزار تومان بوده الان کیلویی ۶۵هزارتومان شده است یعنی به قیمت مرغ ۲۵هزار تومان اضافه شده است باید ببینیم یک خانواده چهارنفره مصرف ماهیانه مرغش چندکیلوگرم بوده است بعد هزینه مازاد این را حساب کنیم و به آنها در قالب کالابرگ این ما به تفاوت را پرداخت کنیم که مرغ را با همان قیمت شهریور ۱۴۰۰تامین کنند.

نماینده مردم نیشابور در مجلس تصریح کرد: من با یارانه نقدی موافق نیستم یارانه نقدی که در حال حاضر پرداخت می‌کنیم به سرنوشت ۴۵هزار تومان قبلی دچار می‌شود. امسال ۳۰۰هزار تومان یارانه می‌دهیم که هنوز به پایان سال نرسیده این ۳۰۰هزار تومان به دلیل تورم ۶۰درصدی ارزشش ۱۲۰هزار تومان شده است و سال بعد این عدد اصلا ارزش ندارد شاید همه فکر کنند پول نقد مهم باشد درصورتی که در شرایط تورمی پول نقد مهم نیست و همه در این شرایط سعی می‌کنند پول نقدشان را به کالا تبدیل کنند که ارزشش را حفظ کند.

وی خاطر نشان کرد: در شرایط فعلی بهترین راه جبران این تورم ارائه کالا برگ است چراکه هرسال با قیمت کالاها ارزشش حفظ می‌شود و اعتبارش بیشتر می‌شود اگر دولت این را اجرایی نکند مجلس باید بنشیند و فکر اساسی کند. / عصرایران

 پرداخت کالابرگ منتفی شد؟

محسن زنگنه عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این سؤال که آیا به مردم کالابرگ الکترونیکی داده می‌شود یا پرداخت یارانه نقدی ادامه خواهد داشت، گفت: قطعاً کالابرگ نسبت به یارانه نقدی مزایایی دارد منتها زمان دادن کالابرگ به مردم مهم است، زمانی که ما از کالابرگ صحبت می‌کردیم دولت می‌خواست به‌خاطر تورم حمایتی از برخی از اقشار انجام بدهد.

وی افزود: در آن زمان پیشنهاد شد که دولت به‌جای اینکه پول نقد بدهد به‌صورت هدفمند برای حمایت از اقشار کم‌درآمد به مردم کالابرگ بدهد.

عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس ادامه داد: اما الآن ارز 4200 حذف شده و یک تورم 50درصدی به کشور تحمیل شده است، همه کالا‌های اساسی و سایر کالاها گران شده است، لذا در زمان حاضر کالابرگ دیگر موضوعیتی ندارد.

وی ادامه داد: ضمن اینکه همین رقم 300 یا 400 هزار تومان که برای یک خانواده 4نفره حدود یک میلیون و پانصد هزار تومان می‌شود و خانواده‌ها روی این رقم حساب کرده‌اند؛ اگر الآن به‌جای این رقم یارانه نقدی، کالابرگ ارائه شود قطعاً مشکلاتی را به وجود خواهد آورد.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس یادآور شد: مجلس در قانون دولت را به دادن کالابرگ اجبار نکرده است بلکه در قانون آمده است که دولت از طریق کالابرگ یا به‌هرطریق دیگر اختلاف قیمت سبد کالا‌های اساسی را که در اختیار مردم قرار می‌گیرد، جبران کند.

زنگنه با تأکید بر اینکه در قانون از کالابرگ اسم برده شده است اما این‌که حتماً تأکید شود که کالابرگ داده شود، این‌طور نیست، گفت: دولت هم اگر بخواهد به‌سراغ کالابرگ برود، نه زیرساخت‌هایش فراهم است و نه دیگر آن تأثیرات را دارد.

وی در پاسخ به این پرسش که "پرداخت یارانه نقدی تورم‌زا است؟" گفت: این‌که گفته شود که به مردم یارانه نقدی بدهیم تورم ایجاد می‌شود اما اگر به همین میزان کالابرگ در اختیارشان قرار گیرد تورم ایجاد نمی‌شود، حرف غلطی است، چطور اگر این پول نقد را به مردم دهیم تورم ایجاد می‌شود اما اگر دولت به تولیدکننده پول دهد و همین کالا را بخرد تورم ایجاد نمی‌شود، آیا دولت کالا را مجانی تهیه می‌کند؟ پس دولت پول را پرداخت می‌کند چه بخواهد آن را به مردم بدهد و چه به تولیدکننده.

نماینده تربت‌‌حیدریه در مجلس تأکید کرد: لذا معتقدم در زمان حاضر زمان حذف یارانه نقدی و دادن کالابرگ نیست و ارائه کالابرگ به مردم هیچ تأثیر به‌روی تورم ندارد./ منبع: تسنیم

نظر شما