خبرگزاری شبستان ـ گروه مسجد و کانونهای مساجد: شناخت ائمه جماعات اثرگذار در سطح مساجد و پیرو آن جامعه، علاوه بر معرفی الگوهای نیک به افراد، میتواند مشوقی برای ائمه جماعات جوان تر در مدیریت هر چه بهتر مساجد باشد. خبرنگاران ما طی سلسله گزارش هایی به معرفی تعدادی از ائمه جماعات با سابقه و اثرگذار در محیطی که در آن قرار داشته یا دارند، میپردازند.
در این نوبت، حجتالاسلام و المسلمین نصرت الله هاتفی؛ امام جماعت مسجد سیدسجاد و موسس و مسئول حوزه علمیه سجادیه معرفی میشود. ضمنا تاریخچه مسجد از زبان وی بیان شده است که مشروح آن در ادامه میآید.
پدر و پسران هاتفی؛ ائمه جماعات مسجد «سیدسجاد»
حجتالاسلام و المسلمین محمدعلی هاتفی به امر آیتالله العظمی سیداحمد خوانساری، مسجد سیدسجاد را در بزرگراه رسالت، بعد از تقاطع شهید صیاد شیرازی، خیابان بنی هاشم جنوبی ساختند و پس از درگذشت وی، حجتالاسلام و المسلمین رضا هاتفی، پسر ارشد خانواده، امام جماعت آن شد. آیت الله العظمی خوانساری که نخستین کلنگ ساخت این مسجد را بر زمین زد، هر سال، امام جماعت روز نیمه شعبان آن بود.
کلاسهای دیرین قرآنی و حوزوی
مسجد سیدسجاد پیش از انقلاب، کلاسهای قرآنی و حوزوی مختلفی را برای برداران و خواهران برگزار میکرد که این روند امروزه نیز ادامه دارد. آیات و حجج اسلام سیدجمالالدین دین پرور؛ رییس بنیاد نهجالبلاغه و رضا اصفهانی، مروت و ... و همچنین خانم صفاتی در این مسجد، تدریس میکردند.
تکثیر و انتشار نوارهای عبد صالح
پیش از انقلاب نوارهای عبد صالح که گزیده سخنان امام خمینی (ره) بود، در مسجد سیدسجاد، تهیه و تکثیر می شد و توسط فعالان این مسجد و دانشجویان دانشگاههای علم و صنعت، مخابرات، هنرهای زیبا و ... در سایر مساجد و شهرها توزیع میشدند. چنین اقداماتی موجب شد تا ماموران ساواک مستقر در دو مغازه روبروی مسجد، بارها فعالان انقلابی را دستگیر کنند.
آسانسورچی شاه، واسط خیر بود
دستگیری از ایتام، نیازمندان و دختران دم بخت، از جمله فعالیت های با سابقه مسجد سیدسجاد است. در همین راستا شخصی به نام بور بور که به «آسانسورچی شاه» مشهور بود، نام و نشانی زندانیان سیاسی را به دست اندرکاران این مسجد میداد که زمینه ساز کمک به خانواده های آنان میشد.
اعزام نیرو به عراق و دریافت مواضع امام خمینی (ره) از برنامههای دیگر مسجد سیدسجاد بود؛ ضمن اینکه برخی از جوانان فعال مسجد برای کسب علوم قرآنی و دانشهای روز در جلسات درس شهیدان مطهری و مفتح شرکت می کردند و دانستهها یشان را به سایر مسجدی ها انتقال می دادند.
وزیر مسکن؛ تربیت یافته مسجد سیدسجاد
تربیت کودکان و نوجوانان دغدغه و برنامه همیشگی حجتالاسلام و المسلمین نصرت الله هاتفی و مسجد سیدسجاد است و شخصیتهایی مانند محمد سعیدی کیا؛ وزیر سابق مسکن و رییس بنیاد مستضعفان، ایزدی؛ از فرماندهان ارتش و ... در این مسجد رشد و پرورش یافتند.
حضور موثر در کردستان
نصرت الله هاتفی با شروع جنگ، عازم جبهه های مختلف دفاع مقدس شد و به مدت 42 ماه مشغول به تعلیم آموزههای دینی به رزمندگان بود. وی به دلیل شرایط حساس استان کردستان و حضور کمتر طلاب در این منطقه و تهدیدات احزاب مختلف معاند، به این استان رفت و مشغول مقابله با شبهات اعتقادی شد که احزاب مختلف فعال در استان کردستان مانند دموکرات، کومله و ... مروج آن ها بودند.
تربیت مبلغ کرد برای مقابله با انحرافات
مسئول مدرسه علمیه سجادیه، گفت: با توجه به شرایط خاص کردستان، به محضر امام خمینی (ره) رسیدم و تقاضا کردم برای مشکل حضور نیافتن طلاب در کردستان و آشنا نبودن روحانیون با فرهنگ و زبان کردی دستوری بدهند که بنیان گذار انقلاب فرمودند پیشنهاد شما چیست؟ گفتم اجازه بفرمایید تعدادی برادر و خواهر از کردستان انتخاب شوند، به حوزه علمیه قم بروند تا پس از فراگیری علوم و آموزههای دینی، مشکلات مردم این استان را برطرف کنند. امام (ره) با این پیشنها موافقت کردند و فرمودند این کار انجام شود. پس از دستور رهبر کبیر انقلاب، 20 برادر و 20 خواهر شیعه کرد به شهر قم اعزام شدند و آموزشهای لازم را در آن فرا گرفتند و سپس با آمدن به مناطق کردنشین مشغول تبلیغ اصول اسلامی شدند.
امام جماعت مسجد پس از نمایندگی مجلس
هاتفی، نماینده نخستین دوره مجلس شورای اسلامی بود تا اینکه بنابر دلایلی از این سمت کناره گیری کرد و پس از مدتی امام جماعت مسجد سیدسجاد شد. حکایت جالب این موضوع را به نقل از خودش می خوانیم:
مرحوم پدرم ـ حجتالاسلام و المسلمین هادی هاتفی ـ اصرار داشتند، من امام جماعت این مسجد شوم، اما به دو دلیل نمیتوانستم؛ اولا از تهران خوشم نمیآمد و ثانیا برادر بزرگترم در زمان حیات پدر، امام جماعت آن بود و من نمیتوانستم به او بگویم که کنار برود.
این وضعیت ادامه داشت تا شبی در قم، پدر به خوابم آمد و با اشاره به مسجد سیدسجاد، فرمود چرا به تهران نمیروی؟ گفتم نمیتوانم به تهران بروم. این پاسخ موجب ناراحتی و قهر ایشان با بنده شد. صبح آن شب به توصیه آیتالله صلواتی (ره) ـ پدر خانمم ـ بر سر مزار پدر رفته و طلب مغفرت کردم و از ایشان خواستم، بردارم را برای حضورم در این مسجد قانع کنند.
10 روز مانده به ماه رمضان آن سال بود، که برادرم به قم آمد و از من پرسید امسال تبلیغ کجا میروی؟ گفتم، به آمل میروم. گفتند باید در مسجد پدر باشی، من هم که به پدر قول داده بودم، به تهران آمدم.
حضور کم رنگ مردم در مسجد، تمام شد
امام جماعت مسجد سیدسجاد اضافه کرد: روزهای نخست تبلیغ، حضور کم رنگ مردم در مسجد را به برادرم گوشزد کردم که پاسخ داد مردم، بی دین شده اند. سرانجام پس از درگذشت ایشان و درخواست مکرر مردم، از اوایل دهه هفتاد به مسجد سیدسجاد آمدم و برگزاری برنامههای مختلف دینی، فرهنگی، آموزشی و هنری موجب گسترش حضور مردم در این مسجد شد به طوری که نماز صبح با حضور 60 نمازگزار برگزار میشود.
وی با اشاره به کمبود مالی مسجد سیدسجاد و نبود موقوفات، خاطرنشان کرد: طی 20 سال حضور در این مسجد، هیچ حقوقی از مسوولان آن دریافت نکرده ام و مخارج زندگیام با پول منبر میگذرد. متاسفانه مسئولان توجهی به محل درآمد مساجد و ائمه جماعات ندارند در حالی که امثال بنده به دلیل علاقه به مسجد و تربیت کودکان و نوجوانان مردم، درخواست حضور در سازمان ها و نهادهای مختلف را نپذیرفتهایم.
مسئول حوزه علمیه سجادیه با طرح این سوال که مسئولان و مدیران نهادها و سازمانهای فرهنگی و دینی با بودجههای کلان، چه کاری برای مساجد و ائمه جماعات کردهاند، تصریح کرد: هر نهاد و سازمانی مانند سازمان تبلیغات اسلامی، مرکز رسیدگی به امور مساجد، مرکز فعالیتهای دینی شهرداری، بسیج و ... درخواست نصب بنر خود در مسجد را دارند اما وقتی سوال میکنیم چقدر بودجه میدهید؟ میگویند مبلغ ناچیزی میدهیم. با این وضعیت باید پرسید که چرا حاصل تلاشهای ائمه جماعات باید به اسم فلان سازمان یا نهاد، نوشته شود؟
جذب کودکان با اهدای شکلات
این استاد حوزه علمیه، گفت: کار فرهنگی نیازمند بودجه است و با جیب خالی نمیشود کار مهم و جدی کرد. بنده همیشه جیبم پر از شکلات است که به کودکان میدهم تا آنان را جذب مسجد کنم. همین بچهها چند سال بعد با شکلات، شیفته روحانی و مسجد نخواهند شد بلکه باید مشوقهای بیشتری داد. مسئولان نهادها و سازمانهای مرتبط با مسجد، فکری در این باره کنند تا مساجد بیش از این خالی نشوند.
حوزه علمیه سجادیه با تمام دشواریها ساخته شد
حوزه علمیه سجادیه خواهران با وجود تمام مشکلاتی مالی و با تلاشهای حجتالاسلام و المسلمین هاتفی در همسایگی مسجد سیدسجاد ساخته شد. این حوزه، 5 کلاس 30 نفره دارد که امسال با پذیرش 70 خواهر شروع به کار کرده است.
گفتوگو از: مرتضی خواجوند سریوی
∎