به گزارش خبرنگار ادبیات شبستان، نشست خبری جایزه شیرازه (دومین سالانه هنر طراحی کتاب ایران) با حضور مجید غلامی جلیسه، مدیرعامل خانه کتاب، «کیانوش غریب پور» دبیر نشان شیرازه و «افشین داورپناه» معاون فرهنگی پژوهشی خانه کتاب در سرای اهل قلم برگزار شد.
کیانوش غریب پور، دبیر نشان شیرازه در این نشست درباره این جایزه توضیح داد: عواملی چون ورود تکنولوژیهای چاپی به کشور، باعث شده که کتابآرایی تضعیف شود و ما سعی داریم با برگزاری این جایزه، کتابآرایی در فضای صنعت نشر، دوباره اهمیت پیدا کند. در دوره قبل نتایج خوبی از این جایزه به دست آمد و ما در ادامه سعی خواهیم کرد تا نشان شیرازه را به یک برند معتبر تبدیل کنیم؛ برندی که به آیندگان کمک کند تا کتابآرایی کتابها به لحاظ هنری ارتقا پیدا کنند؛ به همین دلیل هم عنوان کوتاه «نشان شیرازه» را انتخاب کردیم که قابلیت برند شدن بیشتری داشته باشد.
وی در توضیح بخش های مختلف این جایزه بیان کرد: بخش مسابقه پیکره کتاب شامل برترین کتاب تصویری در گروه سنی خردسال و کودک، برترین کتاب مصور در گروه سنی نوجوان، برترین کتاب مصور در گروه سنی جوان و عمومی، برترین کتاب غیرتصویری در گروه سنی نوجوان، برترین کتاب غیرتصویری در گروه سنی جوان و عمومی، برترین کتاب علمی- آموزشی در گروه سنی کودک، برترین کتاب علمی- آموزشی در گروه سنی نوجوان، برترین کتاب علمی- آموزشی در گروه سنی عمومی، برترین کتاب گنجینه (مجموعه آثار هنرمندان، مکان های تاریخی، مخزن هنری موزه ها و...)، برترین کتاب نفیس ادبیات کهن فارسی، برترین مدیر هنری نشر از میان همه گروه های سنی و برترین ناشر حامی کتاب آرایی از میان همه گروه های سنی است.
دبیر نشان شیرازه ادامه داد: بخش مسابقه اجزای کتاب هم شامل برترین تصویرگر موتیف های متن از میان همه گروه های سنی، برترین تصویرگر جلد در گروه سنی نوجوان، برترین طراح گرافیک جلد در گروه سنی نوجوان، برترین طراح گرافیک جلد در گروه سنی جوان و عمومی، برترین طراح گرافیک متن در صفحه آرایی کتاب های گروه سنی نوجوانان، برترین طراح گرافیک متن در صفحه آرایی کتاب های گروه سنی جوان و بزرگسال، برترین طراح قلم (فونت) متن از میان همه گروه های سنی، برترین عکاس کتاب های گنجینه و برترین خوشنویس کتاب متن است.
به گفته وی، جایزه مسابقه پیکره کتاب شامل نشان شیرازه، دیپلم افتخار و یک میلیون تومان است.
غریب پور با بیان اینکه فراخوان شرکت در دومین سالانه هنر طراحی کتاب ایران، از دوم شهریور ماه منتشر شده گفت: این دوره از نشان شیرازه به کتابهای منتشر شده در سال ۹۴ اختصاص دارد و ناشران فرصت دارند تا ۲۵ شهریورماه آثار خود را برای حضور در این رویداد شرکت دهند. که کتابهایی جایزه بگیرند که توانسته باشند در فضای نشر، به موفقیت رسیده باشند.
وی در بخش دیگری از نشست به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.
غریب پور در پاسخ به سوال خبرنگار شبستان مبنی بر اینکه تصویرگری کتاب کودک ما از زندگی امروز و فردای کودکان دوره های قبل، بیشتر عقب افتاده است و در مقایسه با کتب خارجی موجود در بازار فاقد خلاقیت هستند، در حالی که تصویرگران و نویسنده ها هم این موضوع را به گردن دستمزدهای پایین می اندازند! آیا نشان شیرازه از بین آثار موجود داوری می کند یا سیاستی برای ارتقای تصویرگری کتابهای کودک دارد؟ گفت: این موضوعی که شما بیان کردید، وجود دارد اما من فکر می کنم که دوستان نویسنده بی انصافی می کنند و به موضوعات روز بچه ها نمی پردازند و به نوعی عقب تر از زمانه و روزگار امروز هستند. متاسفانه ادبیات ما در حوزه کودک و نوجوان چندان به روز نیست و آثاری هم که به روز است، چندان با زندگی روزمره کودکان و نوجوانان ما انطباق ندارد.
وی در پاسخ به سوال دوم شبستان مبنی بر اینکه در گذشته تصویرگرانی از ایران در جشنواره های هنری دنیا جایزه گرفتند در حالی که هیچ کودکی حاضر نیست حتی به این تصاویر نگاه کند و بیشتر اینها هنری اند تا کاربردی و مایه رونق بازار. شما این آثار را چگونه انتخاب می کنید؟ توضیح داد: تصویرگری ما تابع ادبیات است و ادبیات هم در حوزه کودک و نوجوان، ادبیات به روزی نیست اما طبیعتاً توصیه شورای علمی جایزه و آقای جلیسه و بنده این است که کتاب هایی جایزه بگیرند که توانستند در فضای واقعی صنعت نشر با کیفیت مطلوب و روز، در حوزه جذب مخاطب موفق شوند و ما به دنبال این نیستیم که شیرازه تنها یک جایزه آرتیستیک باشد و بخش هنری به جشنواره های مرتبط ارتباط پیدا می کند. همچنین باید ببینیم چه آثاری به دست ما می رسد تا مورد بررسی و داوری قرار گیرند، اما رویکرد ما واقعی کردن حوزه تصویرگری کتاب است نه ایجاد رقابت در حوزه تصویرگری کتاب.
∎