شناسهٔ خبر: 29415748 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه قانون | لینک خبر

اذعان CIA به دخالت مستقیم بن سلمان در قتل «خاشقجی»

جمال خاشقجی در یک تماس تلفنی با سفیر عربستان سعودی در آمریکا ـ خالد بن سلمان برادر محمد بن سلمان ـ اطمینان داده شده بود، در صورت ورود به کنسولگری عربستان در شهر استانبول، از امنیت کامل برخوردار خواهد بود.

صاحب‌خبر -

قانون- بنا بر گزارش‌های منتشره در رسانه‌های آمریکایی، روز گذشته سرانجام پس از بیش از یک ماه کش‌وقوس در ماجرای مرموز قتل «جمال خاشقجی» روزنامه‌نگار منتقد سعودی، آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا CIA در گزارش خود اذعان کرد، محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، دستور قتل این روزنامه‌نگار را صادر کرد.

به گزارش قانون به نقل از تابناک؛ بنا بر این گزارش، به جمال خاشقجی که ماه گذشته در کنسولگری عربستان سعودی به قتل رسید، در یک تماس تلفنی با سفیر عربستان سعودی در آمریکا ـ خالد بن سلمان برادر محمد بن سلمان ـ اطمینان داده شده بود، در صورت ورود به کنسولگری عربستان در شهر استانبول، از امنیت کامل برخوردار خواهد بود.

روز گذشته (جمعه) روزنامه واشنگتن‌پست گزارش داد، آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا تماس تلفنی که از سوی محمد بن سلمان با برادر خود خالد بن سلمان گرفته شده بود را ردگیری کرده که طی آن محمد بن سلمان به برادر خود دستور می‌دهد، با خاشقجی تماس تلفنی برقرار کرده و او را از این امر مطلع سازد.

اذعان گزارش CIA به دخالت مستقیم بن سلمان در قتل «خاشقجی» / جزئیات جدید از دستور بن سلمان به برادرش

هنوز مشخص نشده است که آیا خالد بن سلمان در جریان بوده که قرار است خاشقجی در کنسولگری به قتل برسد یا خیر؛ اما این مسأله روشن‌ترین و شفاف‌ترین سندی است که دست داشتن مقامات ارشد حکومت در عربستان سعودی در قتل جمال خاشقجی را به اثبات می‌رساند.

پیش ‌از این، عربستان سعودی هر گونه دخالت مستقیم محمد بن سلمان ولیعهد پادشاه این کشور در ماجرای قتل را انکار کرده بود. خاشقجی یکی از منتقدین تندوتیز سیاست‌های بن سلمان در عربستان و منطقه بود.

این افشاگری CIA از سوی دیگر فشار مضاعفی بر دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا برای تنظیم مجدد روابط خود با پادشاهی عربستان سعودی و تحت‌فشار انتقادات داخلی و خارجی خواهد بود. تاکنون کاخ سفید تمایلی برای هرگونه ضربه به روابط خوب خود با مهم‌ترین متحد استراتژیکش در منطقه خاورمیانه نداشته و دونالد ترامپ همواره ادعاهای سران سعودی در مورد این قتل را تکرار کرده است.

ولیعهد فعلی عربستان که قرار است جانشین پدر خود شود، از سوی غرب، یک اصلاح‌گر در عربستان دیده ‌شده است. با این‌ حال سیل انتقادات و خشم بین‌المللی در پی قتل خاشقجی و ماجرای دخالت وی در این قتل به ‌شدت به چهره او و عربستان سعودی آسیب‌ زده است.

عربستان سعودی در یک ماه گذشته توضیحات و توجیهات متفاوتی از این ماجرا به دست داده بود و بعد از آن که برای آخرین بار اعتراف کرد، این قتل صورت گرفته، خودسرانه، اقدام به مجازات یازده تن از دست‌اندرکاران این قتل و ابلاغ حکم اعدام برای پنج تن دیگر کرد. برخی اعضای گروه قتل خاشقجی از مشاوران و نزدیکان بن سلمان بوده‌اند.

منابع اطلاعاتی در این خصوص به روزنامه واشنگتن‌پست گفته‌اند، آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا CIA در گزارش خود بیان کرد، مستنداتی به دست آورده که حتی پیش ‌از این قتل نیز جان جمال خاشقجی در خطر و تهدید قرار داشته است؛ اما تا بعد از ناپدید شدن وی این موضوع مسلم نشده بود.

بر اساس منابع اطلاعاتی منتشر شده در گزارش CIA جمال خاشقجی قبل از ناپدید شدن و قتل چندان مورد توجه دستگاه‌های اطلاعاتی آمریکا نبوده و به‌عنوان یک شهروند آمریکایی در طبقه‌بندی افراد موردحمایت این دستگاه‌ها قرار داشته و تنها بعد از مرگ او بوده که آژانس‌های اطلاعاتی آمریکا در آرشیو خود به دنبال اطلاعات مربوط به او گشته و درنتیجه به مستنداتی دست‌ یافته‌اند که طی آن مشخص شده مقامات ارشد خاندان پادشاهی سعودی تلاش داشته‌اند این شهروند را با تطمیع و فریب به کشور بازگردانند.

با این‌ حال اکنون خالد بن سلمان این گزارش را انکار و بیان کرده که آخرین تماس تلفنی وی با مقتول از طریق پیام متنی و در سال 2017 بوده است. وی در یک پیام توییتری گفته: من هیچ‌ وقت تلفنی با وی تماسی نداشته‌ام و قطعاً هیچ پیشنهادی با هیچ توجیهی برای او در خصوص مراجعه به ترکیه هم نداشته‌ام. از دولت آمریکا خواسته‌ام که هرگونه مستندات در خصوص این ادعا را منتشر کند.

نظر شما