به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)در قم، آیتالله علیرضا اعرافی، امروز 23 آذرماه در همایش حوزه بینالملل؛ حوزه تمدنساز در سالن همایشهای مدرسه امام کاظم(ع) گفت: حرکت ذلیلانه، رذیلانه و زشت ترامپ را به شدت محکوم میکنیم و مطمئنا این اقدام رذیلانه منشا خیزشهای نو در جهان اسلام خواهد بود و ره به جایی نخواهد برد و بر بیداری امت اسلامی نیز خواهد افزود.
وی افزود: از اقدامات بسیار ناپسندی که در بحرین علیه مردم شریف این کشور و آیتالله عیسی قاسم رخ میدهد هم ابراز تنفر میکنیم؛ مقابله یک رژیم به ملت خود و فشار و مضایقات مستمر به دانشمندان و فرهیختگان، حرکتی ضدبشری، ضد اخلاقی و ضد انسانی است.
مدیر حوزه علمیه بیان کرد: رویکرد تمدنی اسلام مهمترین مسئله در بحث نگاه تمدنی است؛ نگاه تمدنی که از متن تعالیم اسلامی برخاسته است به حرکت ما روح و معنا میدهد بنابراین این نقطه عزیمت و سنگ بنای حرکت ما در این عرصه است و باید به درستی بر بعد تمدنساز اسلام که در ذات و شالوده اسلام نهاده است تکیه کنیم.
وی بیان کرد: اینکه میگوییم اسلام در ذات خود تمدنی است وصله ناچسب به اسلام نیست بلکه وقتی طلوع خورشید قرآن را مینگریم میبینیم نگاه اسلام از آغاز تمدنی و فراگیر بوده است.
اعرافی گفت: اندیشهای که عرضه میشود اگر فراساحتی بوده و به همه عرصههای فردی و اجتماعی نگاه داشته باشد تمدنی است البته این به معنای بی توجهی به تجارب بشری نیست.
مدیر حوزههای علمیه بیان کرد: البته در باب دین اقلی و اکثری ما به دین اقلی معتقد نیستیم و نگاه ما به دین اکثری توام با عقلانیت و خرد و تجربه بشری است.
وی افزود: عنصر دوم تمدنی بودن یک اندیشه، نگاه منظومهوار و سیستمی است؛ ما هم معتقد به نظامات گوناگون اسلامی و هم رشته واحد مرتبطکننده این نظامات هستیم.
وی افزود: جهانشمولی و زمانشمولی سومین عنصر در نگاه تمدنی است که در دین اسلام وجود دارد؛ همچنین در درون این فکر و اندیشه، ساز و کارهای ثابت و متغیر و راههایی برای پاسخگویی به تحولات تعبیه شده باشد.
اعرافی با بیان اینکه پیامبر این نگاه را به بشر عنایت کرد عنوان کرد: در این نگاه فرد و جامعه و خانواده و ... دیده شده و به همه نیازهای عمیق بشری پاسخ داده است و قرآن پیام جدید و حرکت نو تمدنی بود و بشریت وارد یک فصل نو شد و انقلاب در عصر ما خیزشی بود تا بسیاری از از مولفهها در تاریخ بازپروری و بازعرضه شود.
وی تاکید کرد: حوزه اگر بخواهد بینالمللی باشد باید این رویکرد با مولفههای بیان شده را داشته باشد؛امروز جامعه المصطفی به عنوانی یک نهاد بینالمللی بزرگ مطرح است و کافی است آن را مورد مطالعه قرار دهیم و به تولیدات و زبانها و ترجمهها و اشخاصی که فعالیت بینالمللی داشتهاند توجه کنیم.
اعرافی با اشاره به عناصر بینالمللی شدن عنوان کرد: فرهنگ و رویکرد بینالمللی اصل اولیه در بینالمللی شدن است و باید در مجموعه نهادهای حوزه این نگاه تسری باید.
وی افزود: نیاز داریم که فرهنگ و رویکرد و نگاه به جهان در تار و پود نهادهای حوزه عمق یابد همان طور که در افکار شیخ المراجع، آیت الله صافی نیز این نگاه وجود دارد.
وی افزود: در تمامی مولفههای نظام آموزشی اعم از استاد، فناوری و ... باید تجلی نگاه تمدنی را داشته باشیم؛ در ماههای اخیر ما 12 تا 15 نظام را تصویب کردیم و رویکرد بین المللی در تمامی این نظامات اشراب شده است.
اعرافی عنوان کرد: همچنین باید به نظام مهارتی و کاربردی توجه بیشتری داشته باشیم که نظام جامعی نیز در این زمینه طراحی شده که باید ساز و کارهایی برای فعالیت بینالملل هم داشته باشیم ضمن اینکه همه تولیدات حوزه باید بین المللی باشد و پایان نامه ها، مجلات و نهادهای حوزه باید با این نگاه مورد توجه قرار گیرد.
وی افزود: تبلیغ در حوزه باید با نگاه بینالمللی و تمدنسازانه انجام شود ضمن اینکه در حوزه ابزار و فناوری اعم از زبان و گفتمان و ... باید توجه ویژهای داشته باشیم زیرا گفتمان و ادبیات برقراری رابطه با جهان در میان این عناصر بسیار مهم است و باید کارهای جدیتری در این مسئله صورت بگیرد.
اعرافی تصریح کرد: باید به نگاه همافزا در داخل حوزه پیدا کنیم ضمن اینکه موسسات عرصه بینلمللی مورد ساماندهی قرار خواهند گرفت و گروههای علمی مهارتی براساس زبان، رشته و موضوع و ... جزء اقداماتی است که در حال انجام است.
مدیر حوزههای علمیه اظهار کرد: در مقطع جنگ جهانی دوم و ساخت نظامات جدید در عالم، اسلام و کشورهای اسلامی کاملا غایب بودند؛ آن هم جهان اسلامی با دارابودن 57 کشور، یک چهارم جمعیت جهان، این همه منابع و ثروت و ... و این ناشی از غفلت اندیشمندان و بزرگان جهان اسلام در یک نقطه عطف تاریخی بوده است و امروز انقلاب اسلامی میخواهد این روند را تغییر دهد.
اعرافی بیان کرد: اگر در چند ساعتی که بغداد در حال فروریختن بود ما حاضر نبودیم الان نقشه دیگری داشتیم بنابراین حوزه و عالمان دین باید در تحولات معرفتی جهان و در نقطه عطف معرفتی غایب نباشند و حاضر علمی باشند و به عرضه درست و سنجیده بپردازند و مطمئنا عالم طور دیگری رقم خواهد خورد.
آیتالله اعرافی:
تمدن در ذات قرآن وجود دارد/ مولفههای حوزه تمدنساز
گروه حوزههای علمیه: مدیر حوزههای علمیه با برشمردن مولفههای حوزه تمدنساز گفت: تمدن در ذات قرآن و اسلام وجود دارد و وصله ناچسب برای مقدسات ما نیست.
صاحبخبر -
∎