شناسهٔ خبر: 4338506 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه شرق | لینک خبر

متن بيانيه پاياني لوزان

صاحب‌خبر -

عصر پنجشنبه در لوزان تيم مذاکره‌کننده ايران و کشورهاي 1+5 به تفاهم دست يافتند، تفاهمي که در قالب بيانيه‌اي مطبوعاتي از سوي محمدجواد ظريف، وزير خارجه ايران و فدريکا موگريني، مسوول سياست خارجي اتحاديه اروپا در محل دانشکده لوزان خوانده شد. البته ديگر وزراي خارجه حاضر در مذاکرات نيز روي سن حضور داشتند، جان کري، فيليپ هاموند، لوران فابيوس و فرانک اشتاين‌ماير وزراي خارجه آمريکا، انگليس، فرانسه و آلمان. اما در غياب وزير خارجه روسيه و چين، معاونان آنها در کنار پرچم کشورهايشان در محل مذاکرات ايستادند. متن بيانيه مطبوعاتي ابتدا از سوي موگريني، به انگليسي و بعد از سوي ظريف به زبان فارسي خوانده شد. ظريف در اين متن برنامه جامع اقدام مشترک را مخفف کرده و «برجام» نامگذاري کرد. بيانيه‌اي که محمدجواد ظريف، وزير خارجه ايران در لوزان به زبان فارسي خواند به اين شرح است: ما، وزير امور خارجه جمهوري اسلامي ايران و نماينده عالي اتحاديه اروپا، همراه با وزراي خارجه سه کشور اروپايي به اضافه سه کشور غيراروپايي (فرانسه، آلمان، بريتانيا و آمريکا، چين، روسيه) از ششم تا سيزدهم فروردين ۱۳۹۴ در سوييس ديدار کرديم. همانطور که در آذرماه ۱۳۹۲ توافق کرده بوديم، ما به اين منظور در اينجا گرد آمديم تا راه‌حل‌هايي به منظور دستيابي به حل‌وفصل جامعي که ماهيت صرفا صلح‌آميز برنامه هسته‌اي ايران را تضمين نموده و کليه تحريم‌ها را به صورت کامل لغو نمايد، پيدا کنيم. امروز ما يک گام تعيين‌کننده برداشتيم. ما به راه‌حل‌هايي در مورد مولفه‌هاي مهم برنامه جامع اقدام مشترک، «برجام»، دست يافتيم. اين امر مديون عزم سياسي، حسن‌نيت و تلاش جدي همه طرف‌ها بوده است. اجازه فرماييد از همه هيات‌هاي نمايندگي به‌خاطر تلاش‌هاي خستگي‌ناپذيرشان تقدير نماييم. تصميم امروز ما که مباني مورد توافق براي متن نهايي برجام را پايه‌ريزي مي‌کند بسيارمهم است. اکنون مي‌توانيم مجددا نگارش متن توافق نهايي و ضمايم آن را با بهره‌گرفتن از راه‌حل‌هايي که در اين چندروز به آنها دست يافته‌ايم، شروع کنيم. همچنان که ايران برنامه صلح‌آميز هسته‌اي خود را دنبال مي‌کند، سطح و ظرفيت غني‌سازي و ميزان ذخاير ايران براي دوره‌هاي زماني مشخص، محدود خواهد شد و نطنز تنها مرکز غني‌سازي ايران خواهد بود. تحقيق و توسعه غني‌سازي در ايران بر روي ماشين‌هاي سانتريفيوژ براساس يک جدول زماني و سطح توافق‌شده، انجام خواهد شد. فردو از يک سايت غني‌سازي به يک مرکز هسته‌اي، فيزيک و فناوري تبديل خواهد گرديد. در اين مرکز همکاري بين‌المللي در حوزه‌هاي تحقيق و توسعه مورد توافق مورد تشويق قرار خواهد گرفت. مواد شکافت‌پذير در فردو نخواهد بود.
رآکتور تحقيقاتي پيشرفته آب سنگين در اراک با همکاري مشترک بين‌المللي بازطراحي و نوسازي خواهد شد به‌گونه‌اي که پلوتونيوم با قابليت تسليحاتي در آن توليد نگردد. بازفرآوري صورت نخواهد گرفت و سوخت مصرف‌شده صادر خواهد گرديد. مجموعه تدابيري براي نظارت بر اجراي مفاد برجام شامل کد اصلاحي 1/3و اجراي داوطلبانه پروتکل الحاقي مورد توافق واقع شده است. آژانس بين‌المللي انرژي اتمي از فناوري‌هاي مدرن نظارتي استفاده خواهد کرد و از دسترسي‌هاي توافق‌شده بيشتري ازجمله به‌منظور روشن‌کردن موضوعات گذشته و حال برخوردار خواهد شد. ايران در همکاري‌هاي بين‌المللي در حوزه انرژي هسته‌اي صلح‌آميز مشارکت خواهد نمود که مي‌تواند شامل ساخت نيروگاه‌هاي هسته‌اي و رآکتورهاي تحقيقاتي شود. يک حوزه مهم ديگر، همکاري در زمينه ايمني و امنيت هسته‌اي مي‌باشد.
اتحاديه اروپايي، اعمال تحريم‌هاي اقتصادي و مالي مرتبط با هسته‌اي خود را خاتمه خواهد داد و ايالات‌متحده نيز اجراي تحريم‌هاي مالي و اقتصادي ثانويه مرتبط با هسته‌اي را همزمان با اجراي تعهدات عمده هسته‌اي ايران به نحوي که توسط آژانس بين‌المللي انرژي اتمي راستي‌آزمايي شود، متوقف خواهد کرد.
يک قطعنامه جديد شوراي امنيت سازمان‌ملل‌متحد صادر خواهد شد که در آن برجام تاييد شده، کليه قطعنامه‌هاي قبلي مرتبط با موضوع هسته‌اي لغو خواهد شد و برخي تدابير محدوديت‌ساز مشخص را براي يک دوره زماني مورد توافق لحاظ خواهد کرد.
ما در هفته‌ها و ماه‌هاي آينده، براي نگارش متن برجام شامل جزييات فني آن، در سطوح سياسي و کارشناسي کار خواهيم کرد. ما خود را متعهد به تکميل تلاش‌ها تا تاريخ ۱۱ تيرماه مي‌دانيم. از دولت سوئيس به خاطر حمايت‌هاي سخاوتمندانه در ميزباني اين مذاکرات تقدير و تشکر مي‌نماييم. از خبرنگاران عزيز که در اين مدت همراه ما بودند نيز سپاسگزاريم.