شناسهٔ خبر: 45286973 - سرویس گوناگون
نسخه قابل چاپ منبع: نی‌نی‌بان | لینک خبر

دندان درد در بارداری، دارو بخورم؟

یکی از مشکلات غیر منتظره، دندان درد در بارداری یا حساسیت دندان‌ها است. اگر پیش از زایمان وقتی برای دندانپزشکی رزرو کرده اید، حتما به پزشک خود در مورد بارداری تان بگویید.

صاحب‌خبر -

دندان درد در بارداری

در بارداری با برخی از عوارض جانبی روبرو می‌شوید، اما شاید دندان‌درد در بارداری برایتان یک مورد جدید باشد.
ممکن است ابتدا فکر کنید که شاید وضعیت خوابیدن شما باعث دندان‌درد شده، اما ادامه پیدا کردن این درد، شما را مطمئن می‌کند که باید راه درمانی برایش پیدا کنید.
بارداری، زمان زیبایی است و طبیعتا کارهای زیادی انجام می‌دهید که این 9ماه را به سلامتی سپری کنید. این کارها شامل مراقبت های‌مناسب قبل از تولد، حفظ رژیم غذایی سالم، ورزش و حتی کنار گذاشتن برخی از عادت‌ها مانند سیگار کشیدن است.
در این دوران، مهم است که از بهداشت دندان خود غافل نشوید.
یکی از مشکلات غیر منتظره بارداری، درد یا حساسیت دندان است، اما با پرورش عادت‌های خوب و مراجعه به دندانپزشک می‌توانید دندان‌ها و لثه‌های خود را سالم نگه دارید.

دلایل درد دندان در دوران بارداری چیست؟
بیشتر زنان باردار در طول بارداری خود، برخی از ناراحتی‌ها را تجربه می‌کنند. همه ما داستان‌هایی درباره بیماری وحشتناک صبحگاهی شنیده‌ایم، تورم پا در بارداری، کمردرد و خستگی، جزو مواردی هستند که همه با آنها آشنا هستند.
اما وقتی صحبت از درد یا حساسیت دندان می‌شود، ممکن است تعجب کنید.
بدن در طول بارداری به خاطر تغییرات هورمونی، تغییرات زیادی را تجربه می‌کند. افزایش استروژن و پروژسترون ممکن است باعث ایجاد علائمی مانند استفراغ و حالت تهوع بشود که این تغییرات می‌تواند شما را در برابر پلاک‌های دندان آسیب‌پذیر کند.
این تجمع پلاک می‌تواند دلیل اصلی خونریزی لثه و التهاب آن باشد، از این بیماری با نام التهاب لثه بارداری نیز نام می‌برند. التهاب لثه بارداری تا 75درصد زنان باردار را تحت تاثیر قرار می‌دهد.
بسته به شدت التهاب لثه بارداری، ممکن است به بیماری پریودنتال مبتلا شوید. این بیماری، یک عفونت جدی لثه است که استخوان‌های حمایت‌کننده دندان شما را از بین می‌برد و منجر به از دست دادن دندان می‌شود.
بعضی از خانم‌ها به تومورهای بارداری هم مبتلا می‌شوند که به دلیل پلاک بیش از حد ایجاد می‌شود. این مورد ترسناک به نظر می‌رسد، اما رشد غیر سرطانی روی لثه است، بنابراین نگران نباشید.
این اتفاق می‌تواند باعث حساسیت و درد شود و خوردن و آشامیدن را برایتان دشوار کند. خبر خوب اینکه این تومورها معمولا پس از زایمان از بین می‌روند.
بارداری می‌تواند اشتهای شما را تغییر دهد، اشتیاق به برخی از غذاها کاملا طبیعی است، اما مشکل زمانی ایجاد می‌شود که شما به دنبال مصرف غذاهای سالم نباشید.
اگر دائما به دنبال مصرف میان‌وعده‌های شیرین یا پر از کربوهیدرات هستید، احتمال پوسیدگی دندان و در نتیجه ایجاد حفره در آن وجود دارد.
اگر شما از تهوع صبحگاهی رنج می‌برید، استفراغ مکرر یا اسید معده در دهان شما می‌تواند به آرامی به مینای دندان شما آسیب برساند و باعث ایجاد حساسیت دندان شود.


درد دندان در بارداری
درمان درد دندان در دوران بارداری چیست؟
ممکن است دندان‌درد، لثه‌های حساس یا زخم‌‌هایی در دهان داشته باشید. بنابراین باید برای درمان آن اقدام کنید.

  • اول و مهمترین کار: به دندانپزشک مراجعه کنید
    اگر درد دندان شما از بین نمی‌رود، لازم نیست بی‌صدا رنج ببرید. فورا به دندانپزشک مراجعه کنید و فراموش نکنید که باردار هستید.
    انجام اشعه ایکس دندان و برخی اقدامات خاص دندانپزشکی در دوران بارداری بی‌خطر است، اما ممکن است دندانپزشک توصیه کند برخی از درمان‌ها را حداقل تا سه ماهه دوم بارداری به تاخیر بیندازید.
    پر کردن دندان به بی‌حسی موضعی یا بیهوشی عمومی نیاز دارد و ممکن است خطر سقط جنین را در سه ماهه اول افزایش دهد.
    اما از آنجا که اندام‌های حیاتی کودک شما در سه ماهه دوم رشد کرده است، انجام برخی از اقدامات دندانپزشکی، عوارض جانبی کمتری دارد.
  • تمیز کردن و مسواک زدن دندان‌ها را فراموش نکنید
    اگر چه واضح است، اما خوب است باز هم بر آن تاکید کنیم که تمیز کردن و مسواک زدن معمول دندان‌ها به جنین شما آسیب نمی‌رساند، بنابراین می‌توانید به صورت عادی به این برنامه ادامه دهید. در حقیقت، مسواک زدن دندان‌ها ممکن است از حساسیت ناشی از پلاک‌ها خلاصتان کند.
    با مسواک زدن می‌توان التهاب لثه بارداری را نیز درمان کرد.
  • در صورت لزوم درمان‌های اختصاصی‌تری را دریافت کنید

گاهی تومور در غذا خوردن اختلال ایجاد می‌کند، بنابراین ممکن است دندانپزشک به حذف آنها فکر کند، اما باید تا سه ماهه دوم یا سوم صبر کنید. این روش شامل بی‌حسی موضعی برای بی‌حس کردن اطراف لثه است.
اگر در دوران بارداری به بیماری پریودنتال مبتلا شدید و دندانپزشک شما نمی‌تواند یک دندان شل را نجات دهد، کشیدن دندان در سه ماهه دوم می‌تواند درد و حساسیت دندان را متوقف کند.
پس از آن می‌توانید گزینه‌های جایگزین مانند ایمپلنت دندان یا بریج ثابت دندان را امتحان کنید.

سلامت دندان و لثه در بارداری
تمیز و سالم نگه داشتن دندان‌ها و لثه در دوران بارداری بسیار مهم است. بهترین راه پیشگیری یا مقابله با مشکلات لثه، رعایت بهداشت دهان و دندان است.
به دندانپزشک مراجعه کنید تا او بتواند دندان‌های شما را کاملا تمیز کند و به شما نشان بدهد چگونه می‌توانید دندان‌های خود را تمیز نگه دارید.


مسواک زدن در بارداری
نحوه مراقبت از دندان‌ها و لثه‌ها

  • دندان‌های خود را با دقت 2 بار در روز و به مدت 2 دقیقه با خمیردندان حاوی فلوراید تمیز کنید، اگر درباره اینکه این کار را درست انجام می‌دهید یا نه، شک دارید، از دندانپزشک بخواهید روش مسواک زدن مناسب برای از بین بردن پلاک دندان را به شما نشان دهد.
  • برای حذف تکه‌های کوچک غذا از بین دندان‌های خود، یک‌بار در روز نخ دندان بکشید. این کار به جلوگیری از تجمع پلاک کمک می‌کند.
  • مسواک زدن بهتر است با یک مسواک سر کوچک با رشته‌های نرم انجام شود.
  • از مصرف زیاد نوشیدنی‌های شیرین (مانند نوشیدنی‌های گازدار یا چای شیرین) و غذاهای شیرین پرهیز کنید.
  • اگر بین وعده‌های غذایی گرسنه می‌شوید، غذاهایی مانند سبزیجات، میوه‌های تازه یا ماست ساده را به عنوان میان‌وعده مصرف کنید و از غذاهای شیرین یا اسیدی (مانند ترشی) پرهیز کنید.
  • از دهان‌شویه‌های حاوی الکل خودداری کنید.
  • سیگار کشیدن را متوقف کنید، زیرا می‌تواند بیماری لثه را بدتر کند.
  • یک نمک‌شوی روزانه (یک قاشق چایخوری نمک را یک فنجان آب گرم اضافه کنید) می‌تواند به کاهش التهاب لثه کمک کند. محلول آب‌نمک را چند بار در دهان بچرخانید و آن را تف کنید.
  • اگر تهوع صبحگاهی دارید، پس از هر بار استفراغ، دهان خود را با آب بشویید. این کار کمک می‌کند تا اسید موجود در استفراغ به دندان شما آسیب نرساند.
  • دندان‌های خود را بلافاصله بعد از مصرف غذا مسواک نزنید و حدود یک ساعت صبر کنید.

    درمان‌های خانگی دندان‌درد در بارداری
    برای درمان دندان‌درد بارداری، می‌توانید این روش‌ها را هم امتحان کنید:
  • سیر
    سیر، خاصیت ضد التهابی و ضد درد دارد. یک حبه سیر را بجوید و آن را روی دندان ملتهب قرار دهید. سیر، خاصیت آنتی‌بیوتیکی دارد و عفونت را از بین می‌برد، به کاهش درد هم کمک می‌کند.
  • چای کیسه‌ای
    چای کیسه ای هم خاصیت ضدالتهابی و آنتی‌باکتریال دارد. یک چای کیسه‌ای را در لیوان آب جوش قرار دهید، سپس آن را دربیاورید و صبر کنید تا سرد شود. بعد از آن چای کیسه‌ای را روی دندان خود بگذارید.
  • روغن میخک
    یک میخک کامل را بجوید. روغنی که از آن آزاد می‌شود، درد را کم می‌کند. همچنین می‌توانید از داروخانه، روغن میخک بخرید. به این موضوع دقت کنید که استفاده بیش از حد از آن منجر به آسیب عصبی منجر می‌شود. بنابراین آن را با دستور پزشک مصرف کنید.
  • پمادهای بدون خطر

         از پمادهای موضعی که ماده اصلی آن‌ها بنزوکائین است، استفاده کنید.

آیا دندان‌درد پس از زایمان ادامه می‌یابد؟
خبر خوب این است که مشکلات دندانی در دوران بارداری اغلب کوتاه‌مدت است و پس از زایمان، زمانی که سطح هورمون‌های شما به حالت طبیعی می‌رسد، بهبود می‌یابد.
شما نمی‌توانید تغییراتی را که در بارداری بدن شما متحمل می‌شود، کنترل کنید، اما می‌توانید میزان مراقبت از دندان‌های خود را کنترل کنید. در طول بارداری مسواک زدن منظم دندان‌ها و استفاده از نخ دندان را برنامه‌ریزی کنید و هر گونه درد دندان را به دندانپزشک اطلاع دهید.

برای خدمات دندانپزشکی خود با پزشکان کلینیک نی نی بان در ارتباط باشید.

نظر شما