شناسهٔ خبر: 53456025 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

اهمیت رعایت الگوی صحیح تغذیه در ماه مبارک رمضان

برای جلوگیری از عوارض روزه داری باید الگوی صحیح تغذیه در ماه رمضان رعایت شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی ایران، "مائده مظفری نیا" کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی بیمارستان حضرت رسول (ص)، افزایش چربی خون، اضافه وزن، یبوست، ضعف و خستگی شدید، اختلالات خواب و خلق و خوی را از عوارض رعایت نکردن الگوی صحیح تغذیه در ماه رمضان دانست و گفت: در ایام روزه داری زمان بندی غذاخوردن، نوع موادغذایی مصرفی، رعایت گروه‌های غذایی و دهیدراته نشدن بدن با اهمیت است.

کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی بیمارستان حضرت رسول (ص) افزود: نوع موادغذایی که در سحر خورده می‌شود از لحاظ تامین انرژی و موادمغذی اهمیت زیادی در جلوگیری از دهیدراته شدن و ضعف و خستگی دارد و باید مشابه ناهار یک وعده غذایی کامل باشد.

"مائده مظفری نیا" تاکید کرد: در وعده سحر نباید غذا‌های سرخ کردنی و پر چرب مصرف شود؛ همچنین غذا‌های پر نمک، پر ادویه و چرب موجب تشنگی در روز می‌شود؛ چون با مصرف زیاد نمک و چربی غلظت اجزای تشکیل دهنده این مواد در خون بالا می‌رود و بدن به عنوان یک مکانیسم دفاعی و تنظیمی منطقه، کنترل تشنگی را فعال می‌کند تا با مصرف آب، غلظت این مواد به حد نرمال برگردد.

این کارشناس تغذیه تاکید کرد: مصرف زیاد چای و قهوه در وعده سحری نیز به علت خاصیت ادرارآوری توصیه نمی‌شود.

"مائده مظفری نیا" گفت: برای پیشگیری از اُفت سریع قندخون و گرسنگی زودهنگام، مصرف کربوهیدارت‌های پیچیده مثل نان سبوس دار، حبوبات و برنج قهوه‌ای یا برنج مخلوط با سبزیجات و حبوبات توصیه می‌شود، به عنوان مثال انواع پلو‌های مخلوط با حبوبات و سبزیجات به همراه انواع گوشت و یا خورشت‌های کم چرب و کم نمک به همراه سالاد و سبزی خوردن و ماست برای وعده سحری مناسب هستند.

کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی بیمارستان حضرت رسول (ص) افزود: در روزه داری، چون قندخون اُفت می‌کند، بدن نیاز به یک منبع انرژی به صورت گلوکز دارد تا کاهش قندخون در ساعت‌های روزه داری و ضعف را جبران کند؛ بنابراین خوردن یک غذای سبک و در عین حال پرانرژی در زمان افطار توصیه می‌شود.

"مائده مظفری نیا" تاکید کرد: اگر فرد در افطار وعده حجیم و سنگین بخورد به علت اینکه زمان طولانی را گرسنه بود، تندتر غذا می‌خورد و مکانیسم سیری کندتر اتفاق می‌افتد که همین موضوع سبب افزایش دریافت کالری وچاقی می‌شود.

کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی بیمارستان حضرت رسول (ص) تصریح کرد: باید در نظر داشت زولبیا و بامیه و به طور کلی مواد شیرین و قندی از جمله حلوا و شله زرد در وعده افطار محدود مصرف شود به این علت که فرد زمان طولانی را گرسنه است و اگر با یک موادغذایی شیرین افطار خود را باز کند باعث افزایش سریع قندخون و به دنبال آن افت سریع می‌شود و فرد دچار یک هیپوگلیسمی (افت خون) یا ضعف مجدد خواهد شد که در این صورت اشتهای فرد بیشتر و منجر به دریافت کالری بیشتر و چاقی می‌شود.

به توصیه این کارشناس تغذیه، برای شروع وعده افطار یا شکستن روزه باید مایعات گرم مثل آب یا چای کم رنگ و یک واحد میوه مثل ۲ تا ۳ عدد خرما میل شود، به دنبال آن می‌توانید یک وعده کوچک و سبک مثل نان و پنیر و سبزی، سوپ جو و سبزیجات، حلیم بدون روغن همراه با دارچین، فرنی، سیب زمینی آب پز و تخم مرغ مصرف کنید.

"مائده مظفری نیا" افزود: مصرف میوه و سبزیجات هم در این وعده می‌تواند برای تامین آب و فیبر و ویتامین‌های مورد نیاز و پیشگیری از یبوست مفید باشد؛ بهتر است سبزیجات به صورت خام مصرف کنید، چون در اثر پختن سبزی‌ها درصد آب آن‌ها کاهش می‌یابد.

کارشناس ارشد تغذیه تاکید کرد: خوردن آش‌های غلیظ و چرب که مقدار زیادی پیاز داغ و حبوبات دارد برای وعده افطار در افراد دارای مشکلات گوارشی دارند، توصیه نمی‌شود.

"مائده مظفری نیا" با بیان اینکه حدود یک الی یک و نیم ساعت بعد از افطار شام میل شود، گفت: وعده شام هم مثل سحری باید یک وعده غذایی کامل و شامل همه گروه‌های غذایی مانند نان و غلات، انواع گوشت، مرغ و ماهی، سبزیجات و لبنیات باشد؛ به عنوان مثال کوکو و کتلت کم روغن یا خوراک‌های مختلف به همراه نان سبوس دار و ماست یا دوغ و سالاد یا سبزی برای این وعده مناسب است.

کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی بیمارستان حضرت رسول (ص) افزود: همچنین برای کسانی که دچار اختلال خواب هستند پیشنهاد می‌شود از نوشیدنی هایی، چون شربت خاکشیر یا تخم شربتی یا آب لیموی تازه و عرقیجات بدون شکر استفاده کنند که هم منجر به هیدارته شدن بدن و هم بهبود کیفیت خواب آن‌ها می‌شود.

"مائده مظفری نیا" با بیان اینکه میان وعده قبل خواب به عنوان تکمیل کننده کفایت تغذیه در طول روز لازم است، تاکید کرد:همچنین مصرف بادام و مویز همراه با شیر قبل خواب می‌تواند، به بهبود خواب کمک کند.

به گفته این کارشناس ارشد تغذیه، برای تامین آب بدن و رفع تشنگی در ماه رمضان مصرف ۴ تا ۶ لیوان آب در فاصله افطار و سحر و استفاده از میوه و سبزیجات بهترین نتیجه را دارد، اما نباید مقادیر بالای آب را در زمان کوتاهی بنوشید، زیرا سیستم بدن شروع به دفع آن می‌کند، بهترین روش برای مصرف آب به این صورت است که در هر ساعت ۱ یا ۲ لیوان آب بنوشید، با این کار به بدن خود اجازه می‌دهید که مقادیر مورد نیاز آب را ذخیره و کمبود آب بدن را جبران کند. در ضمن نوشیدن مایعات خیلی سرد برای سیستم گوارش مضر و بهتر است آب را به صورت ولرم یا خنک بنوشید.

"مائده مظفری نیا" در پایان خاطرنشان کرد: بهترین زمان برای فعالیت بدنی با شدت متوسط بعد از سحر یا بعد از یک صرف یک افطار سبک توصیه می‌شود.