شناسهٔ خبر: 23026813 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: جام‌جم آنلاین | لینک خبر

به بهانه گرامیداشت هفته پژوهش در رسانه ملی

برنامه‌سازان پژوهشگر، پژوهشگران برنامه‌ساز

استفاده از عنصر پژوهش در برنامه‌ها، موضوعی نیست که بتوان آن را با بخشنامه و ابلاغیه در سطح سازمان بزرگی چون صدا و سیما ساری و جاری کرد. اساسا نوع ارتباط بین پژوهش و رسانه، ارگانیک و ساختاری است. پژوهش، باوجود برخی گفته‌ها و نوشته‌ها، همراه تولید نیست بلکه ماهیت تولید است. تولید منهای پژوهش، تیری است بی‌هدف و تلاشی است بی‌جهت. برنامه‌ریزی برای تعامل بین پژوهش و تولید، باید به مکانیسمی عملی و حساب‌شده منجر شود که طی آن، محققان سازمان در کنار عوامل فنی و محتوایی برنامه‌ها، وظایف مشخصی را به‌عهده بگیرند. این وظیفه، لزوما نه از نوع مشورتی یا نظارتی صرف، بلکه باید کاملا کاربردی و در مراحل تولید برنامه، لازم‌الاجرا باشد. مهران مدیری در برنامه تلویزیونی دورهمی میزبان گروه موسیقی «دال» بود. برنامه تلویزیونی «سروستان» سه‌شنبه شب 28 آذرماه با حضور نمایندگان مردم شهرهای استان خوزستان در خانه ملت، از شبکه «شما» پخش شد. «چشم شب روشن» به صورت ویژه برنامه در شب یلدای از ساعت ۲۲ آغاز و تا پاسی از شب ادامه خواهد داشت. در برنامه گزارش هفتگی مهم ترین تحولات سیاسی منطقه و جهان در یک هفته گذشته مرور می شود. شبکه های سیمای جمهوری اسلامی ایران میزبان فیلم های تلویزیونی و سینمایی در آخرین روز فصل پاییز و نخستین روز زمستان هستند. برنامه عطر عاشقی جمعه اول دی ماه با موضوع «بایسته های حکومت مهدوی» بر روی آنتن شبکه پنج سیما می رود. مناظره امشب مجله علوم انسانی شبکه چهار سیما امشب با موضوع «بودن یا نبودن کنکور» برگزار می شود. در آستانه شب یلدا، برنامه تحلیلی ثریا میزبان مهمانان ویژه ای خواهد بود. برنامه تلویزیونی «دورهمی» در ویژه برنامه شب یلدا، اولین یلدای زندگی مشترک علی اوجی و نرگس محمدی را جشن می‌گیرد. شبکه های سیما همگام با سنت دیرینه ایرانیان با دعوت از هنرمندان، خوانندگان، ورزشکاران و چهره های محبوب و مردمی شادترین شب نشینی سال را به خانه مردم می برند. مسابقه استقلال تهران – ایرانجوان بوشهر، چهار شنبه 29 آذر از ساعت 14:30 به صورت زنده روی آنتن شبکه سه سیما قرار می گیرد. مهدی صباغ زاده کارگردان فیلم سینمایی «خانه کاغذی» چهارشنبه 29 آذر به شبکه چهار سیما می آید. نسیم ادبی بازیگر سینماو تلویزیون که در سریال شهرزاد نقش «حمیرا« خواهر شهرزاد را بازی می کند، در اینستاگرامش از حضور ترانه علیدوستی

صاحب‌خبر -

برنامه‌ریزی برای تعامل بین پژوهش و تولید، باید به مکانیسمی عملی و حساب‌شده منجر شود که طی آن، محققان سازمان در کنار عوامل فنی و محتوایی برنامه‌ها، وظایف مشخصی را به‌عهده بگیرند. این وظیفه، لزوما نه از نوع مشورتی یا نظارتی صرف، بلکه باید کاملا کاربردی و در مراحل تولید برنامه، لازم‌الاجرا باشد.

رابطه تحقیق و تولید در صداوسیما، پیچیده و غامض نیست اما ظرافت‌هایی دارد که در صورت توجه به این ظرافت‌ها می‌توان به مکانیسم قابل اتکایی برای ایجاد تعامل مناسب بین تحقیق و تولید دست یافت. بدون شک، بهترین برنامه‌سازان سازمان صداوسیما «برنامه‌سازان پژوهشگر» و بهترین پژوهشگران سازمان، «پژوهشگران برنامه‌ساز» هستند. اما این ایده لزوما به این معنا نیست که برنامه‌سازان را باید از بین پژوهشگران یا پژوهشگران را از بین برنامه‌سازان انتخاب کرد. برنامه‌سازان باید به نقش و تأثیر پژوهش در بالندگی و اثربخشی برنامه‌های رادیویی، تلویزیونی و حتی گزارش‌های خبری باور و به این باور التزام داشته باشند. این باور زمانی شکل می‌گیرد که برنامه‌ساز، اثرات مثبت و سازنده کاربست پژوهش را در پروسه قبل، حین و پس از تولید برنامه برای طراحی محتوا، پیشبرد اهداف برنامه و اطلاع از بازخورد آن، به عینه لمس و درک کرده باشد. کمی عقب‌تر، محتوای پژوهش‌هاست که در عین علمی و پژوهشی بودن، لازم است کاربردی و در خدمت رسانه باشد. پژوهش رسانه‌ای، گرچه در خدمت علم محض نیست اما قطعا علمی است. مختصات دقیق و عملیاتی پژوهش برنامه‌ای باید روشن و مشخص شود. پژوهش برنامه‌ای، پژوهشی از نوع گردآوری اطلاعات متفاوت و گاه ضد و نقیض نیست. پژوهش برنامه‌ای، پژوهشی است که راه را برای انتخاب برنامه‌ساز مهیا می‌کند؛ انتخاب رویکرد، انتخاب روش، انتخاب مخاطب، انتخاب موضوع و انتخاب فرم. به همین خاطر لازم است پژوهشگر برنامه‌ای، مختصات دقیق یک برنامه رادیویی، تلویزیونی یا خبری، سطح و عمق اثربخشی بر جامعه مخاطبان و اثرات مورد انتظار برنامه‌ها را بشناسد. این مهارت علاوه بر مهارت‌های پژوهشگری است. از سوی دیگر، برنامه‌ساز نیز باید شناخت کافی از روش‌ها، منابع و رویکردهای پژوهشی داشته باشد. به تعبیر دیگر، برنامه‌ساز باید بداند پژوهش چیست و چگونه باید از آن بهره بگیرد و اگر خود دستی در کار پژوهش هم داشته باشد، قابلیت‌های خود را برای برنامه‌سازی در حد مورد انتظار برای رسانه ملی ارتقا داده است.

سیدمحسن لطیفی

مدیرکل صداوسیمای مرکز آذربایجان شرقی