به گزارش خبرنگار آموزش و پرورش پانا؛ آیت الله سیدحسن خمینی در مراسم تجدیدمیثاق نمایندگان مجلس هشتم با آرمانهای امام خمینی (ره) که امروز 13 شهریورماه در حرم مطهر حضرت امام خمینی (ره) برگزار شد اظهار داشت: سازمان دانش آموزی از ارکان مهم در حوزه آموزش و پرورش است که وزیر آموزش و پرورش باید از آن حمایت کند زیرا ما هر چه در آینده مملکت سعادتمند باشیم در اثر کاری است که امروز در آموزش و پرورش انجام می شود اگر امروز اشکالاتی در کار وجود دارد به دلیل این است که باید ببینیم در کجا کم کاری کرده ایم و این نکته قابل اهمیت است که هیچ نهادی نمی تواند نقش تربیتی آموزش و پرورش را در انسان سازی و اجتماعی سازی آنها از یاد ببرد بنابراین باید با نگاه به آینده در این زمینه تلاش کنیم.
آموزش و پرورش در دوره مدیریت جدید توفیقات خوبی داشته است
سید حسن خمینی ادامه داد: بسیار خوشحالیم که در خدمت نمایندگان مجلس دانش آموزی هستم حضور برادر توانمند و وزیر دانشمند آموزش و پرورش آقای فانی را گرامی می داریم که آموزش و پرورش در دوره مدیریت جدید توفیقات خوبی داشته است که امیدواریم این توفیقات ادامه پیدا کند.یکی از مباحثی که در گذشته مطرح کرده ایم این است که آیا حق دادنی است یا گرفتنی. خیلی سوال معروفی است که آیا شما باید حقتان را بگیرید یا منتظر باشید حق به شما عطا شود؟ که برخی از اهل نظر می گویند این سوال در مرحله دوم مطرح می شود و حق یادگرفتی و فراگرفتنی است ما باید قبل از آنکه حقمان را بگیریم باید ببینیم چگونه این حق را در زندگی خود عملیاتی کنیم.
آزادی در تعیین سرنوشت بزرگترین عامل برای تحقق انقلاب اسلامی است
وی افزود: یکی از حقوق اساسی مردم آزادی در تعیین سرنوشت است که از آغازین بندهای قانون اساسی ما نیز و بزرگترین عامل برای تحقق انقلاب اسلامی است. زیرا تاریخ ما قبل از انقلاب اسلامی سراسر استبداد بود و این را می توان در حکومتهای صفویه، قاجار و پهلوی دید. در آغازین سالهای انقلاب مشروطه نیز مدتی حرج و مرج شد اما دوباره به استبداد گرایید.
یادگار حضرت امام خمینی (ره) ادامه داد: در انقلاب اسلامی اولین خواسته آزادی بود و بعد موضوعات استقلال، دین خواهی و عمل به فرامین و عمل به آرمانهای الهی مطرح می شود که این آزادی از مطالبات بزرگ مردم ایران بود تا بتوانند حق تعیین سرنوشت خود را داشته باشند.
باید حق را به افراد بیاموزیم
وی تصریح کرد:قبل از هر چیز دیگری ما باید حق را به افراد بیاموزیم زیرا پس از اینکه مشروطه شکل می گیرد و در جامعه مستبد و استبدادزده آن زمان دربهای آزادی بیان گشوده می شود در نظامی که سیستمی تو در تو و اشراف سالار دارد فرو می ریزد نخبگان آن دوران نمی توانند از این فرصت استفاده کنند و از آن برای مردم رفاه بیرون نیامد بلکه از دل آن حرج و مرج به وجود آمد و اکثر انتقادات با توهین و افترا همراه بود و حتی طنزی هتاکانه است.
یکی از بهترین راههای تمرین دموکراسی مجلس دانش آموزی است
سیدحسن خمینی ادامه داد:در انقلاب کبیر فرانسه نیز چندین دهه به قتل و غارت و کشتار تبدیل شد و نماد آن گیوتین است همه اینها به دلیل افراطی گری در جامعه رخ می دهد که می خواهند از سد استبداد عبور کنند یکی از بهترین راههای تمرین دموکراسی مجلس دانش آموزی است که یک بخش واجب و نیاز عمیق ما را که تمرین هم زیستی با هم و کار جمعی و احترام به جمع را به ما می آموزد.
وی گفت: به تعبیر دیگر در وجود همه انسان ها یک شیطان وجود دارد که این شیطان مستبد، پرخاشگر و هنجارشکن است که برای کنترل این شیاطین باید انسان در معرض تربیت در حوزه های دانش افزایی، آداب مختلف در حوزه های اجتماعی است. اگر مجلس شما بتواند این مهارتها را به دانش آموزان آموزش دهد ما می توانیم به سمت مردم سالاری دینی حرکت کنیم و این مردم سالاری دینی باید از درون مدارس بخصوص در دوره دبیرستان شکل گیرد زیرا سالهای دبیرستان جز شیرین ترین دوره زندگی انسان است و شخصیت انسان در این دوره شکل می گیرد.
تمرین کار جمعی کنیم
یادگار حضرت امام خمینی (ره) ادامه داد: ما باید در این دوره تمرین کار جمعی کنیم و بتوانیم یکدیگر و نظرات مخالف را تحمل کنیم و باید سعی کنیم که سخنان مختلف را بشنویم و علاوه بر آن باید به دانش آموزان فرصت بدهیم که تصمیم بگیرند حتی اگر تصمیمشان اشتباه است پای این تصمیم بایستند.
وی اضافه کرد:دانش آموزان ما باید یادبگیرند که زندگی آمیخته با شکستها و پیروزیهاست و افراد معصومی هستند که از عصمت برخوردارند و انسان با تصمیم های بزرگ و کوچکی که می گیرد و مسئولیتهایی که می پذیرد ساخته می شود. دانش آموزان ما باید بیاموزند که در کنار یکدیگر بنشینند و تصمیمی اتخاذ کنند که در آن شکست بخورند یا پیروز شوند و همین امر باعث می شود که در خانواده ها کارهای جمعی شکل گیرد و فضای تربیتی سالمی ایجاد شود.
آموزش و پرورش فقط محل آموزش نیست
سیدحسن خمینی گفت: همانطور که از اسم آموزش و پرورش پیداست آموزش و پرورش فقط محل آموزش نیست بلکه انسانها بیش از آنکه آموزش ببینند باید در آموزش و پرورش تربیت شوند و شهید باهنر که آن زمان وزیر آموزش و پرورش بودند می گوید در تابستان که مدرسه تعطیل می شود تربیت تعطیل نمی شود که مجلس دانش آموزی می تواند در تربیت دانش آموزان در زمینه مهمترین عنصر جامعه ما یعنی مردم سالاری دینی و تقویت ارزشهای دینی کمک کند و محیطی برای دانش آموزان فراهم کند که آنها با هم تصمیم بگیرند و با هم راه بروند و منتظر نباشند که کسی در این راه دست آنها را بگیرد.
دانش آموزان باید یاد بگیرند که چگونه کارهای بزرگ را عملیاتی کنند
وی افزود: دانش آموزان ما باید یاد بگیرند که چگونه کارهای بزرگ را عملیاتی کنند و بیاموزند که سعادت در تحمل و شنیدن نظرات مختلف است یکی از سخنان امام خمینی که باید در آن تامل زیادی شود این است که ایشان می فرماید انتقاد بلکه تخطئه از نعمت های بزرگ الهی است و تخطئه یعنی کسی را متهم به خطا کردن ما باید بیاموزیم در فضایی مسالمت آمیز افراد جامعه را انتقاد و تخطئه کنیم و بدانیم که تخطئه کردن تخطئه صاحب فکر نیست بلکه تخطئه فکر است.
یادگار حضرت امام خمینی (ره) اضافه کرد: اگر ما بخواهیم سخن کسی را بپذیریم لازم نیست عاشق یک فرد باشیم ما می توانیم با کسی مخالف باشیم اما در کنارش به صورت مسالمت آمیز زندگی کنیم و صحبتهای یکدیگر را بشنویم و این موضوع را می توان از محیط های کوچکی مانند مجلس دانش آموزی تمرین کرد. ما باید در مجلس دانش آموزی تمرین کنیم که چگونه با تفاوت نظرات در کنار یکدیگر زندگی کنیم.
پیشرفت زمانی حاصل می شود که همه افراد یک جامعه در آن سهیم باشند
وی گفت: اگر ما بخواهیم سعادتمند شویم تنها راه آن این است که جامعه را به سوی سعادت هدایت کنیم زیرا پیشرفت زمانی حاصل می شود که همه افراد یک جامعه در آن سهیم باشند.اینکه گفتند این مجلس به صورت مساوی از خواهران و برادران است باید گفت که در عرصه مدیریتها بانوان که 50 درصد جامعه را تشکیل می دهند باید حضور داشته باشند و انقلاب ما نیز با حضور زنان به پیروزی رسید. ما باید در جهت رشد شخصیت اجتماعی دختران کار کنیم که این مهم در مجموعه سازمان دانش آموزی رشد پیدا می کند.
سیدحسن خمینی افزود: آموزش و پرورش هر چقدر به این موضوع بها دهد کم است و باید در میان دانش آموزان و نوجوانان استعدادهای اجتماعی و مدیرانی توانمند و افرادی فکور تربیت شوند که تمرین آن در نشستهای مجلس دانش آموزی اتفاق می افتد که این کار بسیار ارزشمند است و برای آینده کشور خیر و برکات زیادی خواهد داشت.
∎