به گزارش «نماینده»؛ روزنامه اعتماد در سرمقاله خود نوشت: وقتی میپرسند دستاورد دولت در این سه سال چه بود، همه تورم را مورد استناد قرار میدهند. به نظر میرسد این نوعی تقلیل اقدامات بزرگ دولتی است که میراثدار بحرانهای متعدد بوده و هست. وقتی دستاوردهای دولت به کنترل تورم تقلیل یابد، در این صورت برخی چنین استناد میکنند که با افزایش نرخ تورم تمام دستاوردهای دولت از میان رفته است. باید این نکته را به درستی مورد توجه قرار داد.
واقعیت مطلب این است که دولت دستاورد مهم سه سال گذشتهاش صرفا کاهش نرخ تورم نبوده بلکه آرامشی که امروز بر بازارهای اقتصاد حاکم است و ثباتی که در اقتصاد وجود دارد در کنار تراز مثبت بازرگانی کشور برای نخستین بار در پنج ماهه نخست امسال که بیش از سه میلیارد دلار صادرات از واردات پیشی گرفته است نشاندهنده رشد کشور است. علاوه بر این مذاکرات هستهای و توافق برجام سبب شد صادرات نفت به دو میلیون بشکه برسد و از همه اینها مهمتر مخازن مشترک نفت و گاز با کشورهای عربی که یکجانبه برداشت میشد ولی امروز میتوانیم سهم خود را برداریم، دستاوردهای مهمی بوده که نمیتوان از آنها چشمپوشی کرد.
در بین این دستاوردها، کاهش نرخ تورم به کمتر از ده درصد، دستاورد مهمی بود. آنچه باعث نگرانی شده این است که تا خرداد سال جاری، تورم میانگین به کمترین حد خود در سنوات گذشته یعنی به کمتر از هفت درصد رسید ولی در تیر و مرداد دوباره هم تورم نقطه به نقطه و هم تورم ماهانه سیر صعودی به خود گرفت. تا پیش از خرداد ماه تورم ماهانه کمتر از یک درصد بود ولی در دو ماه نخست تابستان این نرخ به بیش از یک درصد افزایش یافت و جهتگیری تورم ماهانه و نقطه به نقطه از سیر نزولی به سیر صعودی تبدیل شد و اگر مقام پولی در کشور هشدار دو ماه تیر و مرداد را جدی نگیرد، با توجه به نقدینگی چشمگیری که در اقتصاد ایران هست، افزایش نرخ تورم رخ میدهد.
البته در این میان نباید نادیده گرفت که اجزای نقدینگی در کشور با اجزای آن در سال ٩٢ و پیشتر تفاوت دارد. پیش از سال ٩٢ جزء اصلی نقدینگی کشور دارایی خارجی بود ولی امروز دارایی خارجی که مفهوم آن پول پرقدرت کمترین میزان را دارد و عمده اجزای پایه پولی بدهی دولت به بانکها و بانک مرکزی است، لذا اگر دولت در خصوص تورم ماهانه و تورم نقطه به نقطه اقدام به کنترل سیاست پولی نکند، مهمترین دستاورد پولی دولت در خطر قرار میگیرد. هرچند ٤٥ هزار میلیارد تومان نرخ تسعیر ارز پولی نیست بلکه حسابی است برای تسویه بدهی دولت و بانکها با بانک مرکزی و بالعکس، یعنی ما نگران ٤٥ هزار میلیارد نرخ ارز نیستیم چون کار حسابداری است و پولی چاپ نمیشود اما نگران این نکته هستیم که این نقدینگی قابلتوجه اگر بانک مرکزی و ستاد اقتصادی دولتی تدبیری نکنند میتواند مهمترین دستاورد پولی دولت یعنی تورم یک رقمی را تحتتاثیر قرار بدهد. بنابراین همه نگاهها امروز به بانک مرکزی است به عنوان متولی بازار پول، وزارت اقتصاد متولی بازار مالی که باید با تامل بیشتر شاخصهای پولی را ردیابی و کنترل کند.
هشدار ماه تیر و مرداد، اگر به درستی مورد تجزیه قرار گیرد، میتواند شرایط را برای حرکت به سمت رونق فراهم کند ولی اگر توجه کافی به آن نشود، تورم افسارگسیخته دوباره به کشور باز میگردد.
تورم تک رقمی برای دومین ماه پیاپی سیر صعودی به خود گرفت
آنچه باعث نگرانی شده این است که تا خرداد سال جاری، تورم میانگین به کمترین حد خود در سنوات گذشته یعنی به کمتر از هفت درصد رسید ولی در تیر و مرداد دوباره هم تورم نقطه به نقطه و هم تورم ماهانه سیر صعودی به خود گرفت.
صاحبخبر -
∎