شناسهٔ خبر: 22967244 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: آفتاب | لینک خبر

پاسخی به ابهامات درباره سهم ایران از خزر

معاون آسیا و اقیانوسیه وزیر امور خارجه گفت: ایران درباره منابع بستر و زیر بستر دریای خزر اصلا تصمیمی نگرفته است و کنوانسیون خزر هم که قرار است در اجلاس سران در آستانه قزاقستان امضا شود بدون بحث تحدید حدود خواهد بود.

صاحب‌خبر -
آفتاب‌‌نیوز : ابراهیم رحیم پور درباره برخی ابهامات ایجاد شده از یکی از مصاحبه های وی افزود: مطالبی که من در این مصاحبه گفتم دقیق خوانده نشد چراکه نکاتی که در آن مطرح شد بصورت یک پکیج (بسته) بود. وی یادآور شد: این که گفته می شود سهم ایران از دریای خزر 50 یا 20 درصد است یک ضابطه مشخص عرفی، قانونی یا بین المللی ندارد. 50 درصد معلوم است و حرفی نیست که کسی بخواهد از آن دفاع کند و قسمت شمالی دریای خزر بین روسیه و قزاقستان تقسیم شده و دست ما هم نیست.

معاون آسیا و اقیانوسیه وزیر امور خارجه ادامه داد:دریای خزر در سمت ایران بین ترکمنستان و جمهوری آذربایجان قرار دارد، هر کدام سواحل متفاوتی دارند و ما کمترین ساحل را داریم که به شکل مقعر است و این طور نیست که فردی فوت کرده و پنج فرزند داشته باشد و دارایی او به پنج قسمت مساوی تقسیم شود. رحیم پور یادآور شد: اگر موردی را که به مردم می گوییم فنی نباشد و بعد بخواهیم از آن دفاع کنیم که چرا این طور نیست، مناسب نیست. نباید نزاعی که در جنوب و در منطقه خلیج فارس داریم و از منافعمان هم دفاع می کنیم، با آن فرهنگ به دریای خزر نگاه کنیم. از هر جهت موقعیت ما در این منطقه خوب است و با کشورها رابطه خوبی داریم.

وی یادآور شد: بایستی به گونه ای جلو برویم که خیلی تنش زا نباشد و علاوه بر این ضمن این که مبتنی بر عدالت و انصاف باشد، با مدل های مشابه دنیا آن را به سرانجام برسانیم.وی همچنین گفت: برخی حرف های تند و تنش زا می زنند مثل این که حق ما را ضایع کردند در حالی که اینطور نیست، اگر اینطور بود پس چرا ما 21 سال مذاکره کرده ایم.

معاون وزیر خارجه افزود: در مورد سهم 20 درصد ما گفتیم که به چه حسابی باید دریا به پنج قسمت مساوی تقسیم شود و این حرف از کجا آمده است، ما نگفتیم که 25 یا 18 درصد داشته باشیم. حرف من این است که این یک خربزه و یا هندوانه نیست که به پنج قسمت مساوی تقسیم شود.وی ادامه داد: ما تحدید حدود را که اصل نکته ای است که افکار عمومی بر روی آن حساسیت و دقت دارند و منابع بستر و زیر بستر دریا، در این مورد اصلا تصمیمی نگرفته ایم و کنوانسیون هم که قرار است در اجلاس سران امضا شود، ما هم حرفی نداریم ولی بدون تحدید حدود و بدون تقسیم اصل داستان.

معاون وزیر خارجه خاطرنشان کرد: ما تفاهم کردیم و یک سری صحبت ها گفته شده و همانطور که آقای ظریف گفتند در حال چکش کاری است چون در داخل کشور باید در سطح رهبری تایید شود، بعد از آن نظراتمان را به طرف های دیگر می دهیم و متون به 5 یا 6 زبان تدوین می شود و بعد از آن تایید و در اجلاس سران امضا می شود.رحیم پور همچنین گفت: بعضی حرف ها برای تیتر روزنامه ها خوب است اما این تیترها نباید منحرف کننده افکار عمومی باشد. بنابراین نکته ای که در این مصاحبه جلب توجه کرد که از قصد هم اینکار را کردند که گفتم این 20 درصد از کجا آمده و با هیچ منطقی نمی خواند.

وی افزود: این که زیر 25 درصد است یا بالای 20 درصد، این را هم نگفته ام و نمی توانم بگویم. ساز و کار خاص خودش را دارد، به اضافه این که هنوز ما درباره تقسیم به خصوص با دو همسایه به تفاهم نرسیده ایم و هنوز اختلاف نظر داریم، نظراتمان هم یکسان نیست.این دیپلمات عالی رتبه کشور همچنین در باره زمان برگزاری اجلاس سران گفت: قرار است جلسه پنجاهم در سطح نمایندگان ویژه پنج کشور در تهران برگزار شود که در این باره از قبل هم تفاهم شده بود اما اجلاس وزیران امور خارجه تشکیل شد چون تصمیم گیری در این سطح لازم بود.

وی تصریح کرد: بعضی از کارهای فنی و نکاتی وجود دارد که در جلسه پنجاهم خواهیم داشت و بعد مقدمات مربوط به جلسه سران برگزار می شود که فکر می کنم جلسه پنجاهم قبل از عید نوروز در تهران برگزار شود.رحیم پور ادامه داد: حدس من این است که (اجلاس سران) آخر بهار و در آستانه برگزار شود که ابتدا جلسه کاری، بعد وزیران و بعد از آن سران جلسه خواهند داشت و معمولا هم این طور است که پشت سرهم برگزار می شود. وی خاطرنشان کرد: 12 موافقتنامه در دست بررسی است که از این تعداد چند موافقتنامه آماده و در اجلاس سران امضا می شود اما به طور عام نکته ای که افکار عمومی و مقامات اصلی مملکت نسبت به آن حساسیت و توجه ویژه دارند و حق هم است، این است که ما هیچ قول و قراری نگذاشته ایم و در آستانه هم چیزی امضا نخواهد شد و منهای این موضوع به امضا خواهد رسید.

معاون وزیر امور خارجه تاکید کرد برخی براساس اطلاعات قدیمی حرف می زنند و برخی فکر می کنند فضای خلیج فارس به دریای خزر منتقل می کنیم، من با این مخالفم، ما دو همسایه خوب زمینی و دو همسایه خوب آبی در خزر داریم و با این چهار کشور همسایه روابط خوبی داریم بطوری که رییس جمهور ما با سران دو کشور حدود 10 بار و دو کشور دیگر چهار – پنج بار دیدار کرده است که قابل مقایسه به عربستان و بحرین نیست. وی اضافه کرد: ما در دولت به نحوی حرکت نمی کنیم که مردم احساس کنند که با همه قهریم و با همه مشکل داریم و همه می خواهند حق ما را بخورند و سرزمین مان را غصب کنند.

رحیم پور یادآور شد: در زمان جنگ تحمیلی هم مشخص شد که یک سانت از منافع مملکت را به این راحتی تقدیم کسی نمی کنیم و هیچ کدام از این چهار کشور دیگر هم چنین نیتی ندارند و نباید افکار عمومی را به سمت تنش و شعارهای غیرواقعی سوق داد.

وی همچنین درباره نشست سازمان همکای اسلامی در استانبول گفت: به هر حال آقای اردوغان رییس دوره ای سازمان همکاری اسلامی است، طبیعتا ایشان جلسه فوق العاده ای را گذاشتند، این که چند کشور شرکت می کنند اطلاع ندارم.

وی اضافه کرد: زمانی که حضور ایران در این نشست را با آقای رییس جمهوری مطرح کردیم ایشان سریعا پذیرفتند، خوشبختانه مواضع آقای اردوغان نسبت به گذشته خیلی بهتر شده و در رابطه با اشتباه آقای ترامپ حرکات خوبی را داشتند. لذا خواستند یک وحدت اسلامی را به نمایش بگذارند، ما هم در این همین مسیر مشتاقانه در نشست استانبول شرکت می کنیم.

معاون وزیر امور خارجه افزود: اجماع خوبی هم در کشورهای اسلامی و هم در کشورهای عربی ایجاد شده است، این که چقدر برای کشورها نمایشی، قلبی یا عملیاتی است، متفاوت است و همه باید در قبال افکار عمومی داخلی خودشان موضع بگیرند و گرفتند. حتی کسانی که ما تردید داریم که این ها واقعا پشت پرده با اسرائیل هستند یا نیستند.

رحیم پور ادامه داد: در عین حال افکار عمومی نشان می دهد که این ها موضع تند و خوبی گرفته اند و یک نمایش و اجماع خوبی ایجاد شد، نه تنها در جهان بلکه درکشورهای پیشرفته و مترقی اروپایی و ما کسی را که حمایت کرده یا خوشحال باشد، در عرصه رسانه ای ندیدیم.

وی افزود: آقای روحانی در این سفر ملاقات های دو جانبه هم خواهند داشت، تعداد دیدارهایی که آقای روحانی با آقای اردوغان داشتند اخیرا زیاد بوده که آن را به فال نیک می گیریم. وی تاکید کرد: مواضع دو طرف نسبت به مسئله سوریه بهتر شده، در مورد عراق و اقلیم کردستان هم همینطور و حال در مورد اسرائیل هم تفاوت هایی بود و این عدو سبب خیر شده است و نزدیکی های ما هم بیشتر شده است. به گزارش ایرنا، گفت و گوی ابراهیم رحیم پور معاون وزیر خارجه درمورد رژیم حقوقی دریای خزر با یکی از خبرگزاری ها در روزهای اخیر باعث بروز ابهاماتی و انتقاداتی در عرصه رسانه ها شده است.

منبع: ایرنا