شناسهٔ خبر: 4333012 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جماران | لینک خبر

مستطاب مذاکرات لوزان از سیر تا پیاز

صاحب‌خبر -

 جماران، ماراتن مذاکرات هسته ای ایران و 5+1 بعد از 9 روز پر فشار کاری سرانجام با انتشار بیانیه مشترک پایانی توسط محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران و فدریکا موگرینی مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که پنج شنبه شب در دانشگاه پلی تکنیک لوزان سوییس قرائت شد، پایان یافت.
در زیر مروری کوتاه داریم بر اتفاقات مهم این 9 روز تاریخی:


روز نهم(5 شنبه 13/1/94): ماراتن هسته ای به نتیجه رسید
محمد جواد ظریف و فدریکا موگرینی در کنفرانس خبری بیانیه مشترک مطبوعاتی را به زبان انگلیسی و فارسی ارایه کردند.
به گزارش جماران، از لوزان سوییس متن کامل توافق ایران و 5+1 به شرح زیر است:

ما، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و نماینده عالی اتحادیه اروپا، همراه با وزرای خارجه 3 کشور اروپایی به اضافه 3 (چین، فرانسه، آلمان، فدراسیون روسیه، آمریکا، بریتانیا و ایالات متحده) از ششم تا سیزدهم فروردین 1394 در سوئیس دیدار نمودیم.
همانطور که در آذرماه 1392 توافق کرده بودیم، ما به این منظور در اینجا گرد هم آمدیم تا راه حل هایی به منظور دستیابی به حل و فصل جامعی که ماهیت صرفا صلح آمیز برنامه هسته ای ایران را تضمین نموده و کلیه تحریم ها را به صورت کامل لغو نماید، پیدا کنیم.
امروز ما یک گام تعیین کننده برداشتیم: ما به راه حل هایی در مورد مولفه های مهم برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) دست یافتیم. این امر مدیون عزم سیاسی، حسن نیت و تلاش جدی همه طرف ها بوده است. اجازه فرمائید از همه هیات های نمایندگی به خاطر تلاش های خستگی ناپذیرشان تقدیر نماییم.
تصمیم امروز ما که مبانی مورد توافق برای متن نهایی برجام را پایه ریزی می کند بسیار مهم است. اکنون می توانیم مجددا نگارش متن توافق نهایی و ضمایم آن را با بهره گرفتن از راه حل هایی که در این چند روز به آنها دست یافته ایم، شروع کنیم.
همچنان که ایران برنامه صلح آمیز هسته ای خود را دنبال می کند، سطح و ظرفیت غنی سازی و میزان ذخایر ایران برای دوره های زمانی مشخص، محدود خواهد شد و نطنز تنها مرکز غنی سازی ایران خواهد بود. تحقیق و توسعه غنی سازی در ایران بر روی ماشین های سانتریفیوژ بر اساس یک جدول زمانی و سطح توافق شده، انجام خواهد شد.
فوردو از یک سایت غنی سازی به یک مرکز هسته ای، فیزیک و فن آوری تبدیل خواهد گردید. در این مرکز همکاری بین المللی در حوزه های تحقیق و توسعه ی مورد توافق مورد تشویق قرار خواهد گرفت. مواد شکافت پذیر در فوردو نخواهد بود.
رآکتور تحقیقاتی پیشرفته آب سنگین در اراک با همکاری مشترک بین المللی بازطراحی و نوسازی خواهد شد به گونه ای که پلوتونیوم با قابلیت تسلیحاتی در آن تولید نگردد. بازفرآوری صورت نخواهد گرفت و سوخت مصرف شده صادر خواهد گردید.
مجموعه تدابیری برای نظارت بر اجرای مفاد برجام شامل کد اصلاحی 3.1 و اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی مورد توافق واقع شده است. آژانس بین المللی انرژی اتمی از فن آوری های مدرن نظارتی استفاده خواهد کرد و از دسترسی های توافق شده بیشتری از جمله به منظور روشن کردن موضوعات گذشته و حال برخوردار خواهد شد.
ایران در همکاری های بین المللی در حوزه انرژی هسته ای صلح آمیز مشارکت خواهد نمود که می تواند شامل ساخت نیروگاه های هسته ای و رآکتورهای تحقیقاتی شود. یک حوزه مهم دیگر، همکاری در زمینه ایمنی و امنیت هسته ای می باشد.|
اتحادیه اروپایی، اعمال تحریم های اقتصادی و مالی مرتبط با هسته ای خود را خاتمه خواهد داد و ایالات متحده نیز اجرای تحریم های مالی و اقتصادی ثانویه مرتبط با هسته ای را، همزمان با اجرای تعهدات عمده هسته ای ایران به نحوی که توسط آژانس بین المللی انرژی اتمی راستی آزمایی شود، متوقف خواهد کرد.
یک قطعنامه جدید شورای امنیت سازمان ملل متحد صادر خواهد شد که در آن برجام تائید شده، کلیه قطعنامه های قبلی مرتبط با موضوع هسته ای لغو خواهد گردید و برخی تدابیر محدودیت ساز مشخص، را برای یک دوره زمانی مورد توافق، لحاظ خواهد کرد.
ما در هفته ها و ماه های آینده، برای نگارش متن برجام شامل جزئیات فنی آن، در سطوح سیاسی و کارشناسی کار خواهیم کرد. ما خود را متعهد به تکمیل تلاش ها تا تاریخ 11 تیرماه می دانیم. از دولت سوئیس به خاطر حمایت های سخاوتمندانه در میزبانی این مذاکرات تقدیر و تشکر می نمائیم. از خبرنگاران عزیز که در این مدت همراه ما بودند نیز سپاس گزاریم.»

به گزارش خبرنگار جماران اعزامی به لوزان سوییس،وزیر خارجه کشورمان پیش از قرائت بیانیه گفت: ما (ایران و 1+5) از ششم تا سیزده فروردین در سوییس دیدار کردیم همان‌طور که در آذر 92 توافق کردیم در اینجا گردهم آمدیم تا راه‌حل‌هایی که ماهیت فعالیت‌های صلح‌آمیز ایران تضمین کند و کلیه تحریم‌ها را بردارد برسیم امروز ما یک گام مهم برداشتیم و این امر مدیون عزم سیاسی و حسن نیت همه طرف‌ها بوده و از همه طرف ها تقدیر می‌کنیم.
وی گفت: اکنون می‌توانیم نگارش متن نهایی و ضمائم آن را شروع کنیم.


 به گزارش جماران، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ابتدای نشست خبری با ظریف گفت: من به عنوان نماینده اتحادیه اروپا به همراه وزرای خارجه گروه 1+5 و وزیر خارجه ایران در دانشگاه پلی تکنینک لوزان حاضر شدیم و لازم است بگویم که از بیست و دومم مارس تا دوم آپریل گفت‌وگوهای فشرده ای را برای رسیدن به یک توافق جامع داشتیم تا از صلح آمیز بودن فعالیت‌های هسته‌یی ایران اطمینان حاصل کنیم.
وی افزود:در این مسیر تلاش کردیم راه حل‌هایی برای اطمینان از فعالیت هسته‌یی صلح آمیز ایران و برداشتن تحریم‌ها پیدا کنیم. امروز یک گام محکم و مصمم برداشتیم و راه‌حل‌هایی در راستای یک برنامه عملی مشترک بعد از کار دشوار همه طرفین مذاکره پیدا کردیم.
موگرینی ادامه داد: از همه هیات‌های شرکت کننده برای تلاش بی‌وقفه تشکر می‌کنیم که غیرممکن‌ها را ممکن کردند و این راه‌حل بدست آمده مبنای برنامه اقدام مشترک ما خواهد بود، و الان می‌توانیم براساس راه‌حل‌هایی که بدست آوردیم برنامه اقدام مشترک را تدوین نماییم.
رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بخش دیگری از صحبت‌های خود با اشاره به بخشی از راه‌حل‌های بدست آمده در مذاکرات لوزان گفت: براساس این راه‌حل‌ها میزان غنی‌سازی ایران محدود می‌شود و تجهیزات غنی‌سازی جدید در نطنز ایجاد نخواهد شد و ایران متعهد شده است در چارچوب توافق بدست آمده اقدام کند.
وی ادامه داد: راه‌حل‌های بدست آمده مورد بررسی قرار خواهد گرفت و همکاری‌های بین‌المللی در مورد نظارت بر پژوهش‌های ایران تشدید خواهد شد و یک مجموعه بین‌المللی ایران را در این مسیر کمک خواهد کرد و همچنین این مجموعه برای توسعه تجهیزات اراک با ایران همکاری خواهد کرد تا سطح آن به سطح مورد نیاز برای فعالیت‌های نظامی نرسد.
موگرینی تاکید کرد: برای بازرسی و نظارت بر فعالیت‌های ایران یک نظام بازرسی تدوین خواهد شد و براساس پروتکل الحاقی و معاهده منع گسترش تسلیحات هسته‌یی اقدام خواهد کرد و ایران در یک همکاری بین‌المللی برای استفاده از فناوری هسته‌یی بطور صلح آمیز مشارکت می‌کند.
وی خاطر نشان کرد: بخش دیگر همکاری ها در زمینه امنیت هسته‌یی خواهد بود و براساس توافقات همه این اتفاقات را کنترل خواهیم کرد و در مقابل همه تحریم‌های مرتبط با فعالیت‌های هسته‌یی ایران در چارچوب این توافق قرار خواهد گرفت و یک قطعنامه جدید از سوی شورای امنیت منتشر خواهد شد و به اجرای قطعنامه‌های پیشین این شورا در مورد فعالیت‌های هسته‌یی ایران پایان خواهد داد.
ظریف وزیر امور خارجه کشورمان پس از پایان سخنان مقدماتی موگرینی از زحمات اهالی رسانه تشکر کرد و گفت: چیزی که می‌خواهم بگویم تقریبا همان چیزی است که خانم موگرینی گفتند و من آن را به فارسی بیان می‌کنم.


ظریف در نشست خبری لوزان:
کلیه قطعنامه های شورای امنیت لغو خواهند شد/ ما تا سه ماه آ ینده باید مذاکره و متن را تدوین کنیم/ملت ایران تسلیم فشار نمی شود


دکتر محمد جواد ظزیف،  وزیر امورخارجه کشورمان، پس از قرائت بیانیه مشترک مذاکرات هسته ای ایران و کشورهای 1+5 که در دانشگاه پلی تکنیک لوزان سوئیس به همراه فدریکا موگرینی هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا برگزار شد، به پرسش‌های خبرنگاران پاسخ داد.
به گزارش جماران، ظریف در این نشست گفت: در واقع مسائل مختلفی درباره نحوه رهیافت به بحث هسته ای ایران مطرح بود، ما پیشرفت کردیم تصمیم گرفتیم به صورت خیلی مسئولانه وارد گفت‌وگوها شویم و نگرانی های جامعه بین المللی را برطرف کنیم و باید بگوییم واقعا نگران نباشند و فعالیت های ما صلح آمیز است و واقعا هیچکدام از این چیزهایی که اسمش را تحریم گذاشتند نه انسانی بوده و نه بر مبنای حقوق بشر بوده است.
وی افزود: تحقیق و توسعه علمی را ادامه می دهیم و ما رآکتورهایمان باید پیشرفته تر بشود و ما درباره سانتریفیوژهایی که در سایت فردو داریم متعهد هستیم به آنچه امضا می کنیم خودمان متعهد هستیم و تمرکز خواهیم کرد بر روی فعالیت های صلح آمیزی که در نظنز داریم و همچنان بر اساس توافق گام به گام آنچه باید در فردو انجام بدهیم.
وی اظهارداشت: تمام قطعنامه های شورای امنیت و تحریم های ایالات متحده آمریکا علیه ایران باید برداشته شود.
ظریف گفت: انستیتوها و دانشگاه های ما باید بتوانند رقابت علمی داشته باشند و نباید تحریم باشند، فکر و تصور می کنم ما می توانیم با این فهم مشترک به پیش برویم.
وزیر امورخارجه کشورمان ادامه داد: بحث پنهان سازی هسته ای یا یک سری نگرانی هایی که از آن دم می زنند اینکه بنشینیم و نیمه خالی لیوان را ببینیم به نفع هیچ کس نخواهد بود باید نگاه رو به جلو داشته باشیم و باید اگر مشکلی پیش آمد بر اساس حس احترام متقابل بنشینیم و با هم صحبت کنیم و به جلو برویم.
ظریف در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه امروز کار بزرگی انجام شده و ممکن است تفسیرهای گوناگونی از کشورهای دیگر بر این اقدام دشوار و تصمیمی که اتخاذ شده است صورت پذیرد دولت ایران چه اقدامی انجام خواهد داد؟ گفت: به عنوان راهکاری برای رسیدن به توافق جامع بین المللی برای رسیدن به یک بازی برد ـ برد صورت خواهد گرفت تمام دیدگاههای نادرستی که در مورد ایران بوده است باید اصلاح شود.
وزیر امورخارجه کشورمان با بیان اینکه فعالیت هسته ای ایران ادامه خواهد داشت گفت: چارچوب عملکرد ما در این زمینه این است که عملیات غنی سازی در طنز با تعدادی غنی سازی ادامه خواهد داشت در فردو هم با تعداد دیگری ادامه خواهد داشت بدون اینکه فعالیت های غیرصلح آمیز انجام شود.
وی افزود: غنی سازی هایی که صورت می گیرد برای مصارف صلح آمیز و تحقیق و توسعه و سایر موارد صورت خواهد پذیرفت.
ظریف گفت: رآکتور اراک نیز برای آب سنگین باقی خواهد ماند و در این روند سایر کشورها از جمله کشورهایی که در گروه 1+5 حضور دارند به ما کمک خواهند کرد.
وی همچنین با بیان اینکه فعالیتهای بین المللی در زمینه تولید سوخت نیروگاهی هم ادامه خواهد داشت گفت: تمامی تفکرات منفی که در زمینه برنامه هسته ای ایران وجود داشته باید لغو شود تمام تحریمها برداشته شود دولت ما به تمام تعهدهایی که در این زمینه به تعهد دولتها برای رسیدن به حقوق جامع بین المللی وجود دارد توجه داشته و متعهد خواهد بود.
خبرنگاری در ادامه نشست از وزیر امور خارجه کشورمان پرسید آیا ایران درباره بحث غنی سازی این امیدواری وجود دارد که این توافقی که بوجود خواهد آمد منجر به روابط بهتر ایران با غرب شود؟  که  ظریف پاسخ داد: ایران هیچ وقت نخواسته که از جامعه بین الملل روی بگرداند ایران همیشه خود را جزء جامعه بین المللی می داند و طبیعتاً برای ایران بسیار حیاتی و ضروری است که گامهایی را بردارد که نسبت به صلح آمیز بودن فعالیتهای هسته ای خود اعتمادسازی کند و حتی در بحث غنی سازی، تا انشاالله بتوانیم در آینده به نتیجه خیلی خوبی دست پیدا کنیم.
وزیر امورخارجه افزود: این ورود ایران به بازار یک حرکت بسیار خوب و مفید برای فنآوری ما و حضور ایران در سطح بین المللی خواهد بود و تا زمانی که فنآوری ما به سطح مناسب برای تولید تمامی اجزای یک مجتمع سوخت شود این کار بصورت یک برنامه صلح آمیز بسیار موفقی را در ایران تدارک خواهد دید.
ظریف همچنین اظهار داشت: کلیه قطعنامه های شورای امنیت لغو خواهند شد و این یک دستاورد بسیار بزرگ برای تلاش های جمهوری اسلامی و به نظر من برای تلاش های جهانی بود چراکه این قطعنامه ها هیچ کمکی به حل مسائل نمی کرد.
وزیر امور خارجه کشورمان افزود : در برخی زمینه ها هنوز نیاز است در ظرف سه ماه آینده گفتگو و سپس توافق کنیم به همین دلیل بود که برخی نکاتی که در متن وجود داشت با برخی ابهامات و برخی نکات کلی مواجه بود اما موضوعات اساسی توافق شده است .
وی گفت: طبیعی است که همه شرکت کنندگان در این مذاکرات بر اساس نیازهای داخلی خودشان روایت هایی را از آنچه اتفاق افتاده مطرح خواهند کرد اما ما با جدیت و شجاعانه بر اساس آنچه مقام معظم رهبری به عنوان نرمش قهرمانانه مطرح کردند به کار خواهیم گرفت تا ظرف سه ماه آینده توافق نهایی صورت گیرد . 
ظریف افزود : توافق نهایی تنها توافق ما خواهد بود که بر اساس منافع و نیازهای مردم ایران انجام می شود تا به تأیید شورای امنیت برسد و اجرا شود.
وی خطاب به مردم ایران گفت: ما تا سه ماه آ ینده باید مذاکره و متن را تدوین کنیم و امیدواریم و البته هیچ چیز قطعی نیست.
ظریف با اشاره به حمایت های مردم خوب و هدایت رئیس جمهور محترم و همکاری تمام دست اندرکاران در این مذاکره افزود: ضرورت می دانم از برادر بزرگوار و دانشمند دکتر صالحی ریاست محترم سازمان انرژی اتمی و همینطور از دوستانی در گذشته چه در وزارت خارجه چه در شورای عالی امنیت ملی و چه در سازمان انرژی اتمی که برای پیشبرد این هدف ملی تلاش کردند سپاسگزاری کنم.
وی تأکیدکرد: به ویژه از مقام معظم رهبری که همواره ما را مورد حمایت خودشان قرار دادند و رئیس جمهور محترم که شجاعانه از فرزندان کشور و انقلاب حمایت کردند سپاسگزاری می کنم.
ظریف در پاسخ خبرنگار روزنامه گاردین که درباره بحث غنی سازی پرسیده بود گفت: همونطور که مطرح شد بحث غنی ادامه خواهد یافت براساس برنامه های آر 4 آر 5 و آر 6 و همچنین ما یک سری نیازهای علمی در کشور داریم که تمامی این کارها هم ادامه خواهد یافت.
وزیرخارجه کشورمان افزود: البته در انتها هم ما منتظر یک قطعنامه دیگر از شورای امنیت هستیم تا قطعنامه های دیگر را ملغی کند که البته این مشخصه تفاهم های کلی ایران با 5+1خواهد بود که باید در سه ماه آینده انجام شود و کار نگارش آن را از همین فردا آغاز خواهیم کرد.
ظریف گفت: البته برخی از کشورها هم متاسفانه یک سری محدودیت را در مورد تعاملات بانکی با ما داشته اند که به دنبال این هستیم که به یک باره همه اینها در یک چارجوب زمانی خاص برداشته شود البته این تنها خواست ایران نیست.
وزیر امور خارجه کشورمان در بخش دیگری گفت: ملت ایران تسلیم فشار نمی شود.
ظریف در پاسخ به سوالی درباره روابط ایران و آمریکا افزود: اینکه بگوییم روابط ایران و آمریکا چه خواهد شد بحث دیگری است براساس دستوری که داشتیم بنا بود با امریکا در خصوص مسئله هسته ای مذاکره کنیم نه چیز دیگری و درباره توسعه انرژی هسته ای هر گونه مذاکره و بحث با آمریکا باید براساس احترام متقابل باشد.
وی گفت: در این زمینه جدی هستیم و برای اعتماد سازی به وجود آمده طبیعتا از طرف مقابل این انتظار را داریم که به امضاهای خود تعهد داشته باشد چرا که هرگونه مانع تراشی وچیزهای دیگر مذاکرات را خدشه دار می کند
رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان افزود: ما اکنون نیازمند تصمیمات شجاعانه هستیم و این وظیفه ماست تا این کار را انجام دهیم.
وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به این سوال که باتوجه به تجربه بدی که ایران از غربی ها و رفتارهای سیاسی آنها دارد تا چه حد می توانند به این بیانیه متعهد باشند؟ گفت: بیانیه ای که تدوین شد و راه حل هایی که به آنها دست یافتیم اگر ظرف 3 ماه آینده به توافق منجر شود تعهدات متقابل پیش بینی شده است و اقدامات متقابلی را برای نقض تعهد پیش بینی شده است.
ظریف افزود: جمهوری اسلامی در صورت مشاهده عدم رعایت، این امکان را دارد که اقدام مشابهی را انجام دهد.
وی گفت: امیدوارم کشورهای غربی که همه یا برخی از آنها سابقه بسیار مثبتی در حافظه تاریخی مردم ایران نداشتند و اقدامات نامناسبی را مخصوصا در چند سال گذشته در پرونده هسته ای علیه مردم و شهروندان به وجود آوردند و با تحریم های ظالمانه آنان را مورد ظلم قرار دادند و از حقوق خود در دست یابی به دارو و غذای بین المللی محروم کردند بدانند که ملت بزرگ ایران با توان ملی و مقاومت و لطف خدا به همه خواسته های خود دست یافتند و توانستند با مقاومت و ایستادگی این پیام را ارسال کنند که ملت ایران تسلیم فشار نمی شود.
ظریف افزود: همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند و انتخابات نشان داد ملت ایران مسئله دیگری را نیز نشان داد که اهل تعامل منطق گفتگو هستند و مردم بزرگواری اند که آمادگی دارند رفتارها را با دقت رصد کنند و ببینند چگونه با آنان رفتار می شود.
وزیر امورخارجه کشورمان گفت:کسانی که در گذشته از خود سابقه خوبی نداشتند می توانند دراین فرصت برای اصلاح گذشته استفاده کنند.
وی در پاسخ به پرسش خبرنگار پرس تی وی مبنی بر اینکه اگر طرف مقابل تخطی کند ایران چه خواهد کرد گفت: ما در این باره صحبت کردیم و اگر نیاز باشد بیشتر در باره آن توضیح می دهیم.
ظریف ادامه داد: متنی وجود دارد که درباره یک سری مفاهیم به توافق می رسیم و به صورت گام به گام ما و گروه 1+5 آنها را به جلو می بریم.
وی افزود: در واقع به صورت دانه به دانه و ماده به ماده همه این مکانیزم ها باید از جانب دو طرف انجام شود و پیش برود و همه کسانی که در این فرایند آمدند و در بحث تحریم ها و قطعنامه ها حرکت هایی که به صورت غیرمنطقی علیه مردم و دولت ایران انجام شده باید برداشته شود.
ظریف گفت: منافع ملی ایران باید حفظ شود زیرا متأسفانه ایران همیشه قربانی بسیاری از ناملایمات جهانی بوده است.
وزیر امور خارجه کشورمان افزود: دوست نداریم و نمی خواهیم این ناملایمات ادامه یابد و حاضریم با بیان منطقی و مستدل و بر اساس مکانیزم های تعریف شده که داریم جلو هر گونه عذر و بهانه در آینده را از جانب غربی ها بگیریم.
وی ادامه داد: بنابر این اگر سیستم و نظامی حاکم شود ما می توانیم اعتمادسازی مشترک داشته باشیم و با این اعتمادسازی و اعتماد به نفس بیشتر جلو برویم.
ظریف گفت: دیشب رکورد زدیم و حدود 9 ساعت تا صبح با وزرای خارجه کشورهای گروه 1+5 مذاکره کردیم.
وزیر امور خارجه کشورمان افزود: این دلگرمی و انرژی را چه کسانی به ما می دهند؟ طبیعتاً نیاز به گرفتن حق و اینکه باید تلاش کنیم حق خودمان را بگیریم و نگذاریم کسی از این وضع تخطی کند.
وی گفت: امیدواریم به زودی وضع بهتری حاکم شود.


جان کری: هر توافقنامه ای پذیرفته نخواهد شد بلکه تنها توافق خوب پذیرفته خواهد شد
جان کری وزیر امور خارجه آمریکا گفت: از مردم سوئیس و دولت این کشور به علت میزبانی این دور از مذاکرات هسته ای ایران قدردانی می کنم. همچنین از دولت اتریش به علت میزبانی از هیات آمریکایی در این مدت و همچنین از دولت عمان به علت میزبانی نشست های مهم و نقش مهم آن در شروع این مذاکرات و همچنین از دولت ترکیه، روسیه، قزاقستان، عراق و کشورش آمریکا به علت نقش آفرینی در این مذاکرات قدردانی می کنم.
به گزارش جماران، من بطور ویژه می خواهم از باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا قدردانی کنم وی در پیگیری مسیر دیپلماتیک جدی و قاطع بوده است و از روزی که به ریاست جمهوری رسیده است بصراحت اعلام کرده است که مجهز شدن ایران به سلاح هسته ای امنیت ما و همپیمانان ما در منطقه از جمله اسرائیل را به خطر خواهد انداخت.
وی به درستی تاکید کرده است که بهترین راه برای جلوگیری از این تهدید دیپلماسی است. سفر ما برای دستیابی به راهکار دیپلماتیک در این خصوص از سال های قبل شروع شد. اما من شخصا از چهار سال در این روند حضور و مشارکت داشته ام. از زمانی که من نماینده سنا بودم. برخی از اعضای تیم ما مدت زمان بسیار بیشتری در این روند حضور و مشارکت داشته اند. اما همانگونه که ظریف وزیر امور خارجه ایران و فدریکا موگرینی نماینده ارشد اتحادیه اروپا اعلام کردند ما امروز به نقطه عطف مهمی در این روند دست یافتیم.
ما بعنوان گروه پنج بعلاوه یک و ایران درباره پارامترهای اساسی با هم به توافق رسیدیم و زمانی که اجرایی شود جامعه جهانی را مطمئن خواهد کرد که برنامه هسته ای ایران مسالمت آمیز است و مسالمت آمیز هم باقی خواهد ماند. در چند هفته آینده در حالی که همه شرایط طرح اقدام مشترک همچنان الزامی هستند کارشناسان ما تلاش خواهندکرد بر اساس پارامترهایی که ما امروز به آنها دست یافته ایم توافقنامه نهایی را تا اواخر ماه ژوئن نهایی سازی کنند. ما از ابتدا گفته ایم و شما به دفعات این موضوع را شنیده اید که هر توافقنامه ای پذیرفته نخواهد شد بلکه تنها توافق خوب پذیرفته خواهد شد.
جان کری وزیر امور خارجه آمریکا در ادامه گفت من امروز می توانم به شما اعلام کنم تفاهم سیاسی با جزئیات که ما درباره آن به توافق رسیده ایم مبنایی خوب برای توافقی است که ما بدنبال آن هستیم.
این تفاهم نامه مبنایی برای توافقی است که بر اساس آن ایران میزان ذخائر اورانیوم غنی سازی شده خود را تا حدود پانزده سال آینده حدود نود و هشت درصد کاهش خواهد داد. این توافقی است که بر اساس آن ایران برای مدت ده سال تعداد سانتریفیوژهای خود را تا دو سوم کاهش خواهد داد.این توافقی است که مدت زمان دستیابی ایران را به نقطه فرار هسته ای افزایش خواهد داد که اکنون بطور علنی گفته می شود این مدت زمان برای ایران حدود دو الی سه ماه است. این زمانی است که ایران می تواند در آن با تسریع فعالیت غنی سازی شده خود مواد لازم را برای ساخت یک بمب اتمی تولید کند.
بر اساس این توافق این مدت زمان به مدت یک سال طولانی خواهد شد. این مدت زمان حدود شش برابر بیشتر از زمانی است که ایران اکنون می تواند بمب اتمی تولید کند. من می خواهم یک موضوع دیگر را هم کاملا صریح بیان کنم زیرا تعبیرها و تفسیرهای بسیار نادرستی درباره آن در طول این مذاکرات ارائه شده است. هیچ پایانی برای اعتبار توافقنامه ای که تلاش می کنیم تدوین و نهایی سازی کنیم وجود ندارد. هیچ پایانی برای این توافقنامه وجود ندارد. پارامترهای این توافقنامه در مراحل مختلف اعمال و اجرا خواهند شد.برخی از این پارامترها برای مدت ده سال اعمال خواهند شد. برخی دیگر برای مدت پانزده سال اعمال خواهند شد. برخی دیگر هم برای مدت بیست و پنج سال اعمال خواهند شد. اما پارامترهای خاص از جمله تدابیر شفاف سازی به شکل کاملا مشخص در زمان آینده هم اعمال خواهند شد. مدت اعتبار این تدابیر و پارامترها به هیچ وجه پایان نخواهد یافت و نکته مهم در این توافقنامه این است که جامعه جهانی این اطمینان را خواهد داشت که برنامه هسته ای ایران کاملا مسالمت آمیز است و در صورتی که بر اساس تدابیر و پارامترهای مشخص شده نباشد ما امکانات و تدابیری در اختیار داریم که با آن برخورد کنیم. در نهایت پارامترهایی که ما درباره آنها توافق کرده ایم همان تاثیراتی را ایجاد خواهند کرد که مورد نظر ما بوده است.
این اطمینان ایجاد خواهد شد که همه مسیرها برای تولید مواد لازم جهت ساخت یک بمب هسته ای کاملا مسدود شده اند. از جمله غنی سازی اورانیوم در نطنز، فوردو و مسیر تولید پلوتونیوم در اراک و تولید مواد هسته ای در مراکز هسته ای مخفی. ما و شرکایمان بهمراه ایران توافق کرده ایم که تنها مرکز غنی سازی اورانیوم که ایران در اختیار خواهد داشت و فعالیت خواهد کرد مرکز نطنز خواهد بود. حتی همان مرکز هسته ای ایران هم با تغییرات گسترده ای مواجه خواهد شد. بخش عمده ای از سانتریفیوژهای این مرکز و زیرساخت های موجود در این مرکز برچیده خواهند شد و حداقل برای بیست و پنج سال آینده ذخائر اورانیوم ایران تنها در حدود سیصد کیلو گرم باقی خواهد ماند. اورانیومی که در مرکز نطنز غنی سازی می شود باید در مقیاس سه و شش الی هفت دهم درصد باشد که مورد نیاز برای مصارف صلح آمیز است و به هیچ وجه به سطحی که برای تولید بمب مورد نیاز است نخواهد رسید.
ما موافقت کرده ایم که مرکز فوردو همه فعالیت های خود را در بخش غنی سازی اورانیوم متوقف کند و حتی هیچ ماده شکافت پذیر هسته ای هم در این مرکز وجود نخواهد داشت. در مقابل این مرکز هسته ای به یک مرکز فیزیک و فن آوری تبدیل خواهد شد. ما همچنین توافق کرده ایم که ایران راکتور خود را از نو طراحی کند و از طریق همکاری جهانی به راکتوری تبدیل خواهد شد که صرفا برای تحقیقات مسالمت آمیز هسته ای و داروهای هسته ای می تواند مورد استفاده قرار بگیرد.


21:40 ایران و 1+5 پس از 9 روز رایزنی در لوزان به راه‌حل رسیدند.
21:30 اشتاین مایر اعلام کرد که توافق بر سر چارچوب توافقنامه بدست آمد.
20:25 نشست ایران و 1+5 در سطح وزرا تا دقایقی دیگر آغاز می‌شود.
19:40 خبرنگاران به سمت دانشکده لوزان حرکت می‌کنند.
19:00 پایان نشست ظریف و کری بعد از نیم ساعت
18:37 آغاز نشست وزرای خارجه ایران و آمریکا
18:17 دیپلمات‌های اروپایی می‌گویند جزئیات هر گونه توافق احتمالی بین ایران و گروه 1+5 در رایزنی‌های هسته‌ای به دولت‌ها و کنگره ارائه خواهد شد.
16:15 نشست عراقچی، روانچی، شرمن و اشمیت در جریان است.
15:59 وزیر امور خارجه در جمع خبرنگاران با بیان اینکه امروز توافقی امضا نمی‌شود، ابراز امیدواری کرد که امروز به راه حل‌‌ها برسند.
15:56 سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: تا چند ساعت دیگر صبر کنید، همه چیز روشن می‌شود.
15:52 عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای دقایقی قبل در خصوص اینکه آیا امشب به نتیجه‌ای می‌رسیم؟ گفت: امیدهایی هست.
15:45 نشست موگرینی و کری در جریان است/ ناهار کاری اشتان مایر با فابیوس
15:10 رایزنی موگرینی و ظریف با حضور عراقچی، روانچی و اشمیت پس از 45 دقیقه پایان یافت.
14:54 رئیس اسبق دستگاه اطلاعات و امنیت داخلی رژیم صهیونیستی می گوید رایزنی های هسته ای بین ایران و 1+5 به تقویت جایگاه ایران در منطقه منجر شده است.
14:33 رایزنی‌ 1+5 در بین خود و اعضای ایرانی در بین خود و بعضاً رایزنی‌های چند دقیقه‌ای طرفین ایرانی و 1+5 در جریان است.
14:00 جلسه داخلی 1+5 در جریان است.
12:51 رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت: مباحث فنی را بررسی می‌کردیم و به طلوع خورشید نزدیک هستیم.
12:18 وزیر خارجه ایران گفت: پیشرفت قابل ملاحظه‌ای داشتیم، اما نتیجه‌ای حاصل نشده و در صورت ثمربخش بودن مذاکرات، بیانیه مشترک صادر می‌شود.
10:57 العربیه اعلام کرد: اشتان مایر در لوزان می‌ماند. پیش از این قرار بود وی امروز لوزان را ترک کند.
9:39 خبرگزاری رویترز با امیدوارکننده خواندن بازگشت وزیر خارجه فرانسه به لوزان، نوشته است که هیچ‌یک از طرفین نمی‌خواهند دست خالی از سوئیس بازگردند.
9:19 مذاکرات هسته‌ای که تمام شب گذشته ادامه داشت، ساعت 5:50 به وقت لوزان برای استراحت تیم‌ها متوقف شده و قرار است تا ساعتی دیگر از سر گرفته شود.
2:25 نشست وزرای خارجه ایران و آمریکا به همراه معاونانشان و با حضور حسین فریدون و همچنین رایزنی صالحی و مونیز و کارشناسان 2 کشور همچنان در جریان است.
2:14 وزیر خارجه فرانسه که بامداد چهارشنبه راهی پاریس شد دوباره به جمع مذاکره کنندگان در لوزان پیوست و گفت که خواسته این کشور رسیدن به توافق است ولی هنوز به آن نقطه نرسیده‌ایم.
01:00 آغاز دیدار صالحی و مونیز و پیوستن کارشناسان دو طرف به این مذاکرات.


روز هشتم(4شنبه 12/1/94): حصول پیشرفت‌های گسترده، باقی ماندن برخی اختلافات
رایزنی ها در لوزان سوییس ادامه دارد. این رایزنی ها در سطوح مختلف بین گروه 1+5 و ایران و همچنین در داخل گروه 1+5 جریان دارد.
به گزارش جماران، در همین راستا، شامگاه امروز وزرای خارجه ایران و آمریکا ملاقات کوتاهی داشتند. همچنین گفته می شود که امشب نشست کشورهای 1+5 و ایران در سطح وزرا نیز برگزار خواهد شد.
علیرغم همه مشکلات پیش آمده، طرفین همچنان به تلاش حداکثری برای دستیابی به یک توافق "خوب" متعهد هستند و آمادگی خود را برای حضور در لوزان تا زمان حصول نتیجه مطلوب اعلام کرده اند. درهمین راستا ماری هارف سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که پیشرفت در مذاکرات ادامه دارد اما هنوز به تفاهم سیاسی نرسیده ایم، لذا آقای کری دستکم تا پنجشنبه صبح برای ادامه مذاکرات در لوزان می ماند.
وزیرخارجه کشورمان نیز پیرامون نحوه اعلام توافق احتمالی گفت که این اعلام حتما بصورت یک بیانیه خواهد بود، اما هنوز در مورد محتوای آن به توافق نرسیده ایم. دکتر صالحی نیز در اظهار نظری کوتاه گفت که ما در حال پیشرفت هستیم، و به عقب بر نمی گردیم.
وزیر خارجه آلمان نیز که همچنان در لوزان حضور دارد، به خبرنگاران گفت که شکست گفتگوها همچنان محتمل است، اما بنظر من همچنان امکان موفقیت هست. وی ادامه داد که پیشنهادهای جدیدی بر روی میز مذاکره قرار دارد که امشب به بحث گذاشته خواهد شد. اشتاین مایر در مورد زمان پایان این دور از مذاکرات نیز گفت که دقت مهمتر از سرعت است، لذا من نمی توانم پیش بینی کنم که در طول امشب می توانیم به نتیجه مطلوب برسیم یا نه.
مرکل صدر اعظم آلمان نیز در برلین به خبرنگاران گفت که امیدوارم و آرزو می کنم که گفتگوها امشب به نتیجه برسد.
در ساعات گذشته شایعاتی در محل مذاکرات پیچیده که فابیوس، وزیر خارجه فرانسه امشب به لوزان باز خواهد گشت. منابع رسمی هنوز این خبر را تایید نکرده اند.


23:53نشست دوجانبه وزرای خارجه ایران و آمریکا با حضور معاونانشان دقایقی قبل آغاز شد.
23:46 وزیر خارجه فرانسه امشب برای شرکت در مذاکرات هسته‌ای، بار دیگر به شهر لوزان سوئیس باز می‌گردد.
23:12 سخنگوی وزارت خارجه آمریکا چهارشنبه شب با بیان اینکه طرفین با وجود پیشرفت‌ها هنوز به تفاهم سیاسی نرسیده‌اند، گفت جان کری دستکم تا پیش از ظهر پنج‌شنبه در لوزان می‌ماند.
22:50 خبرگزاری روسی ایتارتاس به نقل از یک منبع دیپلماتیک اروپایی گزارش داد بسیار بعید است طرفین مذاکرات هسته‌ای امشب به توافق دست یابند.
21:50 وزیر امور خارجه ایران با بیان اینکه مذاکرات هنوز ادامه دارد و پیشرفت مذاکرات بستگی به اراده سیاسی دارد، گفت: اراده سیاسی طرف مقابل همیشه مشکل داشته است.
21:32 سخنگوی کاخ سفید روز چهارشنبه با بیان اینکه مذاکرات با ایران تاکنون سازنده بوده، گفت با این حال ایران هنوز «تعهدات ملموس» که 1+5 خواستار آن‌هاست، ارائه نکرده است.
21:19 وزیر خارجه آلمان با بیان اینکه امشب پیشنهادات تازه‌ای در مذاکرات مطرح می‌شود، گفت روز پنج‌شنبه هم به مذاکره در لوزان ادامه می‌دهد.
20:21 مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا چهارشنبه شب گفت ایران و 1+5 برای نهایی کردن «یک توافق خوب» هسته‌ای، سخت در تلاش هستند.
19:32 اشتون کارتر، وزیر دفاع آمریکا در مصاحبه با شبکه ان‌بی‌سی تاکید کرد اگر مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه 1+5 به توافق خوب منجر نشود، ‌«مطمئنا گزینه نظامی روی میز باقی خواهد ماند».
16:23 دیپلمات‌های اروپایی مدعی هستند مذاکرات هسته‌ای بین ایران و گروه 1+5 ممکن است برای 24 تا 48 ساعت دیگر تمدید شود.
15:50 ادامه جلسه صالحی و مونیز
15:00 نشست دوجانبه ظریف و کری وزرای خارجه ایران و آمریکا در هشتمین روز مذاکرات دقایقی قبل در لوزان سوئیس آغاز شد.
14:26 وزارت خارجه آلمان اعلام کرد که در مذاکرات هسته‌ای شب گذشته در لوزان در برخی موضوعات مهم، طرف‌ها به بن بست رسیده بودند.
14:25 پایان نشست وزرای 1+5  و ادامه رایزنی‌های داخلی هیئت‌ها
14:11 وزیر خارجه فرانسه ضمن اعلام پیشرفت در مذاکرات هسته‌ای می‌گوید دستاوردها هنوز برای اعلام «توافق فوری» کافی نیستند.
13:00 آغاز نشست وزرا و معاونین ایران و 1+5
12:42 آغاز نشست داخلی وزرای خارجه 1+5 بدون حضور وانگ یی،‌ فابیوس و لاوروف
12:13 وزیر خارجه انگلیس در بیانیه‌ای ضمن اذعان به حصول پیشرفت‌های گسترده در مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه 1+5 از باقی ماندن برخی اختلافات خبر داد.
11:59 وزیر خارجه روسیه مذاکرات هسته‌ای ایران را ترک کرد.
11:46 نشست معاونان و کارشناسان وزرای خارجه 1+5 در جریان است.
11:42 نشست رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و وزیر انرژی آمریکا دقایقی پیش آغاز شد و پس از 10 دقیقه پایان یافت.
10:31 رئیس‌جمهوری روسیه با شورای امنیت این کشور تشکیل جلسه داد و به مشورت درباره تحولات یمن، اوکراین و مذاکرات هسته‌ای ایران پرداخت.
9:42 وزرای خارجه ایران و روسیه از پیشرفت در مذاکرات هسته‌ای خبر داده‌اند.
4:45 وزیر خارجه فرانسه دقایقی پیش لوزان را ترک کرد.
4:06 وزیر خارجه ایران گفت: پیشرفت‌های خیلی خوبی در مذاکرات بود و امیدواریم بتوانیم به نتیجه برسیم و از چهارشنبه روند نگارش پیش نویس آغاز شود.
3:45 وزیر خارجه روسیه پیش از خروج از محل مذاکرات به خبرنگار شبکه خبری راشاتودی گفته که بر سر نکات کلیدی به تفاهم رسیدیم.
3:28 جلسه تا صبح فردا متوقف شد. ساعت 6 به وقت محلی نشست کارشناسی و ساعت 8 نشست وزرا خواهد بود.
3:00 شنیده‌ها حاکی از آن است که جلسه بعدی مذاکرات وزرا ساعت 6 صبح به وقت لوزان برگزار می‌شود.
2:15 نشست وزیران 1+5 و ایران همچنان ادامه دارد.
1:50 لاوروف از نشست وزرا خارج شد.
00:44 خبرنگار فرانسوی حاضر در لوزان می‌گوید که وزیر خارجه این کشور، ساعت 5 صبح محل مذاکرات را ترک می‌کند. اشتان مایر نیز صبح امروز از لوزان می‌رود.


روز هفتم(3 شنبه 11/1/94): اختلافات به حداقل رسید، تا زمانیکه لازم باشد مذاکره می‌کنیم


به گزارش جماران، نشست وزرای خارجه کشورهای 1+5 و ایران که از 10 صبح روز سه شنبه آغاز شده بود، نهایتا در ساعت 1 بامداد روز بعد به وقت محلی پایان یافت و طبق اعلام ، مذاکرات 6 صبح چهارشنبه با نشست کارشناسان و در ساعت 8 صبح نیز با جلسه وزرا از سر گرفته خواهد شد.
گرچه بنظر  می رسید که هیات ها مذاکره را در طول شب تا رسیدن به نتیجه مطلوب ادامه دهند، اما با توجه به عدم استراحت کافی هیات ها در شب قبل و همچنین باقی ماندن اختلافات قابل توجه، نهایتا هیاتها تصمیم گرفتند مذاکرات را پس از استراحتی مختصر صبح زود چهارشنبه ادامه دهند.
پس از پایان نشست فوق، وزیر خارجه روسیه به خبرنگاران گفت که توافق در محورهای اصلی بدست آمده و باید نگارش متن توافق را آغاز کنیم.
در حین برگزاری نشست فوق، بعضی منابع غربی خبری منتشر کردند که کشورهای غربی، در مورد لزوم به نتیجه رسیدن مذاکرات پیش از صبح چهارشنبه اولتیماتوم داده اند. این خبر بلافاصله توسط منابع رسمی در وزارت خارجه فرانسه و سپس آمریکا تکذیب شد، که نشان از جنگ روانی بی پایه برخی منابع خبری فوق داشت.
همچنین شایعاتی مبنی بر ترک لوزان توسط فابیوس و هاموند در سحرگاه چهارشنبه منتشر شد که بنظر برای تحت فشار گذاشتن هیات ایرانی و تسریع در پذیرش شرایط کشورهای غربی توسط آنان طراحی شده بود. این شایعات بعدا توسط منابع رسمی هیاتهای فرانسه و انگلیس تکذیب شد. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز اعلام کرد که جان کری چهارشنبه را هم در لوزان حضور خواهد داشت تا گفتگوها را به نتیجه برساند.


23:50 نشست وزرای خارجه ایران و 6 کشور به همراه معاونان و موگرینی دوباره از سر گرفته شد.
22:58 بعیدی نژاد: بسیاری از جنبه‌های موضوع تحریم تا به حال حل و فصل شده از جمله اینکه تحریم‌های یکجانبه و چند جانبه باید برداشته شود و بسیاری از جزئیات تدوین شده است.الان در مرحله پایانی مذاکرات هستیم که مسائل محدود مربوط به تحریم‌ها در کنار چند موضوع از جمله تحقیق و توسعه کار می‌کنیم و امیدواریم با حل این چند موضوع کل بحث تحریم‌ها حل و فصل شود.
22:50 بسیاری از موضوعات تحریم‌ها حل و فصل شده و در مسائل محدود که مربوط به جزئیات است و بحث تحقیق و توسعه این موضوعات به طور کامل حل و فصل شود.
22:50 منابع چینی گفتند که وزیر خارجه چین محل مذاکرات را ترک کرده
22:40 ادامه نشست وزرا در سطح وزرا بعد از تنفسی کوتاه
22:37 فابیوس: داریم پیشرفت می کنیم اما مذاکرات بسیار پیچیده و سخت است و ادامه دارد
21:09 بعیدی نژاد گفت: در مرحله پایانی مذاکرات هستیم. مسائلی همچون تحریم‌ها، تحقیق و توسعه و مسائل مربوط به غنی سازی مطرح است و امیدواریم در مراحل پایانی راه حل‌ها را پیدا کنیم. ممکن است امشب تا ساعات طولانی مذاکرات ادامه یابد تا موضوعاتی که هنوز راه حل‌هایی برای آن پیدا نشده بررسی شود. زمانی توافق حاصل می‌شود که همه موضوعات حل شود. تا زمانیکه لازم باشد مذاکره می‌کنیم.
20:16 یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا گفته که همه مذاکره‌کنندگان به سختی در حال کار هستند و اگر ادامه مذاکرات مفید باشد، این روند تا چهارشنبه ادامه می‌یابد.
18:57 کمالوندی: اختلافات به حداقل رسیده است.
18:55 وزیر خارجه روسیه دقایقی قبل وارد هتل محل مذاکرات در لوزان شد و به مذاکره کنندگان پیوست.
18:42 صدراعظم آلمان در کنفرانس خبری مشترک با رئیس‌جمهور فرانسه در برلین نسبت به حصول توافق هسته‌ای ایران و گروه 5+1 ابراز امیدواری کرد.
18:05 لاوروف وارد ژنو شد.
17:37 سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: در مورد موضوعات فنی مورد اختلاف، حرکت همچنان رو به جلوست اگرچه کند است.
17:05 نشست ایران و 1+5 پس از تنفسی یک ساعته از سر گرفته شد.
16:49 منبع نزدیک به مذاکرات: تصمیمی گرفته نشده/بحث‌ها همچنان ادامه دارد
16:10 سومین نشست وزرای خارجه ایران و 6 کشور با حضور موگرینی و معاونان پس از 2 ساعت پایان یافت.
15:10 مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که پیشتر بر اساس برنامه، قرار بود امروز سه شنبه به تونس برود، به منظور تداوم حضور در مذاکرات هسته‌ای لوزان سفر خود به این کشور را لغو کرد.
14:47 روزنامه صهیونیستی یدیعوت آحارونوت نوشت: جهان خود را برای شنیدن خبر درباره نتایج مذاکرات ایران و گروه 1+5 و احتمال دست‌یابی به توافق آماده می‌کند.
14:15 سومین نشست وزرای خارجه ایران و 6 کشور با حضور موگرینی و معاونان
13:35 پایان نشست معاونان وزرای خارجه ایران و آمریکا
13:15 دیدار صالحی و مونیز به پایان رسید.
12:30 سرگئی لاوروف: برای پیوستن به مذاکرات هسته‌ای به لوزان برمی‌گردم
11:18 وزیر خارجه آلمان گفت که مشکلاتی در مذاکرات هسته‌ای وجود دارد و احتمالا رویکرد در نشست بعدی تغییر می کند.
11:15 آغاز نشست معاونان وزیر خارجه ایران و آمریکا و صالحی و مونیز
11:13 نشست معاونان وزیر خارجه ایران و آمریکا و صالحی و مونیز دقایقی پیش آغاز شد.
11:00 پایان جلسه ایران و 1+5 پس از یک ساعت.
10:00 نشست وزرای خارجه 1+5 منهای لاوروف از دقایقی قبل آغاز شد.
9:33 بر اساس نظرسنجی مشترک واشنگتن پست و ای‌بی‌سی نیوز، 59 درصد شرکت‌کنندگان در این نظرسنجی از توافق هسته‌ای با ایران حمایت و 31 درصد با آن مخالفت کردند.
2:16 دبیر کل ناتو گفت وی از تلاشهای ایران و گروه 1+5 برای رسیدن به توافق بر سر برنامه هسته ای ایران حمایت می کند.
1:28 دومین نشست وزرای خارجه ایران و 1+5 سه‌شنبه صبح در لوزان
00:53 وزیر خارجه فرانسه با بیان اینکه مسائل مهمی باید حل شود، گفت: تمام شب کار می‌کنیم.
00:17 وزیر امور خارجه آمریکا در ساعات شبانگاهی با خبرنگاران حاضر در لوزان سوئیس صحبت کرد و گفت که امروز مذاکرات کمی پیشرفت داشت و طرفین امشب و فردا با جدیت به مذاکره ادامه می‌دهند.


روز ششم( 2 شنبه 10/1/94): تا فردا شب فرصت داریم، امیدها همچنان پا برجاست


 جلسه وزرای خارجه کشورهای آمریکا، روسیه، فرانسه، چین، انگلیس و آلمان در هتل Beau Rivage لوزان پایان یافت. با توجه به برگزاری جلسه مشترک این وزرا با وزیر خارجه کشورمان در صبح امروز، کشورهای 1+5 به بحث و بررسی نحوه حل و فصل مسائل باقیمانده بین خود پرداختند. این جلسه فقط 20 دقیقه به طول انجامید. پس از این جلسه وزیر خارجه روسیه لوزان را به مقصد ژنو برای بازگشت به روسیه ترک کرد.
پیش از این جلسه وزیر خارجه آمریکا که برای ناهار به یکی از رستوران های مجاور محل برگزاری مذاکرات رفته بود، در حال بازگشت گفت که ما فقط تا پایان 31 مارس (فردا شب) فرصت داریم و لذا سخت در حال کار (برای رسیدن به نتیجه) هستیم.
وزیر خارجه روسیه روز پرکاری را در لوزان پشت سر گذاشته است. وی علاوه بر حضور در نشست های چند جانبه، دیدارهای جداگانه ای نیز با وزرای خارجه آلمان و فرانسه و همچنین خانم موگرینی مسوول ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا داشته است. در پی این نشست ها، کاخ کرملین اعلام کرده که نشانه‌های خوبی از مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ به بیرون آمده است.

وزیر خارجه چین که در دیداری با وزیر خارجه انگلیس به بررسی روند مذاکرات پرداخت بود، به خبرنگاران گفت که تا فردا فرصت رسیدن به توافق وجود دارد و شکاف ها در حال کم شدن است. وی ترجیح داد بخشی از وقت خود را به دویدن در کنار دریاچه Leman و همچنین بازدید از موزه المپیک بپردازد.
تاکنون همه وزرای خارجه به غیر از وزیر خارجه روسیه به حضور در لوزان ادامه داده اند. در همین رابطه سخنگوی وزارت خارجه آلمان اعلام کرد که اشتاین مایر و فابیوس قرار بوده سه‌شنبه در برلین نشست مشترکی داشته باشند ولی تا هر زمان که لازم باشد اشتاین مایر در لوزان خواهد ماند.

در تحولی مرتبط، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نسبت به خبر عدم خروج ذخیره اورانیوم غنی شده از خاک ایران واکنش نشان داد. طی روزهای اخیر و به ویژه پس از مصاحبه دکتر عراقچی مبنی بر اینکه ذخیره اورانیوم غنی شده ایران به هیچ وجه از خاک ایران خارج نخواهد شد، رسانه های غربی در یک جوسازی هماهنگ این موضع را خلاف روند مذکرات و بر هم زننده توافق احتمالی عنوان کردند. به همین دلیل امروز سخنگوی وزارت خارجه آمریکا طی مصاحبه ای، این موضع ایران را مسبوق به سابقه و نه جدید دانست و مواردی را که در گذشته این موضع توسط مسوولین ایرانی اعلام شده است به خبرنگاران یادآوری کرد. وی به طور تلویحی ثبات موضع ایران در این موضوع را تایید کرد و در ادامه گفت که به غیر از خروج مواد غنی شده از خاک ایران، راه حل های دیگری نیز برای برطرف دغدغه های گروه 1+5 در این زمینه وجود دارد.
20:55 نماینده چین در 1+5: تازمانیکه نیاز باشد در لوزان می‌مانیم.
20:40 پایان نشست دوساعته صالحی و مونیز، معاونان و شرمن
20:25 وزیر خارجه چین: امیدواریم توافق جامع هرچه زودتر به دست آید تا مردم ایران از شر تحریم‌ها خلاص شوند.
19:25 عضو ارشد تیم مذاکره کننده با بیان اینکه مذاکرات سه‌شنبه یا چهارشنبه ادامه دارد، گفت: امیدوار هستیم تا آخر وقت امروز یا فردا بتوانیم موضوعات را به جمع بندی برسانیم؛ اما هیچ تضمینی وجود ندارد. در اکثر موضوعات راه‌حل داریم، چند موضوع است که بحث‌ها پیرامون آن باید ادامه پیدا کند.
18:37 آغاز نشست صالحی، عراقچی، روانچی، شرمن، اشمیت و مونیز
18:20 پایان نشست وزرای خارجه 1+5 بدون ایران پس از 20 دقیقه
18:20 لاوروف لوزان را ترک کرد.
17:20 پایان دیدار موگرینی و لاوروف
17:15 وزیر خارجه چین: فردا فرصت رسیدن به توافق وجود دارد. شکافها در حال کم شدن است.
17:05 احتمالاً لاوروف نیز در نشست وزرای خارجه اروپایی شرکت خواهد کرد.
16:50 احتمال دیدار عراقچی و شرمن
16:50 مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و وزیر خارجه روسیه دیدار کردند.
16:30 سرگئی لاوروف و فرانک والتر اشتاین مایر در لوزان دیدار دوجانبه‌ای ترتیب دادند که به گزارش وزارت خارجه آلمان محور این دیدار مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ بوده است.
16:05 نشست وزرای خارجه روسیه و فرانسه آغاز شد
15:30 سخنگوی وزارت خارجه انگلیس نیز گفت که هاموند به لندن برنمی‌گردد و در لوزان می‌ماند.
15:20 سخنگوی وزارت خارجه آلمان اعلام کرد که اشتاین مایر و فابیوس قرار بوده سه‌شنبه در برلین نشست مشترکی داشته باشند ولی تا هر زمان که لازم باشد اشتاین مایر در لوزان خواهد ماند.
14:23 ریابکوف: آنچه ما را خوش بین می‌کند، قصد همه وزرا برای رسیدن به نتیجه در این دور است. ما بسیار فشرده و سخت کار می‌کنیم.
14:20 نشست معاونان وزرای خارجه ایران و آمریکا آغاز شد.
13:50 لاوروف احتمالاً عصر امروز لوزان را ترک کرده و فردا دوباره بازگردد. گفته می‌شود لاوروف برای دیدار با وزیر خارجه کشور «وانواتو» به مسکو می‌رود.
13:30 نشست معاونان وزرای خارجه 6 کشور در جریان است
13:15 دیدار دو جانبه وزرای چین و انگلیس
13:00 نشست وزرای خارجه ایران و 1+5 پایان یافت.
11:46 وزرای خارجه ایران و 1+5 در لوزان گرد هم آمدند تا مهمترین روز این دور از مذاکرات را رقم بزنند.
10:54 آلن ایر به نقل از وزیر خارجه انگلیس: توافق هسته‌ای قابل دستیابی است.
9:08 وزیر خارجه آمریکا درباره دستیابی به توافق با ایران در این مرحله از مذاکرات هسته‌ای ابراز تردید کرد.
2:47 نشست وزرای خارجه ایران و ١+٥ ساعت ٩ صبح به وقت محلی ١١:٣٠ به وقت تهران در لوزان برگزار می شود.
2:20 وزیر خارجه انگلیس می‌گوید گفت‌‌وگوی سختی با همتای ایرانی خود درباره مسائل حل‌نشده داشته است.
1:47 رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و وزیر انرژی آمریکا با حضور معاونان وزرای خارجه دو کشور به گفتگو پرداختند.
00:40 ظریف و هاموند وزرای خارجه ایران و انگلیس در لوزان به گفت‌وگو نشستند.
00:19 لاوروف در هنگام ورود به محل مذاکرات به خبرنگاران گفته بوده که «برای خوش بین بودن حقوق نمی‌گیرم» و جان کری در نشست دوجانبه به وی گفته «برای خوش‌بین بودن، به اندزه کافی حقوق نمی‌گیری.»


روز پنجم( 1 شنبه 9/1/94): مذاکرات در سربالایی


در ادامه مذاکرات دو و چند جانبه در لوزان سوییس پیرامون پرونده هسته ای کشورمان، نشست دو جانبه هیات های ایران و آلمان به ریاست وزرای خارجه دو کشور آغار شد. 

به گزارش جماران، هیات ایرانی پیش از این نیز با هیات های آمریکایی، آلمانی، چینی و فرانسوی جلساتی را در سطح وزرای خارجه برگزار کرده بود.  همچنین دیدار دو جانبه وزرای خارجه چین و فرانسه نیز در حال حاضر در جریان است. پیش از این نیز هیات آمریکایی و چینی با هم دیدار و تبادل نظر کرده بودند.

همچنین، در پی انتشار گزارشی توسط خبرگزاری آسوشیتد پرس در مورد توافق ایران و کشورهای 1+5 مبنی بر انتقال ذخایر اورانیوم غنی شده ایران به خارج از کشور، یک مذاکره کننده ارشد هسته ای کشورمان این گزارش را حاوی نکات غیر دقیقی دانست، از جمله در مورد انتقال اورانیوم از ایران به روسیه و افزود که انتشار چنین اخباری از سوی برخی از رسانه های غربی در راستای فضاسازی هایی در جهت اخلال در روند مذاکرات صورت می گیرد که البته اقدامی بیهوده و غیرحرفه ای است.
در تحولی مرتبط، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی در جلسه امروز کابینه گفته است که چارچوب توافقی که قدرت‌های جهانی در مذاکره با ایران در پی دست یافتن به آن هستند، حتی از آنچه اسرائیل از آن می‌ترسید هم بدتر است! این توافق تحریم‌ها علیه ایران را بر می‌دارد، اما توانایی اولیه لازم برای تولید سلاح اتمی را در دست ایران باقی می‌گذارد. علی رغم تلاش های فزاینده رژیم صهیونیستی و شخص نتانیاهو در روزهای اخیر برای اخلال در روند مذاکرات، منابع مطلع این اظهارات را فاقد تاثیر در فضای فعلی مذاکرات ارزیابی کردند.

23:24 وزیر خارجه انگلیس دقایقی قبل وارد هتل محل مذاکرات در لوزان شد و قرار است ساعت 21:30 به وقت محلی با ظریف دیدار کند.
23:16 پس از رسیدن وزیر خارجه انگیس به محل مذاکرات هسته‌ای، همه وزرای خارجه 1+5 در حضور مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به بحث نشستند.
23:10 وزیر خارجه انگلیس پس از رسیدن به محل مذاکرات در لوزان سوئیس گفته که «معتقدام به توافق خواهیم رسید ولی این توافق باید بگونه‌ای باشد که ایران را از دست‌یابی به بمب اتم دور کند.»
23:01 عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای تصریح کرد: خروج مواد غنی شده از کشور در دستور کار ما نبوده و نیست.
22:49 وزیر خارجه انگلیس به عنوان آخرین وزیر خارجه کشورهای عضو 1+5 وارد محل مذاکرات هسته ای در لوزان سوئیس شد.
22:46 عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای تصریح کرد: هنوز هیچ توافقی حاصل نشده است.
22:24 وزرای خارجه ایران و انگلیس ساعت 24 به وقت تهران با یکدیگر دیدار و گفت‌وگو می‌کنند.
22:13 وزیر خارجه روسیه دقایقی قبل وارد هتل محل مذاکرات در لوزان شد.
21:45 نشست وزرای خارجه روسیه و چین همچنان ادامه دارد. پیش از این اعلام شده بود که مذاکرات لاوروف از ساعت 19 به وقت محلی(21:30 به وقت تهران) با کری دیدار خواهد کرد.
20:45 لاوروف قبل از حضور در هتل محل مذاکرات برای گفت‌وگو با وانگ یی وزیر خارجه چین به هتل محل اقامت او رفت.
20:35 رایزنی صالحی و مونیز به همراه عراقچی و شرمن پس از 2 ساعت پایان یافت.
19:55 یک مذاکره کننده ارشد تیم هسته‌ای ایران در واکنش به فضاسازی رسانه‌های غربی تصریح کرد:‌ هیچگونه توافقی صورت نگرفته و موضوعاتی همچنان باقی مانده که باید حل و فصل شود.
19:40 وزیر خارجه روسیه برای پیوستن به دیگر وزرای خارجه 1+5 و رایزنی با همتای ایرانی خود، وارد ژنو شد.
19:20 یک مقام ارشد آمریکایی گفته که مذاکرات در سربالایی قرار گرفته و با توجه به شدت مذاکرات، تعجبی نخواهد داشت اگر روند گفت‌وگوها تا سه‌شنبه به طول بیانجامد.
19:16 آسوشیتدپرس به نقل از مقامات آگاه مدعی است که ایرانیان شاید محدودیت غنی‌سازی را بپذیرند ولی بر سر مدت زمان محدودیت‌های تحقیق و توسعه مقاومت می‌کنند.
19:01 وزیر امورخارجه اسبق سوئد در اظهاراتی مثبت نسبت به حل و فصل اختلاف‌های موجود در مسیر مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ اظهار امیدواری کرد.
18:46 وزیر اطلاعات و امور راهبردی رژیم صهیونیستی گفته که اخبار لحظه به لحظه از مذاکرات ایران و 1+5 دریافت نمی‌کند ولی «برآیند مذاکرات منفی است».
18:40 پایان نشست کوتاه دو جانبه ظریف و موگرینی
18:38 منابع نزدیک به تیم ایرانی خبر توافق اولیه که از سوی برخی رسانه‌ها عنوان شده را تأیید نمی‌کنند.
18:16 مذاکرات فنی صالحی و مونیز آغاز شد.
18:16 وزیر خارجه ایران و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دقایقی قبل در لوزان به گفت‌وگو پرداختند.
17:50 پایان نشست دو جانبه ایران و آلمان پس از یک ساعت مذاکره
17:20 وزیر خارجه ایران و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ساعت 19 به وقت تهران به دیگر دیدار می‌کنند.
16:47 وزرای خارجه ایران و آلمان برای دومین بار در لوزان به گفت‌وگو نشستند.
16:35 تکذیب ادعای آسوشیتدپرس درباره انتقال اورانیوم ایران به روسیه از سوی یک مقام نزدیک به مذاکرات هسته‌ای
16:30 عصر امروز وزیر خارجه انگلیس وارد لوازن شده و با ظریف دیدار می‌کند
16:00 نشست 1+5 در سطح وزرا عصر امروز در لوزان برگزار می‌شود
14:40 وزیر خارجه چین پس از یک ساعت رایزنی با ظریف در حال حاضر مشغول قدم زدن با جان کری و گفت‌وگو با اوست
14:30 پایان مذاکرات دو جانبه ایران و چین
14:25 وزیر خارجه فرانسه روز یکشنبه گفت با وجود کارهای زیادی که برای توافق باقی مانده، اما طرفین هنوز به حصول نتیجه امیدوار هستند.
13:35 وزیر خارجه چین دقایقی پیش وارد هتل محل مذاکرات در لوزان شد.
13:28 وزرای خارجه فرانسه و آلمان پس از لغو سفر بازگشت همتای آمریکایی‌شان در حال بررسی لغو برنامه‌های قبلی خود هستند.
12:50 پیاده روی وزیر خارجه آمریکا
12:40 پایان نشست دو جانبه ایران و آمریکا پس از یک ساعت
11:40  آغاز هشتمین دور رایزنی ظریف و کری، مونیز و صالحی، معاونان و فریدون
10:08  وزیر خارجه چین برای شرکت در مذاکرات هسته‌ای وارد لوزان شد
02:46  دیدار ظریف و کری 8 صبح یکشنبه به وقت لوزان/ وزرای خارجه انگلیس و چین هم با ظریف دیدار می‌کنند
00:19 وزیر خارجه کشورمان گفت:‌ در مسیر رسیدن به راه حل‌های قابل قبول پیشرفت داشته‌ایم ولی هنوز باید در مورد چند موضوع مهم کار کنیم. کلید رسیدن به توافق انتخاب راهبردی بین فشار و تحریم یا تعامل و توافق از سوی طرف مقابل است.
00:17 وزرای امور خارجه ایران و آمریکا شنبه شب برای هفتمین بار و البته به صورت دوجانبه به مدت 45 دقیقه در لوزان به گفت‌وگو پرداختند. صالحی و مونیز دیدارهای دو جانبه خود را انجام می‌دهند.


روز چهارم( شنبه 94/1/8): رو به جلو !


جواد ظریف وزیر خارجه کشورمان طی دو دیدار جداگانه با وزرای خارجه فرانسه و آلمان به بحث و تبادل نظر پیرامون اختلافات باقیمانده در پرونده هسته ای کشورمان پرداخت.
به گزارش جماران، ظریف پس از اتمام این دیدارها، در جمع خبرنگاران حضور پیدا کرد و طی سخنان کوتاهی، گفت که هر دو جلسه مفید و رو به جلو بود.
وی تاکید کرد که در این جلسات همه موارد اختلافی بررسی شده و پیشرفت هایی حاصل شده، و طرفین آمادگی دارند تا برای حرکت رو به جلو، همکاری تنگاتنگ داشته باشند.
وی همچنین گفت که باور دارد که فرانسه و آلمان واقعا نسبت به حصول توافق جدی هستند. وی در نهایت تکرار کرد که برای دستیابی به توافق وجود اراده سیاسی لازم است.

فابیوس نیز در حالی سعی می کرد از مواجهه با خبرنگاران اجتناب کند، فقط گفت "داریم کار می کنیم و سعی می کنیم جلو برویم"
فدریکا موگرینی، مسوول ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا، که قرار است به مذاکرات ایران با کشورهای 1+5 بپیوندد، پیش از ورود به محل مذاکرات دقایقی را در جمع خبرنگاران حضور پیدا کرد و گفت: پیشرفت های قابل توجهی حاصل شده و مذاکرات به مرحله بسیار حساسی رسیده، و اگرچه هنوز نکات حساسی باقیمانده، اما هیچگاه تا این حد به دستیابی به توافق نزدیک نبوده ایم و امیدوارم در روزهای آتی به توافق دست پیدا کنیم.
وی در جواب این پرسش که آیا اختلافات میان کشورهای اروپایی برطرف شده است یا خیر، گفت: ما جلسات و رایزنی های متعددی را داشته ایم، از جمله جلسه ای که در بروکسل و با حضور آقای ظریف برگزار شد، و همچنین جلسه ای که در لندن با حضور وزیر خارجه آمریکا داشتیم. در حال حاضر نیز همه ما (کشورهای اروپایی) اولویت ها و دغدغه های مشترکی داریم؛ می خواهیم به توافق دست پیدا کنیم، اما به یک توافق خوب که در عین اینکه به ایران امکان ادامه برنامه هسته ای صلح آمیزش را می دهد، در عین حال مانع از دستیابی ایران به سلاح هسته ای شود و به ثبات و امنیت منطقه نیز کمک کند.
وی همچنین در جواب پرسشی مبنی بر اینکه اگر تا 31 مارس توافقی حاصل نشود، آیا دیپلماسی ادامه پیدا می کند، گفت: این سوال را زودتر از 31 مارس نمی توان جواب داد.


23:26 سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت که در برخی موارد فنی مفاهمه بیشتری حاصل شده است.
22:40 مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دقایقی پیش وارد هتل محل مذاکرات در لوزان شد.
21:10 نشست معاونان وزرای خارجه ایران و آمریکا
20:28 وزیر خارجه ایران با بیان اینکه در مذاکرات هر دو طرف باید انعطاف نشان دهند، گفت: ما برای رسیدن به توافق خوب برای همه، آماده بوده و هستیم.
20:17 وزیر خارجه فرانسه پس از گفت‌وگو با همتای ایرانی خود گفت: «برای پیشرفت تلاش می‌کنیم.»
19:45 وزیر خارجه ایران پس از دیدار با همتای فرانسوی گفت: جلسه‌ای عالی داشتیم.
19:07 مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برای پیوستن به مذاکرات هسته‌ای راهی لوزان شده و امشب به وقت محلی به مذاکره‌کنندگان می‌پیوندد.
18:37 ظریف و فابیوس وزرای خارجه ایران و فرانسه در لوزان به گفت‌وگو نشستند.
17:00 وزیر خارجه ایران با همتای آلمانی در ساعت 17:30 و با همتای فرانسوی در ساعت 18:30 دیدار می‌کند.
16:52 «تحقیق و توسعه» و «لغو تحریم‌ها» دو موضوع باقی مانده در گفت‌وگوهای ایران و 1+5 هستند که با توجه به فضای مبهم مذاکرات بعید به نظر می‌رسد تا 31 مارس (11 فروردین) حل و فصل شوند.
16:20 کری، فابیوس و اشتان مایر ناهار کاری در کنار یکدیگر
15:53 وزیر خارجه آمریکا با همتای چینی خود درباره مذاکرات هسته‌ای بین ایران و گروه ۱+۵ گفت‌وگو کرد.
15:52 وزیر خارجه آلمان گفت توافق هسته‌ای با ایران به ایجاد آرامش در منطقه مجر خواهد شد.
15:09 وزرای خارجه آمریکا و فرانسه در لوزان به گفت‌وگو پرداختند.
14:37 ششمین دور رایزنی‌های ایران و آمریکا در سطح وزرای خارجه و با حضور صالحی، مونیز و معاونان و اشمیت پایان یافت.
14:05 وزیر خارجه فرانسه با بیان اینکه ایران حق غنی‌سازی صلح‌آمیز را دارد، عنوان کرد:‌ گفت‌وگوهایی سختی است. در یکی دو موضوع پیشرفت‌هایی داشته‌ایم، اما موضوعاتی باقی مانده است.
13:47 رایزنی وزرای خارجه ایران و آمریکا با حضور صالحی، مونیز، معاونان و اشمیت آغاز و همزمان نیز نشست کارشناسان دو کشور در حال برگزاری است.
13:05 رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: مذاکره سختی است، اما با اطمینان و توکل به خدا پیش می‌رویم.
12:48 نشست چهار جانبه ایران و 3 کشور اروپایی شامگاه جمعه برگزار شد.
12:35 وزرای خارجه فرانسه و آلمان بعد از ظهر امروز با ظریف دیدار و گفت‌وگو می‌کنند.
12:35 رایزنی معاونان وزرای خارجه ایران و آمریکا آغاز شد و قرار است ساعتی دیگر ظریف و کری به همراه صالحی، مونیز، معاونان و اشمیت به گفت‌وگو بپردازند.
12:25 وزیر خارجه انگلیس گفته احتمالا ضرب‌الاجل گفت‌وگوهای هسته‌ای بین ایران و 1+5 برای دست‌یابی به چارچوب تفاهم سیاسی تا تاریخ 14 آوریل تمدید می‌شود.
12:17 وزیر خارجه آمریکا امروز برای رایزنی درباره برنامه هسته‌ای ایران با وزرای خارجه کشورهای آلمان و فرانسه دیدار می‌کند.
10:04 سران کشورهای آمریکا و آلمان درباره مذاکرات هسته‌ای جاری بین ایران و گروه 1+5 به صورت تلفنی گفت‌وگو کردند.
9:54 مقام ارشد آمریکایی نامه رئیس‌جمهوری ایران به رهبران کشورهای 1+5 را نشانه‌ای امیدوارکننده از نزدیک شدن دو طرف به توافق هسته‌ای دانسته است.
9:41 رویترز از قول منابع نزدیک به گفت‌وگوهای هسته‌ای مدعی شد: ایران و 1+5 در آستانه دست یافتن به توافق هستند.
9:34 نخست‌وزیر کامرون و پادشاه عربستان درباره برنامه هسته‌ای ایران و تحولات یمن رایزنی کردند.
1:47 پس از دیدار دو جانبه وزرای خارجه ایران و آمریکا سومین روز رایزنی‌های هسته‌ای در لوزان پایان یافت.


روز سوم( جمعه 94/1/7): تا هروقت لازم باشد در لوزان می مانیم
22:59 وزیر امور خارجه آمریکا امروز جمعه با همتای روس خود در خصوص آخرین تحولات مربوط به پرونده هسته‌ای ایران و گفت‌وگوهای میان نمایندگان تهران و 1+5 مکالمه‌ای تلفنی داشت.
22:43 عضو تیم مذاکره کننده هسته‌ای گفت: موضوعات دارای ابعاد پیچیده‌ای است.
21:38 وزیر امور خارجه کشورمان با بیان اینکه هنوز به توافق نزدیک نشده‌ایم، حصول توافق جامع را نیازمند اراده سیاسی و انتخاب بین فشار و توافق خواند
21:08 وزیر امور خارجه در پاسخ به سؤال خبرنگاران درباره اینکه آیا لبخند شما حاکی از حصول نتیجه است، با بیان اینکه من همیشه لبخند می‌زنم، مذاکرات را سخت و دشوار خواند.
19:15 پایان رایزنی صالحی و مونیز
19:08 رایزنی وزرای خارجه ایران و آمریکا با حضور معاونان، صالحی و مونیز و اشمیت در لوزان شروع شد.
17:35 رئیس‌جمهور روسیه و نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در یک گفت‌وگوی تلفنی درباره برنامه هسته‌ای ایران و تحولات یمن گفت‌وگو کرده است.
16:31 عضو ارشد تیم مذاکره کننده با ابراز امیدواری نسبت به حل موارد اختلافی، گفت: فعلا بنایی برای ادامه مذاکرات تا روز سه‌شنبه نداریم.
16:18 روسای جمهور آمریکا و ترکیه درباره آخرین تولات منطقه‌ای به ویژه مذاکرات هسته‌ای ایران و بحران یمن به بحث و رایزنی پرداختند.
16:14 رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه به فهم مشترک درباره بخش قابل توجهی از موضوعات رسیده‌ایم، گفت: یکی دو موضوع فنی باقی مانده که در حال کار روی آنها هستیم.
15:53 وزیر خارجه ایران بار دیگر تأکید کرد دیپلمات‌های حاضر در گفت‌وگوهای هسته‌ای غیر از مسائل هسته‌ای درباره مسائل دیگر گفت‌وگو نمی‌کنند.
15:44 وزیر امور خارجه کشورمان در خصوص ادامه مذاکرات تا روز سه‌شنبه با بیان اینکه مذاکرات می‌تواند تمام شود یا تمدید شود و ما آمادگی مذاکره را داریم، گفت: همواره گفته‌ایم که مذاکره ما محدود به بحث هسته‌ای است.
15:42 وزارت خارجه آلمان اعلام کرده توافق هسته‌ای با ایران چشم‌انداز تازه‌ای در روابط دوجانبه دو کشور آغاز می‌کند.
15:38 معاونان وزیر خارجه ایران و نماینده چین در گروه 1+5 دقایقی پیش به گفت‌‌وگو پرداختند و گفت‌وگوی دوجانبه رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و وزیر انرژی آمریکا از سر گرفته شد.
15:04 رایزنی‌های هسته‌ای صبح امروز در لوزان در سومین روز خود و بین هیأت‌های ایران و آمریکا پایان یافت.
13:50 عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای با بیان اینکه اختلاف‌ها جدی است، گفت: ناامید نیستیم و هنوز خوشبین‌ هستیم و تا هر موقع که لازم باشد در لوزان می‌مانیم.
13:32 دستیار ویژه رئیس جمهور کشورمان امروز (جمعه)‌ به مذاکرات لوزان پیوست.
12:05 وزرای خارجه ایران و آمریکا به همراه معاونانشان و با حضور رئیس سازمان انرژی اتمی، وزیر انرژی آمریکا و معاون موگرینی ساعت ١٠ به وقت محلی، ١٣:٣٠ به وقت تهران به گفت‌وگو می‌پردازند.
09:04  ریاض: خواستار اطلاع از جزئیات مذاکرات هسته‌ای با ایران هستیم
03:57  فیلیپ هاموند هم به لوزان می‌رود
03:46  پایان دومین روز رایزنی‌های هسته‌ای در لوزان
02:18  سنای آمریکا طرح غیرالزام‌آور متمم بودجه تحریم ایران را تصویب کرد
01:19  عراقچی: نشست ایران و 1+5 جمعه در سطح معاونان برگزار می‌شود
00:37  دیدار صالحی و مونیز/ رایزنی‌های کارشناسان ایران و آمریکا
00:30  لندن: پیشرفتی واقعی در مذاکرات حاصل شده/به دنبال پر کردن شکاف‌های باقی‌مانده هستیم
00:25  در ادامه رایزنی‌ها در لوزان قرار است صالحی و مونیز در دیداری دوجانبه به گفت‌وگو درباره مباحث فنی بپردازند و نشست کارشناسان ایران و آمریکا نیز تا دقایقی دیگر برگزار شود.


روز دوم( 5 شنبه 94/1/6):فهم مشترک در زمینه‌های فنی
23:55 مذاکره کننده ارشد چینی گفت: مذاکرات پیشرفت مهم و قابل توجهی داشته اما هنوز اختلافاتی باقی است.
23:15 پایان نشست ایران و 1+5 در سطح معاونین پس از یک ساعت.
22:15 آغاز نشست ایران و 1+5 در سطح معاونین
22:04 معاون سیاسی دفتر رئیس جمهور اعلام کرد: حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان با ارسال نامه به روسای کشورهای عضو 1+5 مواضع کشورمان در خصوص مسائل هسته‌ای را مطرح و آخرین وضعیت مذاکرات را تبیین کرد.
21:10 رایزنی‌های دو جانبه فنی صالحی و مونیز به پایان رسید.
21:00 نشست وزرای خارجه ایران و آمریکا پس از یک ساعت پایان یافت.
20:18 یک مقام ارشد آمریکایی گفته تحولات یمن تأثیری بر مذاکرات هسته‌ای بین ایران و گروه 1+5 که از روز پنجشنبه در لوزان سوئیس آغاز شده است، ندارد.
20:05 کاخ الیزه اعلام کرد که روسای جمهور ایران و فرانسه پنج‌شنبه شب تلفنی گفت‌وگو کرده‌اند.
19:50 آغاز جلسه همزمان ورزای خارجه آمریکا و معاونان آنها به همراه کارشناسان و نیز صالحی و مونیز به صورت دو جانبه.
19:24 معاونان ظریف با هلگا اشمیت معاون فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در شهر لوزان به گفت‌وگو پرداختند.
18:59 عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای گفت: حضور وزرای 1+5 در لوزان منوط به پیشرفت در مذاکرات است.
18:43 سخنگوی وزارت خارجه روسیه روز پنج‌شنبه اعلام کرد احتمال اینکه مذاکرات هسته‌ای در سطح وزرای خارجه برگزار شود، زیاد است.
18:23 مشاور اسبق امنیت ملی آمریکا می‌گوید کشورهای بین‌المللی از تحریم‌های جدید کنگره علیه ایران حمایت نخواهند کرد.
17:53 یک عضو غربی حاضر در مذاکرات هسته‌ای بین ایران و گروه 1+5 گفته در این دور مذاکرات هسته‌ای هیچ توافقنامه‌ای بین دو طرف امضا نمی‌شود.
17:47 در حالی که وزرای خارجه ایران و آمریکا در لوزان به سر می‌برند و وزیر خارجه چین و فرانسه برای سفر به سوئیس اعلام آمادگی کرده‌اند، لندن می‌گوید که هاموند هنوز برنامه‌ای برای پیوستن به مذاکرات ندارد.
17:10 پایان نشست وزرای خارجه ایران و کری پس از 3 ساعت و نیم مذاکره.
16:03 سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: در گفت‌وگوهای صالحی و مونیز راجع به راکتور آب سنگین اراک، فردو، غنی سازی و نیز تحقیق و توسعه بحث و تبادل نظر می‌شود.
15:20 نشست عراقچی، روانچی، شرمن و اشمیت پایان یافت.
13:40 دیدار وزرای خارجه ایران و آمریکا به همراه معاونانشان و با حضور رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و وزیر انرژی آمریکا و معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دقایقی پیش در لوزان آغاز شد.
13:07 رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه نسبت به حصول راه حل خوشبین بوده و الان هم هستم، گفت: به فهم مشترک در زمینه‌های فنی رسیده‌ایم.


روز اول( 4 شنبه 94/1/5): شروع مارتن مذاکرات


در آستانه آغاز دور نهایی مذاکرات هسته ای ایران و 1+5 ترکیب هیات آمریکایی شرکت کننده در این دور مشخص شد.
به گزارش جماران
، این دور از مذاکرات هسته ای مجددا در هتل Beau Rivage شهر لوزان، سوییس برگزار خواهد شد.
طبق اعلام منابع نزدیک به وزارت خارجه کشورمان، هیات ایرانی عصر چهارشنبه (5 فروردین، 25 مارس) تهران را به مقصد ژنو سوییس ترک خواهد کرد. پرواز اختصاصی هیات ایرانی شامگاه چهارشنبه وارد فرودگاه ژنو خواهد شد و هیات ایرانی از آنجا رهسپار لوزان خواهد شد تا در هتل محل برگزاری مذاکرات مستقر گردد.

همچنین طبق بیانیه مطبوعاتی وزارت خارجه آمریکا، هیات مذاکره کننده آمریکا نیز شامگاه روز چهارشنبه وارد لوزان می شود تا مذاکرات پیرامون پرونده هسته ای ایران را با هیات مذاکره کننده ایرانی از سر بگیرد. این مذاکرات در چارچوب کلی مذاکرات چندجانبه 1+5 و ایران برگزار می شود، در همین راستا خانم هلگا اشمید معاون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و تیمش نیز در این مذاکرات حضور دارند.
طبق بیانیه صادر شده توسط وزارت خارجه آمریکا، به درخواست جان کری، دکتر ارنست مونیز وزیر انرژی آمریکا در این دور از مذاکرات نیز حضور خواهد داشت تا بحث های فنی را با همتای ایرانی خود، دکتر علی اکبر صالحی پی بگیرد. همچنین دیگر اعضای هیات آمریکایی عبارتند از:
- خانم وندی شرمن، معاون وزیر خارجه در امور سیاسی
- آقای رابرت مالی، مدیر ارشد شورای امنیت ملی در امور ایران، عراق و کشورهای خلیج فارس
    - آقای جیمز تیمبی، مشاور ارشد معاون وزیر خارجه در امور کنترل تسلیحات و امنیت بین المللی
    - آقای پل ایروین، مدیر شورای امنیت ملی در امور عدم اشاعه
    - آقای کریستوفر بکمیر، معاون هماهنگ کننده وزارت خارجه در امور تحریمها
    - آقای کوین ویل، مدیر دفتر اقدامات تامینی هسته ای در سازمان امنیت هسته ای ملی
    - خانم فلیشیا سویندلز، مشاور ارشد در سیاستگذاری تحریمها در دفتر کنترل دارایی های خارجی خزانه داری آمریکا
    - آقای نیول های اسمیت، معاون مشاور حقوقی وزارت خارجه
    - آقای کیمبرلی گاهان، وکیل مشاور در وزارت خارجه
    - آقای جاشوا بلک، مسوول تحریمها و ضد تروریسم در نمایندگی آمریکا در سازمان ملل
    - آقای آلن ایر، سخنگوی وزارت خارجه
    - آقای مارک اپلتون، مشاور ارشد وزیر انرژی
    - خانم جولیا جاکوبی، دستیار ویژه معاون وزیر خارجه (خانم شرمن)

فدریکا موگرینی، مسوول ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا، که قرار است به مذاکرات ایران با کشورهای 1+5 بپیوندد، پیش از ورود به محل مذاکرات دقایقی را در جمع خبرنگاران حضور پیدا کرد و گفت: پیشرفت های قابل توجهی حاصل شده و مذاکرات به مرحله بسیار حساسی رسیده، و اگرچه هنوز نکات حساسی باقیمانده، اما هیچگاه تا این حد به دستیابی به توافق نزدیک نبوده ایم و امیدوارم در روزهای آتی به توافق دست پیدا کنیم.
وی در جواب این پرسش که آیا اختلافات میان کشورهای اروپایی برطرف شده است یا خیر، گفت: ما جلسات و رایزنی های متعددی را داشته ایم، از جمله جلسه ای که در بروکسل و با حضور آقای ظریف برگزار شد، و همچنین جلسه ای که در لندن با حضور وزیر خارجه آمریکا داشتیم. در حال حاضر نیز همه ما (کشورهای اروپایی) اولویت ها و دغدغه های مشترکی داریم؛ می خواهیم به توافق دست پیدا کنیم، اما به یک توافق خوب که در عین اینکه به ایران امکان ادامه برنامه هسته ای صلح آمیزش را می دهد، در عین حال مانع از دستیابی ایران به سلاح هسته ای شود و به ثبات و امنیت منطقه نیز کمک کند.
وی همچنین در جواب پرسشی مبنی بر اینکه اگر تا 31 مارس توافقی حاصل نشود، آیا دیپلماسی ادامه پیدا می کند، گفت: این سوال را زودتر از 31 مارس نمی توان جواب داد.