به گزارش ایلنا، حجتالاسلام والمسلمین محمدمهدی ایمانیپور با بیان اینکه برپایی این اجلاس تلاش و الگوی مناسبی است برای تحقق آرمان تمدن اسلامی نوین از طریق توسعه ظرفیت دیپلماسی علمی، افزود: مراکز علمی و دانشگاهی به عنوان خانه اندیشمندان و نخبگان مسلمان میتوانند سهم مهمی در فهم درست اندیشه دینی و شکل دهی قرائتها و روایتهای صحیح از اسلام و همچنین ساماندهی ساختارهای علمی مشترک برعهده گیرند.
وی ادامه داد: یقینا در دنیای پیچیده امروز و سیر پرشتاب تحولات نوپدید، فهم درست و عالمانه از دین و تبدیل مسائل امت اسلامی به دغدغه نهادهای علمی امری بسیار مهم تلقی میشود و میتواند در به رسمیت شناخته شدن نقش کاربردی علوم اسلامی در حل و فصل چالشهای پیش روی جوامع، حائیز اهمیت به شمار آید. این مهم ضرورتا میباید از طریق مبادله تجربهها و دستاوردها و افزایش مشارکت، هم افزایی و همکاری نهادهای علمی به ویژه میان کشورهای اسلامی سامان گیرد.
ایمانیپور با بیان اینکه اسلام در طول تاریخ گذشته مهمترین ظرفیت تمدنی و علمی نه تنها در جهان اسلام بلکه برای جامعه انسانی به شمار میرفته است، ابراز کرد: امروز با دو جریان مخرب یعنی رویکردهای افراطی و جاهلانه در درون جهان اسلام از یک سو و جریانهای اسلام ستیز خارج از جهان اسلام از سوی دیگر مواجه است. طبیعتا دانشگاههای اسلامی، نخبگان و مراکز دانشگاهی جهان اسلامی به ویژه مراکز متولی در معرفی اسلامی، مهمترین سهم و نقش را در معرفی چهره واقعی اسلام اصیل که همواره بر پایههای حکمت و عقلانیت استوار بوده است، برعهده دارند.
بهره گیری از ظرفیت نخبگان در حوزه علوم و معارف اسلامی برای توسعه دیپلماسی علمی امت اسلامی
وی همچنین ابراز کرد: راهبرد توسعه تعاملات علمی و بینالمللی مراکز دانشگاهی در حوزه علوم و مطالعات اسلامی را علاوه بر ایجاد تسهیل همکاریهای علمی میتواند در فضای بینالملل چهرهای اعتدالی و عالمانه از اسلام عزیز ارائه داده، مسیر را برای ایجاد تمدن نوین اسلامی بیش از پیش هموار کند.
ایمانیپور ادامه داد: بررسی و تبادل تجربیات و دستاوردهای مراکز علمی دانشگاهی فعال در حوزه علوم و مطالعات اسلامی در ایران و کشورهای مختلف میتواند شبکهای از ظرفیتهای دانشگاهی را پی ریزی و مسیر ارتباطات و همکاریهای مشترک را که امروزه یک ضرورت است، تسهیل کند.
رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، با تاکید بر بهره گیری از ظرفیت نخبگان و مراکز علمی فعال در حوزه علوم و معارف اسلامی برای توسعه دیپلماسی علمی امت اسلامی، بیان کرد: این امر باعث افزایش سهم و نقش مستقیم این بخش از ظرفیت جهان اسلام در مناسبات امت اسلامی میشود. مضاف بر آن، توسعه پایدار تعاملات علمی، حفظ و سازماندهی پروژههای آموزشی و تحقیقاتی مشترک، ظرفیتسازی و فعالیتهای آموزشی در حوزه علوم اسلامی را نیز میتواند تسهیل کند. از این رو برپایی این اجلاس فرصتی است تا ضمن بررسی و تبادل تجربیات و دستاوردهای مراکز علمی دانشگاهی فعال در حوزه علوم و مطالعات اسلامی در ایران و کشورهای مختلف، بتوان پاسخهای مناسبت برای نظام مسائل جهانی یافت.
وی ادامه داد: تلاش و تجربههای جمهوری اسلامی ایران طی سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی در حوزه اسلامیسازی معرفت، اسلامیسازی علوم و ایجاد دانشگاه اسلامی، فرصتهای مناسبی جهت گفتوگوهای علمی و نخبگی و تبادل تجربیات در این حوزه با سایر کشورها را فراهم آورده است.
ایمانیپور با اشاره به پیشرفتهای شایان و چشم گیری که در همه زمینههای علمی به ویژه علوم انسانی و اسلامی در جمهوری اسلامی ایران طی چند دهه گذشته به وجود آمده است، ابراز کرد: یک نمونه از این پیشرفتها تعداد آثار و مقالات علمی است که محققان و اندیشمندان ایرانی در فصلنامههای علمی بینالمللی به چاپ رساندهاند. با این وجود، نظریههای تولید شده آن چنان که شایسته است فرصت عرضه در مراکز آکادمیک را نیافته است.
رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در ادامه، گفت: نکته حایز اهمیت دیگر اینکه شکل گیری تمدن نوین اسلامی که میباید هدف و چشمانداز ترسیم شده همه مسلمانان و نهادهای دینی و علمی جهان اسلام به شمار آید، مستلزم مشارکت و هم افزایی ظرفیتهای علمی و نوسازی جامعه از مجرای آموزش و تربیت دینی است. مراکز آموزش اسلامی از طریق تبیین اهداف و ارزشهای متعالی اسلام در جامعه، ایجاد آگاهی و گرایش نسبت به اسلام اصیل، انتقال ارزشها و آداب اسلامی، ترویج سبک زندگی اسلامی، تربیت اخلاقی، تولید علم حکمت بنیان میتوانند زمینه لازم جهت افق گشایی و شکل دهی تمدن اسلامی نوین را فراهم کند.
ایجاد شبکه جهانی مراکز مطالعات اسلامی و دبیرخانه دائمی برای اجلاس مدیران مراکز آموزشی پژوهشی حوزه علوم و مطالعات اسلامی
وی با اشاره به اینکه در دوره شکوه تمدن اسلامی نهاد تعلیم و تربیت، هم از جهت توسعه مراکز تربیتی و هم از لحاظ ظهور نوابع و دانشمندان بزرگ، بالندگی بین نظیری داشته است، ادامه داد: دین اسلام به عنوان کاملترین مکتب الهی با آموزههای جهانی همراه با دستورات حکیمانه خود، همواره زمینههای گفتوگو و همکاری را فراهم ساخته است. بیتردید علوم اسلامی توانایی پاسخگویی به نیازهای انسان در جهان متحول امروز را دارد و عنصر پویایی و اجتهاد با بهره گیری از عقل سلیم میتواند مدیریت تحول را در زندگی دینی برعهده بگیرد. در کتاب و سنت ما، ظرفیتهای فراوانی نهفته است و این عقل است که باید این ظرفیتها را از قوه به فعلیت برساند و در مقام تطبیق و انطباق بر موارد و مصادیق، قوانین روزآمد را به منصه ظهور برساند.
ایمانیپور با اشاره به برگزاری اجلاس بینالمللی مدیران مراکز آموزشی پژوهشی حوزه علوم و مطالعات اسلامی، بیان کرد: یقینا در فواصل این اجلاس، مراکز دانشگاهی و علمی کشورمان، میهمانان خارجی را با برخی از دستاوردهای خود که فرصت مناسبی جهت تبادل تجربهها و همکاریها آشنا خواهند ساخت. این اجلاس میتواند نخبگان مسلمان و نهادهای علمی و دینی جهان اسلام را به توسعه ارتباطات گسترده و شرکت در گفتوگوهای کاربردی سوق دهد.
وی ادامه داد: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به عنوان پیشران دیپلماسی فرهنگی و علمی کشورمان از هر گونه اقدام جهت تسهیل و توسعه همکاریهای علمی به ویژه میان مراکز دانشگاهی ایران با کشورهای مسلمان استقبال کرده آن را گام مهمی در توسعه تعاملات و ارتباطات فرهنگی میداند. یقین دارم این اجلاس میتواند فرصتهای مناسبی را برای فصل جدیدی از همکاریهای مشترک فراهم آورد.
رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با تاکید بر اینکه بیتردید ایجاد شبکه جهانی مراکز مطالعات اسلامی و راه اندازی یک دبیرخانه دائمی برای آن میتواند موجب ماندگاری و استمرار گفتوگوها و همکاریهای سازنده فی مابین باشد، گفت: از همکارانم در مرکز همکاریهای علمی، دانشگاهی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی انتظار دارم مقدمات این مهم را فراهم کنند. به امید آنکه پایان این اجلاس، آغاز کار شبکه مورد نظر باشد.
اجلاس بینالمللی مدیران مراکز آموزشی پژوهشی حوزه علوم و مطالعات اسلامی به همت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، با حضور ۸۰ تن از مسوولان و نمایندگان مراکز دانشگاهی و دپارتمانهای علوم و مطالعات اسلامی ایران و جهان، ۶ و ۷ بهمن ماه در دانشگاه قم در حال برگزاری است.