شناسهٔ خبر: 55832933 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه فرهیختگان | لینک خبر

پیکر مرحوم ابتهاج در رشت آرام می‌گیرد

باغ محتشم حافظیه می شود

صاحب‌خبر -

مراسم تشییع پیکر امیر هوشنگ ابتهاج (سایه) صبح دیروز از مقابل تالار وحدت آغاز شد. در این مراسم که با استقبال مردم و علاقه‌مندان به عرصه ادبیات برگزار شد، اساتید برجسته فرهنگ و ادب حضور داشتند. محمدرضا شفیعی‌کدکنی یکی از چهره‌های حاضر در این مراسم بود.
یلدا فرزند هوشنگ ابتهاج یکی از سخنرانان این مراسم بود. او در این مراسم گفت: «سایه بالاخره به سرزمین خود بازگشت. خوشحالم که با همکاری وزارت ارشاد، سفارت ایران و همکاری مردم، این اتفاق رخ داد و من با برادرانم کیوان و کاوه توانستیم این مساله را فراهم کنیم که «سایه» امروز به وطن برگردد و با مشایعت شما راهی زادگاهش شود. من این روز را هرگز تصور نداشتم و نمی‌دانستم چه پیش می‌آید، اما اکنون همه ما اینجا هستیم. امیدوارم که این امانت را از ما بپذیرید و در خاک حفظش کنید. درست است که جسمش در اینجا نیست اما امروز یا فردا که به خاک سپرده شود، با شعرش در این سرزمین می‌ماند.»
وی اضافه کرد: «پدر من انسان شریفی بود و تا آخرین لحظه که صحبت می‌کرد تمام فکرش مردم ایران بود و عشق مردم ایران را همیشه در دل داشت. او پیامش را با شعرش منتقل کرده و هیچ پیام اضافه‌ای به غیر از آن نگفته است. او با شعرش، مهرش به ایران، فرهنگ و هویت آن را حفظ کرد و امروز ما همه وارث گفته‌هایش هستیم و امیدوارم در شعرش تعمق کنیم و فقط با خواندن از آن نگذریم. گفته او به غیر از مهر، دوستی و حرمت این خاک را نگه داشتن چیزی بیشتری نیست.»
دختر هوشنگ ابتهاج گفت: «خودش همیشه می‌گفت که می‌خواهم به رشت برگردم و می‌گفت مردم آن کسی که با صداقت با آنان حرف می‌زند را می‌فهمند و امروز مردم ایران با هر سلیقه‌ای این سخن او را پاسخ دادند. او امید را به ما بخشید و می‌خواهم این امید را حفظ کنم. این امانت را از ما بگیرید و امیدوارم مزار او در باغ محتشم آبرومند باشد. وقتی من به آلمان برگردم این امکان را ندارم هر روز به سر این خاک بیایم، اما امیدوارم شما همیشه با شعرش او را یاد کنید.»
در بخش دیگری از این مراسم، احمد جلالی استاد فلسفه و نماینده و سفیر پیشین ایران در یونسکو طی سخنانی گفت: «از اساتید محترمی که در اینجا تشریف دارند کسب اجازه می‌کنم، به‌ویژه دکتر محمدرضا شفیعی‌کدکنی‌ که در مراسم حضور دارند. استاد به دلیل تألم روحی قادر نبودند سخنی بفرمایند، اما حضورش مایه امید ماست که کسی هم‌وزن «سایه» در بزرگداشت و بدرقه او حضور داشته باشد. این موضوع برکت است.»
وی اضافه کرد: «استاد مسلم شعر پارسی، چه غزل فارسی و چه شعر معاصر، آقای امیر هوشنگ ابتهاج، لایق این است که این القاب را پیش از ذکر اسمش ببریم، اما از آنجا که این مرد روح پاک و لطیف و ساده‌ای داشت من از همه اجازه می‌خواهم که او را با همان نامی که خودش نامیده بود، نام ببریم و آن هم «سایه» است. این مرد در آن حالت بیماری که به رفتن او انجامید، فقط با یک چیز می‌شد او را سرحال کرد و برق به چشمانش انداخت و من این حیله را می‌دانستم و می‌دانستم که اگر برایش شعر بخوانم «سایه» جان می‌گیرد.»
محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ، ساعات ابتدایی صبح جمعه در مراسم اقامه نماز بر پیکر مرحوم ابتهاج حضور یافت. آیت‌الله سید مصطفی محقق‌داماد بر پیکر سایه اقامه نماز کردند.
وزیر فرهنگ پس از حضور در مراسم اقامه نماز بر پیکر مرحوم ابتهاج در گفت‌وگو با دختر زنده‌یاد ابتهاج، فقدان این استاد برجسته ادبیات کشور را غم بزرگی برای اهالی شعر و ادب فارسی دانست و بر اهتمام مجموعه وزارت فرهنگ در برپایی باشکوه مراسم وداع در تالار وحدت و مراسم خاکسپاری در گیلان تاکید کرد.  پیکر سایه صبح امروز در باغ محتشم رشت به خاک سپرده شد.