به گزارش خبرنگار «خبرنامه دانشجویان ایران»، به روز دانشجو نزدیک میشویم، روزی که شاید قلهای برای نمایش یکسال فعالیت جریانات و تشکلعهای دانشجویی و تعبیری نماد عدالتخواه و آزادی طلبی مشروع دانشجویان حقگرا از تاریخ دیرباز ایران اسلامی است.
در همین راستا در میزگردی به مناسبت فرارسیدن روز دانشجو، پای صحبت و نظرات فعالین دانشجویی پیرامون رسالت امروز جنبش دانشجویی، دلایل ضعف و دلایل اعتراض تشکل های دولت ساخته در برابر دولت نشستیم.
در همین راستا، علیرضا فقیهیراد دبیر مجمع دانشجویان عدالتخواه دانشگاه تهران، پیام مرادی، دبیر سیاسی اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل، رضا کارگر دبیر سیاسی اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان و مژگان صلایی دبیر انجمن اسلامی دانشویان دانشگاه الزهرا(س) به نمایندگی از دفتر تحکیم وحدت در این نشست دانشجویی حضور یافتند.
مشروح این نشست را در ادامه میخوانید:
تشکلهای دانشجویی پادوی احزاب سیاسی شدهاند
علیرضا فقیهی راد دبیر مجمع دانشجویان عدالتخواه دانشگاه تهران گفت: از سال 82 به بعد شاهد شکل گیری جنبش دانشجویی عدالتخواه در پیوند با مطالبات مردم بودیم؛ روی کار آمدن دولتی با گفتمان «عدالت» نتیجه مطالبات تشکل های مردمی بود. بعد از آن شاهد انفعال جنبش دانشجویی به دلیل گره خوردن با قدرت بودیم که نتیجه آن عدم پیگیری مطالبات مثل گذشته هستیم.
وی ادامه داد: مساله اصلی جنبش دانشجویی آرمانخواهی و مطالبات در کنار به ثمر نشستن مطالبات مساله است. جنبش دانشجویی نباید نقش پادوی احزاب و یا گره زدن خود به قدرت را صرفا برای تصمیم گیری را بازی کند. ما باید ایجاد کننده گفتمانی غالب در فضای جامعه برای رسیدن به مطالبات داشته باشیم تا هر دولتی مجبور به اجرای مطالبات باشد.
فقیهی راد ادامه داد: از دلایل ضعف جنبش دانشجویی امروز، تعیین اولویت ها توسط «رسانه» است؛ اولویت های جنبش دانشجویی از جایی دیگر تعیین می شود. مساله دیگر «استقلال» جنبش دانشجویی است؛ در این زمینه تشکل های دانشجویی تبدیل به «پادوی احزاب» و «فشار جریانی خاص» شده اند. اتصال به جریان قدرت اجازه فریاد و مطالبه را از جنبش دانشجویی سلب کرده است.
وی افزود: مشکل دیگر سیستم دولتی است که در پی بستن فضای آرمانخواهی توسط دانشجویان است، برخورد با دانشجو جنبه سرکوب و دادگاهی شدن بوده است. مردم در حال حاضر جریان دانشجویی را باور ندارند، دلیل این امر استانداردهای دوگانه تشکل های دانشجویی است که صرفا به مخالف خود اعتراض کرده و خود انتقادی ندارند. دلیل دیگر ضعف دانشجویی «تغییر نسل» است که ما باید در این زمینه نیز خود را همراه کنیم؛ اما تبدیل جریان دانشجویی به عنوان سکوی پرتاب افراد، از دیگر دلایل ضعف است.
وی خاطر نشان کرد: جنبش عدالتخواه دانشجویی بدون توجه به اصول گرا و یا اصلاح طلب پیگیر مبانی انقلاب است که جنگ فقر و غنا مهمترین مساله را تشکیل می دهد. ما شاهد اعتراض کارگران و تضییع حقوق برخی اقشار مثل کامیون داران هستیم که ما در جنبش عدالتخواه بحث «عدالتخواهی بومی» را داریم.
فقیهی راد درباره شکل گیری تشکل های دولت ساخته در سطح دانشگاه گفت: شکل گیری هر تشکل در دانشگاه باید طبق قانون باشد؛ بانیان به قدرت رسیدن دولت روحانی راه فراری از عملکرد خود در برابر مردم ندارند. اعتراضات به دولت در این تشکل ها، عملیات فریب جامعه است که در راستای انتخابات آینده تعریف می شود.
بانیان تشکلهای دولتساخته باید پاسخگو باشند
پیام مرادی گفت: ما وظیفه قشر دانشجو را سه رکن می دانیم: اول رصد اخبار است که باید بهتر از سایر اقشار تحلیل شود؛ دومین رکن مطالبه گری و در ادامه رکن سوم ایجاد نقش فعالانه است. جنبش دانشجویی برابر با آرمانخواهی است که بصورت خودجوش و عام المنفعه است. ما خود را جدا از مردم ندانسته و تربیت نیروی اتقلابی و افزایش معرفت افزایی از وظایف جنبش دانشجویی می دانیم.
دبیر سیاسی اسبق اتحادیه انجمن اسلامی دانشجویان مستقل ادامه داد: ما اعتقاد داریم علت ضعف جنبش دانشجویی ادبیات سیاسی و ضعف در مطالبات اجتماعی جنبش دانشجویی است که بین ما و جامعه فاصله ایجاد کرده است؛ ما قائل به تقویت مواضع اجتماعی جنبش دانشجویی هستیم. از دیگر دلایل ضعف جنبش دانشجویی، تنبلی و خلاقیت کم دانشجویان است؛ این امر منتج به ارائه دستورکار توسط رسانه ها و فضا می شود. الآن مساله باور جنبش دانشجویی توسط مردم نیست، مردم اصلا دلیل و انگیزه ای برای فکر درباره جنبش دانشجویی ندارند.
مرادی درباره شکل گیری تشکل های دولت ساخته در سطح دانشگاه گفت: معیار در همه چیز عمل به قانون است؛ مشکل شکل گیری برخی تشکل ها با عنوان اسلامی و در ضدیت با اسلام است، نشریات مبلغ فمنیست، ضد قرآن و دین از خروجی برخی از همین تشکل هاست که بانیان از جمله ضیاء هاشمی باید پاسخگو باشند. منتقدین امروز عملکرد دولت، با توجه به نقش مسئولین در تاسیس آنها، مسلما اقدامات امروز این تشکل ها با هماهنگی مسئولین و خط دهی همراه است. هدف نهایی تشکل های دولت ساز ارائه تصویری مخالف با دولت به اجتماع است که طبق تجربه موفق نمی شوند.
مطالبات دانشجویی باید گفتمانسازی شود
مژگان صلایی دبیر سیاسی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه الزهرا(س) گفت: وظیفه ما در دانشگاه هدایتگری دانشجویان است و نباید با مردم دچار فاصله شویم. مطالبات دانشجویان برای تاثیر گذاری باید گفتمان سازی موثر شود؛ مشکل اصلی عدم استفاده و تاثیرگزاری مطالبات دانشجویی در برهه کنونی هستیم.
دبیر سیاسی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه الزهرا(س) ادامه داد: نماد بارز عدم تاثیر گذاری مطالبات دانشجویی 16 آذر است که از آن استفاده تبلیغی می شود. مساله دیگر مطالبه دوطرفه دانشجویان و مسئولین است که به تنهایی نمی توان هیچکدام را موفق دانست. ما در ارائه تحلیل های مردمی تاثیرگزار هستیم.
صلایی درباره شکل گیری تشکل های دولت ساخته در سطح دانشگاه گفت: دولت ها برای پیشبرد بسیاری از اهداف خود به تشکل های دانشجویی در سطح جامعه نیازمند هستند که دولت این را با ایجاد تشکل های خودساخته دنبال کرد. علت تقابل تشکلهای دولت ساخته در برابر دولت اعتراض مردم و ناکامی های دولت در تحقق اهداف است.
کارکرد تشکلهای دولتساخته صرفا سیاسی و انتخاباتی است
رضا کارگر نماینده اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان گفت: وظیفه ما مطالبه است و اینکه برخی مسائل از جمله فیش های نجومی به نتیجه نرسید، مربوط به بخشهای دیگر است که باید پیگیر «چرایی» آن شد. وظیفه اصلی ما باید تربیت نیروی انقلابی باشد.
کارگر درباره شکل گیری تشکل های دولت ساخته در سطح دانشگاه گفت: اعتراض های امروز تشکل های دولت ساز بخاطر انتخابات آینده اهمیت دارد، اصلا شکل گیری این تشکل ها که تناسبی با اسلام نداشت صرفا کارکرد سیاسی و انتخاباتی دارند.
∎