مرگ ناگهاني تعدادي از ماهيان درياچه شورابيل بسياري از دوستداران محيطزيست را شوکه کرد هر چند علت مرگومير بيماري عنوان ميشود اما موضوع آلودگي به فاضلاب همچنان نيازمند بررسي است.
به گزارش مهر، منطقه نمونه گردشگري شورابيل يکي از درياچههاي نادر درونشهري در کشور محسوب ميشود که عمري نامشخص دارد.
از ديرباز شورابيل محل زيست آبزيان متعدد بوده اما دستدرازي در طبيعت اطراف درياچه موجب شده است چرخههاي زيستمحيطي آن تغيير يافته و به نوعي طبيعت حيواني و گياهي به واسطه اين دخالتها راه خود را گم کند. از سويي ساختوسازهاي بيرويه در اطراف درياچه به نام توسعه موجب شده است فاضلاب انساني و نخالههاي ساختوساز خود به تهديد جدي درياچه تبديل شود. موضوعي که همواره نقطه تيز اتهام را در مرگومير آبزيان درياچه متوجه خود ساخته است.
مرگ تعداد قابلتوجهي ماهي در روزهاي گذشته هر چند توسط سه دستگاه اجرايي بررسي ميشود اما دو دستگاه هنوز نظرات قطعي خود را مطرح نکردهاند. پيگيري مهر موجب شد تا محيطزيست استان اردبيل نسبت به مطالعه جدي اين معضل طبيعي وارد عمل شود و اين اداره کل با اعلام خبري سراسري از آغاز به کار آزمايشات فيزيک شيمي و ميکروبي خبر داد. مديرکل محيطزيست استان اردبيل اعلام کرده است که نمونهبرداري فيزيکي و شيميايي و ميکروبي از آب درياچه و پايش ورودي فاضلابهاي تأسيسات همجوار درياچه، توسط کارشناسان محيطزيست انجام شده و علت تلفات ماهيان در دست بررسي است. محمد خداپرست همچنين تأکيد کرد: احتمال بروز بيماريهاي انگلي و ويروسي در خصوص علت مرگومير ماهيان وجود دارد و موضوع بصورت مشترک توسط دستگاههاي متولي از جمله اداره کل دامپزشکي استان، اداره کل شيلات و آبزيان در حال پيگيري است و نتايج آن اطلاعرساني خواهد شد. در تماس مهر با اداره کل دامپزشکي استان مشخص شد اقدام مشابه يعني نمونهبرداري توسط اين اداره کل نيز انجام شده است. صادق صالحي در گفتوگو با مهر از ارسال نمونهها به آزمايشگاههاي پيشرفته خبر داد و افزود: طي روزهاي آينده نتيجه آزمايشات مشخص ميشود. با اين وجود به نظر ميرسد سرعت بررسي اداره کل شيلات به مراتب قابلتوجهتر بوده و مديرکل اين مجموعه در گفتوگو با مهر با قطعيت علت مرگومير را بيماري ويروسي عنوان کرد.
ميرآرمان واعظي تصريح کرد: 99 درصد از ماهيان تلف شده در روزهاي اخير گونه کاراس است که نوعي ماهي هرز محسوب ميشود و گرفتار ويروسي شده است که در فصول بهار و تابستان و هواي گرم از پرندگان انتقال مييابد. وي افزود: اين ويروس بيشتر ماهيان با اندازه کوچک را تهديد ميکند و از طريق پرنده و مدفوع آن به ماهي انتقال مييابد. با کاهش دماي هوا تهديد اين ويروس نيز کاهش خواهد يافت. مديرکل شيلات استان اضافه کرد: هر چند نگراني در خصوص وضعيت سلامت آبزيان اين درياچه وجود ندارد اما شيلات استان آهک پاشي سد درياچه به وسعت 100 هکتار را آغاز کرده است. واعظي با بيان اينکه براي هر هکتار 100 کيلوگرم آهک صرف ميشود، متذکر شد: نگراني سلامت ماهيان پرورشي و شاه ميگوي درياچه را تهديد نميکند. اين اظهارات در حالي است که نظرات قطعي بررسي دو دستگاه ديگر ميتواند به بسياري از سؤالات و احتمالات پاسخ گويد. يکي از اين احتمالات آلوده شدن ماهيان با فاضلاب است. موضوعي که دوستداران محيطزيست را به جد نگران کرده است.
∎