شناسهٔ خبر: 40032395 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه مردم‌سالاری | لینک خبر

کرونا یقه انتخابات الکترال را گرفته است

بازی فرشته مرگ با آینده واشنگتن

صاحب‌خبر -

در حالی که کمتر از شش ماه تا زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا باقی مانده، دورنمای پیروزی مجدد دونالد ترامپ در این انتخابات با چالشهایی فزاینده مواجه شده و رقیب دموکرات او نیز در این رقابت به مشکلاتی برخورده است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس در تحلیلی در خصوص چالشهای به وجود آمده بر سر راه دورنمای انتخاباتی دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا و جو بایدن، رقیب دموکرات مفروضش در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ می‌نویسد که کروناویروس اخیرا از دیوارهای کاخ سفید نیز گذر و به داخل آن نفوذ کرده است. نرخ بیکاری در آمریکا به بالاترین حد خود در طی ۹۰ سال گذشته رسیده است. و در عین حال تلفات کرونا در آمریکا نیز از ۸۰ هزار نفر فراتر رفته است یعنی خیلی بیشتر از پیش‌بینی‌های رئیس جمهور جمهوریخواه آمریکا. در این میان کارشناسان پزشکی نسبت به بروز موج بزرگ دوم شیوع کرونا در ضمن آغاز تلاش ایالتها برای بازگشایی بخشهایی از اقتصادشان با نظر مساعد ترامپ هشدار داده‌اند.
جو بایدن، رقیب دموکرات مفروض ترامپ در انتخابات ۲۰۲۰ نیز با چالشهای سیاسی متعلق به خودش دست به گریبان است هر چند که شاید در طی قرن گذشته تا کنون هیچ رئیس جمهور مشغول به کاری در آمریکا با چنین وضعیت دشواری روبرو نشده باشد.
نزول شدید اقتصاد آمریکا
همین چند ماه پیش ترامپ برنامه میریخت تا با مانور روی به وجود آوردن یک اقتصاد قدرتمند در آمریکا در رقابت انتخاباتی برای خود تبلیغ کند. اما حالا و بعد از آنکه بیش از ۲۰ میلیون شغل در ماه آوریل در آمریکا همزمان با تداوم بحران شیوع کروناویروس از بین رفت و نرخ بیکاری ۱۴.۷ درصدی به عنوان یک نرخ بی سابقه از زمان رکود اقتصادی بزرگ تا کنون را رقم زد، آن برنامه‌های ترامپ تبدیل به خاطره ای دوردست شده است.
اقتصاددان‌ها به این اشاره می کنند که میزان واقعی بیکاری در آمریکا خیلی بیشتر از این نرخ است. ترامپ مشغول تشویق کردن ایالات آمریکا به باز کردن مجدد فضای اقتصادشان به هدف کمک به دفع این روند تنزل اقتصادی است در حالی که در مقابل کارشناسان بهداشت و درمان هشدار می‌دهند که عجله به خرج دادن در بازگشایی فضای اقتصادی می تواند منجر به آغاز موج دوم شیوع ویروس و به تبع آن به بار آمدن یک ویرانی اقتصادی بزرگتر شود.
رئیس جمهوری آمریکا حالا نیاز دارد به این که مسائل شروع به یک تحول سریع کنند.
رقابت «بایدن» با ستاره مرگ
برخی دموکرات‌های سرشناس علنا شروع به اظهار نگرانی نسبت به مسیری که کمپین ریاست جمهوری بایدن در پیش گرفته کرده‌اند در حالی که ترامپ نسبت به او مزیتهای سازمانی قابل توجهی دارد.
ترامپ دارای پول بیشتر، یک عملیات تبلیغ دیجیتال پیچیده تر و همچنین برتری بزرگی به لحاظ نیروهای تحت امرش دارد. چند روز پیش، دیوید اکسلرود و دیوید پلاف، استراتژیستهای سابق باراک اوباما، رئیس جمهور سابق آمریکا علاوه بر لیز اسمیت، استراتژیست پیت بوتجج، نامزد ریاست جمهوری سابق دموکرات، در مقاله‌های جداگانه‌ای پیشنهاداتشان را در قبال استراتژی سیاسی بایدن مطرح ساختند.
همزمان کمپین ترامپ یک عملیات ۱۰ میلیون دلاری تبلیغ ضد بایدن را شروع کرده است. برد پارسکیل، مدیر کمپین ترامپ گفت، این عملیات بزرگ حمله با تبلیغات، اولین حمله عمده از چیزی که او کمپین» ستاره مرگ» (اشاره به سلاحی در فیلمهای جنگ ستارگان) خواند محسوب می‌شود. تیم بایدن به شدت به قابلیت او برای رقابت کردن اطمینان دارد هر چند که دموکراتها بی‌تردید برای پیشبرد رقابت شدیدا تلاش خواهند کرد. 
دردسر کرونا برای کمپین ترامپ
ترامپ و همپیمانانش مکررا مدعی موفق بودن در مبارزه علیه شیوع کروناویروس حتی با وجود فراتر رفتن تلفات این بیماری در آمریکا از پیش‌بینی‌های ادعایی ترامپ شده‌اند.
در تاریخ ۲۰ آوریل، ترامپ در یک کنفرانس خبری روزانه پیش‌بینی کرده بود که بین ۵۰۰۰۰ تا ۶۰۰۰۰ آمریکایی در نتیجه ابتلا به کروناویروس جان خواهند باخت. با این حال تعداد جان‌باختگان تا کنون از رقم ۸۰ هزار تن فراتر رفته است. ترامپ با این حال اخیرا خطاب به مستمعین در مصاحبه ای با فاکس نیوز ادعا کرد که تلفات نهایی این بیماری در آمریکا می‌تواند به رقم ۱۰۰۰۰۰ تن برسد. شاید فکر کردن به تبعات سیاسی این اتفاق وحشتناک کار جالبی نباشد اما این تلفات نمایانگر یک سند و مدرک کمی مهم در قبال عملکرد شغلی ترامپ است.
زمزمه بازگشت خانواده اوباما
اخیرا باراک اوباما، رئیس جمهور سابق آمریکا روز جمعه در یک کنفرانس تلفنی، مدیریت بحران کروناویروس توسط ترامپ را یک «فاجعه پرآشوب تمام‌عیار» خوانده و در ادامه تیم سابقش را تشویق به حمایت از نامزدی بایدن برای ریاست جمهوری کرد.
اوباما در ماه‌های اخیر ارتباط خصوصی منظم خود را با بایدن و دیگر نامزدهای دموکرات‌ها حفظ کرده و این صحبتهایش نیز جدیدترین اظهارنظر وی در قبال رقابت انتخاباتی ۲۰۲۰ محسوب می شود.
با این حال این ستاره سیاسی رئیس جمهور سابق در رقابت ۲۰۲۰ دست کم در حال حاضر، ممکن است تحت‌الشعاع میشل اوباما، بانوی اول سابق، که اخیرا در یک مستند شرکت فیلمسازی نتفلیکس درباره زندگی خود و ظهورش در عرصه سیاست شرکت داشت، قرار گرفته باشد.
همزمان با انتشار این مستند درباره میشل اوباما، یک گروه جدید شروع به تشویق این بانوی اول سابق به پذیرفتن نامزدی معاونت بایدن در کمپین ریاست جمهوری کردند. با این حال میشل اوباما پیامهایی قاطع را مبنی بر اینکه علاقه‌ای به بازگشت به کاخ سفید ندارد فرستاده است. اما حتی اگر که او همچنان قاطعانه به این موضع پایبند بماند، خانواده اوباما دارند به جهان سیاست یادآوری می کنند که همچنان از قدرت سیاسی چشمگیری برخوردارند.
ترس از شکست سناتورهای جمهوری خواه
درهمین حال ، رونامه واشنگتن پست نوشته است که « سناتورهای جمهوری خواه با سنگین شدن کفه ترازوی دموکرات‌ها در نظرسنجی‌ها، با شرایط سیاسی دشواری روبه رو شده‌اند و نگران از دست دادن اکثریت خود در سنای آمریکا هستند.
یک استراتژیست جمهوری خواه که از نزدیک در جریان رقابت‌های انتخاباتی سنا است و نخواسته نامش فاش شود، اظهار کرد: راستش را بخواهید در حال حاضر چشم انداز تیره و تاری در همه زمینه‌ها پیش روی جمهوری خواهان است. این مساله به طور کلی یک همه پرسی بر سر ترامپ است و این شرایط برای جمهوری خواهان اصلا خوب نیست اما تا ابد هم اینطور نمی‌ماند.
استراتژیست‌های متعددی نیز بر این باورند که با بهبود شرایط آمریکا و بازگشت آن به وضعیتی عادی‌تر، نامزدهای جمهوری‌خواه دوباره می‌توانند خود را در شرایط مطلوب‌تری ببینند.
با این حال باید در نظر داشت که بازگشت به وضعیتی عادی با توجه به ادامه افزایش تلفات ناشی از کرونا و چشم انداز هولناک اقتصادی پیش روی آمریکا دور از دسترس به نظر می‌رسد و این به آن معناست که مدیریت این بحران از سوی رییس‌جمهور آمریکا نه تنها برای پیروزی مجدد خودش، بلکه برای توانایی جمهوری خواهان در حفظ اکثریت در سنا نیز تعیین کننده است و می توان گفت که هر اتفاقی برای ترامپ بیفتد، همان سرنوشت نیز در انتظار اکثریت سنا خواهد بود.
جمهوری خواهان هم اکنون با در اختیار داشتن ۵۳ کرسی در سنا در برابر ۴۷ کرسی دموکرات اکثریت هستند.
 یک جمهوری خواه دیگر می‌گوید، وضعیت سیاسی به اندازه چند ماه پیش مطلوب نیست.
سردبیر خبرنامه بی طرف «Cook Political Report» می گوید: ما این شرایط را شانسی دست کم ۵۰-۵۰ برای تغییر حزب اکثریت در سنا می‌دانیم.
دموکرات‌ها همچنین در نظر دارند در رقابت‌های انتخاباتی بر مخالفت جمهوری خواهان با «لایحه حفاظت از بیمار و مراقبت مقرون‌به‌صرفه» معروف به «اوباماکر» که طرحی بسیار محبوب است، مانور دهند.
مقامات جمهوری خواه نیز تایید کرده‌اند که سناتورهای این حزب جدا کردن خود از سرنوشت ترامپ را اگر تقریبا غیرممکن ندانند، آن را دشوار می بایند.
کمیته سناتوری ملی جمهوری خواهان در یک استراتژی محرمانه ۵۷ صفحه ای از نامزدهای این حزب خواسته است که به جای دفاع از عملکرد ترامپ در زمینه کرونا، به چین حمله کرده و آن را مقصر شیوع این بیماری بدانند.»
 

نظر شما