به گزارش سینماپرس، حجت الله ایوبی رئیس سازمان سینمایی در حاشیه برگزاری سیویکمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران در گفتوگویی با ستاد خبری جشنواره فیلم کوتاه نقطه نظرات خود را در خصوص این جشنواره، جریان فیلم کوتاه در کشور و مدیریت انجمن سینمای جوان اعلام کرده است که بخشی از آن در ذیل می آید:
- آقای ایوبی، در جایی که نگاه عمومی سینمای ایران به آثار بلند سینمایی معطوف است، فیلم کوتاه برای مدیریت سینمایی کشور چقدر جدی است؟
امید سینمای ایران، انجمن سینمای جوان و فیلمسازان جوان هستند؛ فیلمسازان حرفهای و فعالانی که به تازگی وارد عرصه فیلمسازی کوتاه شدهاند. بارها گفته ام که انجمن سینمای جوان مدرسه سینمای ایران است. در عرصه سینمای بلند خیلی از ما کاری ساخته نیست چرا که افراد حرفهای طرحهایی را ارائه میکنند و در نهایت ما بر اساس این طرحها، مجوزهایی را صادر میکنیم، اما در انجمن سینمای جوان میتوان به سراسر کشور فکر کرد.
- فارغ از نگاه مدیریتی، معتقدید فیلم کوتاه عرصهای برای رسیدن به سینمای بلند است یا این که سینما هویتی مستقل دارد؟
دو نگاه در زمینه فیلم کوتاه وجود دارد. عدهای معتقدند فیلم کوتاه بستری برای کسب تجربه به منظور حضور در عرصه ساخت فیلمهای بلند سینمایی است، به عبارتی فیلم کوتاه را وسیلهای برای رسیدن به سینمای بلند میدانند که از نظر من نگاه غیر قابل قبولی نیست. اما معتقدم فیلم کوتاه هویت مستقل دارد و ما باید تجربه تماشای فیلم کوتاه را به مردم بچشانیم تا آنان همانگونه که به دیدن آثار بلند سینمایی علاقه دارند، نسبت به تماشای مجموعه آثار کوتاه و مستند نیز اقبال نشان دهند.
فیلم کوتاه به دلیل کوتاه بودن، تجربی و هنری بودن امکانات بیشتری به فیلمساز میدهد از این رو باید فیلم کوتاه را با هویت مستقل بررسی کنیم. به عبارتی باید فیلمسازانی داشته باشیم که نخواهند از عرصه فیلمسازی کوتاه خارج شوند یا اگر به فکر ساخت فیلم بلند هستند فیلم کوتاه را فراموش نکنند.
- درباره اقتصاد سینمای کوتاه و راهکارهایتان در این عرصه بگویید. آیا میتوان راهی برای استقلال مالی فیلم کوتاه پیدا کرد؟
کالای هنری در کشور ما هنوز اقتصادی محسوب نمیشود، تنها در عرصه هنرهای تجسمی اتفاقات خوبی رخ داده که البته محدود است. باید بپذیریم کالاهای هنری هنوز به لحاظ اقتصادی در وضعیت استانداردی قرار نگرفتهاند تا به اصطلاح دخل و خرجشان با هم بخواند. اما این دلیل نمیشود که بگوییم ساخت فیلم کوتاه به هیچ عنوان اقتصادی نیست و سازندگان این آثار امیدی به بازگشت سرمایه خود نداشته باشند. از وقتی که در اندیشه راهاندازی گروه «هنر و تجربه» بودم نگاهی جدی به نمایش فیلمهای کوتاه و مستند داشتم چون راهاندازی این گروه می تواند به اقتصاد فیلم کوتاه کمک کند. در بسیاری از کشورها فیلمهای کوتاه خریداری و پیش از اکران آثار بلند اکران می شوند. این مسأله نیز در ذهنم وجود دارد و باید بررسی کنیم آیا میشود بستههای فیلم کوتاه را در سینماها پیش از اکران فیلم بلند نمایش داد؟ هنوز تصمیمی در این زمینه نداشتیم اما به آن فکر میکنیم.
- یکی از مشتریان فیلمهای کوتاه میتواند تلویزیون باشد، در این زمینه چه رایزنیهایی انجام شده و آیا ظرفیتی در صدا و سیما برای این امر مهیا است؟
مشتری اصلی فیلم کوتاه میتواند تلویزیون باشد و این رسانه نیاز و امکان پخش فیلم کوتاه را دارد. با رییس سازمان صدا و سیما صحبتهایی داشتهایم و شخص سید عزتالله ضرغامی با این پروژه موافق بود، اما مهمتر از تلویزیون مسئله فرهنگسازی است. به این معنا که باید آرام آرام به مردم یاد بدهیم این آثار را به نظاره بنشینند.
- و اما جشنواره فیلم کوتاه در دولت تدبیر و امید در حال برگزاری است. آیا این رویداد سینمایی به معنای حقیقی رنگ و بوی بینالمللی دارد؟
دبیران جشنوارههای سینمایی را از انجام هرگونه کار نمایشی برای به اصطلاح بینالمللیشدن جشنوارهها نهی کردیم. تاکید کردیم در دعوت میهمانها کسانی بیایند که در جشنوارهها اثرگذار باشند. جشنوارهای که میتواند کاملا بینالمللی باشد جشنواره کوتاه و مستند است، زیرا در فیلم بلند مشکلاتی داریم و آثاری که ملاحظات ما را رعایت کرده باشند اندک هستند، اما در عرصه فیلم کوتاه آثاری که با فرهنگ ما همراه باشند بیشتر است.
- و اما کلام شما با فعالان عرصه فیلم کوتاه؟
فکر میکنم فعالان عرصه فیلم کوتاه و حاضران در جشنواره فیلم کوتاه باید از فرصت ایجاد شده و همدلی موجود میان مدیران سینمای انجمن و سینماگران استفاده کرده و نظرات خود را نیز بیان کنند. همچنین همه باید تلاش کنیم در مسیر پیش رو در زمینه فیلم کوتاه خود را اصلاح کنیم. مدیران انجمن سینمای جوان انگیزهای جز ارتقای عرصه فیلم کوتاه ندارند و باید از این ظرفیت به درستی استفاده شود.