شناسهٔ خبر: 22921365 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

صلح با بمب از راه رسید

تهران- ایرنا- روزنامه اعتماد در گزارشی حمله دوباره جنگنده‌ های اسراییلی به نوار غزه را بررسی کرد و نوشت: صلحی که دونالد ترامپ، رییس ‌جمهور ایالات متحده می‌گوید با اعلام پایتختی بیت المقدس برای اسراییل، برای فلسطینی ‌ها به ارمغان آورده است نیمه شب جمعه با بمباران ‌های جنگنده‌ های اسراییلی بر فراز نوار غزه و شهادت دو عضو حماس از راه رسید.

صاحب‌خبر -

در ادامه این گزارش می خوانیم: خون و خشونت به خیابان ‌های غزه، کرانه باختری و قدس بازگشته است. رییس ‌جمهور ایالات متحده در سنت ‌شکنی‌ای بی‌سابقه قدس را به عنوان پایتخت اسراییل معرفی کرد و نیکی هیلی نماینده امریکا در سازمان ملل نیز در جلسه فوری شورای امنیت برای تقبیح این رفتار امریکا به صراحت اعلام کرد که واشنگتن دیگر اجازه ظلم به تل ‌آویو را نمی‌دهد و سازمان ملل نیز بیش از آنکه به مساله صلح در خاورمیانه کمکی کرده باشد به ضرر آن عمل کرده است. با گذشت ٢٤ ساعت از آغاز بمباران‌ های غزه توسط نیروهای اسراییلی به نظر می‌رسد که جهان با صلح مدنظر رییس ‌جمهور امریکا بیشتر آشنا شده است.

تل آویو می‌گوید که اعضای حماس حداقل سه موشک به سمت شهرهای اسراییل پرتاب کرده‌اند و حمله نظامی اسراییل نیز به تلافی صورت گرفته است. اسراییلی‌ها می‌گویند تاسیسات نظامی متعلق به حماس در غزه را هدف قرار داده‌اند. تاسیسات نظامی که یکی از آنها کارخانه ساخت سلاح بوده و دو مورد از آنها نیز انبار تجهیزات و مجتمع نظامی بوده‌اند. حماس شهادت دو تن از نیروهای خود در این حملات نظامی را تایید کرده و همزمان از فلسطینی‌ ها خواسته که در برابر اسراییل به مقاومت ادامه داده و انتفاضه جدیدی را رقم بزنند. براساس آخرین آمار دو فلسطینی نیز در درگیری با سربازهای اسراییلی در مرز غزه جان خود را از دست داده‌اند و این در حالی است که شمار زخمی‌ها نیز با توجه به تداوم درگیری‌ها رو به افزایش است. دونالد ترامپ با اعلام یکجانبه قدس به عنوان پایتخت اسراییل هم در صحنه عملی در عرصه بین ‌المللی تنها مانده است و هم در شورای امنیت انزوای بی‌ سابقه ‌ای را تجربه کرده است.

همچنان نیز واکنش ‌ها و هشدارها به سیاست ترامپ در قبال قدس ادامه دارد. سعد حریری، نخست وزیر لبنان در دیدار با رکس تیلرسون، وزیر خارجه ایالات متحده مخالفت لبنان با این دستور ترامپ را اعلام و همچنین نسبت به تبعات آن هشدار داد. ابراهیم جعفری، وزیر خارجه عراق نیز این اظهارنظر ترامپ را به اقدام جنگی تعبیر کرد و همزمان اروپایی‌ها نیز در حال سبک و سنگین کردن رابطه بروکسل با تل آویو در سایه این تصمیم و البته سفر از پیش تعیین شده بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی به بروکسل هستند. تایم در تازه‌ترین گزارشش درباره واکنش‌ ها به تصمیم دونالد ترامپ می‌نویسد: متحدان ایالا ت متحده در جهان اسلام نمی‌دانند که باید با تصمیم ترامپ چه برخوردی داشته باشند.

دولت ‌های کشورهای اسلامی و خاورمیانه‌ای بدون تامل اقدام به محکوم کردن شفاهی این تصمیم کردند. حتی در میان رهبران محافظه‌کار جهان عرب که حضور ترامپ در کاخ سفید را به فال نیک گرفتند هم انتقادها از این تصمیم وی بسیار زیاد است و چهره‌ای مانند عبدالفتاح سیسی، رییس‌جمهور مصر نیز اعلام کرده که قاهره خواهان حفظ وضع موجود در بیت ‌المقدس و تعیین‌تکلیف سرنوشت آن در سایه مذاکرات است. امارات متحده عربی نیز مخالفت خود با این اقدام را اعلام و آن را محکوم کرده است.

عربستان سعودی نیز از این انتخاب ترامپ ابراز تاسف بسیار عمیقی کرده است. عراق سفیر امریکا در بغداد را به نشانه اعتراض فراخوانده است و اتحادیه عرب نیز برای بررسی این تصمیم و اتخاذ موضعی واحد جلسه فوری تشکیل داده است. بسیاری از مقام‌های کشورهای منطقه و جهان اسلام می‌گویند که با این تصمیم رییس ‌جمهور امریکا عملا واشنگتن برای همیشه از جامه میانجی برای مذاکرات صلح خارج شده است و این در حالی است که جدا از اعتراض‌ های گاه به گاه که صورت می‌گیرد، حجم اعتراض ‌ها و واکنش‌ های سیاسی بسیار بیشتر از حد مورد انتظار بوده است.

اردن، تونس، ترکیه و سایر کشورهای اسلامی میزبان تظاهرات در چند روز گذشته بوده‌اند. با این وجود به نظر نمی‌رسد که در این راهپیمایی‌ ها معترضان از دولت‌های خود درخواستی برای قطع یا کاهش رابطه با تل‌آویو یا واشنگتن داشته باشند. برای بسیاری از دیپلمات‌ها از کشورهای حاضر در حاشیه مدیترانه تا کشورهای حاضر در حاشیه خلیج فارس این تصمیم دونالد ترامپ بیشتر مولود ابهام بوده است. یک مقام ترک که در جلسه رکس تیلرسون با مولود چاووش اغلو، وزیر خارجه ترکیه در بروکسل حضور داشت در این باره می‌گوید: هیچ کس را ندیدم که از این تصمیم ترامپ استقبال کرده باشد و هیچ ‌کس هم نمی‌داند که اکنون باید چه کند؟ درحال حاضر پیش ‌بینی ‌های اولیه حاکی از این است که رابطه ریاض و واشنگتن که در ١٠ ماه اخیر با سرعت غیرقابل وصفی توسعه پیدا کرده بود با دست ‌اندازهایی رو به ‌رو شود. البته هیچ کس نمی‌داند که آیا اعتراض‌ها به تصمیم رییس‌جمهور ایالات متحده از به آتش کشیدن چند پرچم فراتر خواهد رفت یا خیر.

** قدس خط قرمز ما است
رجب طیب اردوغان، رییس‌جمهور ترکیه، رژیم اسراییل را اشغالگر و استعمارگر خواند. وی در جریان سخنرانی خود در شهر استانبول به مناسبت هفته نوآوری گفت که تصمیم رییس‌جمهور امریکا در به رسمیت شناخت قدس به عنوان پایتخت این رژیم اشتباه بوده و برخلاف قانون بین‌المللی است. اردوغان ادامه داد: تصمیم ترامپ برای ما در ترکیه هیچ ارزش و اعتباری ندارد و ما هرگز قدس و فلسطین را تنها نخواهیم گذاشت و این اقدام وی منطقه را وارد جنگ و ویرانی خواهد کرد.» رییس‌ جمهور ترکیه تاکید کرد، از سال ١٩٤٨ اسراییل زمین ‌های زیادی از فلسطین را اشغال کرد تا اینکه به این مساحت فعلی رسید بنابرین اسراییل اشغالگر بوده و فلسطین را به استعمار خود درآورده است. وی افزود: «دولت فلسطین کاملا از سوی اسراییل استعمار شده و این رژیم کودکان را هدف قرار می‌دهد، غزه را بمباران می‌کند سپس می‌گوید ما قوی‌تریم؛ قوی بودن شما به این معنا نیست که حق با شماست.» اردوغان گفت: «قدس، نور چشم و قبله اول ماست؛ همه بدانند که قدس خط قرمز ما است».

*منبع: روزنامه اعتماد؛ 1396،9،19
**گروه اطلاع رسانی**9117**2002**انتشاردهنده: فاطمه قنادقرصی

انتهای پیام /*