شناسهٔ خبر: 22898624 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

تشریح برنامه‌های وزیر خارجه انگلیس در سفر به ایران

بعیدی‌نژاد: روابط ایران و انگلیس بسیار فراتر از موضوع زندانی دو تابعیتی‌ها است

سفیر جمهوری اسلامی ایران در انگلستان، به تشریح علل سفر وزیر امور خارجه انگلستان به تهران و برنامه‌های این سفر پرداخت و مذاکرات پیرامون موضوعات منطقه‌ای و بین‌المللی و همچنین رایزنی در خصوص مسائل بانکی و مالی را از دیگر موارد پیش‌بینی شده این سفر اعلام کرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایسنا، حمید بعیدی‌نژاد در آستانه سفر وزیر امور خارجه انگلیس به ایران، در گفت‌وگو با خبرنگاران، گفت: سال‌های طولانی و حتی دهه‌هاست که سفری از سوی مقامات رسمی انگلیس به‌خصوص وزیر امور خارجه - که بخواهد در آن سفر به مباحث دوجانبه پرداخته شود - به ایران انجام نشده است. حتی سفرهایی که آقای جک استراو در دهه ۸۰ به ایران انجام دادند، در چارچوب مذاکرات هسته‌ای ایران با سه کشور اروپایی بود.

وی ادامه داد: تمرکز بازدید آقای هاموند هم که دو سال پیش به ایران سفر کردند، برای بازگشایی سفارت پس از تعطیلی آن، صورت گرفت.

سفیر کشورمان در لندن، افزود: بنابراین سفر وزیر امور خارجه انگلیس که پس از سال‌ها و با هدف پرداختن به مباحث دوجانبه، منطقه‌ای و چندجانبه صورت می‌گیرد، سفر خاصی است که طی آن، همه ابعاد روابط دو کشور از جمله مباحث اقتصادی، سیاسی، منطقه‌ای، بین‌المللی و برجام مورد بحث و گفت‌وگو قرار می‌گیرد.  دستور کار این سفر یک دستور کار جامعی به شمار می‌رود و تمام جنبه‌های روابط دو کشور را شامل می‌شود.

بعیدی‌نژاد در توضیح این‌که آیا در سفر بوریس جانسون به تهران، در رابطه با گشایش‌های برجام هم رایزنی خواهد شد یا نه؟ خاطرنشان کرد که قطعا یکی از محورهای اصلی این سفر و بحث‌هایی که در جریان سفر انجام خواهد شد، موضوع اجرای موثر برجام خواهد بود.
وی ادامه داد: برجام یکی از محورهای اصلی همکاری‌های دو طرف است و ما در مقطع بعد از اجرای برجام، شاهد بودیم که دولت انگلیس در بالاترین سطح به‌طور مرتب برای تضمین حفظ اعتبار و اجرای برجام، تماس‌های سطح بالایی را با مقامات اروپایی و آمریکایی داشته است و آن‌ها به‌طور مشترک با کشورهای اروپایی خواهان این بودند که باید اعتبار برجام حفظ شود و نبایستی به هیچ‌وجه اجرای برجام مورد خدشه قرار گیرد.
سفیر کشورمان در لندن با بیان این‌که تاکید انگلیس بر حفظ برجام در موضع‌گیری دولت انگلیس نکته مثبتی بوده است، افزود: در واقع حفظ برجام یک اهمیت راهبردی برای ایران و انگلیس دارد و از این جهت همکاری‌های دو طرف برای اجرای برجام تا الآن در سطح موفقیت‌آمیزی پیش رفته است. اما ما در خصوص اجرای برجام در خود انگلیس انتقادهایی را داریم و انتظار ما این بوده که باید پس از برجام گشایش‌های اقتصادی و بانکی میان دو طرف توسعه بسیار بیشتری از آن‌چه که امروز شاهدش هستیم، انجام می‌گرفت.

بعیدی‌نژاد گفت: قطعاً در این سفر این انتقادها و اشکالات با طرف انگلیسی مورد بحث قرار خواهد گرفت. البته دولت انگلیس به‌طور اصولی همواره به ما اعلام‌ کرده که بسیار شایق است که موانع بانکی برطرف شود و روابط بانکی و تجاری به سطح خوبی ارتقاء یابد.

وی افزود: اما چون بانک‌ها تماما در انگلیس خصوصی هستند، بر اساس مصالح خود عمل می‌کنند و ملاحظاتی برای ارتقای روابط بانکی دارند. از یک‌سو روابط آنها با بانک‌های آمریکایی و نظام مالی آمریکا بسیار در هم تنیده است و در بورس آمریکا حضور فعالی دارند و حتی ملیت بسیاری از مسئولین آن‌ها آمریکایی هستند و از سوی دیگر چون با جریمه‌های سنگینی مواجه بوده‌اند، می‌خواهند در روابط خود با ایران ریسکی نداشته باشند. اما ما انتظار داریم که با ابتکار عمل دولت انگلیس، بانک‌ها موانع و محدودیت‌های ارتباطات بانکی و کارگزاری دو کشور را برطرف کنند.
سفیر ایران در انگلیس همچنین در خصوص طرح مباحث منطقه‌ای در جریان سفر وزیر خارجه انگلیس به ایران، خاطرنشان کرد که مباحث منطقه‌ای یکی از مهمترین فرازهای گفت‌وگوهای دو طرف خواهد بود. نگاه ما این است که سیاست گذشته‌ی انگلیس بسیار تحت تاثیر سیاست عربستان سعودی در منطقه بوده است و انگلیس به گونه‌ای راهبرد عربستان در منطقه را پیگیری و اجراء می‌کرد. اما با توجه به اشتباهات راهبردی عربستان و احراز آن از جانب انگلیس در سال‌های اخیر، این کشور تا حدودی از این‌که فقط سیاست‌های خود را از منظر عربستان پیگیری کند، فاصله گرفته است.
وی با بیان این‌که انگلیس روابط سنتی و دیرینه‌ای با کشورهای منطقه و حوزه خلیج فارس دارد، گفت: ما همواره انتظار داشته و داریم که روابط انگلیس با کشورهای منطقه در جهت تامین صلح و ثبات و امنیت آن باشد و انگلیس از تمام ظرفیت‌های خود برای صلح و امنیت منطقه‌ای و جهانی استفاده کند.
بعیدی‌نژاد افزود: ما طبیعتا درباره مسائل منطقه، اختلافات‌نظرهایی با انگلیس داشته و داریم و در این سفر این اختلاف‌نظرها مورد بحث و گفت‌وگو قرار می‌گیرند. با توجه به گرایش‌های مثبتی که در یک سال اخیر از دولت انگلیس شاهد بوه‌ادیم، می‌توانیم به تفاهم بهتری در خصوص برخی زمینه‌ها برسیم که بیشتر منجر به صلح و ثبات منطقه شود. ما در یک سال اخیر شاهد برخی گرایش‌های مثبت انگلیس در برخی زمینه‌ها بوده‌ایم که امیدواریم تداوم پیدا کند و انگلیس با حفظ یک سیاست تعادلی تلاش کند از تمام ابزارهای خود برای تقویت صلح و امنیت استفاده کند.

وی افزود: به‌عنوان مثال در موضوع یمن پس از انتظاری طولانی شاهد این بودیم که انگلیس نقش فعال‌تری را برای تضمین اعطای کمک‌های انسانی به یمن انجام می‌دهد. یمن امروز در یک شرایط فاجعه‌بار انسانی به‌سر می‌برد و اعطای کمک‌های انسانی از ضروریات است. برگزاری اجلاس پنج‌جانبه‌ی لندن و سفر اخیر ترزا می، نخست‌وزیر انگلیس به منطقه از جمله عربستان و مواضع صریحی که در ملاقات با مقامات سعودی در تاکید برای اعطای کمک‌های انسانی به مردم یمن و ضرورت باز شدن هرچه سریع‌تر فرودگاه‌ها و بنادر یمن صورت گرفته است، می‌تواند بخشی از آلام مردم یمن را تخفیف دهد

وی ابراز امیدواری کرد: با اجرای سیاست موثر و مثبت و تضمین آتش‌بس و گفت‌وگوهای سیاسی، انگلیس و دیگر کشورهای عضو دائم شورای امنیت، فشارهای لازم را برای توقف درگیری‌ها و تنش‌ها در یمن به عربستان وارد کنند. ما انتظار داریم که صدور سلاح به عربستان متوقف شود و انگلیس از تمامی ابزارهای خود برای تحت فشار گذاشتن عربستان جهت توقف حملات علیه مردم بی‌گناه یمن استفاده کند. قطعا این انتظارات در جریان سفر آقای جانسون از سوی مقامات جمهوری اسلامی ایران به وی منتقل خواهد شد.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در انگلیس، در مورد سوریه نیز گفت: انگلیس سال‌ها برای حل بحران سوریه معتقد بود فرآیندهای قطع و کاهش تنش باید مشروط بر این باشد که بشار اسد رئیس جمهور سوریه از قدرت کنار برود که سیاستی کاملا غیر واقع‌بینانه بود که نه تنها هیچ کمکی در حل بحران سوریه نکرد بلکه بحران این کشور را تشدید کرد و ما شاهد خسارات و تلفات زیادی به مردم بی‌گناه بودیم. طی چند ماه گذشته شاهدیم که انگلیس سیاست خود را تغییر داده و این واقعیت را پذیرفته است که کنار رفتن بشار اسد نه تنها کمکی به اوضاع سوریه نمی‌کند بلکه منجر به افزایش تروریسم و خشونت می‌شود.
وی افزود: امیدواریم با تحت فشار قرار گرفتن عربستان از سوی انگلیس و دیگر کشورهای اروپایی، مذاکرات و ابتکارات مهم سیاسی که در جریان است از جمله گفت‌وگوهای ژنو، به نوعی احیاء شود و با پیشبرد ابتکار اخیر در سوچی  توسط سه کشور روسیه، ایران و ترکیه که فرآیند موفق آستانه را بنیان گذاشتند، شاهد این باشیم که سوریه روند آرامش را طی کند و آسیب به مردم سوریه کاهش پیدا کند و در نهایت شاهد این باشیم که با ایفای نقش مثبت از سوی تمام کشورهای منطقه و خارج از منطقه، هرچه زودتر بحران سوریه پایان پذیرد.
وی افزود: در مورد سایر بحران‌های منطقه از جمله بحران روابط قطر و عربستان، انگلیس نقش تعادلی ایفاء کرد و وزیر خارجه قطر چندین سفر به لندن داشت و مذاکرات خوبی با طرف انگلیسی انجام دادند که ماحصل آن، این بود که دولت انگلیس و کشورهای اروپایی با حمایت از فرآیند کویت و اعمال فشار بر عربستان، گام‌های خوبی برای تعادل شرایط برداشتند.

بعیدی‌نژاد گفت: در مورد لبنان نیز شاهد بودیم که انگلیسی‌ها برای کمک به پس گرفتن استعفای سعد حریری و برقراری آرامش در لبنان گام‌هایی را برداشتند و سیاست‌های نسبتا تعادلی در پیش گرفتند و وقتی عربستان با چنین سیاستی از جانب انگلیس  و دیگر کشورهای اروپایی مواجه شد، مجبور شد به نوعی از گروگان گرفتن نخست وزیر لبنان دست بردارد و اجازه دهد که نخست وزیر به لبنان برگردد و در جهت آرامش لبنان، استعفای وی پس گرفته شود.

سفیر کشورمان در لندن، ادامه داد: این روزها نیز شاهدیم که دولت انگلیس در بالاترین سطح با سیاست رئیس جمهوری آمریکا در به رسمیت شناختن قدس اشغالی به عنوان پایتخت رژیم اسرائیل و انتقال سفارت، مخالفت کرده است و در جهت قطعنامه‌های شورای امنیت و مواضع کشورهای اروپایی، نگرانی و مخالفت صریح خود را با این تصمیم اعلام کرده است. این‌ها همه زمینه‌های امیدی است برای ما و این‌که با تداوم یک سیاست متوازن به دور از فشارهای یک‌جانبه‌ی عربستان سعودی، انگلیس می‌تواند قدم‌های مثبتی در منطقه بردارد.

وی افزود: به‌طور قطع این مسائل در سفر آقای جانسون به تهران مورد بحث قرار خواهد گرفت و امیدواریم بتواند در تحولات منطقه نقش مثبتی ایفاء کند.

بعیدی‌نژاد درباره‌ی برنامه‌ها و دیدارهای وزیر امور خارجه انگلیس در سفر به ایران، گفت: وی در صدر یک هیات سیاسی و اقتصادی به ایران سفر می‌کند و طبیعتا درباره روابط دوجانبه‌ی سیاسی و اقتصادی و مسائل منطقه‌ای با مقامات کشورمان گفت‌وگو و تبادل‌نظر خواهد کرد.
سفیر کشورمان، درباره روابط اقتصادی بین دو کشور ایران و انگلستان، گفت: در حوزه‌ی روابط بانکی و اقتصادی مرتبط با اجرای برجام، انتقادها و ایرادهایی نسبت به برخی کاستی و محدودیت‌ها داریم که به‌طور تفصیلی با آقای جانسون بررسی می‌شود.

وی افزود: در کنار آن، در خصوص شناسایی حوزه‌هایی که امکان ارتقاء همکاری‌های مشترک در زمینه‌های اقتصادی وجود دارد نیز، میان دو طرف گفت‌وگو و تبادل‌نظر خواهد شد.

بعیدی‌نژاد گفت: در ماه‌های اخیر تحرکات خوبی در زمینه همکاری‌های اقتصادی دوجانبه شکل گرفته و ما در اولین اقدام پس از برجام توانستیم طلب خود را به میزان حدود ۳ میلیارد یورو که به علت تحریم شرکت ملی نفت از جانب اتحادیه اروپا قابل دریافت نبود، از شرکت شِل دریافت کنیم.

وی با اشاره به وجود یک میدان گازی متعلق به شرکت ملی نفت ایران به نام رهام، گفت: همکاری‌های مشترک در این‌باره ادامه دارد و ارتباطات خوبی میان دو طرف برقرار شده است و به تازگی شرکت بی‌پی(بریتیش پترولیوم) اعلام کرده که قصد دارد بخشی از سهام خود را به یک شرکت دیگر واگذار کند که برخی مباحث مربوط به تحریم‌های آمریکا را ایجاد می‌کرد که این‌ها ماه‌هاست که این موضوع را در دست پیگیری داشته‌اند تا مشکلی برای ادامه کار این میدان گازی پیش نیاید. هم‌اکنون همکاری‌های دو طرف به شکل عادی در جریان است و این نمونه‌ای از همکاری خوب شرکت ملی نفت ایران و شرکت بی‌پی است.

بعیدی‌نژاد افزود: مذکرات خوبی با شرکت شل برای توسعه میدان‌های مشترک نیز در جریان است و چنانچه پیشنهادهای خوب و مورد قبولی به ایران ارائه شود، می‌توان همکاری‌ها را در این زمینه افزایش داد.

وی خاطرنشان کرد: شل اعلام کرده است که برنامه درازمدت برای همکاری‌های اقتصادی با ایران دارد و به تازگی دفتر خود را در کشورمان فعال و اعلام آمادگی کرده است که فعالیت خود را در ایران توسعه دهد.

بعیدی‌نژاد غیر از زمینه‌های همکاری‌های سنتی بین ایران و انگلستان در حوزه نفت و گاز، با اشاره به امضای قرارداد ساخت پنجمین نیروگاه خورشیدی جهان با وزارت نیروی ایران گفت: این قرارداد در مسیر اجرایی قرار گرفته و طبق برنامه‌ی زمان‌بندی شده پیش می‌رود.

سفیر کشورمان در لندن، ارزش قرارداد ساخت این نیروگاه خورشیدی را ۶۰۰ تا ۸۰۰ میلیون پوند اعلام کرد و گفت: به تازگی یک تفاهم‌نامه برای ایجاد مراکز درمان سرطان با یک شرکت معتبر انگلیسی به نام اینترنشنال هاسپیتال گروپ به ارزش یک‌میلیارد و ۸۰۰ میلیون یورو امضاء شده و مقدمات آن در حال اجراست و می‌تواند در حوزه بهداشت و سلامت، موجب همکاری‌های خوبی بین دو طرف شود.

بعیدی‌نژاد  با اشاره به ساخت بیمارستان با این شرکت انگلیسی، خاطرنشان کرد: مذاکرات اولیه انجام شده و این علاقه‌مندی در میان آن‌ها وجود دارد که از دانش خود برای ساخت و تجهیز بیمارستان در ایران استفاده کنند و مباحث فنی میان دو طرف در جریان است.

وی گفت: همچنین شرکت جی‌اس‌کی که یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های دارویی جهان است، در حال عبور از مراحل نهایی ثبت در ایران است و قصد دارد به‌طور مستقیم در ساخت دارو و واکسن با ایران همکاری کند که مورد استقبال وزارت بهداشت و درمان ایران قرار گرفته و انتظار می‌رود که در آینده نزدیک قراردادهای لازم در این‌باره منعقد شود.

بعیدی‌نژاد ادامه داد: پیگیری ساخت یک ورزشگاه بزرگ در ایران و اجرای طرح‌هایی در زمینه‌های دیگر نیز در جریان است و این نشان می‌دهد که شرکت‌های انگلیسی با شوق و علاقه آماده سرمایه‌گذاری در ایران هستند.

وی درباره فضاسازی رسانه‌های انگلیسی در مورد ارتباط این سفر با افراد دو تابعیتی زندانی در ایران، گفت: با توجه خیلی خاصی که افکار عمومی انگلیس نسبت به افراد دو تابعیتی زندانی در ایران دارند، طبیعی است که دولت انگلیس در مذاکرات دو طرف به این موضوع اشاره نموده و انتظار دولت و مردم انگلیس برای آزادی نازنین زاغری و آقای فروغی را با طرف ایرانی مطرح کند.

سفیر کشورمان در لندن خاطرنشان کرد: همان‌گونه که اطلاع دارید، خانم زاغری فرزند کوچکی دارند که دور از ایشان و نزد پدر و مادر ایشان در ایران زندگی می‌کند و آقای فروغی هم که حدود ۸۰ سال سن دارند، با بیماری چشمی مواجه هستند و طرف انگلیسی همواره این موضوع را مطرح کرده است که با توجه به نیاز به مراقبت‌های بیشتر از این دو خانواده، آن‌ها مشمول عفو و رأفت اسلامی قرار گیرند.

وی افزود: در مقابل، مقامات مسئول جمهوری اسلامی ایران توضیح داده‌اند که در ایران این افراد به دلیل پرونده‌ امنیتی در زندان هستند و رویه‌های قانونی دادگاه آن‌ها به‌صورت کاملا صحیح از جمله با امکان دسترسی آن‌ها به وکیل، طی شده است و احکامی که برای آنان صادر شده، پس از طی مراحل دادرسی قضایی بوده است و چنان‌چه این افراد بخواهند آزاد شوند، باید این درخواست از جانب مقامات قضایی بررسی شود.

بعیدی‌نژاد تاکید کرد: در ایران عفو و آزادی افراد زندانی، تابع قوانین و مقرراتی است؛ از جمله این‌که فرد باید یک سوم از مدت محکومیت خود را طی کرده باشد و دچار شرایط خاصی باشد و مسئولان زندان هم احساس کنند که آن فرد نسبت به جرمی که مرتکب شده، متنبّه شده و قصد دارد زندگی جدیدی را شروع کند. اما احراز این موارد، همه تحت قواعد و مقرراتی است که بایستی توسط قوه قضایه بررسی و شرایط لازم احراز شود و در این‌صورت است که رأفت اسلامی شامل حال این افراد خواهد شد. اما این احراز مستلزم طی شدن روند قضایی و حقوقی است.

وی افزود: به‌طور کلی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران پس از هر بار طرح این خواسته‌ها از سوی طرف انگلیسی، این توضیحات را به آن‌ها ارائه داده است. در عمل نیز گزارش‌های مربوطه به قوه قضاییه ارسال شده است که این خواسته‌ها از جانب دولت انگلیس برای عفو و بخشش آن‌ها وجود دارد. این خواسته در قوه قضاییه ایران در حال بررسی است و تا این لحظه هنوز نتیجه نهایی درباره آن اعلام نشده است.

سفیر کشورمان در لندن، ادامه داد: با توجه به این‌که آقای جانسون در حاشیه دیدارهای سازمان ملل و دیگر ملاقات‌ها، این موضوع را مطرح کرده‌اند، طبیعی است که در این سفر نیز آن را مطرح کنند.

سفیر کشورمان در انگلیس، گفت: این‌که رسانه‌ها در انگلیس تلاش می‌کنند تا موضوع سفر آقای جانسون را به این موضوع خاص محدود کنند، به‌طور قطع غیرواقعی است. خود آقای جانسون نیز که به پیچیدگی‌های حقوقی موضوع آگاهی کامل دارند، بر این امر واقف هستند که در جریان سفر ایشان اقدام فوری خاصی در خصوص آزادی این دو نفر متصور نیست، چون موضوع در نظام قضایی ایران در حال بررسی است و فرایند آن بایستی طی شود.

بعیدی‌نژاد تصریح کرد: اما روابط ایران و انگلیس بسیار فراتر از موضوع زندانی دو تابعیتی‌ها است و این موضوع تنها یکی از مواردی است که در جریان سفر ایشان مطرح خواهد شد.

سفیر جمهوری اسلامی ایران در انگلیس در مورد نتایج پیگیری‌های به‌عمل آمده برای دریافت مطالبات مربوط به قرارداد تسلیحاتی با انگلیس، گفت: این پرونده با ابعاد حقوقی گسترده، سال‌ها است که توسط تیم حقوقی ایران پیگیری می‌شود و روند طبیعی خود را طی می‌کند و بر اساس شواهد و اطلاعات به‌دست آمده، این پرونده در مراحل نهایی است که با حل آن یکی از طولانی‌ترین اختلافات حقوقی دو طرف تسویه خواهد شد.

وی با اشاره به فضاسازی رسانه‌های انگلیسی و پیوند دادن پرونده قرارداد تسلیحاتی ایران و انگلیس با زندانیان دو تابعیتی در ایران، تاکید کرد: این کاملا خلاف واقعیت است. این دو بحث، دو موضوعی هستند که هیچ ارتباطی با یکدیگر ندارند. چنانچه توضیح داده شد، دعاوی حقوقی ایران درباره پرونده تسلیحاتی، موضوعی ۴۵ ساله است و مسیر طولانی طی کرده و حدود دو دهه است در دادگاه‌ها پیگیری شده است و ابعاد بسیار پیچیده‌ای در این پرونده وجود داشته است که از جانب دادگاه و وکلا بررسی شده است و هیچ ارتباطی به بحث زندانیان دو تابعیتی که موضوعی نسبتا جدید است، ندارد.

انتهای پیام