به گزارش روز سه شنبه خبرنگار ایرنا، محمدرضا مخبر دزفولی به مناسبت سی و سومین سالگرد تاسیس شورای عالی انقلاب فرهنگی در جمع خبرنگاران گفت: شاخصی در سازمان ملل به نام شاخص توسعه انسانی اچ. دی. آی وجود دارد که این عبارت مخفف (Human Development Index) است.
وی توضیح داد: در این شاخص ترکیبی، مولفه هایی مانند آموزش اعم از آموزش و پرورش و آموزش عالی، بهداشت و سلامت، درآمد سرانه افراد از تولید ملی و همچنین در ذیل آن میزان مرگ و میر مادران و نوزادان، دسترسی به آب آشامیدنی سالم و مانند آن لحاظ شده و کشورها بر اساس این شاخص ها رتبه بندی می شوند و هر کشوری جزء یکی از چهار دسته قرار می گیرد.
به گفته مخبر دزفولی این چهار دسته شامل کشورهایی با توسعه انسانی بسیار بالا، کشورهایی با توسعه انسانی بالا، کشورهایی با توسعه متوسط و کشورهایی با توسعه ضعیف است که طبق گزارش 2016 سازمان ملل کشور جمهوری اسلامی ایران جزء کشورهای با توسعه انسانی بالا قرار دارد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی همچنین گفت: این رتبه بندی قضاوت کسانی است که خیلی هم خیرخواه ما نیستند و در واقع بر اساس این رتبه بندی چیزی نمانده که ایران به سطح کشورهای توسعه انسانی بسیار بالا از این منظر و شاخص دست یابد و در واقع ایران بالاتر از بسیاری از کشورهای بلوک غرب قرار میگیرد چون بیش از 40 کشور در توسعه انسانی بسیار بالا هستند و ما جزء 40 کشوری هستیم که با نسبت بالا قرار دارند.
وی خواستار تهیه گزارشی از این گزارش سازمان ملل که در سال گذشته میلادی منتشر شده، توسط خبرنگاران شد و گفت: قضاوت جهانی درباره وضعیت آموزش و بهداشت جمهوری اسلامی ایران اینگونه است که بسیاری از این کارها جزء کارهایی بود که شورای عالی انقلاب فرهنگی انجام داده است.
مخبر دزفولی اضافه کرد: البته کاستیهایی در حوزه فرهنگی داریم ولی تاثیرگذاری فرهنگی ما در سطح بین المللی و منطقه ای کاملا محسوس است بنابراین دستاوردهای قابل قبولی در زمینههای مختلف داریم و کاستیهایی نیز داریم که باید آنها را حل کنیم و البته اهدافی داریم که هنوز به آنها نرسیده ایم و باید برای تحقق آنها تلاش کنیم.
شورای عالی انقلاب فرهنگی یکی از اولین نهادهایی است که پس از انقلاب اسلامی ایران به فرمان امام خمینی (ره) تشکیل شد و امسال شاهد سی و سومین سالگرد تاسیس آن هستیم.
این شورا اهداف کلانی همچون «گسترش و نفوذ فرهنگ اسلامی در شئون جامعه و تقویت انقلاب فرهنگی و اعتلای فرهنگ عمومی»، «تزکیه محیطهای علمی و فرهنگی از افکار مادی و نفی مظاهر و آثار غربزدگی از فضای فرهنگی جامعه»، «تحول دانشگاهها، مدارس و مراکز فرهنگی و هنری براساس فرهنگ صحیح اسلامی، گسترش و تقویت هر چه بیشتر آنها برای تربیت متخصصان متعهد، اسلامشناسان متخصص، مغزهای متفکر و وطنخواه، نیروهای فعال و ماهر، استادان، مربیان و معلمان معتقد به اسلام و استقلال کشور»، «تعمیم سواد، تقویت و بسط روح تفکر و علمآموزی و تحقیق و استفاده از دستاوردها و تجارب مفید دانش بشری برای نیل به استقلال علمی و فرهنگی»، « حفظ و احیا و معرفی آثار و مآثر اسلامی و ملی» و « نشر افکار و آثار فرهنگی انقلاب اسلامی، ایجاد و تحکیم روابط فرهنگی با کشورهای دیگر به ویژه با ملل اسلامی» را دنبال می کند.
** جوانان را از شر کنکور نجات دهید
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در پاسخ به خبرنگاری درباره مصوبات این شورا پیرامون موضوع کنکور گفت: عوامل گوناگونی در حذف کنکور مداخله می کنند، البته قوانینی در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده ولی گاهی دستگاههای اجرایی توجه به قوانین نمی کنند ولی واقعیت این است که ما باید به سمت حذف کنکور برویم و راهی جز حذف نداریم.
وی دلایلی را برای حذف کنکور برشمرد و گفت: کنکور ذهن فرزندان ما را از اینکه خلاقیت ها و توانمندی های خود را بروز دهند جلوگیری می کند چون با این روند تست زنی و تفکر اینکه فقط برای کنکور برنامه ریزی کنیم یک آفت جدی در آموزش و پرورش است.
مخبر افزود: از طرف دیگر معلوم نیست بهترین ها را با تست زدن چند ساعته بتوانیم برای دانشگاه انتخاب کنیم چون دانش آموزان با استرس در آزمون شرکت می کنند در حالی که دانش آموزان در دوره زمانی چند ساله می توانند ارزیابی شوند.
وی مشکلات کنکور را نه فقط مربوط به دانش آموزان که به چند میلیون خانواده دانست و گفت: مردم را نگران می کنیم و هزینههای بسیاری را به خانوادهها تحمیل میکنیم در حالی که بسیاری از خانواده ها توان پرداخت پول های گزاف برای آموزش های گوناگون کنکور را ندارند.
مخبر دزفولی همچنین گفت: ما باید روش های گوناگون دیگر را جایگزین سنجش دانش دانشآموزان و استعدادهای آنها کنیم که از سال 92 قرار بوده به تدریج و سال به سال سهم معدل و ظرفیت های دوره تحصیلی از 15 درصد به 80 یا 85 درصد برسد در حالی که الان این گونه نیست و بیش از 90 درصد از ارزیابی با همان تست چند ساعته کنکور است.
وی افزود: بنابراین به دنبال آن هستیم که رویکرد خود را درباره کنکور عوض کنیم و من چند سال است که مطرح می کنم افرادی وارد این قضیه شوند و جوانان ما را از این آفتی که گریبانگیر نظام آموزش و پرورش و نظام آموزش عالی شده نجات دهند.
قانون حذف کنکور در آبان ماه 1386 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و قرار شد سوابق تحصیلی دانش آموزان، جایگزین آن شود ولی تاکنون این اقدام عملیاتی نشده و در سالهای 91 و 95 نیز اصلاحیه هایی از طرف مجلس برای این قانون درنظر گرفته شد.
فراهنگ**1003**1055
خبرنگار: محمدرضا جعفرملک**انتشار: زینب کارگر
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی :
سازمان ملل ایران را جزء کشورهای با توسعه انسانی بالا می داند
صاحبخبر -
∎