خبرنامه دانشجویان ایران:اجرای مصوبات جدید خدمت سربازی پرسشهایی را برای مشمولان و خانوادههایشان مطرح ساخت، سازمان وظیفه عمومی به 50 پرسش درباره مصوبات جدید خدمت سربازی پاسخ داده است.
به گزارش«خبرنامه دانشجویان ایران»به نقل از فارس، با اجرای مصوبات جدید خدمت وظیفه عمومی و ارائه تسهیلات در ارتباط با معافیت یک فرزند از خانوادهای که سه فرزند آن خدمت کرده، معافیت یک فرزند از خانوادهای که فرزند دیگرش در حین خدمت فوت کرده، کسر خدمت فرزند ایثارگران و ... پرسشهای مختلفی از سوی مشمولان و خانوادههای آنان در ارتباط با شرایط استفاده از این تسهیلات مطرح شده که حسب مورد به آن پاسخ داده شده است.
50 پرسش که در ارتباط با مصوبات جدید خدمات سربازی مطرح شده و کارشناسان سازمان وظیفه عمومی ناجا پس از بررسی سوالات به آنها پاسخ داده اند.
* سوالات مربوط به معافیت سه فرزند خدمت کرده از یک خانواده
- افرادی که هماکنون در حال حاضر گذراندن خدمت سربازی هستند و شرایط استفاده از معافیت سه فرزند خدمتکرده از یک خانواده را دارند باید چگونه عمل کنند؟
جواب: یگانهای خدمتی مجازند با رویت مدارک و مستندات و اخذ تعهد کتبی (غیر محضری) سرباز را موقتاً از خدمت ترخیص تا تشریفات دریافت کار پایان خدمت از طریق سازمان وظیفه عمومی پیگیری شود، و یا اینکه این دسته از افراد همانند سایر متقاضیان میتوانند با مراجعه به یکی از دفاتر پلیس + 10 در شهرستان محل سکونت خود و تهیه مدارک مورد نیاز و تکمیل پرونده درخواست خود را اعلام کند.
در صورتی که پس از بررسی مدارک از سوی ردههای وظیفه عمومی واجد شرایط استفاده از این معافیت تشخیص داده شدند نامهی ترخیص آنها از خدمت صادر خواهد شد. ضمناً برای این دسته از افراد کارت پایان خدمت از سوی یگان خدمتی مربوطه در هر یک از نیروهای مسلح صادر خواهد شد.
- فردی که متعهد خدمت در نیروهای مسلح و دستگاه های دولتی است و اکنون شرایط استفاده از معافیت سه فرزند خدمت کرده از یک خانواده را دارد آیا میتواند پس از استفعا از تسهیلات فوق استفاده کند؟
جواب: ترخیص افراد متقاضی در حین خدمت صرفاً شامل افرادی میشود که در حال خدمت دوره ضرورت هستند و این موضوع شامل متعهدین خدمت در نیروهای مسلح و دستگاه های دولتی که در حال انجام تعهد هستند نمیشود.ادامه انجام تعهد این افراد با استعفای آنها تابع مقررات دستگاه مربوطه است.
- آیا دانشجوی در حال تحصیل هم میتواند از معافیت سه فرزند خدمت کرده از یک خانواده استفاده کند؟
جواب: بله دانشجویان هم می توانند در صورت واجد شرایط بودن از معافیت مذکور در حین تحصیل استفاده کند.
- فردی که دارای کارت معافیت پزشکی است و اکنون شرایط استفاده از معافیت سه فرزند خدمت کرده از یک خانواده را دارد آیا می تواند کارت معافیت پزشکی را ابطال کند و از این معافیت استفاده کند؟
جواب: خیر در حال حاضر ابطال کارت معافیت پزشکی برای استفاده از معافیت امکان پذیر نیست.
- فردی که درخواست معافیت پزشکی داده و در خواست وی در حال رسیدگی است آیا میتواند از درخواست خود منصرف شده و از معافیت سه فرزند خدمت کرده از یک خانواده که شامل حال وی میشود استفاده کند؟
جواب: تا زمانی که کارت معافیت پزشکی تحویل فرد نشده، سازمان وظیفه عمومی میتواند بنا به درخواست فرد، کارت معافیت پزشکی را باطل و در صورت واجد شرایط بودن کارت معافیت جدید معافیت یک فرزند از خانوادهای که سه فرزند آنها خدمت کرده برای وی صادر کند.
- افرادی که شرایط استفاده از معافیتهای جدید را دارند و تاریخ اعزام آنها نزدیک است آیا میتوانند تاریخ اعزام خود را به تاخیر بیاندازند؟
جواب: این افراد برای اینکه از نظر غیبت دچار مشکل نشوند، با مراجعه به ردههای وظیفه عمومی در شهرستان محل سکونت خود، خواسته خود را مطرح و در صورتی که واجد شرایط استفاده از معافیتهای جدید شناخته تاریخ اعزام آنها به تعویق خواهد افتاد تا پرونده مسیر قانونی خود را طی کند.
- متعهد خدمت در دستگاههای دولتی و غیر دولتی که به جای کارت معافیت متعهدین، کارت عفو رهبری دریافت کرده آیا برادرش میتواند از معافیت سه فرزند خدمت کرده از یک خانواده استفاده کند (دو فرزند دیگر خانواده کارت پایان خدمت دارند)؟
جواب: ملاک و مبنا برای استفاده از این نوع معافیت، دارا بودن کارت پایان خدمت یا کارت معافیت خدمت متعهدین (جایگزین خدمت دوره ضرورت) توسط سه فرزندی خانواده است لیکن این افراد با ارائه گواهی پایان تعهد از سوی دستگاه مربوطه به عنوان یکی از افراد خدمت کرده محسوب میشوند.
- اگر خواهر مشمول از سپاه دانش قدیم کارت پایان خدمت داشته باشد آیا جزو یک فرزند خدمت کرده محسوب میشود؟
جواب: خدمت سربازی فرزندان اناث خانواده که خدمت سربازی را قبل از انقلاب انجام داده و دارای کارت پایان خدمت هستند. به عنوان یکی از سه فرزند خدمت کرده قابل احتساب بوده و فرزند چهارم خانواده برابر مقررات می تواند از معافیت بهره مند شود.
- اگر فردی که دارای کارت پایان خدمت یا کارت معافیت خدمت متعهدین بوده و اکنون در قید حیات نمیباشد آیا برادر چهارم او میتواند از معافیت سه فرزند خدمت کرده استفاده کند؟
جواب: امکان استفاده از کارت متعهدین با کارت پایان خدمت فرزندان فوت شده از یک خانواده نیز میسر است، در صورتی که برادر چهارم یا پنجم واجد سایر شرایط اعلام شده برای استفاده از معافیت جدید باشد.
- اگر پدری دارای دو همسر و از هر همسر دارای فرزند بوده و هم اکنون در قید حیات نیست، برای استفاده از معافیت سه فرزند خدمت کرده از یک خانواده، رضایت کدام همسر (یعنی کدام مادر) ملاک عمل است؟
جواب: حق تقدم و اولویت با مادری است که تعداد بیشتری از فرزندان او خدمت دوره ضرورت را انجام داده باشند و در صورت برابر بودن تعداد فرزند خدمت کرده، حق تقدم با فرزندی است که سن بیشتری دارد مگر اینکه دو مادر محضری توافق کنند که فرزند کوچکتر از این معافیت استفاده کند.
- آیا شرایط سنی برای استفاده از معافیت سه فرزند خدمت کرده از یک خانواده ملاک عمل است؟
جواب: رسیدگی به وضعیت افرادی که به سن مشمولیت میرسند در صورت واجد شرایط بودن، بلامانع است که با این ملاحظه در سال جاری متولدین سال 1370 در صورت دارا بودن شرایط مجاز به استفاده از این تسهیلات هستند.
- اگر یکی از فرزندان خانواده خدمت دوره ضرورت را انجام داده و دو فرزند دیگر خانواده نیز در حال انجام خدمت باشند آیا فرزند چهارم خانواده که در سن مشمولیت است می تواند از معافیت سه فرزند خدمت کرده از یک خانواده بهره مند شود؟
جواب: در صورتی که یکی از افراد خانواده خدمت دوره ضرورت را انجام داده و در حال حاضر دو برادر دیگرش در حال خدمت سربازی هستند، فرزند چهارم خانواده در صورت مشمول بودن به شرط آنکه حداقل یک سال از مدت خدمت دوره ضرورت دو برادرش سپری شده باشد میتواند از این تسهیلات بهره مند شود.
- در صورتی که دو فرزند خانواده دوره ضرورت را انجام داده و فرزند سوم در حین خدمت به دلیل قبولی در دانشگاه از خدمت ترخیص شده و فرزند چهارم نیز در حال انجام خدمت باشد، آیا فرزند سوم دانشجو میتواند از معافیت سه فرزند خدمت کرده از یک خانواده استفاده کند؟
جواب: در صورتیکه دو فرزند خانواده خدمت دوره ضرورت را سپری کرده و فرزند سوم آنها مدتی از خدمت دوره ضرورت را انجام داده و سپس از خدمت ترخیص و از معافیت تحصیلی در حال حاضر بهرهمند باشد و فرزند چهارم خانواده در حال خدمت سربازی باشد - در صورت طی شدن حداقل یک سال از خدمت سربازی فرزند چهارم - فرزند سوم آنها دانشجو میتواند از کارت پایان خدمت با درج مدتی که خدمت دوره ضرورت را انجام داده بهرهمند شود.
- آیا فرزندان خانوادهای که قبلاً از تسهیلات معافیت دو برادری استفاده کردهاند میتواند از تسهیلات جدید معافیت سه فرزندی خدمت کرده از یک خانواده استفاده کنند؟
جواب: بله، ملاک استفاده از معافیت جدید انجام خدمت از سوی سه فرزند خانواده میباشد. بنابراین استفاده از معافیت دو برادری در گذشته محدودیتی برای استفاده از معافیت جدید (معافیت یک فرزند از خانواده ای که سه فرزند آن خدمت کرده ) ایجاد نمیکند منظور از معافیت دو برادری که طی سالهای 75 تا 77 به اجرا درآمده این است که چنانچه فرد مشمولی در موعد اعزام قانونی اعزام به خدمت سربازی دارای برادر دیگر در حین خدمت بود، از انجام خدمت سربازی تحت عنوان معافیت دو برادری معاف شده باشد.
- کارکنان متعهد نظامی که پس از انجام دو سال تعهد خدمت فوت کردهاند آیا سوابق خدمتی آنها جایگزین خدمت دوره ضرورت محسوب میشود؟
جواب: مدت خدمت کارکنان متعهد نظامی که پس از دو سال انجام تعهد فوت کرده باشند پس از ارائه گواهی از سازمان مربوطه در قالب مقررات جدید به عنوان یک فرزند خدمت کرده قابل احتساب است.
- در صورت فوت پدر و مادر و عدم حضور قیم، کدام یک از فرزندان خانواده میتوانند از معافیت سه فرزند خدمت کرده از یک خانواده استفاده کنند؟
جواب: در صورت وجود دو یا چند برادر واجد شرایط در یک خانواده برای استفاده از تسهیلات در صورت فوت پدر و مادر و عدم حضور قیم برادر بزرگتر از نظر سنی در اولویت استفاده از تسهیلات میباشد و در صورت توافق او با ارائه گواهی محضری استفاده از تسهیلات معافیت توسط برادران کوچکتر خانواده که مشول باشند بلامانع است.
- مشمولی که دو برادرش خدمت کردهاند و برادر سوم او در حال خدمت است اما مدت خدمتش به یک سال نرسیده است آیا میتواند تا زمانی که خدمت برادرش به یکسال برسد وارد غیبت شود؟
جواب: برای بهرهمندی مشمول متقاضی فرزند چهارم از معافیت در صورتی که فرزند سوم خانواده در حال خدمت سربازی باشد و مدت خدمت او به یک سال نرسیده باشد بعد از تاریخ اول خرداد سال 88 نبایستی وارد غیبت شود و با این شرایط تاریخ اعزام وی تا زمانی که مدت خدمت برادرش به یک سال برسد قابل تمدید است.
- خانواده که دارای چهار فرزند است و سه فرزند آن دوره خدمت ضرورت را انجام دادهاند آیا برای معافیت فرزند چهارم ارائه رضایتنامه پدر یا مادر لازم است؟
جواب: در صورتیکه فرزند چهارم خانواده واجد شرایط باشد و فرزند ذکور دیگری در خانواده وجود نداشته باشد و یا اینکه تا پایان سال 1389 فرزند ذکور دیگر خانواده مشمول مقررات خدمت وظیفه عمومی نشود ارائه رضایتنامه از پدر یا مادری ضروری نیست.
- آیا سربازان فراری که واجد شرایط استفاده از معافیت سه فرزند حکومت کرده از یک خانواده میباشند میتوانند از این تسهیلات استفاده کنند؟
جواب: سربازانی که تا پایان سال 86 مرتکب فرار شدهاند مورد عفو مقام معظم رهبری و فرمانده کل قوا قرار گرفتهاند که بنا به گواهی یگان مربوطه در شمول مقررات قرار میگیرند. لیکن در مورد بقیه سربازان فراری ابتدا باید به جرم فرار آنها توسط محاکمه قضایی رسیدگی و پس از صدور حکم و تحمل کیفر، وی میتواند از تسهیلات مزبور بهرهمند شود.
- اگر فرزند سوم خانواده در حین انجام خدمت اقدام به فرار کند، آیا فرزند چهارم میتواند از معافیت سه فرزند خدمت کرده استفاده کند؟
جواب: در صورتیکه فرزند سوم خانواده در حال انجام خدمت سربازی بوده و پس از اتمام یک سال از خدمت، فرار کرده باشد تا زمانیکه به جرم فرار وی توسط محاکم قضایی رسیدگی نشود و کیفر مربوط را تحمل نکند فرزند چهارم خانواده نمیتواند از تسهیلات بهره مند شود.
- اگر در خانواده دو فرزند خدمت سربازی را انجام داده و فرزند سوم نیز پس از انجام یکسال خدمت به دلیل قبولی در دانشگاه از خدمت ترخیص شده باشد آیا فرزند چهارم می تواند از معافیت سه فرزند خدمت کرده از یک خانواده استفاده کند؟
جواب: در صورتیکه دو فرزند خانواده خدمت دوره ضرورت را گذارنده باشند و فرزند سوم خانواده پس از انجام بیش از یکسال خدمت، بدلیل پذیرفته شدن در دانشگاه از خدمت ترخیص و در حال حاضر از معافیت تحصیلی استفاده باشد، سوابق خدمتی او به عنوان یک فرزند خدمت کرده قابل محاسبه است و فرزند چهارم خانواده میتواند از معافیت مذکور بهره مند شود.
- اگر فرزند خانوادهای به شهادت رسیده و یا جانباز و رزمنده دارای سابقه جبهه باشد آیا سابقه رزمندگی یا جانبازی او جایگزین دوره ضرورت محسوب میشود یعنی به عنوان یک فرزند خدمت کرده محاسبه میشود؟
جواب: در صورتی که فرزند یک خانواده به شهادت رسیده یا جانباز و یا رزمنده باشد و قبلاً از تسهیلات ایثارگری خود یا فرزندانش استفاده کرده باشند فقط در صورتی که کادر نیروهای مسلح و یا متعهد به سازمانهای مربوط بوده باشد مدت سابقه خدمت او برابر مقررات تعیین شده به عنوان یکی از سه فرزند خدمت کرده محسوب و برای استفاده فرزند چهارم خانواده از تسهیلات جدید قابل احتساب خواهد بود.
- پدری که دارای دو همسر بوده و از هر کدام صاحب سه فرزند ذکور است، در صورتی که از فرزندان هر همسر دو فرزند خدمت سربازی را انجام داده و فرزند سوم آنها خدمت نکرده باشد، در صورت فوت پدر کدام یک از فرزندان سوم وی از این دو همسر میتوانند از معافیت سه فرزند خدمت کرده از یک خانواده استفاده کند؟
جواب: در صورتیکه که پدر خانواده دارای دو همسر بوده و از فرزندان ذکور هر همسر دو نفر خدمت دوره ضرورت را طی کرده باشند و فرزند ذکور سوم این دو همسر خدمت نکرده باشد و پدر نیز در قید حیات نباشد. با توافق 2 مادر که باید بصورت محضری ارائه شود و مدارک آن ارائه شود یکی از فرزندان سوم این دو خانواده میتوانند از تسهیلات بهره مند شوند و در صورت عدم توافق، فرزند بزرگتر در اولویت بهرهمندی از تسهیلات است.
- آیا کسانی که قبلاً از یک نوع معافیت مثلاً معافیت پزشکی یا کفالت یا هر نوع معافیت دیگر برخوردار شده و دارای کارت معافیت میباشند و اکنون نیز شرایط بهره مندی از معافیت سه فرزند خدمت کرده از یک خانواده را دار هستند می توانند از معافیت جدید استفاده کنند؟
جواب: فرزندان ذکور خانوادهها که به هر شکل قبلاً از انواع معافیت ها بهرهمند و کارت معافیت دریافت کردهاند برای استفاده از تسهیلات جدید نمیتوانند کارت معافیت خود را ابطال کنند.
- سربازی که بیش از یک سال خدمت کرده و در حین خدمت فوت کرده و فوت وی به عنوان فوت قیود خدمتی محسوب نمیشود آیا مدت خدمت او به عنوان خدمت کامل محاسبه می شود؟ (یعنی برادر دیگرش میتواند از تسهیلات جدید در مورد معافیت چهار برادری استفاده کند)
جواب: بله، این دسته از افراد به عنوان یک فرزند خدمت کرده محسوب میشوند به شرطی که گواهی فوت مورد تائید یگان خدمتی ارائه کنند ضمناً مواردی مانند خودزنی و خودکشی مشمول این تسهیلات نمیشود.
- کسی که متعهد خدمت در دستگاههای دولتی غیر نظامی است و پس از گذشت دو سال فوت کرده آیا مدت خدمت او قابل محاسبه است؟ (یعنی برادرش می تواند از تسهیلات جدید در مورد معافیت چهار برادری استفاده کند.)
جواب: بله این دسته از افراد به عنوان یک فرزند خدمت کرده محسوب میشوند و در صورت ارائه گواهی فوت مورد تائید سازمان مربوطه، می توان از تسهیلات جدید یعنی معافیت یک فرزند از خانوادهای که سه فرزند آن خدمت کرده استفاده کرد. البته مواردی مانند خود زنی و خودکشی مشمول این تسهیلات نمی شود.
- خانمی که دو همسر داشته و هر دو همسر او فوت کردهاند و از هر همسر صاحب دو فرزند است که دو فرزند وی از همسر اول خدمت کرده اند و یک فرزند از همسر دوم وی نیز خدمت کرده است آیا میتواند فرزند چهارمش (یعنی فرزند دوم از همسر دوم) را برابر مقررات جدید در مورد معافیت چهار برادری معاف کند؟
جواب: خیر، ملاک محاسبه، فرزندان منتسب به پدر بر اساس مندرج در شناسنامه پدر است.
- مشمولی که واجد شرایط بهره مندی از معافیت چهار برادری است لیکن یک یا بیشتر از یک برادر وی به دلیل اختلافات خانوادگی یا هر دلیل دیگر از تحویل کارت پایان خدمت خود به او امتناع میکنند این فرد چگونه میتواند از تسهیلات جدید (معافیت یک فرزند از خانوادهای که سه فرزند آن خدمت کرده) بهره مند شود؟
جواب: در اینگونه موارد رضایت 3فرزند خدمت کرده برای بهرهمندی فرزند چهارم از معافیت شرط نیست. در صورتی که اطمینان حاصل شود که سه فرزند خانواده خدمت کردهاند و این وضعیت از طریق استعلام از یگانهای خدمتی مربوطه احراز شود، فرزند چهارم خانواده میتواند از معافیت استفاده کند.
- نظامیانی که از طریق دانشکدههای افسری وارد نیروهای مسلح میشوند شروع تعهد به خدمت آنان یا خدمت رسمی آنان از چه زمانی محاسبه میشود. آیا دوره دانشجویی یا آموزشی آنها جزء مدت تعهد خدمت محاسبه میشود؟
جواب: ملاک محاسبه، حداقل دو سال خدمت از زمان نیل به اولین درجه و ورود رسمی فرد به خدمت است. بنابراین دوره تحصیلی و آموزشی جزء مدت تعهد خدمت محاسبه نمیشود.
- افرادی که با داشتن یک نوع از معافیتها به استخدام نیروهای مسلح در می آیند آیا سابقه خدمتی آنها به عنوان یک فرزند خدمت کرده قابل محاسبه است؟
جواب: بله، افرادی که بیش از دو سال سابقه خدمت در نیروهای مسلح دارند، خدمت آنها استمرار دارد، مدت خدمت آنان به عنوان یک فرد خدمت کرده قابل محاسبه است و داشتن کارت معافیت قبل از استخدام مانع برخورداری از این تسهیلات نیست.
- با توجه به اینکه افراد بالای 18 سال نیاز به قیم ندارند، لذا در صورتی فوت پدر و مادر ، موضوع تعیین قیم در بحث اعلام رضایت برای معافیت فرزند چهارم یا پنجم چگونه عمل میشود؟
جواب: در اینگونه موارد که تعیین قیم امکان پذیر نیست، برادر بزرگتر از نظر سنی در اولویت استفاده از تسهیلات جدید (معافیت یک فرزند از خانواده که سه فرزند آن خدمت کرده) است و در صورت رضایت برادر بزرگتر که میبایست به صورت محضری گواهی شود برادر کوچکتر او می تواند از این معافیت استفاده کند.
- فردی که پس از گذشته یک سال از خدمت سربازی حائز یکی از معافیتها جانبازی و پزشکی شده باشد آیا مدت خدمت وی به عنوان یک فرد خدمت کرده محاسبه می شود؟ یعنی برادرش میتواند از تسهیلات جدید در مورد معافیت سه فرزند خدمت کرده استفاده کند؟
جواب: بله فردی که پس از انجام یک سال خدمت سربازی یا دو سال تعهد خدمت در دستگاهها جانباز یا معلول یا بیمار شده و کارت جانبازی و یا معافیت پزشکی دریافت کرده باشد و سوابق خدمتی وی به عنوان یک فرزند خدمت کرده قابل محاسبه است.
- اگر سربازی پس از چند ماه خدمت سربازی کمتر از یک سال و پس از استفاده از تسهیلات کسر خدمت جبهه و جانبازی پدر، کارت پایان خدمت دریافت کند، آیا به عنوان یک فرزند خدمت کرده محسوب میشود؟
جواب: ملاک بهرهمندی از تسهیلات جدید در مورد معافیت یک فرزند از خانوادهای که سه فرزند آن خدمت کرده داشتن کارت پایان خدمت است لیکن اگر این افراد بیش از یک سال خدمت کرده سپس با استفاده از تسهیلات کسر خدمت جبهه یا جانبازی کارت پایان خدمت دریافت کرده باشند به عنوان فرزند خدمت کرده تلقی میشود.
- آیا پرسنل زن شاغل در نیروهای مسلح به عنوان یک فرزند خدمت کرده محسوب میشوند و برادرش میتواند از تسهیلات جدید (معافیت یک فرزند از خانوادهای که سه فرزند آن خدمت کرده استفاده کند؟
جواب: خیر، این تسهیلات شامل پرسنل زن شاغل در نیروهای مسلح یا زنانی که متعهد خدمت در دستگاههای غیرنظامی هستند، نیست. چون ملاک در انجام خدمت برای استفاده از این تسهیلات، خدمت به عنوان جایگزین دوره ضرورت بوده و زنان، خدمت دوره ضرورت ندارد.
- مشمولی که واجد شرایط بهرهمندی از معافیت سه فرزند خدمت کرده است لیکن کارت پایان خدمت یک برادر وی به دلیل فوتایشان، مفقوده شده و امکان صدور کارت المثنی نیز نمیباشد چگونه میتواند از این تسهیلات بهرهمند شود؟
جواب: این فرد با دریافت گواهی انجام خدمت از یگان خدمتی برادر خود میتواند نسبت به تشکیل پرونده در یکی از دفاتر پلیس +10 برای بهرهمندی از معافیت فوق اقدام کند لیکن صدور کارت معافیت منوط به انجام استعلام و دریافت تائیدیه از یگان خدمتی برادر مشمول خواهد بود. اقدام در این موارد به تاریخ اول مهر سال 88 به بعد موکول شده است. در صورتی که فرد متقاضی در حال انجام خدمت است با ارائه گواهی اولیه و تشکیل پرونده و تکمیل فرم تعهد نامه مربوطه از خدمت ترخیص لیکن صدور کارت پایان خدمت منوط به تکمیل پرونده (استعلام از یگان خدمتی و دریافت تائیدیه) خواهد بود.
- آیا سربازانی که در حال خدمت شهید شدهاند سوابق خدمتی آنها به عنوان یک فرد خدمت کرده محاسبه می شود؟
جواب: بله، سربازانی که پس از یک سال خدمت سربازی، در حین خدمت شهید شده باشند، علاوه بر بهرهمندی فرزند یا برادر آنان از تسهیلات ایثارگری، سابقه خدمتی آنها نیز به عنوان یکی از سه فرزند خدمت کرده قابل محاسبه است.
- مشمول یا سربازی که واجد شرایط بهرهمندی از معافیت سه فرزند خدمت کرده است اما کارت پایان خدمت یک یا بیشتر از یک برادر وی مفقوده شده و صدور کارت المثنی نیز در کوتاه مدت امکانپذیر نیست، در این گونه موارد چگونه عمل میشود؟
جواب: این دسته از مشمولان با دریافت گواهی انجام خدمت از یگان خدمتی برادر خود میتوانند نسبت به تشکیل پرونده در یکی از دفاتر پلیس + 10 برای بهرهمندی از معافیت فوق اقدام کند، لیکن صدور کارت معافیت منوط به انجام استعلام و دریافت تاییدیه از یگان خدمتی برادر یا برادران مشمول خواهد بود.
در صورتی که افراد متقاضی، در حال انجام خدمت سربازی باشند پس از ارائه گواهی و تشکیل پرونده در یکی از دفاتر پلیس + 10 و تکمیل فرم تعهدنامه، از خدمت ترخیص شده لیکن صدور کارت پایان خدمت منوط به تکمیل پرونده (استعلام از یگان خدمتی و دریافت تائیدیه) میباشد.
در هر صورت بررسی نهایی برای صدور کارت معافیت یا پایان خدمت برای این دسته از افراد از تاریخ اول مهر سال 88 به بعد انجام خواهد شد.
- اگر فردی که خواهان استفاده از معافیت سه فرزند خدمت کرده است در خارج از کشور باشد به چه نحو رسیدگی میشود؟
جواب: فردی که در خارج از کشور است میتواند با انتخاب وکیل از بین افراد خانواده یا غیر، مراحل رسیدگی را همانند مشمولان واجد شرایط داخل کشور پیگیری کند.
- اگر از 4 نفر برادر دو نفر دارای کارت پایان خدمت باشند و برادر سوم با سابقه بیشتر و برادر چهارم با سابقه کمتر مشغول به خدمت باشند کدام یک از آنها از تسهیلات جدید بهرهمند میشوند؟
جواب: چنانچه برادر سوم یا چهارم قبل از اول خرداد سال 88 به خدمت اعزام شده باشند یا اینکه بدون غیبت بعد از تاریخ مذکور به خدمت اعزام شده باشند برادری که بنا به نظر پدر از معافیت استفاده میکند به طور موقت از خدمت ترخیص و صدور کارت پایان خدمت وی منوط به سپری شدن بیش از یک سال از خدمت برادر دیگر خواهد بود.
- تعهد خدمت طلاب و روحانیون در ارتباط با مقررات متعهدین خدمت چگونه محاسبه میشود؟
جواب: آن دسته از طلاب و روحانیون که به ازای مدت خدمت دوره ضرورت وظیفه عمومی، در امور علمی، فرهنگی و تبلیغاتی در مناطق محروم خدمت کرده باشند و اعزام آنان به مناطق محروم از طریق نمایندگی ولی فقیه (تیپ مستقل 83 امام جعفر صادق (ع)) صورت گرفته باشد مدت خدمت آنها با ارائه کارت معافیت مربوطه قابل احتساب بوده و به عنوان یک فرد خدمت کرده محسوب میشوند.
- آیا سابقه خدمت کارکنان پیمانی نیروهای مسلح برای استفاده از معافیت سه فرزند خدمت کرده قابل محاسبه است؟
جواب: کارکنان پیمانی نیروهای مسلح چون به عنوان متعهد به خدمت محسوب میشوند لذا شرایط و ضوابط در نظر گرفته شده برای متعهدین به خدمت به سازمانها برای اینگونه از کارکنان نیز لحاظ میشود به شرطی که حداقل دو سال از خدمات آنها سپری شده و تعهد نیز استمرار داشته باشد.
** سوالات مربوط به کسر خدمت فرزندان ایثارگر
- کسی که قبلاً گواهی 40 ماه سابقه جبهه ارائه کرده و یک فرزندش را به ازای 30 ماه جبهه معاف کرده در حال حاضر برای 10 ماه سابقه جبهه باقیمانده که میتواند برای فرزند دومش کسر خدمت بگیرد باید چه اقدامی انجام دهد آیا مجدداً برای 10 ماه جبهه گواهی جداگانه بگیرد؟
جواب: بله، برای استفاده از هر نوع تسهیلات میبایست گواهی جداگانه ارائه شود. ضمن اینکه اخذ کسر خدمت صرفاً از طریق یگانهای خدمتی میسر بوده و سازمان وظیفه عمومی ناجا در این زمینه اقدام خاصی را انجام نمیدهد.
- کسی که 80 ماه سابقه جبهه داشته و قبلاً دو فرزندش را به ازای 60 ماه سابقه معاف کرده آیا الان میتواند براساس مصوبات جدید برای فرزند سومش به ازای 20 ماه باقیمانده جبهه، کسر خدمت بگیرد؟
جواب: خیر برابر مقررات موجود، هر ایثارگر از دو نوع تسهیلات و از هر تسهیلات فقط میتواند حداکثر دو فرزند خود را معاف یا برای آنان کسر خدمت بگیرد.
- پدر خانوادهای 80 ماه سابقه جبهه داشته و مادر خانواده نیز 10 درصد جانبازی دارد. دو فرزند خانواده در ازای 60 ماه سابقه جبهه پدر معاف شدهاند. آیا میتوان با تلفیق 20 ماه باقیمانده جبهه پدر و 10 درصد جانبازی مادر، فرزند سوم خانواده را نیز معاف کرد؟
جواب: خیر، برابر مقررات موجود، هر ایثارگر از میان تسهیلات مورد نظر مانند جبهه، جانبازی، آزادگی و ... فقط میتواند از دو نوع تسهیلات استفاده کرده و از هر تسهیلات حداکثر دو فرزند خود را مورد معافیت یا کسر خدمت بهرهمند کند. در مورد سوال فوق، میتوان از 10 درصد جانبازی مادر برای کسر خدمت فرزند سوم استفاده کرد.
- پدر خانواده به ازای 60 ماه جبهه و 50 درصد جانبازی، چهار فرزند خود را معاف کرده است آیا مادر خانواده نیز میتواند به ازای 30 ماه جبهه خود، فرزند پنجم خانواده را معاف کند؟
جواب: بله، برابر مقررات موجود هر ایثارگر میتواند حداکثر از دو نوع تسهیلات و در هر تسهیلات حداکثر دو فرزند خود را از معافیت کسر خدمت بهرهمند کند و مادر خانواده نیز در صورتیکه دارای سابقه جبهه یا جانبازی باشد به طور جداگانه از این امتیاز برخوردار خواهد بود.
- آیا سابقه افراد در دوره خدمت سربازی برای استفاده از تسهیلات مربوط به ایثارگران قابل محاسبه است؟
جواب: بله، مدت جبهه و جانبازی افراد در دوره خدمت سربازی نیز برای استفاده از تسهیلات مربوط به ایثارگران در مورد معافیت یا کسر خدمت فرزندان قابل محاسبه است.
- دانشجویانی که میخواهند در حین تحصیل از مزایای کسر خدمت استفاده کنند به چه صورت است؟
جواب: برابر مقررات موجود چنانچه کسر خدمت بیش از یک سال باشد فرد دانشجو میتواند با اخذ اجازه یا مرخصی تحصیلی و هماهنگی با سازمان وظیفه عمومی در خصوص اعزام به خدمت و استفاده از مزایای کسر خدمت اقدام کند.
- آیا کسر خدمت ناشی از جبهه یا جانبازی پدر یا مادر را می توان بین دو فرزند تقسیم کرد؟
جواب: بله، با توجه به مقررات اعطای امتیاز به ایثارگران که هر ایثارگر میتواند از هر امتیاز (حداکثر دو نوع امتیاز) برای دو فرزند خود تسهیلات دریافت کند لذا هر ایثارگر چه پدر یا مادر میتواند از کسر خدمت ناشی از جبهه یا جانبازی خود، حداکثر دو فرزند خود را بهرهمند کند. لیکن موضوع مهمی که باید مدنظر قرار گیرد این است که اگر با احتساب کسر خدمت جبهه یا درصد جانبازی، خدمت فرزند اول به اتمام میرسید و ترخیص شد از مابقی سابقه مدت جبهه یا درصد جانبازی میتواند برای کسر خدمت فرزند دوم استفاده کند.
** سوالات مربوط به معافیت فوت فرزند حین خدمت
- برادری که به خدمت اعزام شده و در حین مرخصی فوت کرده آیا به عنوان فوت حین خدمت محسوب میشود؟
جواب: چنانچه یگان خدمتی وی فوت قیود خدمتی را تایید کند، بلامانع است.
- برادر مشمولی که به خدمت اعزام شده در حین خدمت خود زنی (خودکشی) کرده، آیا فوت وی به عنوان فوت قیود خدمتی محسوب میشود؟
جواب: با توجه به امتیاز در نظر گرفته شده فوت میبایستی به سبب انجام خدمت باشد لذا فوت بر اثر خودزنی در چارچوب دستورالعمل قرار نمیگیرد.
- متعهدین به خدمت در نیروهای مسلح و دستگاههای دولتی اگر در حین خدمت فوت کند آیا برادرش میتواند از معافیت جدید (معافیت یک فرزند از خانواده که فرزند دیگرش در حین خدمت فوت کرده) استفاده کند. آیا شرط دو سال خدمت در اینجا ملاک است. آیا در اینجا نیز شرط قیود خدمتی مطرح است؟
جواب: بله، چنانچه فردی که متعهد به خدمت در نیروهای مسلح یا دستگاههای دولتی بوده و در حین خدمت فوت کرده است یک برادرش برابر شرایط و مقررات موجود میتواند از معافیت استفاده کند. در اینجا مدت خدمت شرط نیست لیکن فوت قیود خدمتی برابر رای کمیسیونها و مقررات نیروهای مسلح یا سازمانهای دولتی مربوطه ملاک عمل است.
**بخشودگی اضافه خدمت
- بخشودگی اضافه خدمت مشمولان غائبی که زمان اعزام آنها بدون رضایت خودشان از 18 آذر سال 86 به دلیل نبود ظرفیت به 18 دی سال 86 تمدید شده است و در نتیجه شامل عفو مقام معظم رهبری نشدهاند چگونه است؟
جواب: از آنجایی که این تمدید بدون نظر مشمول و طبق نظر سازمان به دلیل نبود ظرفیت انجام شده است لذا بخشودگی غیبت اولیه آنان مشمول عفو رهبری میشود.