شناسهٔ خبر: 22965337 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: فارس | لینک خبر

معاون آسیا و اقیانوسیه وزارت خارجه در جمع خبرنگاران اعلام کرد

امضای کنوانسیون رژیم حقوقی خزر در نشست آستانه/درباره منابع بستر و زیربستر دریا تصمیمی نگرفته‌ایم

ابراهیم رحیم‌پور از امضای کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر در نشست آتی سران در آستانه و البته بدون بحث تحدید حدود و تقسیم منابع بستر و زیر بستر این دریا خبر داد و گفت: هنوز در این باره تصمیمی نگرفته‌ایم.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، ابراهیم رحیم‌پور معاون آسیا و اقیانوسیه وزارت خارجه کشورمان امروز (سه‌شنبه) در حاشیه سمینار تروریسم، افراط‌گرایی و امنیت منطقه‌ای در غرب آسیا و در جمع خبرنگاران، در خصوص مصاحبه اخیرش درباره سهم ایران در دریای خزر و سوء برداشت‌های مطرح شده پس از این مصاحبه، با بیان اینکه برخی مصاحبه را دقیق نخوانده یا بخش‌هایی از آن را خوانده بودند، اظهار داشت: اینکه گفته می‌شود سهم ایران از دریای خزر 50 یا 20 درصدی یک ضابطه مشخص عرفی، قانونی و بین‌المللی ندارد.

وی افزود: بحث سهم 50 درصدی ما از دریای خزر موضوعی نیست که کسی بخواهد از آن دفاع کند، قسمت شمالی این دریا بین روسیه و قزاقستان تقسیم شده و قسمت جنوبی هم بین ایران، ترکمنستان و آذربایجان. ما در حال حاضر دارای کمترین ساحل در این دریا هستیم و سواحل ما نیز مقعر است، این گونه نیست که فردی فوت کرده باشد و دارایی آن به 5 قسمت مساوی بین 5 فرزندش تقسیم شده باشد.

معاون آسیا و اقیانوسیه وزارت خارجه کشورمان ادامه داد: القائاتی که در سطح جامعه پخش می‌شود هزینه‌بر است. ما نباید چیزی که فنی نیست را برای مردم بیان کرده و بعد از آن دفاع کنیم و مناسب نیست نزاعی که در جنوب خلیج فارس داریم را به خزر تعمیم بدهیم.

وی اضافه کرد: وضعیت روابط ما با کشورهای حاشیه خزر از وضعیت خوبی برخوردار است و بایستی به گونه‌ای جلو برویم که تنش‌زا نباشد و عدالت و انصاف برقرار شده و با استفاده از مدل‌های مشابه در دنیا این کار را به سرانجام برسانیم.

رحیم‌پور با بیان اینکه برخی اظهارات تنش‌زا و تندی را مطرح می‌کنند مبنی بر اینکه 4 کشور ساحلی این دریا قصد دارند حق ما را تضییع کنند، عنوان کرد: این گونه نیست و به همین خاطر ما 21 سال مذاکره کردیم. چون نقطه نظرات‌مان یکسان نیست.

وی اضافه کرد: در بحث 20 درصد من گفتم براساس چه حسابی؟ 20 درصد به این معناست که ما دریا را به 5 قسمت مساوی تقسیم کنیم، این بحث از کجا آمده است؟ نگفتم ما 25 یا 18 درصد داشته باشیم. من کجا گفتم؟ این یک هندوانه و خربزه نیست که به 5 قسمت مساوی در بین 5 کودک تقسیم شود.

رحیم‌پور با ذکر این نکته که افکار عمومی ما با موضوع تحدید حدود آشنا هستند، خاطرنشان کرد: ما هنوز در خصوص منابع بستر و زیر بستر دریا تصمیمی نگرفته‌ایم.

معاون آسیا و اقیانوسیه وزارت خارجه کشورمان یادآور شد: قرار است کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر در اجلاس سران خزر در آستانه به امضای سران برسد، ولی بدون تحدید حدود و تقسیم منابع بستر و زیربستر.

به گزارش فارس، وی اظهار داشت: ما در این خصوص در حال تفاهم و گفت‌وگو هستیم و بحث‌ها در حال چکش کاری است. چون موضوعی است که حتی باید تائید مقام معظم رهبری را داشته باشد، پس از آن ما نظرات‌مان را به طرف‌های مقابل ارائه می‌دهیم و متون باید به 6 زبان تدوین شود و همه آن را تائید کنند و در جلسه سران امضا شود. 

رحیم‌پور اضافه کرد: برخی اظهارات برای تیتر روزنامه‌ها خوب است، ولی نباید افکار عمومی را منحرف کند. من در خصوص اینکه این سهم زیر 20 درصد یا بالای 20 درصد باشد صحبتی نکردم، چون این موضوع سازوکار خودش را نیاز دارد و ما هنوز در مورد تقسیم بستر و زیر بستر دریا با دو همسایه خود به تفاهم نرسیده‌ایم و اختلاف نظر داریم و نظراتمان یکسان نیست.

وی در خصوص پنجاهمین اجلاس نمایندگان ویژه 5 کشور که قرار است در تهران برگزار شود، اظهار داشت: از ابتدا قرار بود این اجلاس در تهران برگزار شود که جلسه وزرا پیش آمد و باید این جلسه در سطح وزرا با توجه به حساسیت آن و لزومش برگزار می‌شد که اخیرا این نشست در مسکو برگزار شد.

رحیم‌پور عنوان کرد که پنجاهمین نشست نمایندگان ویژه 5 کشور ساحلی خزر برای برخی کارهای فنی و نکات خاص قبل از عید نوروز و سال جدید شمسی در تهران برگزار خواهد شد.

*اجلاس سران 5 کشور ساحلی خزر اواخر بهار در آستانه

معاون آسیا و اقیانوسیه وزارت خارجه همچنین گفت که احتمالا نشست سران 5 کشور ساحلی خزر در اواخر بهار سال آینده در آستانه پایتخت قزاقستان برگزار خواهد شد که قبل از آن نشست کاری، اجلاس وزرای خارجه و سپس سران برگزار می‌شود.

رحیم‌پور افزود: ما 12 موافقتنامه را در دست بررسی و تفاهم داریم که چند تا از آن آماده می‌شود و در جلسه سران امضا خواهد شد. 

وی تصریح کرد: نکته‌ای که افکار عمومی و مقامات اصلی کشور نسبت به آن نگرانی‌ها، حساسیت‌ها و توجهات ویژه‌ای دارند این است که ما هنوز هیچ قول و قراری نگذاشته‌ایم و در آستانه پایتخت قزاقستان چنین چیزی امضا نخواهد شد و کنوانسیون منهای موضوع بستر و زیر بستر امضا خواهد شد.

*همسایگان خوب ایران در دریای خزر

معاون آسیا و اقیانوسیه وزارت خارجه کشورمان افزود: برخی بر اساس اطلاعات قدیمی صحبت می‌کنند و برخی فضای خلیج فارس را به خزر تعمیم می‌دهند. ما در خزر دو همسایه خوب زمینی و دو همسایه آبی داریم و روابط خوب و تفاهمات خوبی با آنها برقرار است. آقای روحانی رئیس‌جمهور کشورمان با مقامات 2 کشور 10 بار دیدار داشت و با دو کشور دیگر 4 تا 5 بار دیدار داشته که این با عربستان و ... قابل مقایسه نیست.

رحیم‌پور ادامه داد: دولت کنونی به نحوی حرکت نمی‌کند که مردم احساس کنند با همه دنیا قهر هستیم و مشکل داریم و همه می‌خواهند حق ما را بخورند و سرزمین‌مان را غصب کنند. در جنگ تحمیلی مشخص شد مملکت یک سانت از خاکش را تقدیم کسی نکرد و این 4 کشور چنین نیتی ندارند، نباید افکار عمومی را به سمت تنش و شعارهای غیرواقعی سوق داد. 

* نشست استانبول

وی در خصوص نشست فوق العاده سازمان همکاری اسلامی در استانبول درباره قدس که قرار است فردا (چهارشنبه) برگزار شود هم خاطرنشان کرد: آقای اردوغان به عنوان رئیس این سازمان از آقای روحانی دعوت به عمل آورد که آقای روحانی سریعا پذیرفت.

معاون آسیا و اقیانوسیه وزارت خارجه کشورمان افزود: مواضع آقای اردوغان نسبت به قبل خیلی بهتر شده و حرکات خوبی را در ارتباط با اشتباه ترامپ صورت داد و یک وحدت اسلامی را به نمایش می‌گذارند و ما مشتاقانه در اجلاس استانبول شرکت می‌کنیم و در حال حاضر اجماع خوبی بین کشورهای عربی و اسلامی در این زمینه ایجاد شده است.

رحیم‌پور با بیان اینکه برای برخی از کشورها این اقدامات نمایشی است، بیان کرد: حتی کسانی که تردید داریم پشت پرده با اسرائیل و آمریکا هستند ولی موضع گیری کردند.

معاون وزیر خارجه کشورمان خاطرنشان کرد: قطعا رئیس‌جمهور کشورمان در حاشیه اجلاس دیدارهای دوجانبه‌ای هم خواهد داشت. تعداد دیدارها بین اردوغان و روحانی اخیرا زیاد بوده و ما این را به فال نیک می‌گیریم و در خصوص مسائل سوریه مواضع نسبت به قبل بهتر شده و درباره عراق و اقلیم کردستان مواضع خوبی از سوی ترکیه اتخاذ شد. با عدویی که سبب خیر شده، نزدیکی‌ها بیشتر شده است.

انتهای پیام/