به گزارش ایرنا، دیروز در هفتادمین سالگرد تاسیس رژیم جعلی صهیونیستی که از سوی فلسطینی ها به روز «نکبت» مشهور است، سرزمین های اشغالی پرالتهاب ترین و خونین ترین روز خود را طی سال های گذشته سپری کردند؛ روزی که به موجب انتقال سفارت آمریکا از تل آویو به بیت المقدس برای فلسطینی ها صد چندان تلخ تر و سیاه تر شد و خونشان را بیش از پیش به جوش آورد.
دوشنبه 24 اردیبهشت ماه، سران رژیم صهیونیستی با همکاری نمایندگان دولت واشنگتن، نمایشی نفرت انگیز از افتتاح سفارت آمریکا را در شهری به روی صحنه بردند که قرار است پایتخت کشور مستقل فلسطین در آینده باشد. «ایوانکا ترامپ» دختر و مشاور ارشد ترامپ، «جرد کوشنر» داماد ترامپ و «استیون منوشن» وزیر خزانه داری آمریکا با حضور در شهر مقدس، به همراه سران ارشد رژیم غاصب، مجری فرمان رییس جمهوری آمریکا در نیمه آذر ماه گذشته شدند؛ انتقال سفارت آمریکا از تل آویو به بیت المقدس از دید تحلیلگران به عنوان به رسمیت شناختن این شهر به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی تعبیر می شود.
این اقدام جنجالی ترامپ که از نظر فلسطینی ها به عنوان نادیده گرفتن حقشان برای استقرار پایتخت دولت آینده خود در این شهر و حاکمیت بر بخش های شرقی آن تعبیر شد، مورد اعتراض شدید آنان قرار گرفت. تداوم اعتراضها در نوار غزه با شعار «بازگشت به سرزمینهای پدری» که از چند هفته پیش آغاز شده بود، روز گذشته به اوج رسید. برخورد شدید و خشونت بار اشغالگران با معترضان، روز خونینی را در این شهر رقم زد. بر اساس آمار وزارت بهداشت فلسطین، در اثر خشونت سربازان رژیم صهیونیستی 58 نفر به شهادت رسیدند و دوهزار و 771 شهروند فلسطینی زخمی شدند. در حالی آمریکا در به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسراییل پیشگام شده است که اقدام این رژیم در سال 1980 در معرفی این شهر به عنوان پایتخت خود، به واسطه قطعنامه 478 از سوی شورای امنیت سازمان ملل هم غیرقانونی خوانده شده است. همچنین علاوه بر کشورهای همسایه چون اردن و مصر، سازمانهای بین المللی و کشورهای اروپایی هم هرگز طی این سالها، قدس را به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی به رسمیت نشناخته اند.
تصمیم ترامپ برای انتقال سفارت به بیت المقدس که ناقض قوانین و قطعنامه های بین المللی است و همچنین سبوعیت های رژیم صهیونیستی، اعتراض شدید بسیاری از کشورهای جهان از جمله کشورهای اسلامی، اروپایی و نهادهای بین المللی را برانگیخته است. سازمان کنفرانس اسلامی متشکل از 57 کشور مسلمان با انتشار بیانیه ای این اقدام آمریکا را محکوم کرده و آن را «عملی غیرقانونی» خوانده است. بر اساس بیانیه سازمان کنفرانس اسلامی، کشور و سازمان های حامی این تصمیم تحریم سیاسی و اقتصادی خواهند شد. در این بیانیه، هدف از انتقال سفارت نادیده انگاشتن حقوق قانونی و تاریخی مردم فلسطین و قوانین بین المللی دانسته شده و از تمامی کشورهای جهان دعوت شده از حمایت از انتقال سفارت آمریکا به قدس و انتقال سفارتخانه های خود به آن خودداری کنند.
همچنین اتحادیه عرب متشکل از 22 کشور عربی اعلام کرد که برای بررسی این اقدام که آن را «غیرقانونی» توصیف کرده، نشستی اضطراری در روز چهارشنبه برگزار خواهد کرد. کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل هم با صدور بیانیه ای «کشتار تکان دهنده ده ها نفر و زخمی کردن صدها نفر در آتش اسراییل» را محکوم کرد.
«ریاض منصور» نماینده تشکیلات خودگردان فلسطین در سازمان ملل متحد و همچنین دولت کویت خواهان تشکیل فوری جلسه شورای امنیت برای توقف «کشتار وحشیانه» فلسطینیها شدند. سخنگوی رییسجمهوری ترکیه، این اقدام آمریکا را به مثابه اضافه شدن «لکه سیاه و جرمی دیگر بر دیوار شرم رژیم صهیونیستی» تعبیر کرد. دولت این کشور سفرای خود از واشنگتن و تل آویو فراخواند. آفریقای جنوبی هم با محکوم کردن رفتار تبعیض آمیز و ناگوار صهیونیست ها، سفیر خود را از سرزمین های اشغالی فراخواند. «ژان ایو لوردیان» وزیرخارجه فرانسه از نظامیان رژیم صهیونیستی خواست تا درمقابل تظاهرات کنندگان فلسطینی خویشتنداری کنند.
وزیر خارجه فرانسه همچنین تصمیم آمریکا برای انتقال سفارت این کشور از تل آویو به قدس را «به سخره گرفتن قوانین بین المللی» عنوان کرد و این اقدام را نقض کننده قوانین بین المللی به ویژه قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل متحد دانست. از سوی دیگر وزارت خارجه آلمان نیز درواکنش به کشتار مردم در غزه خواستار توقف خشونت ها و جلوگیری از متشنج شدن اوضاع شد. دولت بریتانیا هم خواستار خویشتنداری اسراییل در برابر تظاهرکنندگان شد.
«آنتونیو گوترش» دبیر کل سازمان ملل، نیز درباره کشته شدن ده ها فلسطینی در نوار غزه ابراز نگرانی کرد. همچنین «سعد الحریری» نخست وزیر لبنان نیز اقدام آمریکا را مبنی بر انتقال سفارت آمریکا به قدس محکوم کرد و در مورد به بن بست رسیدن تمام روندهای مسالمتآمیز منطقه هشدار داد. سخنگوی وزارت خارجه عراق هم انتقال سفارت آمریکا به قدس را نقض آشکار قطعنامههای بینالمللی دانست. «ترکی الفیصل» رییس پیشین آژانس اطلاعاتی عربستان هم انتقال سفارت آمریکا از تل آویو به قدس را باعث افزایش بیثباتی در خاورمیانه خواند.
«بوریس جانسون»، وزیر خارجه بریتانیا این اقدام آمریکا را « بازی با کارت نادرست در زمانی نامناسب» خواند. این درحالی است که «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم اشغالگر در واکنش اعتراض های بین المللی، خشونت سربازان خود را «دفاع از خود» توصیف کرده است. همچنین سخنگوی کاخ سفید هم بدون توجه به سبوعیت های رژیم صهیونیستی، مسوولان حماس را عامل ایجاد این درگیری ها دانست .
این اقدام آمریکا از دید ناظران بین المللی نه تنها به روند صلح در سرزمین های اشغالی ضربه می زند، بلکه روزهایی پرالتهاب و خشن را در سرزمین های اشغالی و نوار غزه رقم می زند. ترامپ به رغم اینکه خود را حامی تداوم روند صلح در سرزمین های اشغالی معرفی می کند، ولی اقدامات او در ارتباط با فلسطین طی حدود یک سال گذشته، به عنوان چراغ سبزی به سران رژیم صهیونیستی برای تشدید سیاست های خشن و تند در برابر فلسطینی ها تعبیر می شود.
تشدید سیاست های شهرک سازی در سرزمین های اشغالی به ویژه بخش های شرقی بیت المقدس و نوار غزه که در راستای تلاش برای تغییر بافت جمعیتی این منطقه تعبیر می شود، در سایه چراغ سبز ترامپ امکان پذیر شد. انتقال سفارت به قدس، مناقشات گسترده ای را میان فلسطینی ها و رژیم صهیونیستی ایجاد خواهد کرد.
رییس جمهوری آمریکا این روزها بیش از هر زمان دیگری زیر نفوذ لابی قدرتمند صهیونیستی است و تصمیمات او به ویژه در منطقه در خدمت منافع رژیم صهیونیستی قرار گرفته است. هنوز چند روزی بیشتر از اعلام خروج آمریکا از برجام نگذشته که در سایه مخالفت های گسترده بین المللی نمایشی از انتقال سفارت از تل آویو به قدس به روی صحنه می رود تا بار دیگر نشانه های نفوذ صهیونیست ها در دستگاه سیاستگذاری و اجرایی آمریکا هویدا شود. نتیجه سیاست های یکجانبه گرایانه و تک سویه ترامپ در عرصه بین المللی، اما چیزی جز تضعیف نهادها، ساختارها، قوانین و قواعد نظام بین الملل نیست. خروج یک طرفه این کشور از برجام که توافقی بین المللی را زیر سوال برد و انتقال سفارت به قدس که قطعنامه و قوانین بین المللی را نقض کرد، چالش هایی جدی برای نظم بین المللی و ثبات در جهان ایجاد خواهد کرد.
با این حال برخی تحلیلگران بر این باورند که آمریکا با این نوع کنشگری خود را به انزوا خواهد کشاند و ممکن است از دل این بی نظمی و اجماع جهانی علیه اقدامات واشنگتن، نظم تازه ای بدون آمریکا در عرصه روابط بین المللی ظهور پیدا کند؛ نظمی که در آن آمریکای قانون گریز در یک سو و دیگر کشورهای قدرتمند اروپایی و منطقه ای خواهان احترام به قواعد بین المللی در سوی دیگرایستاده باشد.